Σε ηλικία 94 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος συγγραφέας, γαλλο-τσεχικής καταγωγής, με αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Αυτό ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος του συγγραφέα στις 11 Ιουλίου.
Ο συγγραφέας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στο Παρίσι.
Ανάμεσα στα έργα του, από τα οποία έγινε και ευρύτερα γνωστός ήταν “Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Είναι”, “το Αστείο”, “Η Γιορτή της Ασημαντότητας”, ενώ στάθηκε ανέκαθεν επικριτικός απέναντι στο καθεστώς που απαξιεί τις ανθρώπινες ελευθερίες.
Ο Μίλαν Κούντερα καταγόταν από την τ. Τσεχοσλοβακία, στο Μπρνο που σήμερα ανήκει στην Τσεχία. Είχε πάντα ελεύθερο πνεύμα, τόσο που, παρά την ένταξή του στο κομμουνιστικό κόμμα, δεν δίσταζε να σχολιάζει σε βαθμό που διαγράφηκε δύο φορές από αυτό. Οι πολιτικές του τοποθετήσεις δεν χαρακτηρίζουν τα έργα του, καθώς αυτά περισσότερο περιγράφουν μια γενική ανθρώπινη στάση. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, ήταν “υπεραπλουστευτική” θεώρηση, το να αποκαλέσει κάποιος τα βιβλία του “πολιτικά”.
Ο Μίλαν Κούντερα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 1980:
«Είμαι επιφυλακτικός με τις λέξεις απαισιοδοξία και αισιοδοξία. Ένα μυθιστόρημα δεν επιβάλλει τίποτα, ένα μυθιστόρημα αναζητά και θέτει ερωτήματα. Δεν ξέρω αν το έθνος μου θα χαθεί και ποιος από τους χαρακτήρες μου έχει δίκιο. Επινοώ ιστορίες, φέρνω αντιμέτωπη την μία με την άλλη και με αυτό τον τρόπο θέτω ερωτήματα. Η ανοησία των ανθρώπων προέρχεται από το ότι έχουν ερωτήσεις για τα πάντα. Όταν ο Δον Κιχώτης βγήκε στον κόσμο, αυτός ο κόσμος έγινε ένα μυστήριο στα μάτια του. Αυτή είναι η κληρονομιά του πρώτου ευρωπαϊκού μυθιστορήματος σε ολόκληρη τη μετέπειτα μυθιστορηματική ιστορία. Ο μυθιστοριογράφος διδάσκει τον αναγνώστη να κατανοεί τον κόσμο ως ερώτημα. Υπάρχει σοφία και ανοχή στη στάση αυτή. Σε έναν κόσμο χτισμένο πάνω σε απαραβίαστες βεβαιότητες, το μυθιστόρημα είναι νεκρό. Ο ολοκληρωτισμός, είτε βασίζεται στον Μαρξ, είτε στο Ισλάμ είτε σε οτιδήποτε άλλο, είναι ένας κόσμος απαντήσεων, παρά ερωτήσεων. Εκεί δεν έχει θέση το μυθιστόρημα. Σε κάθε περίπτωση μου φαίνεται πως σε όλο τον κόσμο πια οι άνθρωποι σήμερα προτιμούν να κρίνουν παρά να κατανοούν. Να απαντούν παρά να ρωτούν. Συνεπώς, η φωνή του μυθιστορήματος μετά βίας ακούγεται στη θορυβώδη ανοησία των ανθρώπινων βεβαιοτήτων».
Τα έργα του Μίλαν Κούντερα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ ανάμεσα στα βραβεία που είχε αποσπάσει, αναμενόταν να είναι και ένα βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το οποίο υπήρξε υποψήφιος.