Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Subscribe to our newspaper
Πέρθα Καλέμη

Πέρθα Καλέμη: Ερωτικά αλληλούϊα – Λυρικές μπαλάντες της καρδιάς και του πάθους

25 Oct, 2022

Η καρδιά μου δίχως την καρδιά σου/καταρρέει.
Η σκέψη μου δίχως τη σκέψη σου/ διαλύεται.
Από φωνή γίνεται σιωπή.

Το καινούργιο βιβλίο της Πέρθας Καλέμη, ένας καλαίσθητος τόμος, απαρτίζεται από 62 ποιήματα, μπαλάντες του έρωτα. Με άκρατο συναίσθημα η ποιήτρια καταγράφει με λυρικό κρεσέντο όλα όσα προσφέρει, όμορφα και ανεπιτήδευτα στοιχεία, ο έρωτας.
Λόγος ουσιαστικός που εξιδανικεύει τις διαστάσεις της ερωτικής έκφρασης. Στίχοι λες βγαλμένοι από μνήμες που καθόρισαν κάποια ανεκπλήρωτα όνειρα τρυφερότητας, λες εκφρασμένα από τη θέρμη μιας νιότης αισιόδοξης που θέλει να κερδίσει τη ζωή και να γευτεί τον απόλυτο έρωτα.
Σε κάθε στίχο είναι διακριτή η βιώσασα πνευματική διάθεσή της ποιήτριας, καθώς μέσα από έξαρση εκφοράς ποιητικού οίστρου ως μορφή της Ορφικής επιθυμίας. Ή ως η σύγχρονη φωνή μιας άλλης Σαπφούς, με σπαράγματα για τον ανίμερο Έρωτα μας καταστεί σαφές, πως ακροβατεί επάνω σε δύο στοιχεία, το προσδιορισμένο συναίσθημα της και το νόημα της αλήθειας. Με άκρως διεισδυτική μάτια αναστοχάζεται τον έρωτα, με γνώμονα τη δική της ενσυναίσθηση του εσωτερικού της κόσμου όπου μέσω των ποιημάτων της απευθύνεται όχι μόνο στο εμπειρικό περιβάλλον του εγώ, αλλά του εμείς. Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος στην πλάση που να μην έχει λαβωθεί από τις σαΐτες του.

Κόπιασε μελιστάλαχτε στ’ αραξοβόλι μου/και σκέπασε με,/γιατί πολύ με περονιάζει/το κρύο του κόσμου

Ενώ οι στίχοι αφήνουν να εννοηθεί το μοιράζομαι τον άλλον σε ένα γνωστικό πεδίο συναισθημάτων αφήνονει τον αναγνώστη να εικάσει ο ίδιος τις δικές του εμπειρίες.
Εύληπτος λόγος καταδεικνύει μία προσπάθεια αφύπνισης του ποθητού ονείρου. Εκείνου του ευγενούς μοιράσματος των αληθινών συναισθημάτων. Κάποιων που υπήρξαν ή άλλων που δεν έχουν ακόμη φανεί.
Διάχυτο το πνευματικό της ύφος. Γεμάτο ερεθίσματα ενός γνωστικού κόσμου διακριτά εμφανούς μέσα από πληθώρα εννοιακών σχημάτων. Ναι ερωτική ποίηση, αλλά σε δεύτερο επίπεδο δημιουργεί εικόνες έντονης συγκίνησης υποδηλώνοντας η φορτισμένη λυρικότητα της το γενεσιουργό πάθος που γεννάει η εμπειρία αυτού του μικρού θεού που διαιωνίζει το είδος.

Σ’ έχω στήσει στα μάτια μου/σιωπηλό άγαλμα/που μ’ ανοιγμένα τα πέτρινα χέρια του/τρέχει να μ’ αγκαλιάσει. Σ’ αγαπώ!
Στην πορεία της γραφής της, το ρεαλιστικό και το ιδεατό επαληθεύονται στους στίχους της ως δικές μας σκέψεις και όνειρα σε ένα απόλυτο περιβάλλον εσωτερικής έντασης.
Διαβάζοντας τα ποιήματα συμπορεύεται στην ψυχική πνευματική έξαρση της ποιήτριας. Μέσα σε πολλούς στίχους ενυπάρχουν και δικές μας επιλογές που απελευθερώνουν τις σκέψεις από κρατήματα και σχήματα που θέτουν τον αναγνώστη να ακολουθήσει την προσωπική του ερμηνευτική πορεία των συναισθημάτων του ως ερεθίσματα αυτογνωσίας. Η ποιήτρια καταφέρνει με το λόγο της μέσω την Ψυχικής διάστασης να υποβάλει τον αναγνώστη σε αισιόδοξη περισυλλογή.

Έλα να δοθούμε
Έλα να δοθούμε στη δίνη του έρωτα
να τυφλωθούμε απ’ το μεθύσι του.
Έλα να απελευθερώσουμε
τα πνεύματα μας,
μες απ’ τη μουσική της σάρκας
και να χορέψουμε
ο ένας στο ρυθμό του άλλου
σα δίδυμα φεγγάρια,
πετώντας ως τα ουρανοθέμελα.
Σε ικετεύω
μυροβλήτη της παράνοιας μου,
σφίξε με στις δυνατές σου αρπάγες
ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου σου.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This