EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Ο συγκεντρωτισμός  στον τομέα του τουρισμού φέρνει αβεβαιότητα και σκεπτικισμό

13 Nov, 2023
συγκεντρωτισμός

συγκεντρωτισμός 

συγκεντρωτισμός 

Διαβάζουμε σε καθημερινή βάση για τις στρατηγικές του Υπουργείου Τουρισμού που εξαγγέλει κάθε τρεις και λίγο και αναφέρομαι στην τελευταία ομιλία της Κας Κεφαλογιάννη στην 38η  Philoxenia το βράδυ της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου.

Είναι άξιο απορίας πως ενώ τα έσοδα για την σαιζόν πήγαν αρκετά καλά συγκριτικά με τις περασμένες χρονιές, όσα εξαγγέλλονται έχουν την ίδια απαράλλακτη συνταγή: συγκεντρωτισμός,  μοντέλα δοκιμασμένα και αποτυχημένα.

 Τα έσοδα της φετινής σαιζόν δεν προήλθαν από κάποια πολιτική πρωτοβουλία αλλά από κόπους των ανθρώπων της τουριστικής βιομηχανίας όπως κάθε χρονιά.

Αυτοί αποτελούν την βασική αιμοδοσία των εσόδων.

Και μην ξεχνάμε την μακρά προεκλογική περίοδο που συντέλεσε στην απραξία…..

 

Ακούσαμε τους τέσσερις στόχους από την Υπουργό Τουρισμού βασισμένους σε γενικότητες και αοριστίες.

 

Α) Ανταποδοτικός φόρος πράσινης ανάπτυξης που, όμως, στην παρούσα φάση κρίνεται μη απαραίτητος διότι η χώρα έχει υποστεί πολλαπλές πληγές αυτή την χρονιά και όπως είναι γνωστό ο πρώτος κλάδος που επηρεάζεται είναι ο τουριστικός. Επομένως η επιβολή του  το μόνο που καταφέρνει είναι αύξηση 10% στην διαμονή κάτι που αποτελεί απογοητευτική συνταγή για τον μέσο τουρίστα εγχώριο ή αλλοδαπό.

 

Β) Διαφοροποίηση και βελτίωση ανταγωνιστικότητας…πως; Επενδύοντας πάλι στα ίδια;

Οι καμπάνιες οφείλουν να στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς όπως για παράδειγμα η γαστρονομία, ο οινοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός και πολλούς άλλους. Δεν υπήρξε αναφορά σε κανέναν τομέα….και άρα κανένας σχεδιασμός.

 

Γ) Αναβάθμιση και κατάρτιση τουριστικής εκπαίδευσης. Το ακούμε μια δεκαετία -το λιγότερο- και οι τουριστικές σχολές αντί να αναβαθμίζονται και να προσελκύουν, αποδιώχνουν λόγω ακαταλληλότητας και παρωχημένης εκπαίδευσης. Όσοι αποφοιτούν έχουν άγνοια νέων τεχνολογίων, άγνοια του hospitality, άγνοια οργάνωσης και διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων. Η εκπαίδευση στην Ελβετία ή στην Αγγλία βάζει τα γυαλιά στην Ελλάδα που ζει κι αναπνέει από τον τουρισμό της!!!

 

Δ) Δεν αναφέρθηκε πουθενά ένα μοντέλο που να έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την συνεργασία με όλους τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς ώστε να εκκινηθεί η συζήτηση πρωτοποριακής επικοινωνιακής αλλά και επενδυτικής  πολιτικής. Αντ´ αυτού όλες οι εξουσίες και οι πόροι συγκεντρώνονται σε ένα Υπουργείο που αναμασά την ίδια καραμέλα : διακοπές στα νησιά μας.

 

Η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει της λογικής του περιστρεφόμενου άξονα γύρω από τα νησιά και να επενδύσει στρατηγικά αλλά και άμεσα σε περιοχές όπως η Μαγνησία,  η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος αλλά και στην  Βόρεια Ελλάδα (ειδικά στον Έβρο) σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους τοπικούς παράγοντες.

Έτσι στήνονται τα μοντέλα ειδάλλως θα έχουμε πάλι υπερτουρισμό τον Αύγουστο συγκεντρωμένο σε νησιωτικούς προορισμούς και η ηπειρωτική χώρα θα ξύνει τις πληγές της.

Εμείς, οι άνθρωποι του τουρισμού σε κάθε πεδίο σχεδιάζουμε την επόμενη χρονιά με βάση τις διεθνείς τάσεις και πορευόμαστε με γνώμονα την διάδοση του πολιτισμού μας και τις ποιοτικές υπηρεσίες της χώρας μας που, τελικά, βασίζονται εν πολλοίς στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

 

 

 

 

 photo gregroose / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This