EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Πέθανε ο Μίλαν Κούντερα

13 Jul, 2023
Πέθανε ο Μίλαν Κούντερα

Πέθανε ο Μίλαν Κούντερα

Πέθανε ο Μίλαν Κούντερα

Σε ηλικία 94 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος συγγραφέας, γαλλο-τσεχικής καταγωγής, με αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Αυτό ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος του συγγραφέα στις 11 Ιουλίου.

Ο συγγραφέας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στο Παρίσι.

Ανάμεσα στα έργα του, από τα οποία έγινε και ευρύτερα γνωστός ήταν “Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Είναι”, “το Αστείο”, “Η Γιορτή της Ασημαντότητας”, ενώ στάθηκε ανέκαθεν επικριτικός απέναντι στο καθεστώς που απαξιεί τις ανθρώπινες ελευθερίες.

Ο Μίλαν Κούντερα καταγόταν από την τ. Τσεχοσλοβακία, στο Μπρνο που σήμερα ανήκει στην Τσεχία. Είχε πάντα ελεύθερο πνεύμα, τόσο που, παρά την ένταξή του στο κομμουνιστικό κόμμα, δεν δίσταζε να σχολιάζει σε βαθμό που διαγράφηκε δύο φορές από αυτό. Οι πολιτικές του τοποθετήσεις δεν χαρακτηρίζουν τα έργα του, καθώς αυτά περισσότερο περιγράφουν μια γενική ανθρώπινη στάση. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, ήταν “υπεραπλουστευτική” θεώρηση, το να αποκαλέσει κάποιος τα βιβλία του “πολιτικά”.

Ο Μίλαν Κούντερα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 1980: 

«Είμαι επιφυλακτικός με τις λέξεις απαισιοδοξία και αισιοδοξία. Ένα μυθιστόρημα δεν επιβάλλει τίποτα, ένα μυθιστόρημα αναζητά και θέτει ερωτήματα. Δεν ξέρω αν το έθνος μου θα χαθεί και ποιος από τους χαρακτήρες μου έχει δίκιο. Επινοώ ιστορίες, φέρνω αντιμέτωπη την μία με την άλλη και με αυτό τον τρόπο θέτω ερωτήματα. Η ανοησία των ανθρώπων προέρχεται από το ότι έχουν ερωτήσεις για τα πάντα. Όταν ο Δον Κιχώτης βγήκε στον κόσμο, αυτός ο κόσμος έγινε ένα μυστήριο στα μάτια του. Αυτή είναι η κληρονομιά του πρώτου ευρωπαϊκού μυθιστορήματος σε ολόκληρη τη μετέπειτα μυθιστορηματική ιστορία. Ο μυθιστοριογράφος διδάσκει τον αναγνώστη να κατανοεί τον κόσμο ως ερώτημα. Υπάρχει σοφία και ανοχή στη στάση αυτή. Σε έναν κόσμο χτισμένο πάνω σε απαραβίαστες βεβαιότητες, το μυθιστόρημα είναι νεκρό. Ο ολοκληρωτισμός, είτε βασίζεται στον Μαρξ, είτε στο Ισλάμ είτε σε οτιδήποτε άλλο, είναι ένας κόσμος απαντήσεων, παρά ερωτήσεων. Εκεί δεν έχει θέση το μυθιστόρημα. Σε κάθε περίπτωση μου φαίνεται πως σε όλο τον κόσμο πια οι άνθρωποι σήμερα προτιμούν να κρίνουν παρά να κατανοούν. Να απαντούν παρά να ρωτούν. Συνεπώς, η φωνή του μυθιστορήματος μετά βίας ακούγεται στη θορυβώδη ανοησία των ανθρώπινων βεβαιοτήτων». 

Τα έργα του Μίλαν Κούντερα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ ανάμεσα στα βραβεία που είχε αποσπάσει, αναμενόταν να είναι και ένα βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το οποίο υπήρξε υποψήφιος.

 

πηγή-φωτό https://kathimerini.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This