EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
πολυφαινολών του ελαιολάδου

Ποια είναι η σχέση των πολυφαινολών του ελαιολάδου με την υγεία

22 May, 2023

Τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται πολύ λόγος για τις πολυφαινόλες και γιατί έχουν τόσο θετικά καταλυτική σχέση με την υγεία μας.
Ποιες είναι αυτές οι πολυφαινόλες και γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με την υγεία σήμερα ενδιαφέρονται να τις καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες;

Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα φυσικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ελιών. Είναι ιδιαίτερα άφθονες στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) και συμβάλλουν στα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία.
Αυτοί είναι οι λόγοι που οι πολυφαινόλες θεωρούνται πολύτιμες για την υγεία μας:

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που σημαίνει ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις: Οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας και ορισμένων τύπων καρκίνου. Μειώνοντας τη φλεγμονή, οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη συνολική υγεία και ευεξία.

Καρδιαγγειακή υγεία: Οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς. Βοηθούν στην προστασία από την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αποτρέποντας το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες. Οι πολυφαινόλες έχουν επίσης αντιαιμοπεταλιακά και αγγειοδιασταλτικά αποτελέσματα, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος και υπέρτασης.

Αντικαρκινικό δυναμικό: Σε εργαστηριακές μελέτες, ορισμένες πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, όπως η ελαιοκανθάλη και η ελευρωπαΐνη, έχουν δείξει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, να προκαλέσουν απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) και να αποτρέψουν το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως οι μηχανισμοί και τα πιθανά οφέλη τους στον άνθρωπο.

Αντιμικροβιακή δράση: Ορισμένες πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο, όπως η υδροξυτυροσόλη, έχουν δείξει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων.

Γεύση και σταθερότητα: Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στα αισθητήρια χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της γεύσης, του αρώματος και του χρώματός του. Λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά, βοηθώντας στην προστασία του λαδιού από την οξείδωση και το τάγγισμα, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ποικιλία της ελιάς, η ωριμότητα, οι μέθοδοι επεξεργασίας και οι συνθήκες αποθήκευσης. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που λαμβάνεται με ψυχρή έκθλιψη χωρίς χημικά ή υπερβολική θερμότητα, περιέχει συνήθως υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών από άλλα εξευγενισμένα ελαιόλαδα. Επομένως, συνιστάται η επιλογή του ποιοτικότερου έξτρα παρθένου ελαιολάδου για τη μεγιστοποίηση της πρόσληψης ευεργετικών πολυφαινολώ

 

 

 

Photo margenauer / https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This