Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο τουρισμός διεθνώς, βρίσκεται σε στάδιο σοβαρής ανάκαμψης, φτάνοντας έως και το 65% των επιπέδων ταξιδιωτικών ροών προ πανδημίας. Κύρια τουριστική αγορά, η Ευρώπη, για το 2022.
Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 τα ποσοστά δείχνουν παραπάνω από το διπλάσιο επίπεδο του 2021 και περίπου το 63% σε σχέση με το 2019 (προ πανδημίας). Το σκηνικό διαμορφώνεται με αυξημένη ζήτηση από πλευράς ταξιδιωτικού κοινού, άρση των περιορισμών και δυνατότητα ταξιδιού και στους μη εμβολιασμένους.
Η τουριστική αγορά με ταχύτερη ανάκαμψη και υποδεχόμενη 477 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος, είναι η Ευρώπη, η οποία “έκλεισε” με 81% του επιπέδου προ-πανδημίας. Σε πολύ καλή θέση και η Μέση Ανατολή, που στο ίδιο διάστημα έφτασε στο 77% των επιπέδων προ-πανδημίας, ακολουθεί η Αφρική και οι ΗΠΑ. Από πλευράς Ασίας και Ειρηνικού, η Ιαπωνία όμως οι αφίξεις έμειναν κατά 83% κάτω από τα επίπεδα του 2019 με πρώτη στην αρνητική θέση την Κίνα, η οποία τουριστικώς παραμένει “κλειστή” αγορά, κυρίως λόγω των αυξημένων μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ηπειρωτικά διαμερίσματα που έφτασαν σε πολύ καλά επίπεδα είναι η Δυτική Ευρώπη (88% της προ πανδημίας κατάστασης), Μεσόγειος (86%), αλλά και Κεντρική Αμερική (82%) και Βόρεια Ευρώπη (81%). Προορισμοί που επιλέχθηκαν ήταν η Αλβανία, Αιθιοπία, Ονδούρα, Ανδόρα, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Ισλανδία.
Οι δείκτες του πληθωρισμού που ανεβαίνουν, η ενεργειακή κρίση, η οικονομική αστάθεια και η εξάπλωση του κορωνοϊού που δεν αποτελεί ακόμα “μακρινό παρελθόν”, δεν επιτρέπουν ακόμα να εκφραστεί κάποιος με αισιοδοξία για το 2023, κυρίως και γιατί η κατάσταση στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη σιωπήσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού σε μελέτη του, αναφέρει ότι η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών φαίνεται να πέφτει, και αυτό μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τους δείκτες αύξησης εσόδων και τουριστικών ροών την χρονιά που έρχεται.
photo: https://pixabay.com/el/