ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 4, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Αυτογνωσία

Περί Αυτογνωσίας

3 Dec, 2022

Το Α και το Ω ,ο ίδιος ο άνθρωπος! Πολλοί το ασπάστηκαν , στην αρχαιότητα αλλά και την σύγχρονη εποχή, με πάθος , επιχειρηματολογώντας με παραδείγματα, έρευνες ζωής ,ατέλειωτους όγκους χαρτί και επένδυση χρόνου , προσπαθώντας να αποδείξουν κάτι που κακά τα ψέματα δεν είναι και το πλέον χειροπιαστό ή τουλάχιστον άμεσα απτό!

Τι είναι όμως αυτογνωσία;

Η γνώση του εαυτού μας, ή αν προτιμάτε η γνώση για τον εαυτό μας, των δυνατών μας σημείων , των αδυναμιών μας , των προτερημάτων και ελαττωμάτων μας, του χαρακτήρα μας.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η γνώση αυτή;

Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ευτυχία, στην εσωτερική ολοκλήρωση, στην προσωπική ικανοποίηση, την υπέρβαση των ορίων προς όφελος δικό μας αλλά και του περίγυρου μας… στην ελευθέρωση!

Όλα αυτά βέβαια υπό την αυστηρή προϋπόθεση να επιθυμούμε να κάνουμε το ‘ μετέωρο βήμα του πελαργού’ με ευθύνη μας και πλήρη υποστήριξη πρώτα από εμάς. Τότε μόνο μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, ευτυχισμένοι , δημιουργικοί!

Η αυτογνωσία δεν επιτυγχάνεται από τη μια στιγμή στην άλλη . Είναι ένα ταξίδι ομηρικό ,ενός σύγχρονου Οδυσσέα , στη δική του προσωπική Οδύσσεια, με άλλα λόγια είναι ένα ταξίδι ζωής στο χρόνο!

Ο Πλάτωνας στην ‘Πολιτεία του’, αναφέρεται την Αλληγορία του σπηλαίου, με την οποία εξηγεί τη Θεωρία των Ιδεών του.

Η αλληγορία του σπηλαίου είναι μια προσπάθεια τεκμηρίωσης της θέσης του φιλόσοφου .Μια ομάδα ανθρώπων ζουν σε ένα σπήλαιο όλη τους τη ζωή, αλυσοδεμένοι σε έναν τοίχο, χωρίς να μπορούν να δουν έξω από το σπήλαιο, ούτε να δουν πίσω τους, όπου βρίσκεται μια φλόγα που φωτίζει τα αντικείμενα που κινούνται και ρίχνει τις σκιές τους στα τοιχώματα του σπηλαίου. Οι φυλακισμένοι αρχίζουν να αποδίδουν αυτά τα σχήματα με όρους και έννοιες, ενώ πιστεύουν ότι οι σκιές αυτές είναι πραγματικές.

Το ότι οι φυλακισμένοι, ωστόσο, μπορούν να δουν μόνο τις σκιές αυτές, δε σημαίνει ότι ο υπαρκτός κόσμος περιορίζεται μόνο μέσα στο σπήλαιο. Αν κάποιοι καταφέρουν να λυθούν από τις αλυσίδες και βγουν από το σπήλαιο, θα τυφλωθούν από τη λάμψη του Ήλιου και θα επιστρέψουν πίσω. Αν, ωστόσο, συνηθίσουν το φως, θα δουν καθαρά τον Ήλιο, που συμβολίζει το Αγαθό, και θα καταλάβουν ότι όσα έβλεπαν μέσα στο σπήλαιο ήταν απλά προβολές, σκιές της αλήθειας.

Αναρωτηθείτε πόσες φορές συμβαίνει αυτό στην πραγματική μας ζωή. Άνθρωποι που ζουν στις Σκιές , μακριά από το Φως, παραβλέποντας την αληθινή υπόσταση των πραγμάτων και το χειρότερο από όλα, δεν έχουν καμία επιθυμία και πρόθεση να βγουν στο Φως διότι ή το αγνοούν παντελώς, είτε δεν θέλουν εσκεμμένα να το ακολουθήσουν γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με παραδοχή του λάθους τους και κατ’ επέκταση σοβαρό ρήγμα στον απατηλό αμμοθεμέλιο εγωισμό τους!

Η αυτογνωσία είναι η εμβάθυνση στο μυαλό μας, η θαρραλέα βουτιά στα σκοτεινά σημεία της ψυχής μας, η πράξη της ιδέας και της επιθυμίας να γίνουμε καλλίτεροι άνθρωποι! Γιατί να βελτιωθούμε; Μα πρώτα για εμάς..

Επιτέλους πρέπει να αποτινάξουμε και να απ ενοχοποιήσουμε την σχέση αγάπης προς τον εαυτό μας.. Δεν είναι αλαζονεία ούτε υπεροψία να μας γνωρίζουμε , να έχουμε γνώση της δύναμής μας αλλά και των αδυναμιών μας. Δεν είναι τρομερό να κατέχουμε που είμαστε καλοί αλλά και που πρέπει να βελτιωθούμε. Μόνο τότε, όταν δηλαδή είμαστε σε αρμονία με εμάς θα μπορέσουμε αληθινά να προσφέρουμε και στους άλλους ουσιαστικά!

Κάπου διάβασα τελευταία την εξής ιστορία..

Δυο σκύλοι μπήκαν στο ίδιο δωμάτιο , διαφορετική χρονική στιγμή. Ο πρώτος σκύλος πριν μπει ήταν χαρούμενος και όταν βγήκε ήταν περισσότερο χαρούμενος.. Ο δεύτερος σκύλος ήταν επιθετικός πριν μπει και όταν βγήκε ήταν περισσότερος επιθετικός… Αναρωτιέστε τι υπήρχε μέσα στο δωμάτιο; Ήταν γεμάτο καθρέφτες ..ο χαρούμενος σκύλος αντίκρυσε ( στην αντανάκλασή του) κι άλλους πολλούς χαρούμενους φίλους σκύλους. Ο δεύτερος αντίκρυσε πολλούς εχθρούς, επιθετικούς σαν κι εκείνον.. Αυτό που βλέπουμε στο κόσμο γύρω μας είναι η αντίληψή μας για εκείνον και προγενέστερα για τον εαυτό μας..!

Αυτός που ζει στις σκιές μακριά από το Φως είναι διστακτικός , φοβισμένος , επιθετικός , βλέπει παντού συνομωσίες και προβλήματα, του φταίνε όλοι και πάντα έχουν την ευθύνη οι υπόλοιποι πλην του ίδιου..

Σας θυμίζει κάτι;

Η σταδιακή κατάκτηση της αυτογνωσίας, αυτό το υπέροχο ταξίδι ζωής ξεκινά με τη γέννησή μας και τελειώνει στη δύση μας! Τα χνάρια μας πάνω στο δικό μας μονοπάτι της ζωής μας! Οι εμπειρίες μας , οι πόθοι μας , οι επιθυμίες μας οι κατ’ εμάς επιτυχίες και αποτυχίες μας ,σκέψεις , όλη η ζωή μας! Τίποτε δεν μπορεί να είναι δανεικό από αυτά, γιατί είναι μοναδικά και ξεχωριστά για τον καθένα μας!

Image: 4edges, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This