EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ποιά Ενωμένη Ευρώπη;

Ποιά Ενωμένη Ευρώπη;

14 Apr, 2022

Ένα κείμενο γραμμένο το Μάιο του 1996. Με λίγες μικρές αλλαγές,  μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα


 
        Αυτό το άπιαστο όνειρο, αυτό το απλησίαστο όραμα μιας ενωμένης, ευτυχισμένης Ευρώπης, όσο πάει και γίνεται σκέτη φαντασίωση. 
        Αυτές οι ρομαντικές βραδιές που άρχιζαν και τέλειωναν με τις πολιτικοφιλολογικές συζητήσεις περί καταργημένων συνόρων, περί μιας και μοναδικής ευρωπαϊκής γλώσσας, μιας Βουλής και μίας ευρωπαϊκής κυβέρνησης, φαίνονται τόσο κωμικές τώρα πια… 
 
        Βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τις εικόνες φρίκης στη Γιουγκοσλαβία και αναρωτιόμαστε ποια Ενωμένη Ευρώπη ονειρευόμαστε και ποια διαλυμένη και ματωμένη Ευρώπη προκύπτει κάθε μέρα. Το είπε επίσημα ο εκπρόσωπος του νεοταξικού κυνισμού,. Λέγεται Τζορτζ Κένναν.. Είναι Αμερικάνος Καθηγητής στο Πρίνσετον. Ήταν Πρέσβης το 1952 στη Μόσχα και το 1961 στο Βελιγράδι.. Και το δήλωσε ξεκάθαρα το 1991: 
 
«  Πρέπει να καταλάβουν, επιτέλους, όλοι οι λαοί της Βαλκανικής, ότι στη μελλοντική Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να διατηρήσουν τα σύνορά τους, όπως είναι σήμερα.. Πρέπει να αλλάξουν.. Αν όμως δεν καταλάβουν την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να την επιβάλλουμε δια της βίας..» 
 
Και αργότερα ο συγγραφέας και πράκτορας της C,I,A., Ρομπερτ Μπειρ, δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου, ότι “.. η Αμερικάνικη Κυβέρνηση πλήρωσε πολλούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, Στρατηγούς και ΜΚΟ, για να γίνει ο πόλεμος.” Αυτό ακριβώς που έγινε και στην Κύπρο, με τις δωροδοκίες για την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν. Νομιμοποιώντας, ουσιαστικά, την εισβολή των Τούρκων. Ευτυχώς όμως, η δυναμική του Τάσου Παπαδόπουλου την απέτρεψε. 
 
Και ολοκληρώνει ο τότε Έλληνας Υπουργός εξωτερικών: : “Η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία, με την καθοδήγηση, τη βοήθεια ή τη συνεργασία των ΗΠΑ, προσπαθούν να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε πρατήρια των προϊόντων τους.” 
 
         Αυτή την Ενωμένη Ευρώπη, λοιπόν, ονειρευτήκαμε, που θεσπίζει νόμους και εντολές δύο ταχυτήτων, του αφεντικού και του δούλου; 
        Να το πάρουμε απόφαση, δηλαδή ότι Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να διαλύσουμε τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια σήμερα και δεν ξέρουμε ποιες άλλες χώρες αργότερα. Για να μπορούν τα μεγάλα αφεντικά, να πουλούν και να διακινούν την πραμάτεια τους, όσο θέλουν και όπως θέλουν. 
 
Κι αργότερα, ποιος ξέρει, σε μια κοινωνία απολαβών και όχι ΙΔΕΩΝ, η απληστία τους μπορεί να τους οδηγήσει και σε έναν πυρηνικό όλεθρο. Εκτός κι αν σκεφθούν το λόγο του σοφού δασκάλου μας “..ο επόμενος πόλεμος θα γίνει με σφεντόνες..”.. Και συνειδητοποιήσουν ότι στον τάφο θα πάνε κι αυτοί. Μαζί με τα τρισεκατομμύριά τους.. 
 
      Πετάμε αυτές τις «απελπισμένες» σκέψεις μας, σήμερα.. Όπως πετάμε μια φιάλη στον ωκεανό, με ένα μικρό εφτασφράγιστο μήνυμα και με την «απελπισμένη» ελπίδα μήπως το βρει κάποιος, κάποτε, στους αιώνες των αιώνων… Κάποιος, από κάποιον άλλον, ίσως, πλανήτη, απελπισμένος κι αυτός του εικοστού πρώτου αιώνα. Και ανακαλύψει τα αχνάρια ενός κόσμου που χάθηκε. 
        Μακάρι τη «φιάλη» αυτή να τη βρει κάποιο «απολιθωμένο» κίνημα ή ένα, κατά λάθος, «ρομαντικό» ρομπότ και, χαμογελώντας ή κλαίγοντας, θελήσει να ξαναζωντανέψει έναν καλύτερο κόσμο… Τον κόσμο του ΕΜΕΙΣ και όχι  του ΕΓΩ.. 
 
        Αυτό σημαίνει ότι, τελικά, τίποτε δεν χάνεται. Όπως κάθε μεσαίωνα τον διαδέχεται κάποια Αναγέννηση, έτσι και ο δικός μας αμφιλεγόμενος αιώνας, υπάρχει κάποια αδιόρατη ελπίδα να ξαναγίνει ένας στίβος ωραίων αγώνων στη μάχη των ιδεών. Των ΙΔΕΩΝ που παραμένουν μεγάλες όσο κι αν τις μικραίνουν κάποιοι μικροί άνθρωποι.. 
 
        Κι αυτή η ελπίδα είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος. Αυτό το τέρας της φύσης, πανάξιος και πανάθλιος, πεινασμένος και χορτασμένος, δυστυχισμένος και ευτυχισμένος,  θύμα και θύτης, στον απάνθρωπο καταναλωτικό αμοραλισμό μας… Μήπως κάποτε κοιταχτεί σε κάποιον καθρέφτη, αντικρίσει το πλαστικό του πρόσωπο και θελήσει να ξαναβρεί το φυσικό του χρώμα… 
 
Αυτός ο ίδιος, μόνος κι αβοήθητος, ο αιώνιος Άνθρωπος, σκλάβος και ελεύθερος, αφέντης και δούλος του ίδιου του εαυτού του.. Είναι η μόνη ελπίδα μας… Για να μη χαθεί ο κόσμος μας… 
        Αυτός ο κόσμος ο μικρός… ο Μέγας… 
 
 
Στέφανος  Ληναίος 

photo https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This