EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

“Ο Μικρός Ναυτίλος”

9 Jul, 2024
Ο Μικρός Ναυτίλος”

Οδυσσέας Ελύτης - Unknown (Mondadori Publishers), Public domain, via Wikimedia Commons

Ἔχει καὶ ἡ ψυχὴ τὸν δικό της κονιορτὸ πού ἐὰν σηκωθεῖ
μέσα μας ἀέρας, ἀλίμονο. Οἱ ὁρμὲς κτυπάνε στὰ παράθυρα,
τὰ τζάμια θρυμματίζονται. Λίγοι ξέρουν ότι ὁ ὑπερθετικὸς
στὰ αἰσθήματα σχηματίζεται μὲ τὸ φῶς, ὄχι μὲ τὴν δύναμη.
Κι ὅτι χρειάζεται χάδι, ἐκεῖ ποὺ βάζουν μαχαίρι. 

 

“Ο Μικρός Ναυτίλος” είναι το τρίτο μεγάλο συνθετικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη.  Γράφτηκε την περίοδο της Χούντας στο Παρίσι και την Αθήνα, από το 1970 ως το 1974 και πέρασε τη δοκιμασία του χρόνου προτού κυκλοφορήσει σε βιβλίο, όπως και τα άλλα δυο μεγάλα συνθετικά  έργα του ποιητή: το “Άξιον Εστί”  που έκανε 10 χρόνια και η “Μαρία Νεφέλη” 17. Δείγμα της εξαντλητικής επιμονής του Ελύτη στο απόλυτο.

 

Το έργο αποτελείται από 3 ενότητες. Ο τίτλος της κάθε μιας είναι από κάποιο στίχο ποιητή της παράδοσης, που ο Ελύτης αγαπούσε ιδιαίτερα. Το “και με φως και με θάνατον” είναι από τον Ανδρέα Κάλβο, και περιλαμβάνει καθαρώς ποιητικά μέρη. Το “Μυρίσαι το άριστον” είναι από τον Ρωμανό τον Μελωδό με μικρά πεζά, όπως το προαναφερθέν για τον κονιορτό της ψυχής, που έχουν μεν ποιητικό υπόστρωμα αλλά και θεωρητικό χαρακτήρα. Το “Όττω τις έραται” (= Ό,τι αγαπά ο καθένας) αποτελεί μια ανθολόγηση έργων μουσικής, ζωγραφικής και ποίησης. Εκεί υπάρχουν ακόμη και γλωσσάρια και απλές στιγμές αισθήσεων που μέσα στην όλη σύνθεση, χρησιμεύουν σαν ιντερμέδια.

 

Στις ενότητες της τόσο πολύπλοκης ποιητικής σύνθεσης “Ο Μικρός Ναυτίλος”  που διαρκώς δημιουργεί ξαφνιάσματα στον αναγνώστη, υπεισέρχεται ένας “Προβολέας”, ο οποίος προβάλλει σκηνές από την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Με λόγια απλά, σαν ουδέτερη καταγραφή,  ανεπηρέαστη από συναίσθημα, αναφέρονται περιστατικά που φωτίζουν σκηνές καθοριστικές για τον Έλληνα και τις καταστροφικές συνέπειες διχαστικών ενεργειών του. Έτσι στον τέταρτο και τελευταίο “προβολέα” η τελευταία καταχώρηση,  στεγνή όπως όλες οι άλλες, οι οποίες μιλούν μόνο με την απλή αναφορά τους, είναι για τον Μακάριο.

 

Μέρες που είναι επισημαίνεται μια σημαδιακή αναφορά στην Κύπρο, μέσα από  τον λόγο ενός ποιητή που μετρούσε τις λέξεις όπως ο χρυσοχόος το υλικό του.

 

Γράφει ο  Κώστας Σερέζης

διαπρεπής Κύπριος Δημοσιογράφος

 

 

 

photo Unknown (Mondadori Publishers), Public domain, via Wikimedia Commons

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This