ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 1, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Ζαν Λυκ Γκοντάρ

Πέθανε ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ

13 Sep, 2022

O μεγάλος σκηνοθέτης, ο μεγάλος άνθρωπος του κινηματογράφου, Ζαν Λυκ  Γκοντάρ πέθανε σήμερα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε η εφημερίδα Liberation.

Μεγάλες και αξεπέραστες ταινίες, που χάραξαν απ’ ευθείας έναν καινούργιο δρόμο στην τέχνη του κινηματογράφου, όπως “Ο Τρελός Πιερό”, “Αλφαβίλ” και τόσα άλλα ποιήματα της έβδομης τέχνης, συγκαταλέγονται στο έργο του μεγάλου δημιουργού, που μαζίμε τους Κλοντ Σαμπρόλ, Φρανσουά Τρυφώ, Έρικ Ρομέρ και Ζακ Ριβέτ ξεκίνησαν να ανοίγουν τον δρόμο της Νουβέλ Βαγκ, στον κόσμο της μεγάλης οθόνης.

Ξεκινώντας την δεκαετία του 1950, άρχισε να εκδίδει το Gazette du Cinema μαζί με τους Φρανσουά Τρυφώ και Ζακ  Ριβέτ, γράφοντας τις σκέψεις του για τον κινηματογράφο. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας έχει ο ίδιος δημιουργήσει πέντε ταινίες μικρού μήκους.

Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ δεν δίστασε να μιλήσει για τις προσωπικές του ιδέες και πεποιθήσεις μέσα στις ταινίες του, γύρω από την πολιτική και τις προσωπικές εμπειρίες. Η επιθυμία του ήταν να κατατάξει από την αρχή όλα όσα είχαν ήδη γίνει έως τότε στον κινηματογράφο, σαν όλα να γίνονταν ξανά από την αρχή, όπως δήλωσε στο Cahiers du Cinema ο ίδιος το 1962.

Μια προσέγγιση που έβγαλε την κάμερα από το σταθερό της σημείο. Κάμερα στο χέρι, αυτοσχεδιασμοί, πλάνα μεγάλης διάρκειας, ποίηση, σε μια συνάντηση του Γκοντάρ με τον κινηματογράφο που έμοιαζε με τον εφηβικό έρωτα που ανακαλύπτει και ξαναδημιουργεί τα πάντα. Και φυσικά ο Μάης του ’68, μια επιρροή σημαντική. Αρχίζει η δημιουργία επαναστατικών ως προς το θέμα τους ταινιών,  βασισμένες στην ταξική πάλη. Ιδρύεται η ομάδα Τζίγκα Βερτόφ με τον Ζαν Πιερ Γκορέν.

Το αντίo του στον κινηματογράφο ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ το είπε το 2021, ολοκληρώνοντας τις ταινίες “Scenario” και “Funny Wars”. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Ολοκληρώνω την πορεία μου στον κινηματογράφο, τη ζωή μου ως σκηνοθέτης, με αυτά τα δύο έργα και μετά θα πω «αντίο σινεμά».

Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ τιμήθηκε το 2018 με τον Ειδικό Χρυσό Φοίνικα των Καννών (Le Livre d’Image) και με Τιμητικό Όσκαρ το 2010. Το 2015, βραβείο του Δειθνούς Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ήταν ένας από τους θρύλους του διεθνούς κινηματογράφου, και -αν και είχε αποποιηθεί τον τίτλο του σκηνοθέτη-δημιουργού- ήταν πράγματι, αυτό.

 

 

 
photo https://flix.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This