EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Κιμ Γιονγκ Ουν

Πόσο ανησυχητική είναι μια συμμαχία Ρωσίας και Κιμ Γιονγκ Ουν;

11 Sep, 2023

Τα σχέδια του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη Ρωσία αυτόν τον μήνα έχουν προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο ίδιος και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύουν να συζητήσουν το ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να παράσχει στη Μόσχα όπλα για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, λένε αμερικανοί αξιωματούχοι.

Επιφανειακά, μια συμφωνία όπλων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας έχει τέλεια συναλλακτική λογική.

Η Μόσχα χρειάζεται απεγνωσμένα όπλα, ειδικά πυρομαχικά και βλήματα πυροβολικού, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και η Πιονγκγιάνγκ έχει πολλά από τα δύο.

Από την άλλη πλευρά, η πεινασμένη από κυρώσεις Βόρεια Κορέα χρειάζεται απεγνωσμένα χρήματα και φαγητό. Περισσότερα από τρία χρόνια κλεισίματος των συνόρων, για να μην αναφέρουμε τη διακοπή των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019, έχουν αφήσει τη χώρα πιο απομονωμένη από ποτέ.

Αλλά κάτω από την επιφάνεια, ανοίγει τη δυνατότητα για την Πιονγκγιάνγκ και τη Μόσχα να αρχίσουν να συνεργάζονται πιο στενά. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για μια πιθανή συμφωνία όπλων μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μια συνάντηση σε επίπεδο ηγέτη μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει τους ισχυρισμούς πολύ πιο σοβαρούς.

Ενώ η προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, σίγουρα βραχυπρόθεσμα, φαίνεται να είναι να σταματήσουν τα όπλα της Βόρειας Κορέας στο να φτάνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης στην Ουκρανία, η ανησυχία εδώ στη Σεούλ είναι τι θα έπαιρνε η Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για την πώληση των όπλων της στη Ρωσία.

Με τη Ρωσία σε απελπιστική κατάσταση, ο κ. Κιμ θα μπορέσει να αποσπάσει υψηλό τίμημα.

Ίσως θα μπορούσε να απαιτήσει αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία. Χθες, η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας ενημέρωσε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου πρότεινε την Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις, παρόμοιες με αυτές που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, τις οποίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόσο απεχθάνεται.

Ο κ. Κιμ μπορεί επίσης να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει ρωσικά όπλα στο μέλλον.

Όμως, μακράν το πιο ανησυχητικό θα ήταν το αίτημα του Κίμ ο Πούτιν να του παράσχει προηγμένη τεχνολογία ή γνώση όπλων, για να τον βοηθήσει να κάνει καινοτομίες με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του. Ακόμα αγωνίζεται να κατακτήσει βασικά στρατηγικά όπλα, κυρίως έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο και ένα υποβρύχιο με πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στη Σεούλ πιστεύουν ότι η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο είναι απίθανη, καθώς θα μπορούσε να καταλήξει στρατηγικά επικίνδυνη για τη Ρωσία.

Ο Yang Uk, ερευνητής στο Ασιατικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών, σημείωσε ότι ακόμη και αν η Ρωσία δεν πουλήσει όπλα στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. “Εάν η Ρωσία πληρώσει σε πετρέλαιο και τρόφιμα, μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει το οπλικό σύστημα της Βόρειας Κορέας. Είναι μια επιπλέον πηγή εισοδήματος για αυτούς που δεν είχαν”.

Ο κ. Yang, ειδικός στη στρατιωτική στρατηγική και τα οπλικά συστήματα, πρόσθεσε: “Επί 15 χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, για να την εμποδίσουμε να αναπτύσσει και να εμπορεύεται όπλα μαζικής καταστροφής. Τώρα η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος  του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος».

Καθώς οι κυρώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, η Βόρεια Κορέα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα για να κάνει τα στραβά μάτια σε όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις και να της παρέχει επισιτιστική βοήθεια. Τον περασμένο χρόνο το Πεκίνο αρνήθηκε να τιμωρήσει τη Βόρεια Κορέα για τις δοκιμές όπλων της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πράγμα που σημαίνει ότι μπόρεσε να αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο χωρίς σοβαρές συνέπειες.

Η Βόρεια Κορέα παρέχει στο Πεκίνο μια χρήσιμη ζώνη ασφαλείας μεταξύ της και των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, πράγμα που σημαίνει ότι πληρώνει για να κρατήσει την Πιονγκγιάνγκ στη ζωή.

Αλλά η Πιονγκγιάνγκ ήταν πάντα ανήσυχη στο να εξαρτάται υπερβολικά μόνο από την Κίνα. Με τη Ρωσία στο κυνήγι συμμάχων, δίνει στον Κιμ την ευκαιρία να διαφοροποιήσει το δίκτυο υποστήριξής του.

Και με τη Ρωσία τόσο απελπισμένη, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας μπορεί να αισθάνεται ότι μπορεί να αρπάξει ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις από τη Μόσχα από ό,τι από το Πεκίνο. Ο κ. Πούτιν μπορεί να συμφωνήσει να σιωπήσει μπροστά σε μια πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ενώ αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα βήμα πολύ μακριά για τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Βόρεια Κορέα έπαιζε με τους Ρώσους και με τους Κινέζους, πολύ παρόμοια με τον τρόπο  που τα παιδιά παίζουν με τους γονείς μεταξύ τους», είπε ο Δρ Bernard Loo της Σχολής Διεθνών Σπουδών .

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα ερωτηματικό για το αν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Ο Κιμ δεν φεύγει συχνά ή επιπόλαια από τη Βόρεια Κορέα. Είναι παρανοϊκός για την ασφάλειά του και θεωρεί ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι γεμάτα κινδύνους. Για τα τελευταία διεθνή ταξίδια του – στο Ανόι για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2019 και για να συναντήσει τον κ. Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ τον Απρίλιο του 2019 – ταξίδεψε με θωρακισμένο τρένο. Το ταξίδι στο Ανόι κράτησε δύο μεγάλες μέρες μέσω της Κίνας.

Δεν είναι σαφές πόσο ιδιωτική σκόπευαν να είναι η συνάντησή τους οι δύο ηγέτες, αλλά είναι πιθανό οι ΗΠΑ να ελπίζουν ότι με τη δημοσιοποίησή της, μπορεί να τρομάξουν τον κ. Κιμ και ως εκ τούτου να αποτρέψουν τόσο τη συνάντηση όσο και την πιθανή συμφωνία όπλων.

Ο Δρ Λου δεν πιστεύει ότι ο κ. Κιμ θα είχε πολλά περιθώρια ευελιξίας, ωστόσο: «Δεδομένων των αναφορών για τριμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, θα ήταν δύσκολο.

 

 

 

αρθρο Jean Mackenzie

πηγη
https://www.bbc.com/

https://www.globalsecurity.org/

 

 photo https://ndtv.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This