EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Πάνος Αμυράς

Πάνος Αμυράς “Το φιλί του Δεκέμβρη”

21 Nov, 2022

Το φιλί του Δεκέμβρη.
Μια αλυσίδα φόνων στην καρδιά του εμφυλίου
Ένας φάκελος με ένοχα μυστικά δωσιλόγων
Η αναμέτρηση του Νίκου Αγραφιώτη με τα πάθη του διχασμού.

Ένα ακόμα μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά με πλούσια πλοκή και δράση με πάμπολλες πληροφορίες για τη δύσκολη και επώδυνη εποχή για τον ελληνισμό. Έργο σοβαρό, καθώς τα ιστορικά στοιχεία αποτυπώνονται μέσω της δράσης των ηρώων, από μία ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα του συγγραφέα.
Ένα καλογραμμένο βιβλίο που εξυμνεί την δυστοπική συμπεριφορά σε όλο το φάσμα της, κάποιων χαρακτήρων που δεν νιώθουν έλληνες, και που ο συγγραφέας πως αναδεικνύει τους διπρόσωπους και τους προδότες που σφετερίζονται τη ζωή των ανθρώπων προς όφελός τους.
Ο συγγραφέας περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο τα γεγονότα αντλώντας υλικό από τη σύγχρονη ιστορία των πέτρινων χρόνων της ναζιστικής κατοχής προβάλλοντας αλήθειες και ψέματα. Μια μαρτυρία. Ένας συνδυασμός πραγματολογικής ιστορίας και κατασκοπείας για την περίοδο που η χώρα βίωνε μία δύσκολη εποχή γεμάτη τρόμο, προδοσίες, δολοφονίες και χαφιεδισμούς.
Με οικονομία λόγου ο συγγραφέας παραθέτει μέσα από το μύθο τις σκοτεινές και οδυνηρές στιγμές της Ελλάδας. Τα ιστορικά στοιχεία φωτίζουν πτυχές σκληρών γεγονότων, με συναρπαστικές πληροφορίες και απρόσμενες εκπλήξεις.
Τα ιστορικά μυθιστορήματα είναι από τα δυσκολότερα λογοτεχνικά είδη γραφής και κρύβουν πολλές παγίδες για τον συγγραφέα καθώς μπορεί να ξεγελαστεί και να ακολουθήσει κάποια γεγονότα δίχως να κρατήσει ίσες αποστάσεις.

Ο συγγραφέας Πάνος Αμυράς, γνώστης του λόγου και της ιστορίας αφηγείται μέσω του ήρωα του Νίκου Αγραφιώτη, απόστρατος λοχαγός, μετά τη φυγάδευση του στην Μέση Ανατολή, επιστρέφει στην Ελλάδα με σοβαρή μυστική αποστολή να οργανώσει αντιστασιακές ομάδες που θα αντισταθούν οργανωμένα στο φασιστικό καθεστώς και στα τάγματα ασφαλείας που ο νέος πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης είχε συγκροτήσει για να καταστείλει την εθνική αντίσταση.
Ενδιαφέρουσα πλοκή, περιγράφει την ψυχοσύνθεσή εκείνων των ανθρώπων των ηρώων του βιβλίου, όσο και τη δύσκολη και συναρπαστική δράση του Νίκου Αγραφιώτη, και το δύσκολο έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας, καθώς περιβάλλεται από ανθέλληνες άνανδρους, προδότες υπανθρώπους που φέρνουν διχόνοια και σπαραγμό.
Ο συγγραφέας περιγράφει την εποχή δημιουργώντας εικόνες που σε κάνουν να ακολουθήσεις τη δύσκολη διαδρομή του ήρωα του. Η μελέτη της βιβλιογραφίας και των ιστορικών πηγών είναι εμφανείς από το ύφος απόδοσης και τις λεπτομέρειες που παρατίθενται στο κείμενο.
Ο συγγραφέας στηριγμένος σε ντοκουμέντα και στις καταγεγραμμένες αλήθειες των ιστορικών πηγών προσδίδει στο βιβλίο του διαχρονικότητα, καθώς ζωντανεύει μέσα από τη γρήγορη απόδοση αφήγησης με πρόθεση να φωτίσει τις οποίες θηριωδίες και πρακτικές των δωσίλογων, αλλά και το αγώνα των πατριωτών. Ένα έργο που πρέπει να διαβαστεί από όλους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας γιατί αλλιώς θα την ξαναζήσουμε.

από το οπισθόφυλλο
Δεκέμβριος 1944
Η Αθήνα βιώνει τις δραματικές ημέρες του Εμφυλίου, οι φονικές συγκρούσεις μαίνονται σε όλη την πόλη. Ο Νίκος Αγραφιώτης, απότακτος πια αξιωματικός της Αστυνομίας, αναλαμβάνει να εντοπίσει έναν δικαστικό υπάλληλο, υπεύθυνο για υποθέσεις δωσιλόγων, που έχει εξαφανιστεί μαζί με μία νεαρή τραγουδίστρια καμπαρέ.
Κυνηγώντας τα ίχνη τους, θα εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι που σύντομα θα ανακαλύψει ότι τον αφορά προσωπικά, θα βρεθεί ανάμεσα σε διπλούς πράκτορες και αδίστακτους συνεργάτες των ναζί που ψάχνουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το ένοχο παρελθόν τους.
Μέσα στους δρόμους του Εμφυλίου, με τον θάνατο να παραμονεύει κάθε στιγμή, θα ακροβατήσει ανάμεσα στην αγάπη και στην προδοσία αναζητώντας την αλήθεια και την κάθαρση.
Μία συναρπαστική περιπέτεια στην τραγικότερη περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας, μία προσωπική αναμέτρηση του Αγραφιώτη με τα πάθη του Διχασμού.

Χωρίς το παραμικρό ίχνος αφηγηματικού εντυπωσιασμού, ο συγγραφέας, μας θέτει ενώπιο μιας σκληρής κατάστασης εμφανίζοντας μας τις λεπτομέρειες των προσωπικών βιωμάτων και τη δύσβατη καθημερινότητα του πρωταγωνιστή, μιας σκληρής ιστορικής περιόδου.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This