
τ. Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου του ΟΗΕ για την Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ
Παναγιώτης Καραφωτιάς
Υπηρέτησε ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού στη Μακεδονία και στο Γενικό Επιτελείο.
Εργάστηκε ως Συνεργάτης στη Διεύθυνση Εξωτερικού Τύπου του Υπουργείου Προεδρίας, Διευθυντής Α΄ στο Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (με εύφημη μνεία), και 23 χρόνια στον ΟΗΕ ως Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου του Οργανισμού για την Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Μετά τη συνταξιοδότησή του από τον ΟΗΕ εργάσθηκε ως Ειδικός Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων στην Ακαδημία Αθηνών και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Επίσης, τιμής ένεκεν, στην Εθνική Επιτροπή υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για τον εορτασμό της 50ης Επετείου του ΟΗΕ.
Από το 2001 έως το 2013 διετέλεσε Καθηγητής και Πρόεδρος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολης στην Αθήνα, Υπεύθυνος του Πρωτοποριακού Σεμιναρίου “Ambassadors’ Forum”, και από το Μάρτιο 2014 έως το Μάρτιο 2015 διετέλεσε Καθηγητής και Διευθυντής των Διπλωματικών και Διεθνών Σπουδών στο Κολλέγιο της Νέας Υόρκης στην Αθήνα Υπεύθυνος του Σεμιναρίου «The Ambassadors’ Academic Tribune»).
Έχει εκδώσει 4 δοκίμια και πρόσφατα το ΕΛΛΑΔΑ-ΟΗΕ, Εκδόσεις Αντ.Ν.Σάκκουλα, ένα αφήγημα με τίτλο «Πόλεμος Αναμνήσεων και Συνειδήσεων», επτά ποιητικές συλλογές με τίτλο ΣΤΡΑΤΟΚΟΠΟΣ και ένα βιβλίο με διηγήματα με τίτλο ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ.
Είναι συνσυγγραφέας των βιβλίων:
1) ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΟΥΡΑΝΙΟΥ,
2) ΑΝΤΙΚΑΙΑΔΑΣ,
3) ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
4) ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, έκδοση του Πολυτεχνείου Αθηνών,
5) βιβλίο στα Αγγλικά για την τέχνη με τίτλο CREATIVITY
. Επίσης έχει επιμεληθεί της έκδοσης του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στον ελληνικό τύπο και ορισμένα στον ξένο, έχει δώσει πολλές δεκάδες διαλέξεις σε Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, σε ΜΚΟς, σε Ανοικτά Πανεπιστήμια κ.α., καθώς και πολυάριθμες συνεντεύξεις στα ΜΜΕ για διεθνή θέματα και τον ΟΗΕ, έχει οργανώσει πολλά συνέδρια για επίκαιρα και καίρια διεθνή θέματα, και έχει παρουσιάσει σημαντικά βιβλία.
Έχει βραβευθεί με πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο και ειδικό Έπαινο για την ποίησή του για την ειρήνη από τις Δελφικές Αμφικτιονίες, με το διεθνές Βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ για την ποίησή του για την ειρήνη και την επικοινωνία, με Επαινο από το περιοδικό ΝΟΥΜΑΣ για αφήγημα, καθώς και από άλλους σημαντικούς φορείς για το έργο του στον ΟΗΕ και τα Γράμματα (Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη {ΕΕΔΥΕ}, Ίδρυμα Μαραγκοπούλου (ΙΜΔΑ), Νομαρχία Αττικής, Έκκληση Ακρόπολης κ.ά.). Το 2011 ανακηρύχτηκε ο Καλύτερος Καθηγητής {Faculty of the Year} στο Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολης, Αθήνα. Το 2014 βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ευεργετών για το εθελοντικό του έργο και ανακηρύχτηκε «Πρεσβευτής Εθελοντισμού», και το 2015 από το Ίδρυμα Κουτσοχέρα για την προσφορά του στα Γράμματα και τον Πολιτισμό.
Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στα Βριλήσσια υπό την αιγίδα του Δήμου το 2007 και ήταν, σε εθελοντική βάση, Διοργανωτής και Συντονιστής έως το 2016. Μέλος του Συνδέσμου Στελεχών του ΟΗΕ, της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής {ΠΟΑ}, τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Ελληνικού Συνδέσμου ΟΗΕ έως το 2013 (Α΄ Αντιπρόεδρος), του ΔΣ του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών έως το 2015, του EURONEM έως το 2015, της Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» (Κοσμήτωρ το 2014),της Εταιρίας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, της Ένωσης Πτυχιούχων Αμερικανικών Πανεπιστημίων (τ. Πρόεδρος), της Επιτροπής Κρίσεως Βραβείων του Ιδρύματος Ι. Κουτσοχέρα, επ. μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) και της Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ε.Δ. Το 2018 ανακηρύχτηκε Πρεσβευτής Πολιτισμικής Διπλωματίας από το αντίστοιχο Ιδρυμα Αρκαδίας.
Παντρεμένος με την Ελένη Παναγοπούλου Κοινωνική Λειτουργό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έχουν ένα γιο Ειδικό Παθολόγο και μια κόρη Καθηγήτρια Γαλλικών.