Τουρισμός η βαριά μας βιομηχανία
Ο τουρισμός αποτελεί για την χώρα μας την βαριά βιομηχανίας στην οικονομία μας. Περίπου το 1/4 του συνολικού ΑΕΠ της χώρας μας βασίζεται στον τουρισμό ενώ αντιθέτως ο τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ.
Ασφαλώς όπως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας μας έτσι κι ο τουρισμός λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει διακυμάνσεις στην χώρα μας όπως και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση μεταξύ του συνολικού αριθμού των 11 χωρών της Μεσογείου (τις 3 πρώτες θέσεις κατέχουν η Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και ακολουθεί μία αυξητική τάση παγκοσμίως.
Ας δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία που χρήζουν μελέτης από τους αρμόδιους φορείς για την λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να μετριασθούν οι μεγάλες απώλειες και φυσικά όλα εξαρτώνται από την χρονική διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Τουριστική κίνηση τριετίας 2019-2021
– Για το έτος 2019
Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας ξεπέρασαν τα 34 εκατομμύρια . Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εισερχόμενη τουριστική κίνηση κατέγραψε αύξηση το 2019 κατά 2,8% σε σχέση με το 2018.
Παρά την μικρή αυτή αύξηση οι τουρίστες πέρυσι το 2019 φαίνεται ότι άφησαν στην ελληνική οικονομία συγκριτικά πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με το 2018, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,179 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,0% σε σύγκριση με το 2018. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τ.Τ.Ε, οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων
– Για το έτος 2020
Η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα το 2020 διαμορφώθηκε σε 7.405.800 ταξιδιώτες και έσοδα ήταν 4. 318 δις.
– Για το έτος 2021
– Η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα το 2021 διαμορφώθηκε σε 15.246.100 και έσοδα 10.502 δις,
– Έχουμε δηλαδή μία αύξηση ταξιδιωτών κατά 105,9% έναντι του 2020 και των εσόδων κατά 143,2% σε σύγκριση με το 2020.
Η συνολική δυναμικότητα ξενοδοχειακών μονάδων
Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), εντός του 2020 προστέθηκαν 81 νέες ξενοδοχειακές μονάδες και το 2021 άλλες 69 φθάνοντας συνολικά τις 10.052 με 438.294 δωμάτια και 869.250 κλίνες.
Θέσεις εργασίας
Η μεγάλη αύξηση του τουριστικού κλάδου του 2019 (ξενοδοχεία και παρεμφερή επαγγέλματα) είχε ως αποτέλεσμα να απασχοληθούν περίπου 1 εκ. εργαζόμενοι.
Οι προβλέψεις για το 2022 είναι ευοίωνες για να φτάσουμε των αριθμό των αργαζομένων στα ίδια επίπεδα του 2019, δηλαδή στο 1.000.000 εργαζόμενοι.
Προβλεπόμενη τουριστική κίνηση για το 2022
Αισιόδοξα τα μηνύματα για το 2022 η Τουριστική κίνηση στη χώρα μας. Ήδη οι αρμόδιοι έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία όπου από τον Ιανουάριο έχουμε αρκετές αφίξεις Τουριστών στη χώρα μας. Ενδεικτικά για τον μήνα Απρίλιο του 2022 οι αφίξεις έφτασαν στο 85% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ και σε σχέση με το 2021 καταγράφηκε σημαντική βελτίωση που φτάνει το 81%.
Φορείς του Ελληνικού Τουρισμού δήλωσαν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η τουριστική σεζόν που διανύουμε είναι ικανή να προσεγγίσει τα επίπεδα της χρυσής χρονιά του 2019 του Ελληνικού Τουρισμού.
Συγκεκριμένα η υφυπουργός τουρισμού κ. Ζαχαράκη ότι η πλειονότητα των αεροπορικών εταιριών διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν τις προγραμματισμένες θέσεις για την Ελλάδα και απομένει να δούμε τις τελικές πληρότητες των πτήσεων στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα είχε ανέκαθεν πολλή τουριστική κίνηση από την Ουκρανία και κυρίως τη Ρωσία. Η απώλεια αυτών των τουριστών όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι θα αντικατασταθεί κυρίως από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική και Ασία.
Φυσικά υπάρχει και ο οδικός τουρισμός για το πώς θα κινηθεί από τις βαλκανικές χώρες και η κ. Ζαχαράκη τονίζει ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα είναι “παρών” στις σημαντικές αγορές για την Ελλάδα όπως είναι η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία διεκδικώντας με αξιώσεις να είναι ο πρώτος προορισμός για αυτούς φέτος το καλοκαίρι.
Επίσης η κ. υφυπουργός ανέφερε ότι και φέτος θα υπάρξει το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού από το υπουργείο Εργασίας, ενώ το υπουργείο Τουρισμού θα προχωρήσει και σε περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος.. “Τουρισμός Για όλους”.
Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb και Vrbo AirDNA) θα υπάρξει αύξηση 232% σε σχέση ,ε το 2021
Συμπεράσματα
Ασφαλώς τα συμπεράσματα σύμφωνα με τα προαναφερθέντα είναι ευοίωνα για τον παγκόσμιο τουρισμό και φυσικά για την χώρα μας.
Η τουριστική κίνηση της χώρας μας, όσο και της παγκόσμιας, εξαρτάται κατά πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και ο πόλεμος να τελειώσει σήμερα είναι αδύνατο να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019.
Μην ξεχνάμε την ενεργειακή κρίση η οποία εξάντλησε την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Σήμερα ο πολίτης παγκοσμίως βάζει ως προτεραιότητα την επιβίωση και μετά οτιδήποτε άλλο. Ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα.
Ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι είναι ο πληθωρισμός και η ενδεχόμενη άνοδος των επιτοκίων που θα επηρεάσουν τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και όλα αυτά εξανεμίζουν την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών της χώρας μας.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων υπάρχουν δεκάδες παρεμφερή επαγγέλματα που όλα μαζί αποτελούν το σύνολο του Τουριστικού μας κλάδου. Θα πρέπει το Κράτος να δει προσεκτικά όλα αυτά και ανάλογα να μεριμνά.
Η οικονομία μας δεν θέλει πειραματισμούς με ημίμετρα και οι ενισχύσεις να δίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν είμαστε μια χώρα με επάρκεια ταμειακής ρευστότητας και το κάθε ευρώ να δίνεται κατόπιν επισταμένων ελέγχων και όχι ασύδοτα.
Να προσέξουμε ως κόρη οφθαλμού τον Τουρισμό μας, γιατί παρέμεινε η κυριότερη πηγή εσόδων, μετά την αποψίλωση της βιομηχανίας μας τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε μια αδύναμη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τον βορρά και η κάθε οικονομική παλινδρόμηση θα είναι οδυνηρή για όλους μας.
Ασφαλώς η αισιοδοξία μας για καλύτερες μέρες δεν πρέπει να χαθεί και ότι όλα μπορούν να κινηθούν προς την θετική πλευρά τους, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας να υπάρχει και το απρόβλεπτο σενάριο για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως…
Γιώργος Σαρδέλης
Οικονομολόγος-Καθηγητής , Σύμβουλος Ψυχικής υγείας, Συγγραφέας – Ποιητής