EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ελληνικής Γλώσσας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας 9/2/2022 

9 Feb, 2022

Κείμενο: Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη

Ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η 25η Μαρτίου είναι ασφαλώς μια σημαντική επέτειος, αφού σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής  Επανάστασης του 1821, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η δημιουργία του Ελληνικού Κράτους λίγα χρόνια αργότερα.

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού ποιητή μας Διονύσιου Σολωμού, είναι  μια εξίσου σημαντική επέτειος –αν όχι σημαντικότερη– γιατί οδηγεί τους ομιλητές της Ελληνικής Γλώσσας  αλλά και πολλών άλλων γλωσσών, και όχι μόνο ευρωπαϊκών, να συνειδητοποιήσουν ότι η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα έχει επηρεάσει σημαντικά πολλές γλώσσες του πλανήτη Γη. Η επίδραση αυτή παίρνει είτε τη μορφή λέξεων (σύστημα, κολοσσός), είτε στοιχείων π.χ. μικρόβιο (μικρός-βίος), τηλέφωνο  (τήλε-φωνή), είτε ακόμη και κανόνων για τη δημιουργία συνθέτων π.χ. phot-o-graphy-φωτ-ο-γραφία.  

Η επίδραση αυτή, που ανέρχεται σε κάθε γλώσσα σε δεκάδες χιλιάδες λέξεις, αφορά ιδίως το τμήμα των  γλωσσών που χρησιμοποιούν οι ομιλητές, για να αναφερθούν στον κόσμο, στις ανακαλύψεις και εφευρέσεις σε όλους τους τομείς ανά τους αιώνες, λ.χ. στην Ιατρική π.χ. melanoma-μελάνωμα, στη  Φυσική του Διαστήματος π.χ. astronaut-αστροναύτης, στη Βιολογία π.χ. mitochondrion-μιτοχόνδριο, στη Χημεία π.χ. lipid-λιπίδιο, στη Σωματιδιακή Φυσική π.χ. photon-φωτόνιο. Και παρά το γεγονός ότι οι γλώσσες για μια έννοια έχουν τη δική τους λέξη, π.χ. hear για το «ακούω», όταν η έννοια μετέχει στον κλάδο της Φυσικής, παίρνει την ελληνική μορφή, π.χ. acoustics-ακουστική. Δεν είναι δυνατό να μιλήσει κάποιος επιστημονικά, χωρίς να χρησιμοποιήσει ελληνικούς όρους, π.χ. problem-πρόβλημα, method-μέθοδος.  

Οι ομιλητές ανά τον κόσμο δανείστηκαν τα εργαλεία της σκέψης που εφεύραν οι αρχαίοι Έλληνες, γιατί πρώτοι αυτοί, όχι μόνο ερμήνευσαν τα φαινόμενα με επιστημονικό τρόπο, ύστερα από προσεκτική και  επίμονη παρατήρηση, αλλά ερεύνησαν και την ψυχή του ανθρώπου με οικουμενικό πνεύμα, π.χ. psycho logy-ψυχο-λογία, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, π.χ. democracy-δημοκρατία.  

Και καθώς η Επιστήμη είναι μία, η διαμόρφωση κοινής ορολογίας, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην Ελληνική Γλώσσα, συμβάλλει χωρίς μεγάλο κόπο ή κόστος στην αλληλοκατανόηση των ερευνητών αλλά και γενικότερα των ομιλητών. Ελάχιστο δείγμα αυτής της συμβολής αποτελεί η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

 

Συμεωνίδη 

Η κ.  Αναστασιάδη-Συμεωνίδη έχει δημοσιεύσει 7 βιβλία, περισσότερα από 170 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ επιμελήθηκε 3 συλλογικούς τόμους.

Από το 1991 έως το 2012, συντόνισε το πρόγραμμα ανταλλαγών ERASMUS, με 7 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα πανεπιστήμια Sorbonne-Paris IV, INALCO στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This