EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Σπύρο Αδοντάκη

Συνέντευξη με τον Σπύρο Αδοντάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου “Ορίζοντας”

11 Dec, 2022

Η Ιωάννα Λαζάρου συνομιλεί με τον Σπύρο Αδοντάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης “Ορίζοντας” στα Χανιά, για την εφημερίδα και το ραδιόφωνο της Florida, Greek News and Radio FL

 

Θα ήθελα να μου πείτε για τους ξενώνες και για το τί ανάγκες έχουνε, και με την κρίση, και πριν την κρίση, και πώς βοηθάτε εσείς; Τους έχετε από την αρχή που ξεκίνησε ο Ορίζοντας;
Ο πρώτος ξενώνας ξεκίνησε πριν να φτιαχτεί ο Ορίζοντας, από κάποιους Χανιώτες που είχαν την ανάγκη από ανθρώπους που πήγαιναν στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες και χειρουργεία, και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούσαν να νοικιάσουν ένα ξενοδοχείο, οπότε έμεναν μέσα στο νοσοκομείο, δεν μπορούσαν να κάνουν ένα μπάνιο ή να ετοιμάσουν κάτι. Οπότε κάποιοι Χανιώτες νοίκιασαν ένα σπίτι και το διαμόρφωσαν σε ξενώνα, ούτως ώστε να φιλοξενεί αυτούς τους ανθρώπους, γιατί δεν ήταν μόνο οι συνοδοί. Και οι ασθενείς μετά τα χειρουργεία έπρεπε να μείνουν κάπου, και τους φιλοξενήσαμε. Μετά από αυτό είδαμε την ανάγκη και δημιουργήσαμε τον Σύλλογό μας, τον Σύλλογο Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης Ορίζοντας.

Οι ξενώνες αυτοί είναι μόνο για τα παιδιά της Κρήτης;
Δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Τώρα μας γνωρίζουν σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, το κάθε τμήμα στα νοσοκομεία γνωρίζει για τον Ορίζοντα, γνωρίζει για τους ξενώνες. Τώρα έχουμε έξι ξενώνες και όποτε υπάρχει κενό, φιλοξενούνται ασθενείς από όλη την Ελλάδα.

Αυτό ήθελα να ακούσω, αν φιλοξενείτε από όλη την Ελλάδα.
Έχουμε φιλοξενήσει από παντού. Και δεν μπορείτε να φανταστείτε τα σχόλια που ακούμε για το ότι κάποιος τους δίνει μια φιλοξενία, και ότι κάποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Το ωραιότερο πράγμα στον άνθρωπο είναι να νοιώθει ότι έχει κάποιον δίπλα του να τον στηρίζει. Και αυτός είναι ο Ορίζοντας. Βρίσκεται δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, και να ξέρετε ότι αυτούς που βοηθάμε δεν τους γνωρίζουμε. Όταν υπάρχει κάποιο αίτημα από τα Χανιά για βοήθεια είτε οικονομική, είτε για φιλοξενία στον ξενώνα, αυτό το αίτημα γίνεται μόνο με το ιστορικό και δεν γνωρίζουμε ποιούς βοηθάμε. Δεν βοηθάει ο Αδοντάκης τον ασθενή, βοηθάνε οι Χανιώτες τους ασθενείς και νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει ανωνυμία.

Οι ξενώνες για να κρατηθούν μέσα στην κρίση, δυσκολευόσαστε;
Να σας πω την αλήθεια, αλλά θα σας εξομολογηθώ μια εμπειρία προσωπική τώρα, την διάρκεια της κρίσης έρχονταν πολλά χρήματα στον Ορίζοντα, οπότε και οι άνθρωποι που δυσκολεύονταν, καταλάβαιναν τους άλλους που είχαν μεγαλύτερη δυσκολία. Νομίζω ότι την περίοδο εκείνη ερχόταν χρήμα από το υστέρημα των συνανθρώπων μας, δεν ερχόταν από το περίσσευμα. Και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη. Μπορεί να έχουμε ελαττώματα σαν λαός αλλά έχουμε και το φιλότιμο, την αλληλεγγύη.

Πώς θα μπορούσε ο κόσμος που ακούει αυτή την στιγμή να βοηθήσει με τους ξενώνες, σαν εθελοντισμός, σαν χορηγία;
Θα μπορούσε κάποιος να υιοθετήσει έναν ξενώνα, ή μεμονωμένα δωμάτια στα οποία φιλοξενούνται οι ασθενείς. Αυτό θα μας βοηθούσε πάρα πολύ. Το κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο. Θα μπορούσε να απευθυνθεί στον Σύλλογό μας, να τον ενημερώσουμε, και αυτό θα μεταφερθεί στους ασθενείς. Με την δράση που κάνατε πέρυσι με τον Ορίζοντα, εμείς αυτό το επικοινωνήσαμε στον χανιώτικο λαό ότι δηλαδή βοηθάνε και οι πατριώτες από την Αμερική. Οπότε αυτοί παίρνουν την βοήθεια, και νοιώθουν ότι “ναι βρε παιδί μου, ενδιαφέρονται για μάς”. Αυτό βοηθάει τον άνθρωπο στο να δώσει την μάχη για την ζωή του, και να την δώσει με αξιοπρέπεια. Γιατί το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι δεν είναι μόνο τα φάρμακα, δεν είναι μόνο ο γιατρός. Ο ασθενής πρέπει να έχει τα ψυχικά αποθέματα.

Η επόμενή μου ερώτηση ήταν αυτή: έχετε ψυχολόγους στον Σύλλογο;
Συνεργαζόμαστε, υπάρχει μια κρατική δομή εδώ από ψυχολόγους που έχουν εκπαιδευτεί στην Γαλλία, και δίνουν συμβουλές στον ασθενή και στους οικείους του ασθενή, ώστε αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάει να την περάσουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα μπορούν.

Οι φορείς πώς σας βοηθούν στο έργο σας;
Από κρατικούς φορείς δεν παίρνουμε κάποια βοήθεια. Η βοήθεια είναι από τις δράσεις που κάνει ο Ορίζοντας, από τις εθελόντριες που κάνουν τις κατασκευές, και τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά παζάρια, και επίσης πάρα πολύς κόσμος που μας βοηθάει οικονομικά.

Μου είπατε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ότι έχετε ορκωτούς λογιστές για την ασφάλεια κάθε δωρεάς.
Βεβαίως έχουμε ορκωτούς λογιστές των οποίων το κόστος είναι τεράστιος αλλά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Έρχονται και ελέγχουν τα βιβλία μας ώστε να λειτουργούν όλα σωστά και για να ξέρουν οι συμπατριώτες μας για κάθε ευρώ που δίνουν από το υστέρημά τους είτε από το περίσσευμα, είτε είναι από τα Χανιά, είτε από την Αθήνα, είτε από το εξωτερικό, ότι πιάνει τόπο. Και αυτό που λέω σε όλους είναι ότι με τα ευρώ που δίνουν ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο.

Οι εθελόντριές σας μου επιβεβαίωσαν αυτό που μου λέτε, ότι ακόμα και για ένα ευρώ δίνετε απόδειξη. Στέκομαι σε αυτό το κομμάτι γιατί ο κόσμος είναι δύσπιστος, ότι εσείς σαν Οργανισμός έχετε μεγάλη διαφάνεια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και εγώ προσωπικά, ό,τι σας έστειλα από την Αμερική, πήρα αποδείξεις, και γι’ αυτό επιμένω μαζί σας, γιατί βλέπω μια καθαρότητα και ότι το έργο σας το κάνετε γιατί θέλετε να το κάνετε, με αγάπη. Είναι έτσι όπως μου τα είπαν; ότι ακόμη και για ένα ευρώ δίνετε απόδειξη;
Οι άνθρωποι που είναι καχύποπτοι έχουν κάθε δικαίωμα να είναι καχύποπτοι, γιατί ακούνε διάφορα πράγματα. Όμως εγώ τους λέω, ελάτε στον Ορίζοντα με τον λογιστή σας. Τα βιβλία δεν ανήκουν στον Ορίζοντα, μπορούν όλοι οι Χανιώτες να έρθουν, ελάτε να μας ελέγξετε. Επίσης κάθε χρόνο κόβουμε την πίττα μας, και καλούμε όλους τους χορηγούς και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους και τους ενημερώνουμε πού πήγαν τα χρήματα που έδωσαν. Και θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχει διαφάνεια, αυτό είναι το Α και το Ω και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί ο οποιοσδήποτε να ελέγξει τα βιβλία μας. Επίσης να πω ότι δεν με νοιάζει τί λένε για τον Αδοντάκη, αλλά όταν μιλάνε για τον Ορίζοντα θέλω να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί είναι ένας Σύλλογος. Βεβαίως μπορεί να κάνει και λάθη, και χρειαζόμαστε την κριτική. Όμως αυτή την κριτική που θα μας βοηθήσει να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, και όχι μια αρνητική κριτική “α, αυτοί μωρέ είναι σαν όλους τους άλλους”.

Το καταστατικό του Συλλόγου είναι για να βοηθήσετε καρκινοπαθείς; και τί προσφέρει;
Το καταστατικό μας αναφέρει ότι βοηθάμε παιδιά με καρκίνο. Ξεκινήσαμε το 2004, αλλά δεν άργησε να έρθει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Πολλά προβλήματα. Οι κρατικές δομές δεν μπορούσαν να στηρίξουν όλους αυτούς τους ασθενείς και συγχρόνως πολλοί άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους και την ασφάλειά τους, άρα δεν είχαν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εκείνη την περίοδο ο Ορίζοντας άλλαξε το καταστατικό του, και αποφασίσαμε το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου, ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε αυτή την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα μας, αποφασίσαμε να μην βοηθάμε μόνο παιδιά, αλλά και ενήλικες, και όχι μόνο καρκινοπαθείς, αλλά όσους έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μου καλύψατε την επόμενη ερώτηση. Αν σας ακούνε αυτή την στιγμή από κάποιο υπουργείο, όπως π.χ. το υπουργείο υγείας, πώς μπορεί να βοηθήσει και να δώσει μια ανάσα ζωής στους καρκινοπαθείς;

Αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός είναι να λειτουργούν τα νοσοκομεία σωστά, να έχει πρόσβαση ο Έλληνας ασθενής στα νοσοκομεία, και κάποια προγράμματα που τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτονόητα, π.χ. την περίοδο του κορωνοϊού οι ασθενείς είχαν μεγάλη δυσκολία, και την περίοδο αυτή υπήρχε ένας πολύ μικρός αριθμός διαγνώσεων καρκίνου. Δεν σημαίνει ότι δεν νόσησαν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί και όταν έφτασαν στα νοσοκομεία πιθανόν να ήταν και πάρα πολύ αργά. Επομένως αυτό που θέλουν είναι να υπάρχουν νοσοκομεία και να υπάρχει πρόσβαση σε αυτά.

Και να κλείνονται σύντομα τα ραντεβού, γιατί αργούν αυτά, και πολλές φορές με δικό τους κόστος προσπαθούν να κάνουν χημειοθεραπείες στα παιδιά τους ή οι ίδιοι.
Είναι σημαντικό, και επίσης κάποτε η συμμετοχή για τα φάρμακα ή τις εξετάσεις τους ήταν δωρεάν, αλλά τώρα πληρώνουν μια συμμετοχή για τα φάρμακα, και για τα σκιαγραφικά φάρμακα των εξετάσεων. Οι ασθενείς αυτοί είναι πλέον εξαντλημένοι, όχι μόνο ψυχικά, αλλά και οικονομικά. Αυτό τους στενοχωρεί και τους απογοητεύει. Αυτό που θέλουμε στον Ορίζοντα είναι να δίνουν την μάχη για την ζωή τους με αξιοπρέπεια.

Το ελληνικό ραδιόφωνο της Φλόριντα έχει ακροατές που σας βοήθησαν και την προηγούμενη φορά, αγαπούν αυτές τις δράσεις. Τί θα θέλατε να τους πείτε, τί θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερο για εσάς, πέρα από τον επόμενο μαραθώνιο που θα κάνουμε;
Θέλω να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που έδειξαν σε έναν Σύλλογο σε μια μικρή πόλη. Βέβαια, το έργο μας είναι μεγάλο για μια επαρχιακή πόλη -και αυτό δεν είναι εγωιστικό που σας λέω, το είδατε και εσείς. Και αυτό που θέλω να πω είναι πως όταν στηρίζουν τον Ορίζοντα, φροντίζουν τον ανθρώπινο πόνο και τους ανθρώπους να παλεύουν για την ζωή τους με αξιοπρέπεια. Τα χρήματά τους πιάνουνε τόπο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη. Θα είμαστε στο πλευρό σας, δεν θα σας εγκαταλείψουμε, το έχουμε υποσχεθεί αυτό και ό,τι μπορούμε θα κάνουμε από εκεί μακρυά που είμαστε.
Θέλω να πω ότι έχω σπουδάσει στην Αμερική και εκεί έμαθα τον εθελοντισμό. Νοιώθω πολύ περήφανος που μπορώ να εφαρμόσω εδώ, στην Ελλάδα, αυτό που έμαθα στην Αμερική. Όταν ήμουν στην Αμερική δέχτηκα βοήθεια και αλληλεγγύη από ανθρώπους και τώρα το γυρίζω πίσω, βοηθώντας κι εγώ άλλους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Εγώ σας ευχαριστώ που μιλήσαμε, στο επανιδείν. Θα είμαστε πάλι μαζί.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This