EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Πασχάλης Κατσίκας: Τα κόκκινα πουλιά

Πασχάλης Κατσίκας: Τα κόκκινα πουλιά

4 Jan, 2024

«Τα κόκκινα πουλιά» από τις εκδόσεις Δρόμων, είναι μια συλλογή ποιημάτων που αποτελείται από τέσσερις ενότητες: «Θλιμμένη λέξη. Οι προνύμφες. Τα κόκκινα πουλιά. Μια φορά κι έναν καιρό». Σε ένα σύνολο σαράντα επτά ποιημάτων.

Η ποίηση για τον Πασχάλη Κατσίκα, αποτελεί μία ιδιαίτερη μορφή έκφρασης της ψυχής. Μέσα από την ποίηση μπορεί να απελευθερώνει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες του, δίνοντάς τους σάρκα και οστά.

Οι στίχοι της ποίησης του μπορούν να εκληφθούν ως μια εξέλιξη των ανθρώπινων συναισθημάτων, να αποκαλύπτουν τις εσωτερικές μας σκέψεις και αναζητήσεις. Μέσα από τον συνδυασμό λέξεων, συμβόλων και αισθήσεων, καταφέρνει με το δικό του προσωπικό ύφος να δημιουργήσει έναν πανίσχυρο δεσμό μεταξύ του ποιητή και του αναγνώστη.

Στους στίχους του απεικονίζονται βαθύτερες στιγμές της ανθρώπινης ύπαρξης, έχοντας τη δυνατότητα να εκφράσει τα ανεξήγητα και τις αντιφάσεις που αισθανόμαστε. Με τον λυρισμό, τον πόνο, την αγάπη, τον ενθουσιασμό και τις ανατροπές που προκαλεί, η ποίηση του· σαν να οδηγεί τον αναγνώστη σε μια εσωτερική αναζήτηση και ανακάλυψη πτυχών του εαυτού του.

 

Οι φίλοι μου

Ο ζεστός αέρας /οι ακτίνες του ήλιου που σκορπάνε στις φυλλωσιές /το κομμένο χορτάρι /είναι οι φίλοι μου, κι εσύ /που νιώθεις την ανάσα μου /όταν ακινητούν οι σφυγμοί /Ας είναι μόνο μία λακκούβα στο μαξιλάρι /το πρωί σαν ανοίγεις τα μάτια

 

Είναι η ψυχή μας που μιλά μέσα από τις στροφές των ποιητικών λέξεων, διηγείται ιστορίες, εκφράζει συναισθήματα, με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και εξιδανικεύει τον κόσμο γύρω του.

Η ποίηση για τον Πασχάλη Κατσίκα τού επιτρέπει να εκφράζει την αλήθεια της ψυχής και του πνεύματος του, με λόγια που περνούν πέρα από τα σύνορα της καθημερινής γλώσσας.

Με την ποίηση, ανοίγει παράθυρα να φωτιστούν με λέξεις και νοήματα νέοι δρόμοι που θα ακολουθήσουν βήματα και θα ερευνήσουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης.

Στα ποιήματα του Κατσίκα, μπορούμε να βρούμε παρηγοριά, ευχαρίστηση, έμπνευση και αλήθεια μέσα από τον κόσμο των στίχων του. Έτσι, η ποίηση του γίνεται ένα μέσο αυτογνωσίας και αυτοανάπτυξης, που βοηθά να κατανοήσουμε τον ίδιο τον ποιητή και τους άλλους.

 

Τα δώρα

Μία γυναίκα μου χάρισε ένα περίστροφο /κι ένα παιδί μια φυσαρμόνικα /Όποτε οπλίζει το περίστροφο /το άσπρο μου στόμα με πονά /Με μια κόκκινη ανάσα /παίζω τότε εξαίσια μουσική

 

Η ποίηση αποτελεί μια προσωπική υπόθεση του ποιητή, καθώς είναι ο τρόπος μέσω του οποίου εκφράζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του. Δημιουργεί ποίηση για να επικοινωνήσει τη μοναδική του όραση και αντίληψη του κόσμου, καθώς και να μοιραστεί την προσωπική του αλήθεια και αισθητική με τους αναγνώστες.

Αναμειγνύει τις λέξεις, τις φράσεις δημιουργώντας εικόνες με έναν μοναδικό τρόπο, έναν νέο κόσμο που αποκαλύπτει τις προσωπικές του αναζητήσεις και ανησυχίες. Οι στίχοι της ποίησης του επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες ανάλογα με τον αναγνώστη, αλλά ο ποιητής παραμένει ο καθοδηγητής της ποιητικής εμπειρίας.

 

Απόψε

Δεν μ’ αγαπούν τα πουλιά /σπάνε τα τζάμια στα παράθυρα /συντρίμμια γίνεται το ταβάνι /Ζητιανεύω τσουρέκια στον ουρανό /να χορτάσω το πεινασμένο φάντασμα /που δίχως πόδια /παίζει μιαν εξαντλητική φλογέρα

 

Η ποίηση του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσωπική ζωή του ποιητή αντανακλώντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις του, αλλά μπορεί επίσης να αφορά και πιο γενικά θέματα και ιδεολογίες. Όπως και να ‘χει τα ποιήματα πάντα προέρχονται από την πνευματική του δυναμική και φέρουν αυτούσιο το προσωπικό του αποτύπωμα.

Το όραμα του ποιητή αποτελείται από ενδοτικά συναισθήματα, σκέψεις και αισθήσεις που μπορεί να είναι δύσκολο να εκφραστούν με άλλα μέσα. Τα ποιήματα του προσφέρουν έναν δημιουργικό χώρο για να ερευνήσει, να εκφράσει και να μοιραστεί τις προσωπικές του σκέψεις και συναισθήματα του.

 

Αδιαφορώ

Κανένα ματωμένο σεντόνι δεν μας ενώνει πια /Εκείνο το πουλί που παράγει ποιητές /έπαψε να κεντά το δέρμα μου /Δεν μιλά άλλο για τ’ όνομά σου /Τώρα συμμετέχει σε τηλεπαιχνίδια /Εισπράττει κίβδηλα βραβεία /κι ένα χορτάτο από εικόνες χειροκρότημα

 

Ως αναγνώστες, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και να ανταποκριθούμε σε αυτήν την προσωπική υπόθεση του ποιητή. Μπορούμε να εξερευνήσουμε τον κόσμο που δημιουργείται μέσα από τις στροφές και τις στίχους και να διαπιστώσουμε πώς η ποίηση του αντηχεί μέσα μας.

Στην τελική ανάλυση, η ποίηση ως προσωπική υπόθεση του είναι αυτό που την καθιστά τόσο μοναδική και προκλητική. Φέρει τη δική του φωνή και αναφορά στον κόσμο, και είναι αυτή η ποιητική προσωπικότητα του που κάνει την ποίηση του να ξεχωρίζει και να επηρεάζει τη σκέψη.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

24 ώρες

24 ώρες

Ένα πουλί κελαηδεί κάθε πρωί έξω απ’ το παραθύρι μου. Γλυκό ξυπνητήρι απεσταλμένος της φύσης μου...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This