ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 9, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
ναός του Ποσειδώνα

Πιθανόν ναός του Ποσειδώνα, το κτήριο που αποκαλύφθηκε στο Κλειδί Σαμικού

18 Nov, 2022

Κατά την πρώτη περίοδο της ανασκαφικής περιόδου που ξεκίνησε το 2022 και θα διαρκέσει ως το 2026, αποκαλύφθηκε στο Κλειδί Σαμικού κατάλοιπο κτηρίου που ίσως είναι ναός του Ποσειδώνα.

Από παλαιότερους ερευνητές ήδη είχε προταθεί η περιοχή, όπως αναφέρει και το Υπουργείο Πολιτισμού, ως η πιθανή θέση του ναού, καθώς είναι μια θέση κομβική στην περιοχή. Γεωαρχαιολογική και γεωφυσική έρευνα είχε γίνει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστοτούτο, το 2017, το 2018 και το 2021.

Ο λόγος για την επιλογή του σημείου, είναι η αναφορά του Στράβωνα στο βιβλίο του “Γεωγραφικά” (8), στο οποίο αναφέρει πως το ιερό του Ποσειδώνα ήταν σημαντικό λατρευτικό κέντρο της αμφικτυονίας των πόλεων της Τριφυλίας και βρισκόταν κοντά στην θάλασσα, κάτω από την ακρόπολη του Σαμικού.  

Οι εργασίες των ανασκαφών ολοκληρώθηκαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου και αποκάλυψαν το θεμέλιο ενός μεγάλου κτηρίου πλάτους 9,40 μ. με τοίχους πλάτους 0,80 μ. Με βάση τους υπολογισμούς, μπορεί να ανασυντεθεί κτήριο μήκους έως και 28 μ. με δύο εσωτερικές αίθουσες, έναν πρόναο και έναν οπισθόδομο ή άδυτο. Πιθναολογείται επομένως ότι πρόκειται για τον ναό του Ποσειδώνα.

Με βάση τα ευρήματα και την λακωνικού τύπου κεράμωση, το κτήριο χρονολογείται στην αρχαϊκή περίοδο. 

Το εύρημα αυτό ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της λειτουργίας της αμφικτυονίας των τριφυλιακών πόλεων τον 60 αιώνα πΧ, αφού το ιερό του Ποσειδώνα ήταν κέντρο θρησκευτικής αλλά και εθνικής ταυτότητας.

Επικεφαλής της ομάδας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας είναι η δρ Ερωφίλη Κόλλια, που σε συνεργασία με την επικεφαλής της  Αυστριακής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα δρ Brigitta Eder πραγματοποιούν την έρευνα της τοπογραφίας της περιοχής.  

photo kathimerini.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This