EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Trudeau  κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των διαμαρτυριών κατά των εντολών του COVID-19

17 Feb, 2022

Τέσσερις πρωθυπουργοί διαφωνούν με την επίκληση της πράξης

Η καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών κατά των εντολών και των περιορισμών για τον COVID-19 από τους φορτηγατζήδες και τους υποστηρικτές τους.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Trudeau  είπε ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι ειρηνικές και βλάπτουν την οικονομία, ενώ χρειάζονται μέτρα για την ενίσχυση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

«Την Παρασκευή, το Οντάριο επικαλέστηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ανταποκριθεί στους αποκλεισμούς. Αυτό ήταν το υπεύθυνο και απαραίτητο. Σήμερα, για να συνεχίσει να βασίζεται σε αυτές τις προσπάθειες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει περισσότερα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να θέσει την κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο», είπε.

Ο Trudeau  είπε ότι η εφαρμογή του νόμου περί έκτακτης ανάγκης θα περιοριστεί χρονικά και θα χρησιμοποιηθεί με στοχευμένο και αναλογικό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πράξη θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως αεροδρόμια και διασυνοριακές διελεύσεις.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Chrystia Freeland ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τη μείωση της χρηματοδότησης των διαδηλώσεων. Αυτά περιλαμβάνουν τη διεύρυνση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος σε πλατφόρμες crowdfunding και ψηφιακά νομίσματα. Οι τράπεζες θα μπορούν επίσης να δεσμεύσουν λογαριασμούς οντοτήτων που εμπλέκονται στις διαδηλώσεις.

Η Freeland είπε επίσης ότι για τις εταιρείες των οποίων τα φορτηγά χρησιμοποιούνται σε αποκλεισμούς, οι εταιρικοί τους λογαριασμοί θα παγώσουν και η ασφάλισή τους θα ανασταλεί.

Ο Trudeau  είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επικαλέστηκε τον νόμο περί έκτακτης ανάγκης.

Το 1988, ο νόμος έκτακτης ανάγκης αντικατέστησε τον νόμο περί πολεμικών μέτρων, τον οποίο ο πατέρας του Trudeau , τότε πρωθυπουργός Πιερ Trudeau , χρησιμοποίησε το 1970 κατά τη διάρκεια της κρίσης του Οκτωβρίου, όταν αυτονομιστές του Κεμπέκ απήγαγαν και σκότωσαν τον υπουργό του υπουργικού συμβουλίου του Κεμπέκ, Πιερ Λαπόρτ.

Οι πρωθυπουργοί της Αλμπέρτα, του Σασκάτσουαν, της Μανιτόμπα και του Κεμπέκ δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν τη χρήση της πράξης από τον πρωθυπουργό.

«Έχουμε όλα τα νομικά εργαλεία και τους επιχειρησιακούς πόρους που απαιτούνται για τη διατήρηση της τάξης. Ο νόμος δεν θα προσέθετε σχετικές πρόσθετες εξουσίες ή πόρους», έγραψε ο πρωθυπουργός της Αλμπέρτα Τζέισον Κέννεϊ στο Twitter στις 14 Φεβρουαρίου.

«Οι παράνομοι αποκλεισμοί πρέπει να τελειώσουν, αλλά η αστυνομία έχει ήδη επαρκή εργαλεία για να επιβάλει τον νόμο και να εκκαθαρίσει τους αποκλεισμούς, όπως έκανε το Σαββατοκύριακο στο Γουίνδσορ», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Σασκάτσουαν Σκοτ ​​Μο.

«Ως εκ τούτου, το Saskatchewan δεν υποστηρίζει την κυβέρνηση Trudeau που επικαλείται τον νόμο περί έκτακτων περιστατικών. Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, ελπίζω ότι θα επικαλεστεί μόνο σε επαρχίες που το ζητούν, όπως το επιτρέπει η νομοθεσία».

Η πρωθυπουργός της Μανιτόμπα, Χέδερ Στέφανσον, έγραψε επίσης σε ένα tweet ότι η επίκληση τέτοιων εξουσιών δεν χρειάζεται στην επαρχία της.

«Είμαι περήφανη για τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου της Μανιτόμπα και έχω πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτούς για την προστασία των κοινοτήτων μας. Η πρόταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για χρήση του νόμου περί έκτακτων περιστατικών δεν είναι χρήσιμη για την κατάσταση στα σύνορα του Έμερσον».

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκώ, ακολούθησε παρόμοια στάση, λέγοντας ότι δεν θέλει να εφαρμοστεί η πράξη στο Κεμπέκ, καθώς είναι ένα περιττό και διχαστικό μέτρο, ανέφερε η La Presse.

Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα στις 14 Φεβρουαρίου, η διοργανώτρια του Freedom Convoy Tamara Lich είπε ότι οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Θα παραμείνουμε ειρηνικοί, αλλά φυτεμένοι στο λόφο του Κοινοβουλίου μέχρι να αρθούν οι εντολές», είπε ο Λιχ.

Ο Μπράιαν Πέκφορντ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Γης, ο οποίος ενεργεί ως εκπρόσωπος του Freedom Convoy, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η διαδήλωση στην Οτάβα ήταν ειρηνική και αμφισβήτησε τη δικαιολογία για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Βλέποντας την κατάσταση, ειδικά όσον αφορά το Convoy 2022, που βρίσκεται εδώ στην Οτάβα… είναι ειρηνικό. Οι δρόμοι είναι καθαροί [και] η εγκληματικότητα έχει μειωθεί από τότε που έφτασαν οι φορτηγατζήδες», είπε ο Peckford.

Το Κέντρο Δικαιοσύνης για τις Συνταγματικές Ελευθερίες, το οποίο παρέχει νομική εκπροσώπηση στους διοργανωτές, ανέφερε σε δήλωση πριν από τη δήλωση ότι «θα καταθέσει αμέσως δικαστική αίτηση για την ανατροπή μιας τέτοιας δήλωσης».

«Ο Πρωθυπουργός Pierre Trudeau χρησιμοποίησε τον νόμο περί πολεμικών μέτρων το 1970 για να αντιμετωπίσει τη βία, τις απαγωγές και τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν από τρομοκράτες στο Κεμπέκ. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός Justin Trudeau  εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τον νόμο περί έκτακτων περιστατικών για να αντιμετωπίσει τα κάστρα και το χόκεϊ με μπάλα», δήλωσε ο διευθυντής δικαστηρίων του Κέντρου Δικαιοσύνης, Τζέι Κάμερον, σε δήλωση.

«Οι ειρηνικοί διαδηλωτές που ταΐζουν τους άστεγους, φτυαρίζουν το χιόνι, μαζεύουν σκουπίδια, χορεύουν στους δρόμους, παίζουν χόκεϊ δρόμου, κυματίζουν σημαίες του Καναδά, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και στήνουν κάστρα για παιδιά δεν «θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλεια». των Καναδών», ούτε αυτές οι ειρηνικές δραστηριότητες είναι «τέτοιων αναλογιών ή φύσης που υπερβαίνουν την ικανότητα ή την εξουσία μιας επαρχίας να το αντιμετωπίσει».

Η προσωρινή ηγέτης των Συντηρητικών Candice Bergen είπε ότι το κόμμα της θα εξετάσει τι προτείνει η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων και θα αξιολογήσει το σκεπτικό και στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν θα το υποστηρίξει.

«Στην πρώτη φάση, μας απασχολεί πολύ αυτό που βλέπουμε», είπε ο Μπέργκεν σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Φεβρουαρίου.

Νόμος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Ο νόμος περί έκτακτης ανάγκης ορίζει την εθνική έκτακτη ανάγκη ως «μια επείγουσα και κρίσιμη κατάσταση προσωρινής φύσης που α) θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλεια των Καναδών και είναι τέτοιας έκτασης ή φύσης που υπερβαίνει την ικανότητα ή την εξουσία μιας επαρχίας να αντιμετωπίσει με αυτό, ή (β) απειλεί σοβαρά την ικανότητα της κυβέρνησης του Καναδά να διατηρήσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα του Καναδά.»

Ο νόμος απαριθμεί τέσσερις διαφορετικούς τύπους καταστάσεων έκτακτης ανάγκης: δημόσια ευημερία, δημόσια τάξη, διεθνής έκτακτη ανάγκη και πόλεμος.

Ο Trudeau  επικαλέστηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Τάξης επικαλούμενος «απειλές για την ασφάλεια του Καναδά».

Συνήθως, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λήγει σε 30 ημέρες, εκτός εάν ανακληθεί ή παραταθεί από την κυβέρνηση.

Ο νόμος παρέχει εξουσίες στην κυβέρνηση να αφαιρεί από τους πολίτες το δικαίωμα να συναθροίζονται, εάν υπάρχει «εύλογη προσδοκία» ότι μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση της ειρήνης.

Μπορεί επίσης να απαγορευτεί στους πολίτες να ταξιδεύουν προς ή εντός καθορισμένων περιοχών ή να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να αναλάβει τον έλεγχο των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφελείας και να κατευθύνει τους ανθρώπους να παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

Στο τρέχον πλαίσιο αποκλεισμών ή καταλήψεων, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αναγκάσει τις εταιρείες ρυμουλκούμενων φορτηγών να απομακρύνουν τα οχήματα που κλείνουν δρόμους ή λωρίδες, κάτι που είχαν αρνηθεί στο παρελθόν να κάνουν σε σχέση με τη διαμαρτυρία στην Οττάβα.

Η μη συμμόρφωση με την πράξη μπορεί να οδηγήσει σε, σε περίπτωση συνοπτικής καταδίκης, σε πρόστιμο έως και 500 $ ή φυλάκιση έως και έξι μήνες, και σε περίπτωση καταδίκης, σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα $5.000 και σε φυλάκιση έως και πέντε χρόνια.

Η πόλη της Οτάβα και η επαρχία του Οντάριο έχουν επίσης κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις τελευταίες ημέρες.

 

Photo: economist.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This