EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Τίτλος 42

Το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει ο Τίτλος 42 να παραμείνει σε ισχύ

31 Dec, 2022

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε την Τρίτη ο Τίτλος 42 , η διαταγή μετανάστευσης και δημόσιας υγείας της εποχής Τραμπ, να παραμείνει σε ισχύ προς το παρόν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με ψήφους 5–4 απεδέχθη έκτακτο αίτημα από 19 Ρεπουμπλικάνους γενικούς εισαγγελείς που προσπάθησαν να παρέμβουν για την υπεράσπιση του κανόνα, θέτοντας σε αναμονή απόφαση του δικαστή της περιφέρειας της Columbia Emmet Sullivan, διορισμένου από τον Κλίντον, που επέτρεπε ο κανόνας να λήξει την περασμένη εβδομάδα.

Οι δικαστές Neil Gorsuch, Sonia Sotomayor, Elena Kagan και Ketanji Brown Jackson καταψήφισαν την αποδοχή του αιτήματος, ενώ οι δικαστές John Roberts, Samuel Alito, Clarence Thomas, Brett Kavanaugh και Amy Coney Barrett ψήφισαν υπέρ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρόμπερτς, ο ανώτατος δικαστής, διέκοψε το σχέδιο για να δώσει στο Ανώτατο Δικαστήριο περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το θέμα.

«Η ίδια η παραμονή δεν εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει οποιαδήποτε δράση σε σχέση με αυτήν την πολιτική», ανέφερε η σύντομη, ανυπόγραφη εντολή την Τρίτη. «Ο έλεγχος του Δικαστηρίου για το certiorari περιορίζεται στο ζήτημα της παρέμβασης. Ενώ τα βασικά πλεονεκτήματα της συνοπτικής απόφασης του Περιφερειακού Δικαστηρίου σχετίζονται με αυτήν την ανάλυση, το Δικαστήριο δεν επιτρέπει έλεγχο αυτών των βασικών στοιχείων, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξεταστεί από το Εφετείο.»

Οι 19 πολιτείες υποστήριξαν ότι η άρση της πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των ήδη ρεκόρ διέλευσης των συνόρων. Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, εν τω μεταξύ, παρακάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα δικαστήρια να διατηρήσουν τον κανόνα άθικτο, προειδοποιώντας ότι θα οδηγούσε σε αύξηση της παράνομης μετανάστευσης.

Η εντολή Title 42 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020 υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην αρχή της πανδημίας COVID-19. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διατήρησε τους περιορισμούς σε ισχύ για περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκε να απομακρυνθεί από τις μεταναστευτικές πολιτικές που υιοθέτησε ο Τραμπ.

Οι πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας των ΗΠΑ συνέλαβαν 2,2 εκατομμύρια μετανάστες στα νοτιοδυτικά σύνορα το οικονομικό έτος 2022, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία. Σχεδόν οι μισοί από τους συλληφθέντες εκδιώχθηκαν γρήγορα βάσει της πολιτικής του Τίτλου 42.

Σε δήλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την εντολή και θα προετοιμαστεί για την αναθεώρηση του δικαστηρίου.

«Ταυτόχρονα, προχωράμε τις προετοιμασίες μας για τη διαχείριση των συνόρων με ασφαλή, τακτικό και ανθρώπινο τρόπο, όταν τελικά ο Τίτλος 42 άρθει και θα συνεχίσει να επεκτείνει τις νόμιμες οδούς για τη μετανάστευση», δήλωσε ο Jean-Pierre.

Επιχειρήματα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να άρει τον Τίτλο 42 αφού οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν τον Απρίλιο ότι η εντολή δεν ήταν πλέον απαραίτητη για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19, αλλά εμποδίστηκε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή που είχε διοριστεί από τον Τραμπ στη Λουιζιάνα, ως απάντηση σε Ρεπουμπλικανό που οδήγησε τη νομική αμφισβήτηση.

Επιχειρηματολογώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, η Γενική Δικηγόρος των ΗΠΑ Elizabeth B. Prelogar είπε στους εννέα δικαστές ότι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι η άρση του Τίτλου 42 θα οδηγούσε «σε διακοπή και προσωρινή αύξηση της παράνομης διέλευσης των συνόρων», αλλά ισχυρίστηκε ότι για το μεταναστευτικό πρόβλημα «δεν μπορεί να επεκταθεί επ’ αόριστον ένα μέτρο για τη δημόσια υγεία που όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι έχει ξεπεράσει τη δικαιολόγησή του για τη δημόσια υγεία».

«Όπως ήδη διαπίστωσε το δικαστήριο της Λουιζιάνα, ο τερματισμός του συστήματος Title 42 θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις Πολιτείες», έγραψαν οι πολιτείες . «Η πιθανότητα ανεπανόρθωτης ζημίας στις Πολιτείες», πρόσθεσε η αναφορά τους, «υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι [το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας] έχει ζητήσει 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια έκτακτης χρηματοδότησης για να αντιμετωπίσει την επικείμενη καταστροφή που η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου θα προκαλέσει.”

Η πολιτική Τίτλος 42 επιτρέπει στους αξιωματούχους των Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ να απομακρύνουν τους αιτούντες άσυλο και τους παράνομους μετανάστες για λόγους υγείας που αναφέρονται στις κατευθυντήριες γραμμές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σχετικά με τον COVID-19.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This