ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

October 5, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Συμφωνία Αγγλίας - Σουηδίας

Συμφωνία Αγγλίας – Σουηδίας

19 May, 2022

Την Τετάρτη, η Πρωθυπουργός Magdalena Andersson δέχθηκε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson στην θερινή κατοικία της κυβέρνησης Sörmland Harpsund. Κατά τη σύντομη επίσκεψη, συζητήθηκαν η κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη και η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το κύριο σημείο, ωστόσο, ήταν η υπογραφή κοινής δήλωσης αλληλεγγύης μεταξύ Σουηδίας και Ηνωμένου Βασιλείου. 
 
– Σε περίπτωση που κάποια από τις χώρες μας δεχθεί επίθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία θα αλληλοβοηθηθούν μέσω μιας σειράς διαφορετικών μέτρων, λέει η Magdalena Andersson με την προσθήκη ότι η βοήθεια περιλαμβάνει επίσης στρατιωτικούς πόρους. 
 

 
Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων βρήκαν την ευκαιρία και να κάνουν μια κωπηλασία στο περίφημο Harpsundsekan. 

Ninni Andersson/Regeringskansliet 

 
– Τώρα καθόμαστε κυριολεκτικά και μεταφορικά στο ίδιο σκάφος, λέει ο Μπόρις Τζόνσον. 
 
Η συμφωνία σημαίνει ότι η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν η μία χώρα την άλλη σε περίπτωση εξωτερικών επιθέσεων. Μπορεί να αφορά στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών, ανάπτυξη όπλων και συμμετοχή σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. 
 
Σύμφωνα με τη Magdalena Andersson, η συμφωνία βασίζεται σε μια κοινή επιθυμία για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, ιδίως σε θέματα ασφάλειας. 
 
– Σε περιόδους κρίσης οι συνεργασίες γίνονται ακόμη πιο σημαντικές. Η συνεργασία της Σουηδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ υπήρξε κρίσιμη σε αυτές τις εξαιρετικές στιγμές, λέει. 
 
Η συμφωνία ισχύει ανεξάρτητα από το αν η Σουηδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ή όχι. 
 
– Ο Πρόεδρος Πούτιν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει διχασμό, αλλά δημιούργησε το αντίθετο. Σήμερα είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ και με τη φιλοδοξία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον δεσμό μας, λέει η Magdalena Andersson. 
 
Σημειώνει ότι οι εντάσεις στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ακόμη περισσότερο μετά τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την επιθετική της εισβολή στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, τα γεγονότα έγιναν το σημείο εκκίνησης για τη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη Σουηδία να υποβάλει σύντομα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

 
– Αν είμαστε πιο ασφαλείς μετά από αυτή τη συμφωνία; Ναι είμαστε. Αυτή είναι μια σημαντική συμφωνία ανεξάρτητα από ποια απόφαση λαμβάνουμε για την πολιτική ασφάλειας στη Σουηδία. Είτε προσχωρήσουμε στο ΝΑΤΟ είτε μείνουμε εκτός, αυτή είναι μια σημαντική κοινή δήλωση, λέει η Magdalena Andersson. 
 
Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις διάφορες ασφάλειες που έλαβε πρόσφατα η Σουηδία. Ο λόγος είναι η ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί εάν στο διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή πιθανής αίτησης ΝΑΤΟ και την έγκριση της. Την περασμένη εβδομάδα, η Magdalena Andersson βρέθηκε στη Γερμανία και έλαβε υποστήριξη από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και η υπουργός Εξωτερικών Ann Linde έλαβε παρόμοιες διαβεβαιώσεις  από την Ουάσιγκτον. 
 
«Πρόκειται για μια κοινή συμφωνία που πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της σχέσης μας στο μέλλον», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. 
 
Ο πρωθυπουργός Τζόνσον δεν θέλει να μπει εμπόδιο στη Σουηδία στο θέμα του ΝΑΤΟ και τονίζει ότι η συμφωνία μεταξύ των χωρών ισχύει ανεξάρτητα από το ποια απόφαση θα λάβει η Σουηδία για την πολιτική ασφαλείας. 
 
– Εάν η Σουηδία ζητήσει βοήθεια, το ΗΒ θα βοηθήσει φυσικά με αυτήν. Η βοήθεια που θα υπάρξει καθορίζεται πρωτίστως από το τι απαιτεί η Σουηδία, λέει ο Μπόρις Τζόνσον. 
 
Οι εργασίες για τη διακήρυξη συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι εργασίες επιταχύνθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο λόγος είναι το Brexit, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ και άρα και η αμυντική ρήτρα της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες. 
 
Ο Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε αμέσως μετά τη συνάντηση με την Magdalena Andersson στο Ελσίνκι όπου θα συναντηθεί με τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinistö. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του νορβηγικού VG, οι σκανδιναβικές χώρες του ΝΑΤΟ, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία εργάζονται επίσης για να συντάξουν μια δήλωση που θα εξασφαλίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία τους επόμενους μήνες. 
 
Εξάλλου την Πέμπτη ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö και η πρωθυπουργός Sanna Marin θα ανακοινώσουν τη θέση τους και το Σάββατο οι Φινλανδοί Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να αποφασίσουν εάν είναι υπέρ της ένταξης ή όχι. 
 
Τέλος την Παρασκευή, η σουηδική βουλή θα παρουσιάσει την ανάλυση της πολιτικής ασφαλείας, η οποία περιλαμβάνει και το θέμα του ΝΑΤΟ. Την Κυριακή αναμένεται να καταθέσουν τη θέση τους οι Σοσιαλδημοκράτες που δεν έχουν πάρει ακόμη θέση για το θέμα. 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This