EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Προσφυγόπουλα από την Ουκρανία

Προσφυγόπουλα από την Ουκρανία παίζουν μπάλα στον Απόλλων Σόλνας

22 Apr, 2022

Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Το μόνο που χρειάζεται για να την μιλήσεις είναι μια μπάλα, μια επιφάνεια για να παίξεις γύρω της και ξαφνικά επιπλέεις μέσα της. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλοί άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Για ορισμένους, ένα από τα πρώτα εμπόδια που συναντώνται σε μια νέα χώρα μπορεί να είναι η γλώσσα, ειδικά για τα παιδιά και τους νέους. Εδώ μπορεί να βγει το ποδόσφαιρο στην επιφάνεια. 
 
Αυτό ήταν κάτι που συνειδητοποίησε ο Niklas Heggestad από τη Στοκχόλμη όπου ήθελε να κάνει κάτι για αυτό. Ο Niklas είναι ο αρχηγός της ομάδας για τις ομάδες P13 και F10 του Ελληνικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Apollon Solna FK. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και άρχισαν να φτάνουν πρόσφυγες από την Ουκρανία, ρωτήθηκε αν ο σύλλογος μπορούσε να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο. 
 
– Ξεκίνησε με μια ερώτηση από έναν γνωστό μου αν μπορούσαμε να βοηθήσουμε στη συλλογή ειδών υγιεινής για τους πρόσφυγες που έφτασαν στη Σόλνα. Λάβαμε βοήθεια από ένα κατάστημα εδώ στη Σόλνα με αυτό και μπορέσαμε να το παραδώσουμε σε όσους ήρθαν εδώ, λέει ο Niklas Heggestad. 
 
Ο Niklas λέει ότι εκμεταλλεύτηκε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσει ουκρανικές οικογένειες. Έγραψε ότι αυτοί και τα παιδιά τους ήταν ευπρόσδεκτοι να προπονηθούν με τον Απόλλωνα και ότι ο σύλλογος θα βοηθήσει με όλο τον εξοπλισμό. 
 
– Μετά την παράδοση των ειδών υγιεινής, σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να στείλουμε μια ερώτηση αν υπήρχε κάποιος που θα ενδιαφερόταν να έρθει και να παίξει ποδόσφαιρο μαζί μας. Έτσι έστειλα μηνύματα στα Σουηδικά, Αγγλικά και Ουκρανικά σε διάφορες ομάδες του Facebook, αλλά δεν έλαβα καμία απάντηση. 
 
– Όταν όμως ήρθε η ώρα της επόμενης προπόνησης, είδα ότι υπήρχαν κάποια νέα άτομα που δεν αναγνωρίζαμε. Τότε αποδείχθηκε ότι ήταν από την Ουκρανία και μετά ρώτησαν αν τα παιδιά τους μπορούσαν να παίξουν μαζί μας, ήταν πολύ διασκεδαστικό. 
 
Αρχικά στην εκπαίδευση συμμετείχαν τρία παιδιά από την Ουκρανία. Όμως η είδηση διαδόθηκε γρήγορα και η μετέπειτα εκπαίδευση άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερα παιδιά. Ο Niklas υπολογίζει ότι μέχρι και δέκα παιδιά ήταν μαζί μας τις τελευταίες εβδομάδες. 
 
– Είναι πολύ διασκεδαστικό που κυκλοφορεί η λέξη και έχουν έρθει κι άλλα. Έχουμε μερικούς που αναγκάστηκαν να τα παρατήσουν επειδή μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί που ασχολούνται, ελπίζω να είμαστε ακόμη περισσότεροι στο μέλλον. Θέλουμε απλώς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους δώσουμε ένα διάλειμμα από την πραγματικότητα που ζουν αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αν είναι μόνο λίγες ώρες την εβδομάδα. 

 
«Το ποδόσφαιρο είναι μια γλώσσα που όλοι μπορούν να μιλήσουν» 

 
Η Οξάνα και η Άλλα είναι μητέρες δύο από τα παιδιά που προπονούνται με τον Απόλλωνα τις τελευταίες εβδομάδες. Με τη βοήθεια μιας διερμηνέα, που ονομάζεται επίσης Oksana, εξηγούν πώς έμαθαν για την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο Niklas Heggestad. 

 
– Όταν ήρθαμε στη Σουηδία, αρχίσαμε να βρίσκουμε σελίδες στο Facebook για ρωσσόφωνους ή ουκρανούς για να αναζητήσουμε δραστηριότητες για τα παιδιά μας. Είδαμε την ανάρτηση του Niklas ότι ο Απόλλων υποδέχτηκε παιδιά από την Ουκρανία για να προπονηθούν μαζί τους. Τα αγόρια μας λατρεύουν να παίζουν ποδόσφαιρο και αμέσως παρατηρήσαμε πόσο τους άρεσε να είναι εδώ, λέει ο Alla. 
 

 
Τι σήμαινε να έρθουν τα παιδιά εδώ και να προπονηθούν με τον Απόλλωνα; 
 
– Σημαίνει κάτι το απίστευτο για αυτούς. Το ποδόσφαιρο είναι μια γλώσσα που όλοι μπορούν να μιλήσουν και ήταν ένας καλός τρόπος για να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά εδώ στη Σουηδία. Τα παιδιά μας έχουν μάθει κάποια αγγλικά στο σχολείο και καλά κάνουν να μπορούν να επικοινωνούν με τους άλλους. Αλλά είναι μέσα από το ποδόσφαιρο που τα πάνε καλύτερα. 
Η θετική ανταπόκριση είναι επίσης κάτι που έχει βιώσει ο Νίκλας. Έχει λάβει πολλά μηνύματα από γονείς που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για όσα έχει κάνει ο Απόλλωνας για τα παιδιά τους. 
 
– Υπήρξαν μηνύματα στα ουκρανικά από γονείς που γράφουν ότι είναι εξαιρετικά ευγνώμονες που καλωσορίσαμε αυτούς και τα παιδιά τους ολοκληρώνει ο Νίκλας. 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This