EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
μηνύματα - απάτες

Προσοχή στα μηνύματα – απάτες

28 Jul, 2022

Εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για να εξαπατούν, κάποιοι στέλνουν μηνύματα – απάτες με σκοπό να εξαπατήσουν, να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό και να υποκλέψουν ευαίσθητα στοιχεία ή κωδικούς με email, SMS, μηνύματα στα κοινωνικά μέσα κι άλλα τεχνάσματα phishing.

 

Τα μηνύματα – απάτες μπορεί να είναι  email ή SMS μιμούμενα την τράπεζα των παραληπτών. Σε αυτά τα μηνύματα συνήθως αναφέρεται ότι «έχει σημειωθεί ύποπτη δραστηριότητα» στον λογαριασμό ή την κάρτα του αποδέκτη ή ότι «έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» ο λογαριασμός ή η κάρτα.

Τα μηνύματα αναφέρουν κάποιο link που πρέπει ο αποδέκτης να ακολουθήσει, για να λάβει οδηγίες ώστε να λύσει το πρόβλημα. Το link οδηγεί συνήθως σε ιστοσελίδα όμοια με αυτή της τράπεζας. Εν συνεχεία ζητείται από τον παραλήπτη να δώσει τους κωδικούς e-banking, στοιχεία πιστωτικών καρτών και κωδικούς μιας χρήσης για την έγκριση συναλλαγής.

Συνήθως θα μηνύματα αυτά έχουν ορθογραφικά λάθη όμως ή ανακρίβειες, και συνήθως δεν αναφέρουν το όνομα του παραλήπτη (γιατί αποστέλλονται μαζικά). Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εάν το μήνυμα είναι αυθεντικό, από την τράπεζα.

Υπάρχουν κάποια βήματα που σε συνεργασία με την τράπεζα μπορεί κάποιος να έχει τον έλεγχο των συναλλαγών του, όπως π.χ. να λαμβάνει ειδοποιήσεις κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή.

Γενικά, καλό είναι να μην παραδίδονται ποτέ τα στοιχεία (κωδικοί, password κ.λπ.) καθώς οι τράπεζες δεν συνηθίζουν ποτέ να ζητούν τους κωδικούς με email ή sms.

 

  Έχει σημειωθεί όμως εξαπάτηση μετά από ανάρτηση αγγελίας πώλησης κάποιου προϊόντος. Ο παραλήπτης δηλαδή λαμβάνει ένα τηλεφώνημα ενδιαφέροντος και του ζητείται να παραδώσει κωδικούς ώστε να προχωρήσει η κατάθεση χρημάτων για την αγορά. Για να γίνει κατάθεση χρημάτων προς εσάς, αρκεί να δώσετε το ΙΒΑΝ. Ποτέ μην γνωστοποιήσετε άλλους κωδικούς.

   

  Ακόμα, μπορεί να λάβει και πλαστή βεβαίωση κατάθεσης χρημάτων, ή κατάθεσης μεγαλύτερου ποσού για το οποίο ζητούν επιστροφή της διαφοράς (η οποία σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνει κατά πολύ τα 1.000 ευρώ). Η αποδειξη που αποστέλλεται σε αυτή την περίπτωση, είναι πλαστή. Καλό είναι να ελέγξετε τα ποσά που έχουν κατατεθεί στον λογαριασμό σας, πριν κάνετε οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων.

   

  Εξαπάτηση συμβαίνει επίσης όταν αναρτάται μια πλαστή αγγελία, για ένα προϊόν που δεν υπάρχει, και έτσι παρ’ όλο που ο αγοραστής προχωρά σε αγορά, δεν παραλαμβάνει ποτέ τίποτα.

   

  Μια ακόμη μορφή εξαπάτησης είναι η λήψη τηλεφώνου δήθεν από το εξωτερικό, από μεγάλη εταιρεία επιδιόρθωσης λογισμικού για τον υπολογιστή, και μάλιστα η συνομιλία γίνεται στα αγγλικά.  Ζητούν κωδικούς πρόσβασης για να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης ώστε να επιδιορθώσουν την βλάβη, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύ προσωπικά δεδομένα. Καλό είναι να διακόπτετε μια τέοια τηλεφωνική κλήση.

   

  Μια μορφή εξαπάτησης υπόσχεται επενδύσεις, καθώς ο παραλήπτης λαμβάνει τηλεφώνημα από δήθεν επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού που υπόσχεται υψηλές αποδόσεις, εάν ο παραλήπτης ανοίξει λογαριασμό σε επενδυτική πλατφόρμα. Συνήθως η συνομιλία γίνεται στα ελληνικά.

   

  Μια άλλη μορφή απάτης που έχει σαν αποτέλεσμα την πρόσβαση στα email και τους τραπεζικούς κωδικούς, γίνεται από δήθεν προμηθευτές ή μεσάζοντες μεταξύ επιχείρησης και πελάτη, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα στον πελάτη να καταθέσει τα χρήματα σε άλλον λογαριασμό από αυτόν που έχει γνωστοποιήσει η επιχείρηση. 

   

  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πολύ μικρή εμπιστοσύνη στα μηνύματα. Το διαδίκτυο και η ηλεκτρονική επικοινωνία μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία, αλλά χρειάζονται τον έλεγχό  μας.

   

  Ένα ενδεικτικό γραπτό μήνυμα – απάτη:

   

  Εκκρεμεί νέα ενημέρωση
   

  Αγαπητέ πελάτη,

  Προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών σας, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας (Email ή/και Αριθμό Κινητού).
  Αυτή η διαδικασία είναι υποχρεωτική και παρέχεται σε εσάς για την καλύτερη προστασία της πρόσβασης στον λογαριασμό σας. Σας προσκαλούμε να ενεργοποιήσετε τη νέα ενημέρωση κάνοντας κλικ στο:

   
  e-Banking
   

  Σας ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις σας σε αυτή τη γρήγορη έρευνα, η οποία θα σας πάρει λιγότερο από 5 λεπτά και η οποία θα είναι πολύτιμη για να σας εξυπηρετήσει καλύτερα.

  Τις καλύτερες ευχές,
  Η ομάδα υποστήριξης

  photo https://pixabay.com/el/ 

  Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

  Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

  Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

   

  Άλλα Άρθρα

  Τελευταία Άρθρα

  Σχολιασμός Επικαιρότητας

  Ενδιαφέροντα Θέματα

  Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


  Συμβουλές Μαγειρικής

  International sounds DJ Entertainment

  Pin It on Pinterest

  Share This