ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

November 26, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
αποθεμάτων σιταριού

Ο κόσμος έχει μόλις «10 εβδομάδες» αποθεμάτων σιταριού στην αποθήκευση, προειδοποιεί αναλυτής

26 May, 2022

Ο κόσμος έχει αποθηκευτεί μόνο περίπου 10 εβδομάδες αποθεμάτων σιταριού εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και καθώς η Ινδία έχει προχωρήσει στην απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού τις τελευταίες εβδομάδες, λέει ένας ειδικός σε θέματα επισιτιστικής ανασφάλειας.

Η Sara Menker, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence , είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  στις 19 Μαΐου ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας «απλώς έβαλε λάδι σε μια φωτιά που έκαιγε εδώ και καιρό», λέγοντας ότι δεν είναι η κύρια αιτία της έλλειψη σιταριού. Η Ουκρανία και η Ρωσία παράγουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού.

«Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ρητά ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν ξεκίνησε την κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Απλώς έριξε λάδι σε μια φωτιά που έκαιγε από καιρό. Μια κρίση που εντοπίσαμε δονήσεις από πολύ πριν η πανδημία του COVID 19 εκθέσει την ευθραυστότητα των αλυσίδων εφοδιασμού μας», είπε η Sara Menker.

«Το συμμερίζομαι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να καταλάβετε όλοι ότι ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει αύριο, το πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας δεν θα εξαφανιστεί σύντομα χωρίς συντονισμένη δράση».

Παρέχοντας δεδομένα, η Sara Menker είπε ότι λόγω των αυξήσεων των τιμών στις μεγάλες καλλιέργειες φέτος, άλλα 400 εκατομμύρια είναι σε όλο τον κόσμο «επισιτιστικά ανασφαλή», προσθέτοντας ότι με το σιτάρι, ο κόσμος «επί του παρόντος [έχει] μόνο 10 εβδομάδες παγκόσμιας κατανάλωσης σε απόθεμα περίπου ο κόσμος.

«Οι συνθήκες σήμερα είναι χειρότερες από αυτές του 2007 και του 2008», είπε. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αποθέματος σιτηρών που έχει δει ποτέ ο κόσμος συμβαίνουν τώρα, ενώ η πρόσβαση σε λιπάσματα είναι πολύ περιορισμένη και η ξηρασία στις σιτοκαλλιεργητικές περιοχές σε όλο τον κόσμο είναι η πιο ακραία που υπήρξε εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα ισχύουν επίσης για το καλαμπόκι και άλλα σιτηρά. Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις δεν αθροίζονται».

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει την Ουκρανία να εξάγει σίτο, κάτι που η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο Blinken ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το σιτάρι ως πολεμικό όπλο.

«Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι η χρήση του φαγητού ως όπλου θα βοηθήσει να επιτύχει αυτό που η εισβολή της δεν έχει… να σπάσει το πνεύμα του ουκρανικού λαού», είπε.

Ωστόσο, η Sara Menker σημείωσε ότι οι ξηρασίες σε όλο τον κόσμο συμβάλλουν στις ελλείψεις σιταριού, ενώ οι ελλείψεις λιπασμάτων και άλλα καιρικά ζητήματα έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά.

Τα σχόλια της Sara Menker ακολουθούν αυτά του Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικού διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, ο οποίος είπε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα «μια άνευ προηγουμένου κρίση», σημειώνοντας ότι 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 έθνη «χτυπούν την πόρτα του λιμού». Με την πείνα έρχεται και η πολιτική αποσταθεροποίηση, σημείωσε.

«Βλέπουμε ήδη ταραχές και διαμαρτυρίες να γίνονται καθώς μιλάμε—Σρι Λάνκα, Ινδονησία, Πακιστάν, Περού», είπε. «Έχουμε δει αποσταθεροποιητική δυναμική ήδη στο Σαχέλ από την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, το Τσαντ. Αυτά είναι μόνο σημάδια για τα πράγματα που θα ακολουθήσουν».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This