Ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αυτή την φορά στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, αφού οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας δεν απέδωσαν καρπούς.
Οι προτάσεις που φέρνει στο τραπέζι η Ουκρανία, είναι η υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε καμμία στρατωτική συμμαχία, και δεν θα επιτρέψει την φιλοξενία στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Επίσης, η Ουκρανία θα προτείνει μακρά περίοδο διαβούλευσης για την Κριμαία.
Στις προτάσεις αναφέρονται οι εγγυήσεις ασφαλείας κατά τα πρότυπα της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αναφέρεται η ρήτρα συλλογικής άμυνας, ενώ η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία, και ο Καναδάς θα μπορούσαν στην περίπτωση αυτή να παίξουν τον ρόλο του εγγυητή.
Συγκεκριμένα:
Με βάση αναρτήσεις του Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Σοηλού, που ενημέρωσε μέσω Twitter:
1- Οι εγγυητές θα παρέμβουν, εφ’ όσον η Ρωσία πραγματοποιήσει επίθεση, μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Θα έχουν την δυνατότητα να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία
2- Με βάση τις προτάσεις αυτές, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.
3 – Το καθεστώς της Κριμαίας θα τεθεί σε μακρά περίοδο διαβούλευσης (για τα επόμενα 15 χρόνια). Η Ουκρανία δεν έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει βίαιες μεθόδους για την επίλυση του θέματος.
4- Κίεβο και Μόσχα θα συζητήσουν για το θέμα του Ντονμπάς.
5- Η Ουκρανία θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τα παραπάνω. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε οι εγγυητές θα το συζητήσουν στα κατά τόπους κοινοβούλια.
Ειδικά για τα θέματα 3 και 4, η ρωσική πλευρά πάντως δήλωσε ότι δεν θα περιλαμβάνονται στα ζητήματα εγγυήσεων ασφαλείας. Παρ’ όλα αυτά βρισκόμαστε σε στάση αναμονής, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Κωνσταντινούπολη.
photo: https://pixabay.com/el/