EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Πανελλαδικές εξετάσεις

Σκέψεις βοηθητικές για γονείς και μαθητές που θα προσέλθουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις

17 Apr, 2022

Πανελλαδικές εξετάσεις

Το τέλος μιας πορείας είναι ορατό. Το όνειρο προσπαθεί να χαμογελάσει, αλλά θα περάσει μέσα από συμπληγάδες πέτρες, αγωνίες, καρδιοχτύπια…

Είσαι λοιπόν γονιός και βλέπεις το παιδί σου να φθάνει να τελειώνει το Λύκειο και να προσπαθεί, να κοπιάζει , να ξενυχτά, να καρδιοχτυπά για να πετύχει στο Ανώτατο ή Ανώτερο Ίδρυμα της χώρας.

Αναρωτιέσαι ποια θα πρέπει να’ναι η στάση σου;

Πάντα σημειώνω και λέω ότι η αγωγή, αρχίζει από την εμβρυική ζωή. Μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή, όμως ο ρόλος του γονιού μας ανατίθεται από τότε, ως μεγάλη δωρεά, από το δωρεοδόχο Κύριό μας. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, συνεχώς και άγρυπνα. Όχι με τρόπο ελεγκτικό, αυταρχικό, κηρυκτικό, αλλά με το παράδειγμά μας, θα εμφυσήσουμε στα παιδιά μας αυτό που βιώνουμε οι ίδιοι και εφαρμόζουμε στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να λέμε άλλα και να κάνουμε άλλα. Τότε δίνουμε διπλά μηνύματα στα παιδιά και αυτό που πετυχαίνουμε είναι να τα μπερδεύουμε. Αν έτσι πορευθούμε στη ζωή, προσπαθώντας να ωριμάζουμε και να βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι είναι βέβαιο ότι θα είμαστε ισορροπημένοι και ως γονείς. Ο ρόλος του γονιού είναι από τα δυσκολότερα καθήκοντα. Ποικίλος, εναλλασσόμενος, γεμάτος εκπλήξεις, πολλές φορές και άσχημες, γεμάτος με ευθύνες και με πολλά θέματα που πρέπει να διαχειρισθούν οι γονείς στην πορεία της αγωγής του παιδιού τους. Ευτυχώς στις μέρες μας οι γονείς αγωνιούν για την ενημέρωση και την καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν. Και όταν νιώθουν ότι κάτι τους δυσκολεύει πολύ δε διστάζουν να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό.

Αν έτσι λοιπόν πορευθούν στη διάρκεια της πορείας του παιδιού τους, νομίζω ότι δεν απαιτείται να αλλάξει αυτή η στάση κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας των εξετάσεων. Επειδή όμως οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια περίοδος που αυξάνει το άγχος και η αγωνία ,καλόν θα είναι να υπάρχει κλίμα απόλυτης σύμπνοιας, ηρεμίας, κατανόησης από τους γονείς , αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Φυσικά και μπορεί να προκύψουν έκτακτα και ίσως και απρόσμενα γεγονότα. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Οι γονείς να είναι παρόντες, απόντες. Διακριτικοί, προσεκτικοί, να αμβλύνουν και όχι να προκαλούν διενέξεις. Να είναι το απάνεμο λιμάνι και μια απέραντη αγκαλιά πάντοτε.

Να προσέχουν τις επισκέψεις φίλων, να υπάρχει ηρεμία και όχι φωνές από τους παρισταμένους του σπιτιού, να υπάρχει φροντίδα ως προς την ποιότητα του φαγητού, να τηρούνται οι ώρες ξεκούρασης και όχι το εξαντλητικό διάβασμα. Το πρόγραμμα του παιδιού, που το ίδιο θα ορίσει, ας το αποδεχθούμε. Αν κρίνουμε ,ότι υπάρχουν υπερβολές, ευγενικά ας τις υποδείξουμε. Γενικότερα πρέπει να δούμε αυτή τη δοκιμασία σαν τις πολλές που θα ξεδιπλώσει η ζωή. Αν έχουμε επιτυχία, να τη χαρούμε και να επιβραβεύσουμε το παιδί μας για τον αγώνα του. Προς Θεού, μην ταυτίσουμε την αποτυχία με την ικανότητα και τη γενικότερη προσωπικότητά του .Θα έχουμε ναυάγιο… Μια πληγωμένη αυτοπεποίθηση, παραμένει πληγωμένη και δείχνει πρόσωπα εχθρικά και επικίνδυνα στο περιβάλλον. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας υγιείς και ισορροπημένους ενήλικες. Αν παρόλο , κάτω από πίεση ή απώλειας του ελέγχου, εκφρασθούμε λεκτικά απαξιωτικά για το παιδί μας, μη διστάσουμε να ζητήσουμε συγγνώμη. Το παιδί διδάσκεται από αυτή τη στάση μας και θα την μεταφέρει και στη δική του τη ζωή.

Ένας αρκετά καλός γονιός δεν χρειάζεται ποτέ να είναι τέλειος. ΄Ενας επαρκής γονιός είναι εκείνος, που λειτουργεί με οδηγό του τα βασικά.Αγάπη και κανόνες σημαίνει τα ουσιώδη που τρέφουν και στηρίζουν τη ζωή.(«Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!» Ν.Σιδέρης)
Όλα τα παραπάνω θα αυξάνουν και θα αποδίδουν με την ανύστακτη προσευχή των γονιών. όχι μόνο για τη συγκεκριμένη επιτυχία ,αλλά για την αποδοχή του όποιου αποτελέσματος. Εκείνος πάντα ξέρει καλύτερα από εμάς που είμαστε κοντόφθαλμοι. Να αφεθούμε λοιπόν στην Πρόνοιά Του…

Ώρα όμως να απευθύνω και δείγμα γραφής στους νέους που θα δοκιμασθούν άμεσα και σύντομα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πέρασα από τη διαδικασία των εξετάσεων αρκετές φορές, στοχεύοντας στο δρόμο της γνώσης. Τη βίωσα και ως μητέρα, συναισθανόμενη την αγωνία των παιδιών μου. Σας καταλαβαίνω. Είσθε φορτωμένοι ποικιλοτρόπως. Το πρόγραμμά σας και το συστηματικό διάβασμα θα σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας. Πράγμα βέβαια και κόποι ετών. Δεν γίνονται πρωταθλητές, αυτοί που κάνουν προπόνηση λίγες μέρες πριν τους αγώνες…
Οι Άλπειες κορυφές, αγαπητά μου παιδιά κατακτώνται με κόπο, με πολύ κόπο. Η γνώση είναι μια περιουσία που αποκτάται και δεν μπορεί κανείς να την αφαιρέσει, ούτε να χαρισθεί.

Προσπαθήστε όσο γίνεται να είσθε ήρεμοι. Ο πανικός δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος. Τρώτε υγιεινά. Τηρείτε τις απαραίτητες ώρες ύπνου και επικεντρωθείτε στο στόχο σας. Άν κατακτηθεί, τα συγχαρητήρια δικά σας . Άν για οποιοδήποτε λόγο δεν καταφέρετε το επιθυμητό, μην χάσετε το κουράγιο σας. Πολλές φορές ξέρουμε και εμείς οι ίδιοι ότι η προετοιμασία μας δεν ήταν επαρκής. Για τους άλλους εξωγενείς παράγοντες, αδιαθεσία, πολύ δύσκολα θέματα, γεγονός απρόσμενο στην οικογένειά μας, δεν ευθυνόμαστε και το καλύτερο θα είναι να το αποδεχτούμε, να κουβεντιάσουμε με τους γονείς μας και να ανανεώσουμε την απόφασή μας ότι θα ξαναπροσπαθήσουμε.
Πολλές φορές συμβαίνει να οραματιζόμαστε ένα επάγγελμα που νομίζουμε ότι μας ταιριάζει, αλλά η Πρόνοια του Θεού αλλού μας πάει…
Να έχουμε απλά τα μάτια μας ανοιχτά…για το καλό μας.

Μην ξεχνάτε και μην διαπραγματεύεστε ότι η αγάπη των γονιών σας είναι αγνή, αφειδώλευτη και αυτή που ποτέ δεν θα σας προδώσει.
Εμπιστευθείτε τους, δείξτε τους ότι τους αγαπάτε και ότι είναι βοηθητικό για σας η ήρεμη και χαμογελαστή τους παρουσία στο σπίτι. Αναγνωρίστε έστω και μέσα από τις αμφισβητήσεις σας ότι κάνουν και αυτοί έναν αδιάκοπο αγώνα, δίπλα σας, συναισθηματικά, αλλά και επώδυνα οικονομικά, με το βαρύ τίμημα της κ. Δωρεάν Εκπαίδευσης…

Να είσθε σίγουροι ότι όλοι όσοι σας αγαπούν θα προσεύχονται για σας με θέρμη ούτως ώστε να προσέλθετε στο στάδιο της δοκιμασίας με νηφαλιότητα , αξιοπρέπεια και ενσυναίσθηση.

Οι γονείς σας , οι δάσκαλοι σας, οι δικοί σας άνθρωποι θα είναι δίπλα σας είτε για να σας σφίξουν το χέρι ή για να σκουπίσουν δάκρυα χαράς ή και λύπης. Η πραγματική αξία του ανθρώπου είναι να κάνει πράξη καθημερινά το άνω-θρώσκω, πράγμα που σας το εύχομαι ολοψύχως.

Με την αγάπη μου και την υπόσχεση προσευχής.

Σωτηρία Κυρμανίδου
Κοινωνική Λειτουργός-Συγγραφέας

photo https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This