Η είδηση ότι ο Γεβγένι Πριγκόζιν είναι νεκρός από την πτώση του αεροσκάφους, εδώ και λίγες ημέρες, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ ξεκίνησαν και οι παρασκηνιακές ειδήσεις, ότι εμφανίστηκε στην Αφρική, αφήνοντας ένα μυστήριο γύρω από το θέμα. Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος Πούτιν, δήλωσε, μπροστά σε ιστορικό μνημείο της χώρας του, πως οι στρατιωτικοί είναι αφοσιωμένοι στην πατρίδα, νέο που μας μετέφεραν οι Financial Times. Να θυμίσουμε ότι ο Πριγκόζιν εξορίστηκε σχεδόν μεταξύ Λευκορωσίας και Αφρικής για 2 μήνες, ενώ έκανε την εμφάνισή του και στην Ρωσία, όπου συναντήθηκε με τον ίδιο τον Πούτιν μέσα στο Κρεμλίνο.
Οι περισσότεροι αναφερόμενοι στο αεροπορικό δυστύχημα, μιλούν για την εκδίκηση του προέδρου, μετά το πραξικόπημα στο οποίο ο Πριγκόζιν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, αναμένοντας μάλιστα το σενάριο του τέλους του.
Ως επί τω πλείστον, οι ακόλουθοι της πολιτικής του Πούτιν κάνουν λόγο για δικαιοσύνη, αφού θυμούνται την πορεία των στρατευμάτων της Wagner να οδεύουν προς την Μόσχα καταρρίπτοντας ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο. Σε αυτή την πορεία σκοτώθηκαν περί τους 13 Ρώσους στρατιωτικούς.
Για την ιστορία, ο Γεβγένι Πριγκόζιν ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του προέδρου Πούτιν, παράλληλα όμως μετέτρεψε την Wagner σε μια ισχυρή πολεμική δύναμη. Όταν διαφώνησε με την γραμμή του υπουργείου Άμυνας, την έστρεψε εναντίον της χώρας. Δεν είχε επιτυχημένη παρουσία όταν του ζητήθηκε να συνεισφέρει στην εισβολή στην Ουκρανία, όμως έδωσε μεγάλη δύναμη σε παράλληλη δράση με τις οδηγίες του Πούτιν. Είχε μαζέψει πολυάριθμο στρατό Ρώσων κυρίως κρατουμένων, αλλά ήταν πάντα μια ειρωνική φωνή πίσω από την κραταιή γραμμή.
Ο Πούτιν φαίνεται ότι κρατούσε αναμονή για την αντιδραστική στάση του Πριγκόζιν, όμως η ανταρσία ήταν η απόδειξη ότι είχε χαθεί ο έλεγχος. Στην συνάντηση που πραγματοποίησαν οι δύο τους στο Κρεμλίνο τον Ιούλιο, και μετά την συζήτηση επάνω στο καυτό επίκαιρο θέμα της ανταρσίας, ο Πούτιν δήλωσε πως είχε ήδη δώσει επιλογή στους μισθοφόρους του Πριγκόζιν, να συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία υπό τις κραταιές οδηγίες, αλλά ο Πριγκόζιν το αρνήθηκε. Με λίγα λόγια, η Wagner ήταν επιθυμία του Πούτιν να συνεχίσει να υπάρχει λόγω της δυναμικής της, και πιθανόν η συνάντηση να έγινε για να πάρει αυτή την δύναμη στα χέρια του, κρατώντας μακρυά τον Πριγκόζιν.
Το θέμα του «επιλόγου» στην ιστορία του Πριγκόζιν, πήρε δύο μήνες, «ώστε να διαλευκανθεί» σφαιρικά το όλο θέμα. Όπως δήλωσε ο Αντρέϊ Σολτάντοφ, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο Πούτιν είχε μελετήσει ακόμη και τα περιουσιακά στοιχεία του Πριγκόζιν, όπως και τον κύκλο των συνεργατών του, πριν αποφασίσει να κάνει κάποια κίνηση.
Ομάδα σύνταξης: Μαργαρίτα Αντωνίου, Αλέξανδρος Κατράνης, Παναγιώτης Μιντσίδης, Γεώργιος Σιδερής[1]
[1] Η Εβδομαδιαία Ενημέρωση Ελληνικών και Διεθνών Εξελίξεων (ΕΕΔΕ) συντάσσεται με την ευθύνη της Ομάδας Σύνταξης και δεν εκφράζει τις απόψεις του Greek news fl
https://euro25.com – photo https://flight.com.gr