EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Παιδεία και Πληροφορία: παράγοντας γεωπολιτικής ισχύος και πλούτου

21 Dec, 2023
Παιδεία και Πληροφορία

Παιδεία και Πληροφορία

Παιδεία και Πληροφορία

Τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική κοινωνία θεωρεί ως κατώτερο και αντιπαραγωγικό σε σχέση με όλα τα άλλα υπουργεία, το υπουργείο Πολιτισμού. Με αυτόν τον τρόπο υποβιβάζουν τις χιλιετίες πολιτισμού οι οποίες διατρέχουν τον ελλαδικό χώρο, καθώς και το ελληνικό έθνος. Όμως ο πολιτισμός ο οποίος στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την παιδεία και την διάδοση της πληροφορίας, πρέπει για να είναι βιώσιμος να αποφέρει πλούτο, όπως κι ο κάθε τομέας ώστε να μπορεί να συνεχίζει να αναπτύσσεται και να έχει πρόοδο. Δυστυχώς αυτό εμείς στην Ελλάδα δεν το πετυχαίνουμε με την πολιτισμική μας παραγωγή, αν και είναι σίγουρο πως ο πολιτισμικός μας πλούτος δίνει αδιαμφισβήτητα στην χώρα μας αυτήν την δυνατότητα. Για αυτό τον λόγο πρέπει να δημιουργηθεί ένα υπερυπουργείο Παιδείας Πληροφορίας και Πολιτισμού.

Το μεγαλύτερο λάθος μας είναι η αρχαιολατρία. Βέβαια πρέπει να διαβάζουν και να μαθαίνουν αρχαία ελληνικά τα παιδιά μας, ώστε να έχουν κλασική παιδεία, όπως επίσης και για να γνωρίζουν το παρελθόν τους. Όμως αν εστιάσουμε μόνο στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας χάνουμε ένα τεράστιο πλούτο συγγραμμάτων και πολιτισμικού πλούτου, μακραίωνου, ο οποίος συνεχίζει από την αρχαιότητα έως το Βυζάντιο. Αυτός ο πολιτισμικός πλούτος καταλήγει στον 20ο αιώνα, με μορφές στην λογοτεχνία, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης και ο παγκοσμίου φήμης ποιητής Κ. Π. Καβάφης, στις τέχνες πάλι μας δίνει σπουδαίους καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών είναι ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Κωνσταντίνος Παρθένης κι ο Γεώργιος Ιακωβίδης. Τέλος στο ευρωπαϊκό θέατρο έλαμψε ο σκηνοθέτης Κάρολος Κουν, μέσα από τις σκηνές της Αθήνας, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Έφερε στην πρώτη θέση το ελληνικό θέατρο, το οποίο εξακολουθεί να είναι πρώτο παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο που οι αθηναϊκές σκηνές είναι περισσότερες από αυτές του Broadway στη Νέα Υόρκη.

Δυστυχώς όμως παρά αυτά τα επιτεύγματα, οι ελληνίδες και οι έλληνες δεν γνωρίζουν σε βάθος την ιστορία τους. Ούτε καν επισκέπτονται τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας. Κυριολεκτικά τα γνωρίζουν καλύτερα από αυτούς οι τουρίστες. Μάλιστα είναι επιρρεπείς σε μύθους συνομωσίας, σε σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Δυστυχώς πάντα υποτιμούν τους εαυτούς τους και τη χώρα τους. Περιμένουν όμως να τους εκτιμούν οι αλλοεθνείς και τσατίζονται όταν αυτό δεν συμβαίνει. Ακόμη στην συντριπτική του πλειοψηφία ο λαός μας κερδοσκοπεί εναντίον της Ελλάδας, για να πετύχει εντός της Ελλάδας. Αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη, μεγάλη οικονομική και την συνακόλουθη υγειονομική κρίση.

Η κουλτούρα είναι όμως αυτή που ορίζει την οικονομία και το επίπεδο της ευτυχίας ενός λαού, η οποία απορρέει από τις κρατικές υποδομές. Θερμόαιμα μέλη της νεολαίας μας τις καταστρέφουν, για να ξεδώσουν, με απίστευτο μίσος για τα δεδομένα ενός δυτικού κράτους, πιστεύοντας πως αυτές αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού βραχίονα της χώρας μας. Επίσης υπάρχουν κάποιοι πατριδοκάπηλοι, το ίδιο επικίνδυνοι με τους δήθεν αντιιμπεριαλιστές, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η Ελλάδα δεν ανήκει στην Δύση, αλλά πρέπει να προσδεθεί στο άρμα της ομόδοξης Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Όμως θα μου πει κάποιος και δίκαια, πως οι ελληνικές σχολές και τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία δημιουργούν την παιδεία και κατά επέκταση τον πολιτισμό, είναι στην παγκόσμια βαθμολογία σε πολύ καλή κατάταξη, παρά τις παθογένειες και το bullying, το οποίο αποτελεί μάστιγα στις εφηβικές και νεαρές ηλικίες στη χώρα μας και γκρεμίζει με πάταγο οτιδήποτε έχει κτίσει η πολιτεία.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να κάνουν και βήματα εμπρός για να γίνουν περισσότερο διεθνοποιημένα, συνεισφέροντας στην εθνική οικονομία, με την προσέλκυση σε αυτά αλλοδαπών φοιτητών, οι οποίοι θα γίνουν εκπρόσωποι των ελληνικών ιδεωδών στις χώρες τους. Ήδη ελληνικά πανεπιστήμια έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτοί οι φοιτητές θα μετατραπούν σε παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και πλούτου για την Ελλάδα, καθώς θα στελεχώσουν την τοπική γραφειοκρατία και διοίκηση, των χωρών καταγωγής τους, η οποία θα ασκεί φιλελληνική πολιτική. Πολλοί από αυτούς είναι και στο μέλλον θα είναι και περισσότεροι από τις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

Ακόμη θα ήθελα να τονίσω πως το πραγματικό διάβασμα πραγματοποιείται στο σπίτι. Η σχολή ή το πανεπιστήμιο σου δίνουν μόνο μία κατεύθυνση. Η μόρφωση είναι προσωπική επιλογή. Για τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαίο να υπάρχει γρήγορο διαδίκτυο και δωρεάν τηλεφωνία, από τα σταθερά προς όλους τους αριθμούς, σε όλη την Ελλάδα, μαζί με πλούσιες βιβλιοθήκες, και όλα τα παραπάνω ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές, ώστε αυτές να μην ερημώσουν από νέους. Επίσης οι εν λόγω περιοχές μπορούν να γίνουν πόλος έλξης ψηφιακών νομάδων. Στην παρούσα φάση υπεισέρχεται το θέμα της κουλτούρας. Το κράτος είναι αναγκαίο να την καλλιεργήσει εντός του θεσμού της ελληνικής οικογένειας.

Εδώ γίνεται αντιληπτό γιατί τα νεοναζιστικά κόμματα πρέπει να τα μπλοκάρουν οι πολίτες με την παιδεία τους, και όχι με το δικαστικό τους σύστημα, κάτι που φάνηκε πως δεν ήταν δυνατό στις πρόσφατες εκλογές.

Ακόμη ποτέ ξανά δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια φίμωσης των εθνικής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικών καναλιών και γενικά των ΜΜΕ, καθώς αυτά είναι φορείς πολιτισμού της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα είναι αναγκαίο η κάθε ελληνίδα και ο κάθε έλληνας, όπως και ο κάθε κάτοικος αυτής της χώρας να έχει πρόσβαση σε όλο το φάσμα των διεθνών ΜΜΕ, ακόμη και στα ρωσικά, ως παράδειγμα εδώ έχουμε την Νορβηγία, η οποία δεν μπλόκαρε τα ΜΜΕ της εν λόγω χώρας. Επιπρόσθετα επιβάλλεται η προώθηση και η προβολή των τοπικών ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, μέσα από το διαδίκτυο, για πληρέστερη ενημέρωση των διαμενόντων στην Ελλάδα, και πληροφόρηση πρώτα των ομογενών, και κατόπιν των ελληνόφωνων.

Ακόμη από την ανάπτυξη της εκδοτικής βιομηχανίας και γενικά όλων των τεχνών, ισχυροποιείται η δημοκρατία, μέσα από την αναβάθμιση της συνείδησης των πολιτών. Παράλληλα πραγματοποιείται ένα εμπορικό success story, το οποίο μπορεί να γιγαντωθεί και θα μπορούσε να συνδεθεί και με τον τουρισμό, με προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε όλες της τις εκφάνσεις, σε τουρίστες με παχύ πορτοφόλι. Οι εν λόγω ελληνολάτρες θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα διαμονής πολύ χρόνου στην χώρα μας, με πλήρη συντονισμό με τα κέντρα εκμάθησης των ελληνικών στις πατρίδες τους. Με αυτόν τον τρόπο θα διεθνοποιήσουμε την γλώσσα μας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος φορέας του πολιτισμού μας.

Ένα σημαντικό επίσης μέσο για πολιτιστική ανάπτυξη αποτελούν τα αξιόλογα φεστιβάλ πολιτισμού, τα οποία πλέον διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας μας. Θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, με ομογενειακά και αφιερωμένα στον ελληνικό πολιτισμό φεστιβάλ, τα οποία διοργανώνονται στο εξωτερικό, κάνοντας πιο εξωστρεφείς την ελληνική κουλτούρα και παράδοση με αποτέλεσμα την αύξηση του φιλελληνισμού, και κατά επέκταση της εισροής πλούτου και ισχύος στην Ελλάδα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο φιλελληνισμός έσωσε την Ελληνική Επανάσταση, και έδωσε την δυνατότητα στον λαό μας να δημιουργήσει την Ελλάδα, σε μία εποχή στην οποία οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών δεν ενθάρρυναν τις επαναστάσεις στην Ευρώπη.

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω πως όλοι οι επιστήμονες μας – όπως και όλοι οι επιστήμονες του κόσμου – θα πρέπει να καταρτίζονται φιλοσοφικά, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά, ώστε να εξανθρωπίζονται. Με αυτόν τον τρόπο θα ασκούν όχι το εκάστοτε επάγγελμα τους, αλλά το λειτούργημα το οποίο είναι εκπαιδευμένοι να διεκπεραιώνουν μέσα από τις σπουδές τους. Τώρα πλέον ως συνειδητοποιημένοι άνθρωποι απέναντι στην κοινωνία τους.

Τέλος είναι αναγκαίο να αναφέρω πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή, καθώς και παγκόσμια, μέσα από την παιδεία, την πληροφορία και τον πολιτισμό. Για να καταστεί όμως αυτό χρειάζονται συνειδητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι μέσα από το προσωπικό συμφέρον θα προωθούν το συμφέρον της πατρίδας τους. Τούτο μπορούμε να το κατανοήσουμε από την ελληνοποίηση της Βορείου Ηπείρου. Αυτή συντελέστηκε με τις άοκνες προσπάθειες του μητροπολίτη Αλβανίας Αναστάσιου. Όπως επίσης και με την συνεισφορά των ομογενών μας, οι οποίοι διατήρησαν στον χρόνο την ελληνική κουλτούρα, καθώς και των αλβανών μεταναστών, οι οποίοι γύρισαν ξανά στην πατρίδα τους πλήρως ελληνοποιημένοι.

Εν κατακλείδι από την πρόσφατη, καθώς και την τωρινή πολιτική ιστορία και κατάσταση, κατανοούμε πως ο λαός μας, έχει μέγιστη ανάγκη την παιδεία, την πληροφορία και τον πολιτισμό, ώστε να μην πέφτει θύμα λαοπλάνων πολιτικών και πολιτικάντηδων. Μόνο οι συνειδητοποιημένοι κατανοούσαν και κατανοούν πως τούτο στοίχιζε και στοιχίζει πολύ ακριβά στην γεωπολιτική σταθερότητα της χώρας μας.

Χώρα πρότυπο για την πατρίδα μας θα μπορούσε να είναι η παγωμένη Ισλανδία, όπου το 1/10 των κατοίκων της έχει εκδώσει τουλάχιστον ένα βιβλίο. Επίσης σε αυτήν την χώρα η αναλογία των αναγνωστών ανά 100 άτομα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Ένας άλλος λόγος που η Ισλανδία μπορεί να ταιριάζει στα δεδομένα της Ελλάδας –παρά τις τεράστιες πολιτισμικές διαφορές– είναι το γεγονός πως και αυτή η χώρα ξεπέρασε μία μεγάλη οικονομική κρίση, με αξιοθαύμαστο τρόπο, και επέστρεψε, έστω μετά από παλινωδίες στην κανονικότητα. Η εν λόγω χώρα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον ΔΑΑ. Το παραπάνω γεγονός πρέπει να μας παραδειγματίζει ως λαό, ώστε να μας κάνει να κατανοήσουμε επιτέλους πως πρέπει να επενδύσουμε όχι στην στείρα γνώση, αλλά στην υποδειγματική καλλιέργεια της συνείδησης του λαού μας.

 

 

 

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ
Απόφοιτος ΕΑΠ τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Συγγραφέας
Μεταπτυχιακός φοιτητής ΕΑΠ τμήματος Δημιουργικής γραφής
photo Marijana07 / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This