EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Σουδάν

Ο ιδρυτής πόλης του Σουδάν που πέθανε φτωχός οδοκαθαριστής στον Πειραιά

21 Dec, 2023

Πέντε περίπου χρόνια εκλιπαρούσε τους δημάρχους του Πειραιά να τον προσλάβουν. Πρώτα τον Δήμαρχο Πειραιά Μιχαήλ Ρινόπουλο (1933 – 1934) και ύστερα από τον αυτόν τον διάδοχό του Σωτήριο Στρατήγη (1934 – 1938), για να του εξασφαλίσει μια ασήμαντη θέση στον Δήμο Πειραιά για το καθημερινό πιάτο φαγητού του, αλλά κύρια το κατοστάρι της ρετσίνας του. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος αν και διηγείτο διαρκώς της ιστορίες του, δεν λαμβανόταν υπόψη στα σοβαρά από όσους τον άκουγαν. Οι συνάδελφοί του στον Πειραιά είχαν πιστέψει ότι επρόκειτο για έναν ακόμα παραμυθά, από εκείνους που συναντούσε κανείς κατά δεκάδες στο λιμάνι. Κύρια ναυτικούς που είχαν να διηγηθούν ατέλειωτες ιστορίες των ταξιδιών τους. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός, ο Κωστής Μουρίκης, ό,τι έλεγε ήταν πραγματικότητα!

            Επρόκειτο για τον ιδρυτή μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές πόλεις στην Αφρική. Στην ακμή της εμπορικής του δόξας, τον αποκαλούσαν «μεγάλο δαίμονα» (του εμπορίου) καθώς υπήρξε ένας από τους πολλούς Έλληνες που στα τέλη του 19ου αιώνα, βρήκαν την ευκαιρία που τους προσέφερε η αφρικανική ήπειρος. Δεν ήταν μόνο οι Έλληνες της Αιγύπτου, που θριάμβευσαν κάποτε εμπορικά στη χώρα των Φαραώ. Σπουδαία ελληνική κοινότητα είχε ιδρυθεί επίσης από Έλληνες και στο γειτονικό Σουδάν, η πρωτεύουσα του οποίου είναι το Χαρτούμ. Η δεύτερη σημαντική πόλη στο Σουδάν, η οποία ιδρύθηκε πολύ αργότερα από το Χαρτούμ, ήταν το σπουδαίο εμπορικό κέντρο Κόστι (Kosti), που υπήρξε εξ ολοκλήρου δημιούργημα του Έλληνα «δαίμονα» Κωστή Μουρίκη, εκείνον δηλαδή με τον οποίο οι υπάλληλοι στον Δήμο Πειραιά περιγελούσαν καθώς τον θεωρούσαν μέγα ψεύτη.

            Η πόλη «Κόστι» ιδρύθηκε επίσημα λίγο μετά το 1899 από τον μετέπειτα υπάλληλο του Δήμου Πειραιά, Κωστή Μουρίκη και για αυτό το λόγο έλαβε και το μικρό του όνομα! Οι επίσημες αρχές του Σουδάν μέχρι σήμερα δέχονται επίσημα την ελληνική προέλευση της ονομασίας της πόλης αυτής, που κάποτε υπήρξε ένα σπουδαίο εμπορικό σταυροδρόμι στον Λευκό Νείλο. Όμως ως σημείο εμπορικών συναλλαγών είχε επιλεγεί χρόνια πριν από την επίσημη ίδρυσή της. Βρισκόταν σε ένα καίριο σταυροδρόμι για τους οδοιπόρους εμπόρους ή προσκυνητές που από την Δυτική Αφρική κατευθύνονταν στην Μέκκα. Όλα τα καραβάνια περνούσαν από το σημείο. Ο Μουρίκης παρατήρησε στην πρώτη ολιγοήμερη παραμονή του ότι τουλάχιστον δέκα καραβάνια την ημέρα διέρχονταν από το σημείο.

            Πέντε ημέρες παρατηρούσε την έλευση των καραβανιών. Και την έκτη ημέρα έριξε το πρώτο θεμέλιο λίθο για το υπόστεγό του, που συνάμα ήταν και ο πρώτος θεμέλιος λίθος για μια νέα πόλη που έμελλε να λάβει το όνομά του. Ξεκίνησε εμπορευόμενος αρχικά μόνο νερό και… σκιά! Τα καραβάνια είχαν την ανάγκη να σταθμεύουν συγκεντρωμένα. Να μην διασκορπίζονται εδώ κι εκεί. Χρειάζονταν ανοικτό χώρο, καθαρισμένο, να υπάρχουν εστίες φωτιάς, για να κρατάνε τα άγρια ζώα μακριά. Το κυριότερο όμως ήταν ότι χρειάζονταν νερό καθαρό. Για να τα έκαναν όλα αυτά, καθώς έφταναν εξαντλημένα, έπρεπε να σπαταλούν δύναμη και χρόνο, εργασία μιας ημέρας για να διαμορφώσουν το περιβάλλον. Ο Μουρίκης τα προσέφερε έτοιμα όλα αυτά. Νερό, χώρο, στέγαση, φωτιά και ασφάλεια. Σταδιακά άρχισαν οι άνδρες των καραβανιών να του ζητάνε τη μια σαπούνι, την άλλη κάποιο φάρμακο, ένα ιώδιο. Άλλοτε πάλι έρχονταν με σχισμένα παπούτσια ή χρειάζονταν παγούρια, μαχαίρια ή και καθρέπτες. Διάφορα εμπορεύματα σταδιακά συσσωρεύονται για να καλύπτουν τις παρουσιαζόμενες ανάγκες. Τελικώς το απλό υπόστεγο του νερού και της σκιάς, μετασχηματίστηκε σε «εμπορικό πρατήριο» στο οποίο ο διαβάτης μπορούσε να προμηθευτεί τα πάντα.

            Ήταν δύσκολη η πορεία μέχρι εκεί όπου έδρευε το πρατήριο-υπόστεγο του Μουρίκη. Αλλά και η διατήρησή του ήταν παράτολμη πράξη. Έπρεπε να είναι κάποιος πραγματικά ριψοκίνδυνος άνθρωπος για να διασχίζει άγνωστες χώρες, ζούγκλες, παρθένες ανεξερεύνητες περιοχές. Να επιδίδεται στη συνέχεια στην εξυπηρέτηση ανθρώπων που κανείς δεν γνώριζε πώς θα αντιδρούσαν και τι πρέσβευαν. Να προστατεύει το εμπόρευμά του, τη ζωή του, να κοιμάται και να ξυπνά έχοντας το όπλο του αγκαλιά. Όταν ο Κωστής Μουρίκης άνοιξε το εμπορικό του πρατήριο, ίσχυε το σύστημα των ανταλλαγών. Με λίγα μέτρα υφάσματος, με κουτιά αλάτι μπορούσε να βρεθεί κάτοχος πολύτιμου ελεφαντόδοντος, δερμάτων ακόμα και χρυσού. Όμως εκτός από τους ανθρώπους ο Μουρίκης είχε να αντιμετωπίσει και την άγρια φύση, τα έντομα και τις ασθένειες όπως τον κίτρινο πυρετό από τα έλη. Η περιοχή Μπαρχ Ελ Γκαζάλ που ήταν τότε ανεξερεύνητη, με έκταση όσο του Βελγίου, υπήρξε το νεκροταφείο πολλών Ευρωπαίων και ντόπιων που έπεσαν θύματα τέτοιων ασθενειών. Μόνο στην εποχή του Μουρίκη 142 Ευρωπαίοι είχαν χάσει τη ζωή τους από τους οποίους οι 139 ήταν Έλληνες.

Όσο ο καιρός περνούσε δεν αρκούσε το ένα υπόστεγο. Ήταν λίγο. Κατασκεύασε δεύτερο και ύστερα τρίτο. Σιγά-σιγά τα υπόστεγά του κάλυπταν έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου. Όταν σταδιακά άρχισαν διάφοροι ντόπιοι να εγκαθίστανται ολόγυρά του, άρχισε παράλληλα να γίνεται ο δάσκαλος, ο δικαστής, ο γιατρός τους. Έγινε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο οικισμό, που δειλά-δειλά άρχιζε να ξεπροβάλλει από το πουθενά. Η κυβέρνηση παρείχε στο πρατήριό του φάρμακα, καθαρτικά, απολυμαντικά, επιδέσμους και άλλο υλικό, το οποίο αναλάμβανε να διανείμει στις φυλές. Κάποια στιγμή δεν τα κατάφερνε μόνος του. Χρειάστηκε βοήθεια και σκέφτηκε να την προσφέρει σε Έλληνες. Έγραψε σε γνωστό του στην Ελλάδα «Στείλε μου όσους Έλληνες μπορείς, ίσως και τριάντα…Προσφέρω είκοσι λίρες τον μήνα στον καθένα!». Έφτασαν στη δούλεψή του μόνο δώδεκα. Μόλις όμως αυτοί πήγαν, τον εγκατέλειψαν μετά τον πρώτο μισθό, καθώς είχαν μάθει την δουλειά. Ο καθένας τους έφτιαξε δικό του υπόστεγο!

            Και δεν ήταν μόνο εκείνοι. Ήρθαν και Αρμένιοι και άλλοι από διάφορες χώρες. Όμως τα οκτώ δέκατα των υπόστεγων τα δούλευαν Έλληνες, με πρώτο από όλους τον Μουρίκη. Η μέχρι τότε περιοχή που στερείτο ονομασίας προσδιορίστηκε με το μικρό του όνομα. Διότι ανεξάρτητα σε ποιο υπόστεγο πήγαιναν τα καραβάνια, έλεγαν ότι θα διανυκτερεύσουν ή ότι κατευθύνονται στον Κόστι. Κι ας μην πήγαιναν σε αυτόν! Ακολούθησε η κατασκευή κρατικών περιπτέρων, όπως αστυνομικό σταθμό με Άγγλο αστυνομικό και ταχυδρομείο. Το Κόστι είχε ιδρυθεί, η τοποθεσία είχε βαπτιστεί έστω και με λάθος τονισμό του ελληνικού ονόματος. Σε τρία μόλις χρόνια μετά την εγκατάσταση του υπόστεγου του Κωστή Μουρίκη τα υπόστεγα είχαν ξεπεράσει τα 150! Ανάμεσά τους κουρείς, εστιάτορες, αρτοποιούς και κάθε λογής επαγγέλματα. Ακολούθησε και ο Άγγελος Καπάτος και άλλοι Έλληνες που ίδρυσαν και το πρώτο ξενοδοχείο στη νέα πόλη. Μετά τον Κωστή Μουρίκη όσοι Έλληνες ακολουθούσαν έφτιαχναν υπόστεγα-πρατήρια. Έλεγαν τότε πως για να μετρήσεις του Έλληνες του Σουδάν, αρκούσε να μετρήσεις τα υπόστεγα. Ακόμα και ο μισέλληνας Άγγλος Λόρδος Κρόμερ ομολόγησε στα απομνημονεύματά του ότι ο εκπολιτισμός του Σουδάν οφειλόταν στους Έλληνες.

            Ο Κωστής Μουρίκης πλούτισε, απέκτησε μεγάλη περιουσία. Μέγαρα στο Κόστι και στο Χαρτούμ, στο Κάϊρο και στην Αλεξάνδρεια. Τα καραβάνια με τα εμπορεύματά του διέσχιζαν όλη την Αφρική. Η περίοδος όμως αυτή δεν διήρκεσε για πολύ. Οι εμπορικοί δρόμοι άλλαξαν, ενώ ο αγγλικός ανταγωνισμός που δεν επιθυμούσε να συναγωνίζεται με Έλληνες. Ένας Αγγλοκινούμενος εμπορικός πόλεμος που περιλαμβάνει έκδοση απαγορευτικών διαταγών εκ μέρους των τοπικών κυβερνήσεων, που στρέφονται κατά των όσων δεν είναι Άγγλοι. Η αγγλική κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να είναι η μόνη και αρμόδια για την διακίνηση του εμπορίου στο Σουδάν. Όσοι ήταν ξένοι έπρεπε να καταστραφούν. Ένας μόνο νόμος ήταν αρκετός. Όλοι οι ιδιοκτήτες γαιών στην Αφρική όφειλαν να περιτοιχίσουν τις εκτάσεις που κατείχαν και να οικοδομήσουν ένα τουλάχιστον δωμάτιο ή αποθήκη ανά στρέμμα! Όμως όλο το Σουδάν το διαχειρίζονταν δεκαπέντε Έλληνες ιδιοκτήτες. Οι Σταματόπουλος, Γρίβας, Καπάτος, Καββαδίας, Λοΐζος, Ζάλλας, Γεωργίου, Αλιφερόπουλος, Μουρίκης και άλλοι μικρότεροι. Μια έκταση διπλάσια της Γερμανίας! Τι να πρωτοκατασκευάσουν οι άνθρωποι αυτοί. Μονομιάς εξαιτίας αυτού του νόμου σωριάστηκαν οι ιδιοκτησίες σαν τα τραπουλόχαρτα. Ακολούθησε ένας δεύτερος νόμος που υποχρέωνε τους ντόπιους να σταματήσουν το ανταλλακτικό εμπόριο. Άλλωστε η Σουδανική κυβέρνηση είχε μετατρέψει όλα τα αγαθά του Σουδάν σε μονοπωλιακά προϊόντα. Και πραγματικά πολλοί Έλληνες πτώχευσαν. Ένας άλλος Έλληνας κολοσσός του εμπορίου ο Ζερβουδάκης πέθανε στη φυλακή ενώ άλλοι τίναζαν τα μυαλά τους στον αέρα καθώς καταστρέφονταν σε μεγάλη ηλικία. Ο Νούγκοβιτς πέθανε από συγκοπή καθώς δεν άντεξε την καταστροφή του. Ο Γεώργιος Σταματόπουλος από την Πελοπόννησο, που μεταξύ άλλων στάθηκε ο πρωτεργάτης δημιουργίας σιδηροδρομικού δικτύου στο Σουδάν (είχε κατασκευάσει γραμμή 210 χιλιομέτρων μέσα στις εκτάσεις του που υπερέβαιναν τα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα), μόλις που κατάφερε να κάνει μια αρχή στην Αθήνα ως μικροεισοδηματίας. Ο Γρίβας, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Αφρική του 1930 πέθανε εγκαταλελειμμένος και θάφτηκε δια εράνου. Ανάμεσα στους καταστραμμένους και ο Κ. Μουρίκης που  βρέθηκε όπως είχε ξεκινήσει, με ό,τι μπορούσε να μεταφέρει ο ίδιος στις αποβάθρες του Πειραιά. Τι θα μπορούσε όμως να κάνει στην ηλικία και στην κατάσταση που βρισκόταν; Ήταν εξήντα ετών και χωρίς να γνωρίζει συγκεκριμένη τέχνη, αφού με το ανταλλακτικό εμπόριο είχε καταπιαστεί. Έτσι βρέθηκε στην πόρτα του Ωρολογίου, του Δημαρχείου του Πειραιά περιμένοντας μια συνάντηση με τον Δήμαρχο να του εξηγήσει ποιος ήταν και πώς κατέληξε. Έστω μια θέση των εξήντα δραχμών, τόσο ήταν ο κατώτερος μισθός την δεκαετία του τριάντα. Δεν διέθετε ούτε τα κατάλληλα έγγραφα, ούτε καν εκλογικό βιβλιάριο… Και αφού έμεινε στην πόλη χωρίς κανείς να γνωρίζει για αυτόν, έφτασε το 1934 ο Δήμος να αναζητά ανθρώπους για να επανδρώσουν συνεργεία του Δήμου. Έπιασε να καθαρίζει τους δρόμους της πόλης στην ηλικία των 70 ετών. Δεν εργάστηκε για καιρό. Μια χειμωνιάτικη μέρα τον βρήκαν πεσμένα στο οδόστρωμα. Ο Κωστής Μουρίκης, ο άρχοντας της «Μαύρης Ηπείρου» είχε πεθάνει σαν το σκυλί στον δρόμο…

            Η πόλη Κόστι σήμερα σύμφωνα με την απογραφή του 1993 έχει 173.599 κάτοικους. Βρίσκεται στα νότια του Χαρτούμ, στην δυτική όχθη του ποταμού δυτικού Νείλου. Θεωρείτο κάποτε ως ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Αφρικής, χαρακτηριστικό που διατήρησε για περισσότερο από 50 χρόνια (μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950). Και σήμερα όμως παραμένει μια αξιόλογη πόλη.

 

 

 

photo https://www.mixanitouxronou.gr/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This