ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Γιάννη Διακογιάννη

Συνέντευξη από τον δημοσιογράφο Αχιλλέα Παπαδιονυσίου στον καταξιωμένο δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη

3 Nov, 2021

Συνέντευξη από τον δημοσιογράφο Αχιλλέα Παπαδιονσιου στον

καταξιωμένο δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη

έναν άνθρωπο που έχει γράψει μεγάλη ιστορία στην Πάτρα, έχει περάσει απ’ την Πάτρα και μιλάμε για τον γνωστό δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη και είναι ιδιαίτερη τιμή μας που είναι σήμερα εδώ. Σας καλωσορίζουμε στην εκπομπή μας, είναι μεγάλη η χαρά μας, είστε ένας επιτυχημένος άνθρωπος στο χώρο της δημοσιογραφίας και πάνω απ’ όλα γράψατε μια ιστορία στην Πάτρα στο χώρο αυτό.
Δ: Είναι μεγάλη η χαρά και για μένα που μέσα απ’ την εκπομπή σας είμαι ακόμη στην Πάτρα.
Α: Απ’ ότι ξέρω έχετε σπουδάσει ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος.
Δ: Για να πούμε την αλήθεια έχω φτάσει στο πτυχίο και χρωστάω μαθήματα, είμαι ένας αιώνιος φοιτητής της πολυτεχνικής σχολής στο πανεπιστήμιο των Πατρών.
ΑΧ: Σπουδάσατε όμως ασχέτως αν πήρατε το πτυχίο ή όχι.
Δ: Μπήκα στο πανεπιστήμιο το 1974 με τη μεταπολίτευση
ΑΧ: Και απ’ ότι είδαμε σας κέρδισε η δημοσιογραφία. Τι ήταν αυτό που σας έδωσε το κίνητρο να ασχοληθείτε με τη δημοσιογραφία και όχι με τις σπουδές αυτές;
Δ: Αισθανόμουν πάντα, και από τότε που μπήκα στο πανεπιστήμιο ότι μέσα απ’ την κοινωνική προσφορά μπορεί κανείς να εκφραστεί και να δώσει ορισμένα πράγματα στον κόσμο. Η δημοσιογραφία δίνει αυτή τη δυνατότητα όχι αν την χρησιμοποιήσεις σαν ένα star system αλλά σαν εργαλείο για να αναπτύξεις απόψεις δικές σου, άλλων ανθρώπων κ.λ.π.
ΑΧ: Οι σπουδές σας στο πανεπιστήμιο σας ωφέλησαν στη δημοσιογραφία και κατά πόσο;
Δ: Βεβαίως, τα χρόνια που παρακολούθησα, επειδή ήταν θετικές οι σπουδές, βοηθάνε και στην καλύτερη οργάνωση της σκέψης. Τα περισσότερα μαθήματα τα πήρα στα μετέπειτα χρόνια της Πάτρας, ανάμεσα στους φοιτητές όλων των σπουδαστικών παρατάξεων, ζυμώθηκα με πολλές ιδέες, άκουσα διαφορετικές απόψεις από άλλους σπουδαίους συναδέλφους απ’ τους οποίους είναι στο επάγγελμά μας σήμερα.
ΑΧ; Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για τα φοιτητικά σας χρόνια και για την συνδικαλιστική και πολιτική δράση που αναπτύξατε τα χρόνια εκείνα.
Δ: Στην Πάτρα έμενα πρώτ’ απ’ όλα στο κέντρο, στην πλατεία Βούδ, και νοίκιαζα μια γκαρσονιέρα στον 5ο όροφο και έβλεπε και απ’ τις δυο μεριές τη θάλασσα, ήταν πολύ όμορφα τα φοιτητικά χρόνια που μαζεύονταν όλοι σε μια πιτσαρία και κουβέντιαζαν, στα καφενεία, στο σταθμό που πηγαίναμε να πάρουμε κρέμα ή ρυζόγαλο, θυμάμαι εκεί στη Γούναρη που μας άρεσε να πίνουμε Nescafe σε εκείνο το παλιό καφενείο. Τότε ήταν χρόνια αγώνα , αν θέλετε όχι μόνο εγώ που ανήκα στην ΠΑΣΠ τα χρόνια της μεταπολίτευσης αλλά και τα άλλα παιδιά που ανήκαν σε πιο προοδευτικές παρατάξεις δίναμε αγώνα για να αλλάξει η Ελλάδα, αυτή η Ελλάδα που είχε περάσει από τη δραματική εμπειρία της δικτατορίας στην δραματική εμπειρία της απώλειας της Κύπρου. Πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να φέρουμε κάτι καλύτερο σ’ αυτή τη χώρα και το καταστάλαγμα απ’ αυτή την ιστορία είναι ότι δεν πήγαν οι αγώνες χαμένοι, όχι γιατί δικαιώθηκαν αλλά γιατί η σημερινή νεολαία δίνει το δικό της αγώνα και αυτό φάνηκε απ’ τις μαθητικές κινητοποιήσεις.
ΑΧ: όλοι αυτοί οι φοιτητές των προοδευτικών δυνάμεων πόσο εφαρμόζουν σήμερα αυτά τα πιστεύω που είχατε τότε και με όλους αυτούς τους χώρους που υπάρχουν σήμερα πιστεύετε ότι υπάρχουν άτομα προοδευτικά, δημοκρατικά, δέχονται τις απόψεις των άλλων;
Δ: Ορισμένοι αλλαξοπίστησαν και συμβιβάστηκαν πάρα πολύ αλλά θα έλεγα ότι αυτοί είναι λίγοι. Οι πολλοί που πολλές φορές είναι και οι ανώριμοι, έμειναν πιστοί στις ιδέες τους ακόμα και αν έκαναν οικογένεια και ήταν δύσκολη η ζωή τους κ.λ.π. Συνάντησα και πολλούς ανθρώπους στην άλλη όχθη από εκείνη που είμαι εγώ οι οποίοι με μεγάλη σοβαρότητα παλεύουν για την πατρίδα μας, πολλές φορές στάθηκαν και πιο συνεπής από άλλους που ξεκίνησαν από αριστερά Θα λέγαμε ότι αν κάποιος, με την γενική έννοια του όρου και όχι με την διάσταση εθνικισμού, αν κάποιος είναι πατριώτης μπορεί να προσφέρει σ’ αυτόν τον τόπο και τέτοιοι υπάρχουν και στις δυο πλευρές του ποταμού.
ΑΧ: όπως κάποτε κάποιοι πολεμούσαν και πολύ σωστά το γνωστό σύνθημα ” οι εθνικόφρονες και τα μιάσματα” , τι ενδιαφέρει όμως από εκείνο που έλεγαν ”οι προοδευτικοί και μη προοδευτικοί”.
Δ: Είναι διαφορετικό γιατί η πλευρά αυτή που τους έλεγαν μιάσματα, βρέθηκαν στις εξορίες, βρέθηκαν στις φυλακές, πέρασαν δύσκολες συνθήκες και δεν μπορούμε να τους βάλουμε σε ένα καλούπι. Αν όμως ένας προοδευτικός βάζει σε τέτοιο καλούπι έναν άλλο τότε και αυτός πέφτει στο ίδιο σφάλμα έστω και αν δεν τον στέλνει στην εξορία ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Κάποιοι άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα πλήρωσαν πολύ ακριβά τις ιδέες τους και τις πλήρωσαν με τη ζωή τους. Στην Πάτρα ας θυμηθούμε τον Τάκη Σταθάτο που πλήρωσε 20 χρόνια φυλακή και εξορία, είναι πάρα πολλά που χαλάσανε τη ζωή ενός ανθρώπου.
ΑΧ:Σίγουρα αλλά υπήρχαν και άλλες τιμωρίες πιο μαλθακές, όχι της δύναμης αυτής, οι οποίοι τιμωρήθηκαν κι αυτοί χωρίς να φταίνε τίποτα διότι ανήκαν σε μια παράταξη που τυχόν είχε τιμωρήσει σκληρά κάποιους άλλους. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι κάποιοι άλλοι ήρθαν στα πράγματα και κέρδισαν. Χονδρικά τα ίδια περίπου κέντρα εξουσίας, ίσως με πιο πολλούς που μπήκαν στο παιχνίδι παίζουν ρόλο και σήμερα.
ΑΧ: Εγώ πιστεύω ότι τα διχαστικά είναι πάντα διχαστικά. Είτε με περισσότερες τιμωρίες, είτε με λιγότερες πρώτα αναθέτεις και λες εγώ είμαι προοδευτικός και εσύ μη προοδευτικός, εγώ είμαι εθνικόφρονας και εσύ μη εθνικόφρονας, γιατί ανήκει ι άλλος σε μια παράταξη, νομίζω είναι διχαστικά.
Δ: Αυτό είναι αλήθεια αλλά απ’ την άλλη όσο υπάρχουν παρατάξεις σε μια κοινωνία θα υπάρχουν και διχαστικά διλήμματα. Δεν είναι το ίδιο πράγμα να μένεις στην Παραλία της Πάτρας ή στα Ψηλαλώνια και το ίδιο να μένεις στα Ταμπάχανα, Δε4ν είναι το ίδιο πράγμα να έχεις το παιδί σου στο κολέγιο και το ίδιο να έχεις το παιδί σου στο δημοτικό σχολείο, υπάρχουν διαφορές και δυστυχώς θα υπάρχουν και διλήμματα μερικά από τα οποία θα είναι και διχαστικά. Μακάρι να ήμασταν σε μια κοινωνία που δεν θα υπήρχαν τέτοια διλήμματα και μακάρι να ήμασταν σε μια κοινωνία που θα δίνονταν ίσες ευκαιρίες σε όλους και ίσα δικαιώματα τουλάχιστον στα παιδιά, την υγεία και την περίθαλψη και σε όλα αυτά.
ΑΧ: Θα ήθελα να μας πείτε πως βλέπετε το συνδικαλισμό στο φοιτητικό κόσμο σήμερα και μια σύγκριση με τα δικά σας χρόνια που το κίνημα ήταν πιο δυνατό απ’ ότι σήμερα.
Δ: Το φοιτητικό κίνημα στα χρόνια της μεταπολίτευσης είχε πιο σημαντικό ρόλο απ’ ότι σήμερα, φυσικά δεν ψήφιζαν οι φοιτητές στα όργανα του πανεπιστημίου αλλά επειδή είχαν βγει φοιτητές πολύ δυνατό απ’ την εξέγερση της Νομικής και απ’ την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχαν και έναν άλλο λόγο και έδιναν άλλη βαρύτητα στα πράγματα. Τα παιδιά που είναι στα πανεπιστήμια σήμερα πρώτ’ απ’ όλα είναι καλύτερα στην υγεία τους απ’ ότι ήμασταν εμείς πριν 20 χρόνια, είναι πιο ψηλά παιδιά, πιο μορφωμένα, έχουν γονείς με καλύτερο βιοτικό επίπεδο και επομένως έχουν προσλαμβάνουσες καλύτερες και περισσότερες απ’ ότι εμείς. Τα σημερινά παιδιά των πανεπιστημίων ίσως όταν τους δοθεί η δυνατότητα να αποδειχθούν περισσότερο αγωνιστές απ’ ότι η γενιά του Πολυτεχνείου.
ΑΧ: Μήπως όμως όταν είναι οι γονείς δεν πιο βιοποριστικοί, τα παιδιά των γονιών που δεν είχαν το βιοτικό επίπεδο μήπως είχαν περισσότερη δύναμη για αγώνα και τους δίνονταν περισσότερη θέληση να αγωνιστούν και για τις σπουδές τους και για άλλα πράγματα σε σχέση με κάποιον που έχει έτοιμα τα πράγματα και λεει εγώ βολεμένος είμαι, καλά έχω το βιοτικό μου επίπεδο, τι να βγω να κάνω;
Δ: Υπάρχει και αυτός ο κίνδυνος αλλά προτιμώ ευτυχισμένα παιδιά παρά παιδιά που να μην έχουν να φάνε και να σπουδάσουν, προτιμώ παιδιά που φορούν ωραία ρούχα παρά παιδιά που ζούσαν στη δεκαετία του ’60.
ΑΧ: Σίγουρα κανείς δεν το θέλει. Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα οι έντιμοι άνθρωποι, αυτοί που πιστεύουν σε κάποιες ιδέες και θέλουν να τις εφαρμόζουν, ασχέτως τι ιδέες είναι αυτές παραμένουν στο περιθώριο και εκείνοι που χρησιμοποιούν κάποιες ιδέες για το προσωπικό τους όφελος αυτοί είναι στο προσκήνιο;
Δ: Πρέπει να φιλοσοφούμε και λίγο τη ζωή, Έχω την αίσθηση ότι αν κάποιος έχει κάποιες ιδέες που τις υπηρετεί με μεγάλη καθαρότητα νομίζω ότι έχει κέρδος, ότι αισθάνεται καλά. Θα έλεγε ότι αν κανείς ζει στη βιτρίνα, αν κανείς ζει το star system έχει περισσότερες ελπίδες να ζήσει κάπως καλύτερα. Όμως είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις 10 ιδέες και να τις υπηρετείς έστω κι αν έχουν προσωπικό κόστος.
ΑΧ: Σίγουρα εφαρμόζετε όμως αυτό;
Δ: Σίγουρα επειδή η γη έχει 6 δις ανθρώπους και δεν είναι μόνο τα 300 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι που παλεύουν για 10 ιδέες έχουν οι αγώνες τους αντίκρισμα στη ζωή των ανθρώπων του λεγόμενου 3ου κόσμου. Δεν πάει τίποτα χαμένο, ένας που δεν θα φανεί ο αγώνας του εδώ στην Ελλάδα ίσως αυτή η πίεση που ασκεί σε μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα να μπορεί να βοηθήσει έστω και ελάχιστα τους ανθρώπους του λεγόμενου 3ου κόσμου. Έχουμε σκεφτεί πως θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχε η Ανατολική Ευρώπη, αφού το σύστημα που έστω αποδείχθηκε γραφειοκρατικό, που έστω κατηγορήθηκε τόσο πολύ, έχουμε σκεφτεί οι εργάτες της δυτικής Ευρώπης να έχουν τα μεροκάματα και τις συνθήκες διαβίωσης που έχουν σήμερα αν δεν υπήρχαν οι ταλαίπωροι εργάτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης; κανένας αγώνας δεν παει χαμένος.
ΑΧ: Σαφώς, απλά τον αγώνα τον δίνουν κάποιοι για να ωφελούνται κάποιοι άλλοι.
Δ: Νομίζω ότι είναι πολλοί που δίνουν αγώνα πάνω στη γη
ΑΧ: Εσείς σαν δημοσιογράφος έχετε ασχοληθεί με τον τύπο και όχι με την τηλεόραση, γιατί αυτό;
Δ: Είναι και θέμα τύχης. Το Νοέμβρη του 1981 άνοιξα ένα γραφείο στην Πάτρα και τότε ήταν μαζί μου ο εξαίρετος δημοσιογράφος Γιάννης Βούδης που ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών και όταν έφυγα απ’ την Πάτρα με αντικατέστησε επάξια ο συνάδελφος ο Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος. Θέλω να πω ότι ήρθε η εφημερίδα και μου ζήτησε να ανοίξουμε αυτό το γραφείο τότε, δεν ξέρω αν μου το ζήταγε μια εφημερίδα πως θα αντιδρούσα, είναι όπως τα φέρνει η ζωή. Από κει και ύστερα δεν ήθελα να παίξω σε δυο και τρεις δουλειές, προτίμησα να κρατήσω τη θέση μου στα Νέα και σε γενικές γραμμές εφόσον έχεις έναν καλό μισθό δεν θα πρέπει να τρέχεις σε δυο και τρεις δουλειές πράγμα που σου δημιουργεί άλλες υποχρεώσεις και χάνει την ποιότητα η ίδια σου η δουλειά.
ΑΧ: Ποια είναι τα προτερήματα και τα ελαττώματα του έντυπου τύπου σε σχέση με τα προτερήματα και ελαττώματα του ηλεκτρονικού τύπου;
Δ: Αναμφισβήτητα η τηλεόραση είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Όταν εγώ βρέθηκα στη Γιουγκοσλαβία με τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς την εικόνα της τηλεόρασης με τις βομβαρδισμένες γέφυρες δεν μπορείς να την περιγράψεις στην εφημερίδα. Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα μιας ανάλυσης επειδή οι άνθρωποι είναι και θέλουν να είναι σκεπτόμενοι πρέπει να ανταλλάσσουν απόψεις και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το γραπτό λόγο. Η τηλεόραση είναι κάτι πιο στατικό, είσαι καθηλωμένος σε ένα καναπέ και βλέπεις τηλεόραση, είναι πιο διδακτορικό μέσο, περιορίζει την ελευθερία αυτού που βλέπει τηλεόραση ενώ η εφημερίδα ανοίγει περισσότερους ορίζοντες. Αλλά απ’ την άλλη πλευρά η τηλεόραση έχει τη δύναμη της εικόνας.
ΑΧ: Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει κοινό στην τηλεόραση, βεβαίως η δύναμη της τηλεόρασης συγκεντρώνεται στην Αθήνα σε 2-3 χέρια και αυτό είναι πρόβλημα. Κατά τα άλλα η Ελλάδα, με τους διάφορους περιφερειακούς σταθμούς έχει μια μεγάλη δημοκρατία με την έννοια ότι σε διάφορες πόλεις υπάρχουν διαφορετικά κανάλια και άρα υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης πολλών απόψεων.
ΑΧ: Σαν δημοσιογράφος έχετε ασχοληθεί με το πολιτικό και το συνδικαλιστικό ρεπορτάζ.
Δ: Θα ήθελα να ασχοληθώ και με το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, έχει πολύ όμορφες διαστάσεις.
ΑΧ: Πως βλέπετε το ενδιαφέρον του κοινού για την πολιτική και τους πολιτικούς και αν σήμερα υπάρχουν ιδεολογίες ή διαφορές μεταξύ των κομμάτων και κυρίως των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση.
Δ: Θα έλεγα ότι επειδή το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας έχει βελτιωθεί αισθητά μετά τη μεταπολίτευση για ένα κομμάτι του πληθυσμού, επομένως και οι πολιτικές εκφράσεις αυτής της οικονομικής κατάστασης δεν έχουν και μεγάλες διαφορές, τα κόμματα εκφράζουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες απόψεις. Σ’ αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σαφώς και έχει μειωθεί το ενδιαφέρον του κοινού. Ήταν διαφορετικό το ενδιαφέρον του κόσμου το 1967 παραμονές της δικτατορίας που ο άλλος κατέβαινε στο δρόμο νομίζοντας ότι θα επιβάλλει τη δική του κυβέρνηση ή θα εμποδίσει κάτι άλλο και είναι διαφορετικά σήμερα που ο κόσμος αισθάνεται ότι έχει μειωθεί η δυνατότητα παρέμβασής του. Η ύπαρξη ομάδων με παρόμοιες απόψεις ή ομάδων που εκφράζουν παρόμοια συμφέροντα αυτό εμποδίζει του να μπει ο κόσμος συμμέτοχος στην πολιτική ζωή.
ΑΧ: Τι πιστεύετε ότι φταίει γι’ αυτό;
Δ: Θα έλεγα ότι η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην οικονομία της χώρας προς το καλύτερο γιατί τα 2/3 του πληθυσμού ζουν αισθητά καλύτερα από το 1974, και εφόσον ζει καλύτερα και επειδή υπάρχει μια λογική βολέματος στην Ελλάδα και επειδή υπάρχει και η λογική του χρηματιστηρίου όλα αυτά δημιουργούν και ανάλογες πολιτικές διεργασίες. Επομένως η αιτία αυτού είναι μέσα στις πολιτικές και οικονομικές διεργασίες που υπάρχουν.
ΑΧ: Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το συγγραφικό έργο και για τα βιβλία που έχετε κυκλοφορήσει.
Δ: έχω κάνει 2 βιβλία για τη Λατινική Αμερική και ένα για τις ΗΠΑ. Τα βιβλία αυτά και τα ταξίδια έγιναν με δικά μου έξοδα, τα ταξίδια μέσα από τις ετήσιες άδειες που έπαιρνα απ’ την εφημερίδα και με πολλές δυσκολίες. Κινδύνεψα αρκετά στο Σαλβαδόρ και στη Γιουγκοσλαβία που όταν είχα παει οι γονείς μου είχαν αναστατωθεί γιατί έβλεπαν στην τηλεόραση αυτές τις εικόνες και νόμιζαν ότι κάτι γίνεται, ενώ εγώ εκεί ήμουν πολύ καλύτερα γιατί πλήρωνε η εφημερίδα, δεν έπαιρνα κάτι από την ετήσια άδειά μου και ήταν και πολλοί Έλληνες μαζί. Τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 που από την Πάτρα ξεκίνησα να παω στο Σαλβαδόρ ή στη Γουατεμάλα ή στην Παραγουάη ή στη δικτατορία του Πινοσέτ, και πρέπει να σας πω ότι για να κάνω αυτά τα ταξίδια δανείστηκα χρήματα από φίλους πατρινούς, πήγα σε 30 άτομα και δανείστηκα 10.000 και μετά τα επέστρεφα. Τα βιβλία αυτά αναφέρονται σε όλη την Αμερικανική Ήπειρο.
ΑΧ: Θα θάλαμε να μας πείτε το σκοπό του οδοιπορικού και στη Νότια Αμερική και αν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των κρατών αυτών.
Δ: Πήγα στη Λατινική Αμερική επειδή η Λατινική Αμερική και κυρίως η Κεντρική Αμερική επειδή το κομμάτι αυτό που συνδέει το Μεξικό με την πολιτεία ακριβώς γιατί αξιοποιήθηκε το κομμάτι αυτό. Γίνανε πολλά πραξικοπήματα στη δεκαετία του ’50 και στη δεκαετία του ’60 και πάρα πολλές παρεμβάσεις και επειδή η χώρα η δική μας έζησε παρεμβάσεις από τον ίδιο ξένο παράγοντα ήθελα να μελετήσω πέρα ως πέρα από το ρεπορτάζ πως έγιναν τα πράγματα εκεί. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επισκέφτηκα την Λατινική Αμερική και η περιέργεια να ζήσω μια περιοχή μετά από δυο μεγάλα πειράματα που γίνανε που το ένα ήταν με τον Τσε Γκεβάρα και το άλλο που δεν ήταν τόσο ειρηνικό ήταν με τον Αλιέντε.
ΑΧ: Επίσης γράφετε ότι το βιβλίο είναι μια συμβολή στην κατανόηση των εξελίξεων στη Λατινική Αμερική και γιατί όχι και ως ένα βαθμό και στην Ελλάδα. Πείτε μας ένα παράδειγμα.
Δ: Στην Ελλάδα ο πρώτος ισχυρός αμερικανικός πρέσβης μετά το δόγμα Τρούμαν ήταν ο Φιούρι Φόη. Ανακατεύτηκε πολύ στα πολιτικά πράγματα, όλοι θυμόμαστε τις φωτογραφίες που δημοσιεύονταν που είχε τα πόδια του πάνω στο γραφείο και έμπαιναν οι υπουργοί της κυβέρνησης και έπαιρναν εντολές. Μετά την Ελλάδα πήγε στη Γουατεμάλα που είναι μια χώρα κάτω από το Μεξικό και είχε μεγάλη παραγωγή σε μπανάνες. Εκεί λοιπόν που είχε αναδειχθεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση αμφισβήτησε τη μονοκρατορία της United Fruit Company μιας εταιρείας που έλεγχε τις μπανάνες. Τότε λοιπόν που πήγε εκεί ο Φιούρι Φόη είδε ότι τα συμφέροντα της εταιρείας του ότι δεν πήγαιναν καλά και σχεδίασε την ανατροπή της κυβέρνησης και έγινε ένα πραξικόπημα και η δικτατορία κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια. Θέλω να πω ότι οι μέτοχοι που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στις χώρες Νοτίως των ΗΠΑ και ενώ είμαστε σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση με την Λατινική Αμερική οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν παρόμοιες μεθόδους και στην Ελλάδα και στη Λατινική Αμερική.
Αχ: Ένα άλλο βιβλίο οδοιπορικό ήταν τα Σύνορα της Φωτιάς. Ήταν πράγματι έτσι;
Δ: Θυμάμαι όταν πήγα στο Σαλβαδόρ είχε εμφύλιο πόλεμο μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα. Να θυμηθείτε στον Παναμά που κάηκε μια ολόκληρη περιοχή, ήταν σε χώρες που πράγματι ήταν σύνορα της φωτιάς , σύνορα με πολέμους.
ΑΧ: Οι αχαϊκές εκδόσεις πρέπει να σας έχουν βοηθήσει πιστεύω
Δ: Ήταν οι πρώτες εκδόσεις στην Πάτρα και έπρεπε τα δυο βιβλία μου τα πρώτα να τα βγάλω στην Πάτρα, ζούσα στην Πάτρα και πρέπει να πω ότι είχα πολύ καλές σχέσεις με όλους.
ΑΧ: έχετε εκδώσει άλλα βιβλία;
Δ: έχω εκδώσει άλλο ένα βιβλίο πάλι για τις ΗΠΑ , έχει τίτλο ”Δυο φεγγάρια στην Αμερική” ακριβώς γιατί στις ΗΠΑ είναι μεγάλες οι διαφορές τα ψηλά απ’ τα χαμηλά, φτωχοί-πλούσιοι, μαύροι-λευκοί, και ήθελα να δώσω και μέσα απ΄τον τίτλο αυτό τη διάσταση των αντιφάσεων των ΗΠΑ και ταυτόχρονα ήθελα να γνωρίσει ο αναγνώστης ότι έζησα εκεί μια περίοδο ανάμεσα σε δυο φεγγάρια περίπου 35 μέρες και ήθελα να δώσω τις εικόνες που έζησα και όχι μια βαθυστόχαστη ανάλυση.
ΑΧ: Εκεί πως την είδατε τη ζωή στην Αμερική;
Δ: Ένιωσα πολύ καλά ζώντας σαν δημοσιογράφος στις ΗΠΑ , είναι μια τεράστια μεγαλούπολη η Νέα Υόρκη, είναι πολύ όμορφη η Καλιφόρνια…
ΑΧ: Ποιες είναι για σας οι σημαντικότερες συνεντεύξεις που έχετε πάρει, εμπειρίες που αποκτήσατε, προβληματισμούς σε όλη αυτή τη σταδιοδρομία σας σαν δημοσιογράφος..
Δ: Θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να πω, οι περιπτώσεις ήταν με τον Ανδρέα Παπανδρέου δυο συνεντεύξεις τις οποίες πήρα στην Πάτρα, η μια ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου 1982 και η άλλη ήταν τέλη Μαΐου 1984. Ο Παπανδρέου σε μια συνέντευξη μου έδωσε ένα χαρτί, ένα μυστικό έγγραφο της αμερικανικής εξουσίας που αφορούσε την περίπτωση του Νοτιοκορεάτικου jumbo γύρω στο 1993 και κατηγορήθηκαν πολύ τότε το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ότι δεν καταδίκασε τη Σοβιετική Ένωση για την πτώση του jumbo. Ο Παπανδρέου είχε δίκιο και μετά από ένα χρόνο, μέσα από τα έγγραφα που μου έδωσε και τα δημοσιεύσαμε στα Νέα αποδείκνυε ότι υπήρχαν δυο αεροπλάνα, ένα κατασκοπευτικό αμερικάνικο και το jumbo, αλλά ήταν οι ίδιοι τύποι αεροπλάνων, έγινε λάθος και τελικά κατάρριψαν το νοτιοκορεάτικο jumbo. Με την ιστορία του jumbo και με την ιστορία της Πολωνίας οι Αμερικανοί πίεσαν την Σοβιετική Ένωση να προχωρήσει προς λύσεις Γκορμπατσόφ και οι λύσεις Γκορμπατσόφ οδήγησαν προς αποσταθεροποίηση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης και τελικά στη διάλυσή της. Ο Παπανδρέου είχε πολύ καλή αντίληψη για τα διεθνή γεγονότα, ήξερε τα γεγονότα, ήξερε τι παιχνίδι παιζόταν και σ’ εκείνη τη φάση τουλάχιστον ήταν προοδευτικός.
ΑΧ: Εσείς τι πιστεύετε για τη Σοβιετική Ένωση πριν τον Γκορμπατσόφ και μετά , ασχέτως αν αυτό είχε κακό για τη δύση η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Δ: Όχι για τη δύση καλό ήταν γιατί εκμεταλλεύτηκε, έγιναν νέες αγορές και έχασε
ΑΧ: Όταν μιλάω για τη Δύση εννοώ για τους εργαζόμενους και όχι για τους πλούσιους
Δ: Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης βοήθησε τις ΗΠΑ και τη Γερμανία στο να ελέγξουν καλύτερα την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος αρχικά είχε στόχο την Σοβιετική Ένωση . Όταν η Σοβιετική Ένωση κατάφερε και με τις συμμαχίες που έκανε αντέστρεψε τη ροή του πολέμου, τότε μπόρεσε και τη γλίτωσε.
ΑΧ: Από πολλούς η Σοβιετική Ένωση θεωρούταν σαν ένα μοντέλο της δικτατορίας.
Δ: Όταν ο σοσιαλισμός ήταν στα σπάργανά του και πάει να γίνει σε χώρες που δεν έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο είναι πιθανό να εμφανιστούν και τέτοια φαινόμενα. Όπως είδαμε στην Αμερική, σ’ αυτή τη χώρα που λένε πως έχει δημοκρατία, δεν έδειξε π.χ το CNN εικόνες τους βομβαρδισμούς της κρατικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι και αυτό είναι σημείο αμερικανικής διακυβέρνησης μιας χώρας, όταν δεν επιτρέπεις στο μεγαλύτερό σου κανάλι ή όταν δεν υποχρεώνεις το μεγαλύτερό σου κανάλι να δείξει τα πραγματικά γεγονότα.
ΑΧ: μήπως όλοι θέλουν την δημοκρατία όταν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον άλλον αλλά όταν θέλουν να εφαρμόσουν κάτι εφαρμόζουν αυτό που ωφελεί αυτούς το οποίο είναι και δημοκρατικό..
Δ: Πολλές φορές οι τίτλοι εξουσίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Πάντως θυμάμαι ότι τα τανκ που κατέβηκαν το ’67 στην Ελλάδα ήταν αμερικανικά, όταν μας πήραν την μισή Κύπρο την πήραν με οδηγίες των Αμερικανών, ας μην το ξεχνάμε.
ΑΧ: Οι Έλληνες έχουμε το κακό να καταγγέλλουμε μόνο το ένα σκέλος.
Δ: Σωστό, αλλά η Ελλάδα ποτέ δεν βομβαρδίστηκε π.χ από Ρωσικές Βόμβες η τάνκς και αυτό που έγινε στην Κύπρο ήταν μεγάλη τραγωδία για να το ξεχάσουμε.
Αχ: Ποιες ήταν οι σημαντικότερες προσωπικότητες που έχετε γνωρίσει στο εξωτερικό που έχετε παει ή στα οδοιπορικά που έχετε κάνει;
Δ: Πέρα από τις στιγμές που έζησα και τη μεγάλη πίκρα, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα και με τίμησε που τον γνώρισα, ο Μάνος Χατζιδάκις πολύ σπουδαίος μουσικός και μια μουσική η οποία μπορεί να ακούγεται διαχρονικά. Έξω μου έκανε εντύπωση ο πατέρας του Τσε που τον γνώρισα στην Κούβα το ’85, ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος και πολύ αγωνιστής. Μου έκανε εντύπωση γιατί ήταν αυτός που καταστάλαξε στον Τσε μερικές ιδέες και απόψεις.
ΑΧ: Πιστεύετε ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των λαών έχουν καταπατηθεί μόνο στα μέρη που έχετε παει ή και αλλού;
Δ: Θα έλεγα ότι οι χώρες που έχουν περάσει τραγικά είναι οι χώρες της Αφρικής, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική καταπατήθηκαν και καταπατώνται με τον χειρότερο τρόπο.
ΑΧ: Θα θέλαμε να μας πείτε πως βλέπετε την Ελλάδα σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Δ: Φοβάμαι πολύ, ότι σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά εθνικά προβλήματα και από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και από τη συνεχιζόμενη προειδοποίηση εδώ και 10 χρόνια στα Βαλκάνια. Η χώρα μας ζει πολύ καλύτερα αλλά αν συμβεί κάτι στα εθνικά θέματα θα έχουμε μεγάλες περιπέτειες.
ΑΧ: Πως συγκρίνετε τον ελληνικό λαό με τους λαούς των άλλων χωρών που έχετε ταξιδέψει;
Δ: Ο λαός είναι πολύ περήφανος, είναι αγωνιστές, είναι φιλοσοφημένοι άνθρωποι, είναι πραγματικά απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, είναι λαός που δεν πάει να κάνει κατακτήσεις, έχουμε πολύ σπουδαίους ποιητές, πολύ σπουδαίους μουσικούς, έχουμε πολύ σπουδαίους επιστήμονες και αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός παει πολύ μπροστά.
ΑΧ: Η Δημοσιογραφία σας έχει στερήσει κάποια πράγματα στη ζωή;
Δ: επειδή εργάζομαι και ασχολούμαι πολλές ώρες αισθάνομαι ότι έχω κάνει πολλά λάθη στη προσωπική μου ζωή. Επομένως ότι το σημαντικότερο κόστος ήταν αυτό και δεν μπορείς να αλλάξεις μερικά πράγματα αφού έχουν γίνει και φυσικά θυμάσαι πάντα καλές στιγμές. Ένας άνθρωπος που δίνεται σε πολλά πράγματα και επειδή στη δημοσιογραφία είσαι υποχρεωμένος να δώσεις , είτε γιατί κάποιοι θέλουν να κονομήσουν είτε άλλοι που θέλουν να προσφέρουν, εκ των πραγμάτων δεν αφήνεις πολύ χρόνο όχι μόνο να ζήσεις αλλά και να σκεφτείς κάποια πράγματα.
ΑΧ: Κατάγεστε από ένα πολύ όμορφο νησί.
Δ: Ο πατέρας μου κατάγετε από τη Σύμη και ξέρετε τι σχέση έχει με την Πάτρα; έχει πολλά νεοκλασικά σπίτια και στην Πάτρα διασώζονται κάποια νεοκλασικά, στην Πάτρα όταν ξεκίνησε το 1ο διεθνές φεστιβάλ με το Θάνο Μικρούτσικο το 1986 είχα βοηθήσει αρκετά στη διοργάνωση και αυτή την εμπειρία την χρησιμοποίησα για να στήσω σ’ εκείνο το νησί ένα φεστιβάλ στο οποίο ήρθαν σημαντικοί καλλιτέχνες. Είναι ένας ακριτικός τόπος, συνδέσαμε την Σύμη με το Καστελόριζο κάνουμε και εκεί εκδηλώσεις και συνδέσαμε τη Σύμη με την Φλωρεντία και τη Γερμανία γιατί κάνουμε και εκεί εκδηλώσεις και προσπαθούμε να δώσουμε ένα εναλλακτικό φεστιβάλ σε σχέση με αυτά που γίνονται, έχει κλασσική μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, γίνονται εκθέσεις..
ΑΧ: Την Πάτρα την επισκέπτεστε συχνά;
Δ: Ορισμένε φορές, έχω πολλούς φίλους στην Πάτρα απ’ τους οποίους έχω μάθει πολλά πράγματα και είναι ένα μεγάλο κομμάτι της προσωπικής μου ζωής.
ΑΧ: Θέλετε να πείτε κάτι στους φίλους σας που μας βλέπουν στην Πάτρα;
Δ: Εύχομαι τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε σ’ εκείνα τα χρόνια της μεταπολίτευσης με πολύ καθαρότητα της σκέψης και χωρίς κάτι υστερόβουλο από πίσω εύχομαι να ζήσουμε αν όχι στην Πάτρα, στον τόπο μας παρόμοιες όμορφες στιγμές.
ΑΧ: Καμία πικρία απ’ την Πάτρα είχατε;
Δ: Καμία απολύτως, ξέρετε πέρασα πολύ όμορφες στιγμές και εκτός από τις σπουδές έκανα και κάποια ιδιαίτερα μαθήματα για να ζήσω και είχα γνωρίσει και πολλά παιδιά της Πάτρας όχι μόνο δημοσιογράφους και συνδικαλιστές. Είμαι πολύ δεμένος με αυτή την πόλή γιατί δημιουργεί ένα κλίμα αμεσότητας, φιλίας και πολύ καλής σχέσης.

 

Photo:portoni.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This