EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: “Ο ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΟΛ ΛΟΡΩ”

9 Apr, 2024

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΤΕΗΒΙΝΤ ΠΡΙΤΣΑΡΝΤ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ «Ο ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΟΛ ΛΟΡΩ»

 

Ο Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, Ντέηβιντ Πρίτσαρντ, πρόκειται να δώσει μια διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Ο αθηναϊκός επικήδειος λόγος: Μετά τη Νικόλ Λορώ», την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στις 7 μ.μ. Η διάλεξη αποτελεί μέρος των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ο επικήδειος λόγος, μια παράδοση που τηρείται σχεδόν κάθε χρόνο για τους αρχαίους Αθηναίους που έπεσαν στον πόλεμο, υποβλήθηκε σε σημαντική επανερμηνεία από τη Νικόλ Λορώ, πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Στο θεμελιώδες έργο της «Η εφεύρεση της Αθήνας», η Λορώ επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο αυτού του είδους στη διαμόρφωση της ταυτότητας των Αθηναίων. Έδειξε πώς οι επικήδειοι συνέβαλαν στη διατήρηση της ταυτότητάς τους για πάνω από έναν αιώνα. Ωστόσο, η έρευνα της Λορώ δεν ήταν ολοκληρωμένη, καθώς άφησε αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τους επικήδειους.

Ο Πρίτσαρντ, εξηγώντας τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα με στόχο την διεύρυνση του έργου «Η εφεύρεση της Αθήνας», δήλωσε: «Όσοι πήραν μέρος στο πρόγραμμα αυτό συναντήθηκαν αρχικά στο Στρασβούργο το 2018, και στη συνέχεια στη Λυών το 2020. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας εμπεριστατωμένης έκδοσης που περιλαμβάνει 19 κεφάλαια, και σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Cambridge University Press».

Στη διάλεξή του ο Καθηγητής Πρίτσαρντ θα επιδιώξει να απαντήσει στα σημαντικά ερωτήματα που παραβλέπονται από την Λορώ και να παρέχει τη διακειμενική ανάλυση που απουσιάζει από το έργο της για την Αθήνα. Αυτή η εξέταση αποκαλύπτει έναν βαθύτερο πολιτικό αντίκτυπο του επικήδειου λόγου από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Ο Ντέηβιντ Πρίτσαρντ κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, όπου έχει προεδρεύσει του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας. Με 15 ερευνητικές υποτροφίες στην Αυστραλία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης μιας θητείας ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών της Νάντης (Γαλλία) το 2022-3, ο Πρίτσαρντ αναδείχθηκε ως ένας πολυγραφότατος μελετητής. Είναι συγγραφέας πολλών σημαντικών έργων, όπως το Athenian Democracy at War (Cambridge University Press 2019), Sport, Democracy and War in Classical Athens (Cambridge University Press 2013) και Public Spending and Democracy in Classical Athens (University of Texas Press 2015 ). Επιπλέον, έχει επιμεληθεί μεταξύ άλλωντις εκδόσεις The Athenian Funeral Oration: After Nicole Loraux (Cambridge University Press 2024) και το War, Democracy and Culture in Classical Athens (Cambridge University Press 2010). Το εκτενές αρχείο δημοσιεύσεων του Πρίτσαρντ περιλαμβάνει 65 άρθρα περιοδικών και κεφάλαια βιβλίων. Έχει συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο μέσω ραδιοφωνικών προγραμμάτων και άρθρων σε διεθνείς εφημερίδες όπως Die Süddeutsche Zeitung (Γερμανία), Le Monde (Γαλλία), Le Figaro (Γαλλία), Kathimerini (Ελλάδα), The Age (Αυστραλία), Ο Αυστραλός και η Politike (Βραζιλία). Έλαβε το διδακτορικό του στην Αρχαία Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Macquarie (Αυστραλία).

 the athenian funeral oration

Σχετικά με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης είναι ένας εξέχων οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση και τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς στην Αυστραλία. Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, η κοινότητα στοχεύει να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ των Ελληνοαυστραλών και του πλούσιου πολιτιστικού τους υπόβαθρου. Τα Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού χρησιμεύουν ως πλατφόρμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και διαλέξεις, συμβάλλοντας στη βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.
 
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Ημερομηνία: Πέμπτη 18 Απριλίου, 7 μ.μ
Πώς: Μέσω Facebook και YouTube

 

πηγη  Σταύρος Μεσσήνης

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This