ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 4, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Στέλιος Μπέλλος

Πέθανε ο μεγάλος τροβαδούρος της παραδοσιακής μουσικής, Στέλιος Μπέλλος

3 Jan, 2023

Όχι μόνον τραγουδιστής, αλλά και ερευνητής του παραδοσιακού μας τραγουδιού ο Στέλιος Μπέλλος, άφησε ένα κενό στην ελληνική μουσική, φεύγοντας εχθές, Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.

Φιλόλογος και Λυκειάρχης στην ζωή του, αλλά γνωστός σε όλη την Ελλάδα ως ο τραγουδιστής του δημοτικού τραγουδιού. Γεννήθηκε στην Σέλλιανη Παραμυθιάς της Θεσπρωτίας, όπου και θα ταφεί στις 4 Ιανουαρίου.

Σπούδασε την παραδοσιακή μουσική κοντά στον Τάσο Χαλκιά και τον Γιώργο Μέγα. Τον πρώτο του δίσκο κυκλοφόρησε το 1958, και είχε τίτλο “Ασημούλα”. Αυτή ήταν η αρχή για τον Στέλιο Μπέλλο, ο οποίος στην συνέχεια ηχογράφησε πολλά τραγούδια και συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς: Τάσος Χαλκιάς, Πετρολούκας Χαλκιάς, Ναπολέων Δάμος, Σταύρος και Γρηγόρης Καψάλης, Βασίλης και Βαγγέλης Σούκας, Θανάσης Χαλιγιάννης, Βασίλης Μπατζής, Φίλιππος Ρούντας, Ναπολέων Ζούμπας, Φώτης Χαλκιάς, Δημήτρης Ζάχος, Αλέκος Κιτσάκης, Γιώργος Κούρτης, Χρήστος Φωτίου, Σάββας Σιάτρας, Χρήστος Πανούτσος, Αντώνης Κυρίτσης, Βασίλης Κολοβός, Γιώτα Βέη, Αιμιλία Χατζηδάκη, Ελένη και Ειρήνη Κονιτοπούλου, Χρόνης Αηδονίδης, Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, Χρύσανθος και Δημήτρης Βάγιας.

Αναγνωρίζοντας την ποιότητα και τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετώπισε το δημοτικό μας τραγούδι, το Υπουργείο Πολιτισμού τον χρησιμοποίησε ως απεσταλμένο σε σχολεία του εξωτερικού, ώστε να διδάξει στους Έλληνες της Διασποράς την παραδοσιακή μουσική. Παράλληλα διοργάνωσε και συναυλίες, για τον σκοπό αυτό. Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Φινλανδία, Ρωσία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, είναι οι χώρες στις οποίες διέδωσε την παραδοσιακή μας μουσική.

Σαν καθηγητής και Λυκειάρχης δίδαξε σε σχολεία στην Ελλάδα αλλά και στην Αγγλία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Σουδάν, την Λιβύη, το Ζαϊρ, και αλλού, λαμβάνοντας αρκετές διακρίσεις και από το Υπουργείο Παιδείας.

Δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης του, σε ηπειρώτικο τραγούδι, που τόσο αγάπησε να ερμηνεύει: https://www.youtube.com/watch?v=Y3wqUJ78q90

 

 

photo https://dytikesmaties.gr/

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This