Στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν την κατάκτηση ή την προσάρτηση των ανατολικών περιφερειών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, εφόσον η Μόσχα τις έχει αναγνωρίσει ως «αυτόνομες Δημοκρατίες».
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Μόσχα μεταφέρει πολλές δυνάμεις σε αυτό το μέτωπο. Ένα κομβόι έχει περάσει τα σύνορα ανατολικά του Χάρκοβο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν όρισε ως αρχηγό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ. Ο Ντβορνίκοφ είχε πολεμήσει για αρκετά χρόνια στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Άσαντ και έχει το παρατσούκλι ο «χασάπης της Συρίας».
Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ έκανε μια παράξενη δήλωση τη νύχτα η οποία περιέπλεξε τα πράγματα σχετικά με τις επιδιώξεις της Μόσχας. Παρόλο που είχε κάνει δηλώσεις το Κρεμλίνο ότι επικεντρώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό μέτωπο και στο Ντονμπάς, ο Καντίροφ είπε πως ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν στην κατάκτηση του Κιέβου, αφού πρώτα κατακτήσουν το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, και τη Μαριούπολη.
Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Δύση, μέσω του υπουργού εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, την ενίσχυση με όπλα που θα βοηθήσουν την άμυνα της χώρας του επικρίνοντας παράλληλα τη Γερμανία. «Αν ήμασταν στο ΝΑΤΟ δεν θα γινόταν η επίθεση από τη Ρωσία, ήταν στρατηγικό λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας το ότι εναντιώθηκαν στην εισδοχή της Ουκρανίας στο Σύμφωνο το 2008», δήλωσε ο υπουργός. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε ζητήσει προηγουμένως από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και μια μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας στην αμυντική και οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας.
Το σαββατοκύριακο ο ρωσικός στρατός εξαπέλυε επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο από το Χάρκοβο μέχρι το Ιτζιούμ, το οποίο ελέγχουν, και εναντίων του Ντνίπρο. Σε αυτές τις τρεις περιοχές λαμβάνουν χώρα σφοδρές μάχες. Πλέον ο πόλεμος έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν γίνεται ιδιαίτερος λόγος για ειρηνευτικές συνομιλίες. Σύμφωνα με κοντινό άνθρωπο του Ζελένσκι τον Μιχαήλ Ποντόλιακ που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαπραγματευτική ομάδα της Ουκρανίας, η χώρα «είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες, που πρέπει να τις κερδίσει, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς και μόλις συμβεί αυτό θα έχει πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση». Μόνο μετά από μια τέτοια συνθήκη ίσως να συναντηθούν οι πρόεδροι των δυο χωρών, σύμφωνα με τον Ποντόλιακ.