Έξι μήνες μετά την θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε έφηβη ασθενής, είναι υγιής, ενώ ήδη από τον πρώτο μήνα παρουσίασε ύφεση. Η ασθενής νοσούσε από επιθετική μορφή λευχαιμίας, η οποία είναι η συνήθης μορφή καρκίνου σε παιδιά, και την θεραπεία αυτή υποστηρίζουν Βρετανοί γιατροί. Πρόκειται για οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Τ, μια μορφή καρκίνου του αίματος, η οποία επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα λεμφοκύτταρα Β και Τ δηλαδή, τα οποία παίζουν ρόλο προστασίας προς τους ιστούς.
Η έφηβη ασθενής δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η μεταμόσχευση μυελού, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο παίδων Great Ormond Street Hospital for Children να την εντάξει στην πρωτοποριακή θεραπεία για την οποία χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένα κύτταρα ανοσοποιητικού, από υγιή εθελοντή δότη.
Η επιτυχημένη αυτή εξέλιξη δίνει ώθηση τόσο στο ίδιο το νοσοκομείο, όσο και γενικότερα στον ιατρικό ερευνητικό κλάδο, να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες, συνδυασμούς και θεραπείες για όσους νοσούν από παρόμοιες ασθένειες.
photo: https://pixabay.com/el/