
Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Maria Pappa
Η εξαιρετική συνεργάτης του Greek News and Radio FL και συνάμα εξαιρετική εκπαιδευτικός και μητέρα, κα Μαρία Παππά, Βρέθηκε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής™ (WRO) στον Παναμά.
Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής™ (WRO) είναι ένα σημαντικό διεθνές γεγονός στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτός ο διαγωνισμός φέρνει κοντά παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο, με σκοπό να προωθήσει τη δημιουργικότητά τους και τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων μέσω της συμμετοχής σε προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής. Οι Εθνικοί Διοργανωτές της WRO διασφαλίζουν ότι χιλιάδες παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτό το γεγονός που μέχρι τώρα υποστηρίζει διεθνώς η LEGO.
Για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να σχηματίσουν ομάδες από δύο ή τρία μέλη. Οι ομάδες πρέπει να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που θα χρησιμοποιείται είτε σε δοκιμασίες πίστας (κατηγορία Regular), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό project σχετικό με μια διαφορετική θεματολογία κάθε χρόνο. Μετά διαγωνίζονται σε εθνικό επίπεδο και οι πρώτοι από κάθε κατηγορία προκρίνονται για την ολυμπιάδα. Αν η ομάδα πάρει μετάλλιο στην ολυμπιάδα τα μέλη θεωρούνται ολυμπιονίκες και προσβλέπουν ακόμη και σε επιτυχίες ένταξης στα ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Οι προπονητές τους είναι συνήθως είτε καθηγητές πληροφορικής στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είτε σε απογευματινά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.
Η 15η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023, πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου στον Παναμά. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν συνολικά 7 ομάδες. Οι ελληνικές ομάδες κατέκτησαν τις θέσεις τους μέσω των προκριματικών αγώνων που διοργανώθηκαν από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WROHellas,
Υπάρχουν 4 κατηγορίες σε επίπεδο δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, Robo mission (regular), Future Engineers, Future Innovators and Robo Sports.
Φέτος το θέμα ήταν “Συνδέοντας τον Κόσμο μέσω του νερού” (κατηγορία Future Innovators – Πρώην Open).
Οι ομάδες που συναντήσαμε από την Ελλάδα και διαγωνίζονταν σε διάφορες κατηγορίες στον Παναμά, περιλαμβάνουν τους Minders, Smartbirds, BitLab1, Teamword Happiness, Sav Energy, JoFre και Evripos Robotics από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κάθε ομάδα παρουσίασε εντυπωσιακά έργα.
Η ομάδα Minders πήρε την 3η θέση μετά τις ομάδες της Γερμανίας και του Καναδά στην κατηγορία λυκείου Future Innovators. Είναι από την Αθήνα από το σχολείο Εκπαιδευτική Αναγέννηση και συμμετείχε με τους μαθητές Οδυσσέα Κεσεντέ, Ευάγγελο Δασκαλόπουλο και Αλέξανδρο Ηλιάδη. Το σχολείο αυτό και οι ομάδες του έχουν κερδίσει και έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο WRO 8 φορές, όπως μας είπε ο προπονητής τους, Αθανάσιος Κωτσόπουλος που ήταν μέλος της ίδιας ομάδας τα προηγούμενα πέντε χρόνια και επίσης συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή του σε αυτές τις ομάδες της ρομποτικής τον βοήθησε πολύ γιατί “ανακάλυψα το πάθος μου για τις θετικές επιστήμες και το τι θα ήθελα να κάνω στο μέλλον που είναι η μηχανική των κυκλωμάτων γι’αυτό και σπουδάζω στη σχολή μηχανολόγων ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου”.
Το καινοτόμο έργο που παρουσίασαν οι Minders, το Aqua Byte, παρουσίασε στην κατηγορία Future Innovators τη φιλοξενία και επεξεργασία δεδομένων σε server farms στο βυθό της θάλασσας. Η δημιουργία αυτόνομων server rooms που βυθίζονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα έχει ως στόχο την αξιοποίηση της χαμηλής θερμοκρασίας του βυθού. Το server room, αν αντιληφθεί δυσλειτουργία (μέσω αισθητήρων), μεταφέρει τα δεδομένα σε άλλο server και αναδύεται. Αμέσως μόλις αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, εντοπίζεται (από κάμερα) και ξεκινά το αυτόνομο πλωτό σκάφος για τη συλλογή του. Το προϊόν αυτό κέρδισε στον εθνικό διαγωνισμό που συμμετείχαν 50 ομάδες και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Παναμά. Η ομάδα Smartbirds δημιούργησε ένα αυτόνομο ρομποτικό σύστημα με όνομα Xnode, το οποίο, χρησιμοποιώντας GPS, έχει τη δυνατότητα να μεταβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Αυτό το σύστημα φέρει ασύρματες τεχνολογίες που μπορούν να αναμεταδίδουν τηλεπικοινωνιακά σήματα, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως σταθμός IoT για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων. Σημειώνεται ότι η ομάδα έχει προσφέρει ήδη αξιόλογες εκπροσωπήσεις κατακτώντας την 3η θέση παγκοσμίως το 2017 και την 2η θέση παγκοσμίως το 2019 σε παρόμοιες προκρίσεις στους τελικούς της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Στην κατηγορία RoboSports, με το νέο συναρπαστικό παιχνίδι Double Tennis, η ομάδα BitLab1 με τους μαθητές Β’ Λυκείου, Γιώργο Αθανασίου, Κώστα Κουμάνη και Παναγιώτη Στυλιανόπουλο και προπονητή τον Λεωνίδα Φίλο από την Καλαμάτα κατέκτησε την τρίτη θέση παγκοσμίως.
Τη δεύτερη μέρα του διαγωνισμού συναντήσαμε τον κ. Χασάνδρα, καθηγητή πληροφορικής στη Χαλκίδα και υποψήφιο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας στην Τεχνητή Νοημοσύνη ο οποίος τόνισε ότι η κατηγορία Future Engineers φοβίζει πολύ τους καθηγητές γιατί χρειάζεται πολλές γνώσεις και τα παιδιά πρέπει να ξεκινήσουν από νωρίτερα και όχι από το Λύκειο δηλαδή το STEM πρέπει να μπει από το νηπιαγωγείο στα σχολεία της Ελλάδας και , ευχαρίστησε τους χορηγούς της ομάδας: My KTEO, HYUNDAI, ELVAL, SABO GROUP, RENAULT και είπε ότι χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία. Η ομάδα του, Evripos Robotics, είχε κατακτήσει την 5η θέση στους περσινούς Ολυμπιακούς αγώνες ρομποτικής στη Γερμανία αλλά φέτος λόγω αναπάντεχων αλλαγών στα χρώματα των υλικών κατέλαβε την 15η θέση. Παρόλα αυτά θεωρεί την εμπειρία εξαιρετική για τους μαθητές του που μπορεί να αποφασίσουν κάτι άλλο επαγγελματικά αργότερα αλλά σίγουρα οξύνει το μυαλό τους να βρίσκουν λύσεις δημιουργικά και συνεργατικά.
Η κατηγορία με τις περισσότερες συμμετοχές και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην Ελλάδα αλλά και στον Παναμά ήταν η RoboMission, όπου οι μαθητές προγραμμάτισαν τα ρομπότ τους την ημέρα του διαγωνισμού και πραγματοποίησαν επί τόπου αλλαγές, σύμφωνα με τον κανόνα – έκπληξη που μαθαίνουν τη δεύτερη μέρα του διαγωνισμού. Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στον Παναμά σε αυτή την κατηγορία μόνο συμμετείχαν 260 ομάδες , οι καλύτερες από 90 χώρες . Οι ομάδες που συμμετείχαν από την Ελλάδα ήταν: για το Δημοτικό, η ομάδα Teamwork Happiness από την Πάτρα για το Γυμνάσιο, η Λαρισινή ομάδα Save Energy, και για το Λύκειο, η ομάδα JoFre από την Αττική.
Ένα δείγμα της μεγάλης προσπάθειας και του πάθους που είδαμε στις ομάδες τις ελληνικές είναι η ομάδα της κ.Τζένης Κουτσίκου, η Save Energy, που ήρθε στον Παναμά με 3 παιδιά γυμνασίου της Λάρισας, μία κοπέλα και δύο αγόρια, οι οποίοι συναντιούνται στο υπόγειο του σπιτιού ενός από τους μαθητές της και αφού κατάφεραν να βγουν πρώτοι στην κατηγορία Robo Mission junior έφτασαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με τη χορηγία της EXALCO στο WRO. Τα παιδιά αυτά έχουν μέλλον στη ρομποτική και μεγάλο ενθουσιασμό, γονείς και δασκάλους που τους υποστηρίζουν μαζί με τις τοπικές επιχειρήσεις της Λάρισας και σίγουρα θα ακούσουμε για αυτούς ξανά τα επόμενα χρόνια.
Συνολικά η Ελλάδα απέσπασε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 – World Robot Olympiad, δύο χάλκινα μετάλλια, η BitLab από την Καλαμάτα στην κατηγορία RoboSports και η ομάδα Minders από την Αθήνα στην κατηγορία Future Innovators senior , μία 4η θέση στην κατηγορία Future Innovators Junior, Smart Birds. Επίσης μία πολύ καλή διάκριση μέσα στη δεκάδα, 8η θέση, κατέκτησε η ομάδα JoFre στην κατηγορία RoboMission Seniors.
Από την Αμερική συμμετείχαν τρεις ομάδες στην κατηγορία RoboMission μία από τη δυτική ακτή και δύο από την ανατολική. Ήταν οι ομάδες που είχαν πάρει την πρόκριση από τους 2 εθνικούς τελικούς. O 1ος στην Καλιφόρνια και ο 2ος στην Βοστόνη.
Στον διεθνή τελικό η ομάδα που διακρίθηκε περισσότερο παίρνοντας την υψηλότερη θέση για την Αμερική στην κατηγορία Robomision Λυκείου ήταν η Archimedean Gama από το σχολείο Αρχιμήδεια Ακαδημία. Η αρχιμήδειος Ακαδημία είναι ένα charter school με δεύτερη την ελληνική γλώσσα στο Μαϊάμι της Φλόριντας. Η Archimedean Gama αποτελείται από τους μαθητές Kimon Gerasopoulos-Pappas, Evan Magual, και Marco Rivera. Οι μαθητές του robotics club μαθαίνουν προγραμματισμό, αποκτούν γνώσεις μηχανικής, και εφαρμόζουν γνώσεις φυσικών επιστημών μέσω της ρομποτικής. Το robotics club κάνει 4 ώρες ρομποτικής την εβδομάδα στο Λύκειο αλλά και στο Γυμνάσιο. Πρόσθετα μαθήματα γίνονται και στους μαθητές του Science Olympiad Club για την υποστήριξη του robotour event. Ο προπονητής και καθηγητής τους Ονούφριος Κωστάκης είχε συμμετάσχει σε 3 προηγούμενες Ολυμπιάδες Ρομποτικής ώς προπονητής και κριτής πριν μετακομίσει στην Αμερική με τις ομάδες του από την Καλαμάτα της Πελοποννήσου. Εργάζεται συστηματικά να ανεβάσει τις ομάδες του Λυκείου Archimedean Upper Conservatory και του γυμνασίου Archimedean Middle Conservatory σε επίπεδα ανταγωνιστικά των ομάδων της Ασίας και της Ευρώπης και φυσικά να διατηρήσει την πρωτιά στην Αμερική. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Κωστάκης “το πρόγραμμα του σχολείου περιλαμβάνει 55 μαθητές, στο μάθημα ρομποτικής και στο Robotour του Science Olympiad και ετοιμάζονται πολλές ομάδες ταυτόχρονα για τη συμμετοχή στα προκριματικά στάδια Regionals και Nationals και όποια από αυτές τις ομάδες τα καταφέρει με ευγενή συναγωνισμό προχωράει στο επόμενο επίπεδο”.
Ο Γενικός Διοικητικός διευθυντής των σχολείων, κ. Δημήτριος Μπαρδούτσος τόνισε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ομάδας που εκπροσωπούσε όχι το σχολείο αλλά την Αμερική στον Παγκόσμιο αυτό διαγωνισμό γιατί αν και πρώτη χρονιά που το σχολείο έστειλε ομάδα σε εθνικό και τώρα διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής κατάφερε να ξεχωρίσει. Επίσης στη συνέντευξη είπε ότι τα Archimedean Schools δίνουν μεγάλη σημασία στους διαγωνισμούς γιατί πιστεύουν “ότι θα βοηθήσουν τους μαθητές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αυριανής κοινωνίας και καλύπτουν πλήρως τα έξοδα για την αγορά των υλικών και τα ταξίδια που απαιτούνται, όπως το ταξίδι της ομάδας στον Παναμά για την WRO. Μαζί με τις επιτυχίες στις πολιτειακές εξετάσεις όπως είναι οι πανελλήνιες στην Ελλαδα, η συμμετοχή των μαθητών μας στο Science Olympiad, History Bowl, Model United Nations debate, American Mathematics Competition, Astronaut Challenge, Euro Challenge και σε άλλους κάθε χρόνο είναι κριτήριο για την αποδοχή των μαθητών μας από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Αμερική (19,7% των μαθητών το 2022 δεκτοί στα top 10 schools). Πριν μερικά χρόνια επεκτάθηκε το STEM πρόγραμμα στο δημοτικό ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και το σχολείο κατέχει από το 2022 GOLD STEM Designated School Award”.