ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Μίλτο Καρούμπα

Συνέντευξη με τον τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, κ. Μίλτο Καρούμπα

19 Nov, 2021

Καλημέρα σας! Πρώτη συνέντευξη – αφιέρωμα της χρονιάς και ήθελα μία πολύ αγαπημένη προσωπικότητα να κάνει την έναρξη!

Το φετινό P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S συνταξιδεύει με πιλότο το σημερινό καλεσμένο του, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, κ. Μίλτο Καρούμπα.

Μία διακεκριμένη προσωπικότητα στη γαστρονομία, τις διεθνείς σχέσεις, του επιχειρείν και της εκπαίδευσης, που τη χαρακτηρίζει η ακεραιότητα του πηγαίου και του αυθεντικού. Ποιος δε γνωρίζει τι εστί για την Ελλάδα ο Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας, ο οποίος μέσα από την πολυετή πείρα του, ταξιδεύει την Ελληνική Κουζίνα καθώς και τη φιλοσοφία του Ελληνικού Πρωινού ως βίωμα ανά την υφήλιο, αναδεικνύοντας τα γευστικά πρότυπα της μεσογειακής διατροφής με κύριους πρωταγωνιστές τα ελληνικά προϊόντα. Έχει επιτελέσει ύψιστο έργο γαστρονομικής διπλωματίας και γευστικών αντιδανείων σε πάνω από 90 χώρες, ώστε να αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον εγκυρότερο εκπρόσωπο της Ελληνικής γαστρονομίας για τη χώρα μας.

Η Ελληνική κουζίνα στην πιο μοντέρνα εκδοχή της με βάση τις αγνές πρώτες ύλες

Ως Παγκόσμιος πρεσβευτής για τη χώρα μας, έχει αναλάβει το συντονισμό και  τη διαχείριση των γραφείων της λέσχης σε 18 χώρες. Την εκπροσώπηση της λέσχης σε δράσεις που υλοποιούνται από την παγκόσμια ομοσπονδία αρχιμαγείρων WORLDCHEFS με 106 κράτη μέλη. Την επικοινωνία με διεθνείς εκθέσεις και συμμετοχή σε αυτές και φυσικά την προώθηση μέσα από εξωστρεφείς δράσεις της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων. Ο κ. Μίλτος Καρούμπας είναι επίσης: Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Γευσιγνωστών I.T.Q.I., Μέλος της Επιτροπής Bocuse d` Or Poland, Μέλος της WACS, Μέλος της Κριτικής Επιτροπής στα Βραβεία Τουρισμού, Κομμισάριος Ελλάδος στη Eurotoques, Επίτιμο Μέλος Γαστρονομίας της Academie de France, Λέκτορας στο Athens Culinary and Hospitality College, Συνεργάτης σε Ιδιωτική Σχολή Γαστρονομίας (αναγνωρισμένη από τη WACS), Μέλος της Επιτροπής Εθνικού Τουρισμού.

Ανακήρυξη ως Πρεσβευτή Γαστρονομίας για την Ελλάδα

Πάνω από όλα όμως, είναι ένας πολύ ζεστός και προσηνής άνθρωπος. Όσο ψηλά και να έχει φτάσει, παραμένει πηγαίος και αληθινός. Συναντηθήκαμε πριν από χρόνια, μέσω της πολύ καλής φίλης Παυλίνας Μαρωνίδου και έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι ιδιαίτερης συμπάθειας και αλληλοεκτίμησης. Είναι ο νους με τη γευστική συναισθηματική νοημοσύνη που αντιμετωπίζει τα ελληνικά προϊόντα ως ανεκτίμητης αξίας πολύτιμους λίθους. Η συζήτηση- συνέντευξη μαζί του, με έκανε να δω με τα δικά του μάτια το όραμα που έχει για το Ελληνικό Brand name στην παγκόσμια γευστική σκακιέρα. Σειρά σας να τον απολαύσετε.

Καλημέρα σας κ. Καρούμπα! Όλη η ομάδα του P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S. και εγώ η ίδια προσωπικά, χαίρομαι ιδιαίτερα για την τιμή να σας έχουμε σήμερα μαζί μας. Να ευχηθούμε κιόλας να είναι μία άκρως γευστική και δημιουργική χρονιά για όλους μας.

Καλημέρα σας κ. Kyropoulos. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και εύχομαι σε όλους υγεία για τη νέα χρονιά και ψυχραιμία. Μόνο με ψυχική ανθεκτικότητα θα ξεπεράσουμε όλη αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζει όλος ο πλανήτης. Όμως είμαι πεπεισμένος, ότι θα επιστρέψουμε με ασφάλεια και πολύτιμη γνώση πιο ενωμένοι. Η ζωή είναι πιο δυνατή από το φόβο!

Κ. Καρούμπα, βρεθήκατε σε αρκετές χώρες του κόσμου με διάφορες ιδιότητες, ώστε να προβάλετε την Ελληνική κουζίνα στην πιο ατόφια εκδοχή της. Τώρα που το εγχείρημα σας είναι πλέον ένα από τα πιο επιτυχημένα αφηγήματα… Αισθάνεστε τη βαρύτητα όλου αυτού του έργου; Είστε ομόφωνα ανακηρυγμένος Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας! Μπορεί η χώρα μας μέσω της γαστρονομικής πολιτιστικής διπλωματίας να εξάγει πολιτισμό;

Είναι γεγονός ότι έχοντας ταξιδέψει σε 90 χώρες σε όλο τον κόσμο προωθώντας πλέον των είκοσι ετών την Ελληνική γαστρονομία και τα Ελληνικά προϊόντα, τα αφηγήματα είναι πολλά και διάφορα. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι η Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα συνδυάζονται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Χαρακτηριστικά, σε κουζίνες όπως στην Ασιατική και στην Αραβική, το γιαούρτι είναι βασικό χαρακτηριστικό πολλών συνταγών τους, ενώ στην Ευρωπαϊκή και στην Αμερικάνικη κουζίνα, το Ελληνικό ελαιόλαδο, οι ελιές μας, τα φρούτα και το μέλι, αποτελούν μοναδικά συστατικά των συνταγών τους. Τα Ελληνικά προιόντα είναι οι παγκόσμιοι πρεσβευτές μας! Ας εστιάσουμε στις ορθές πρακτικές προβολής τους, ώστε να εκπαιδεύσουμε γαστριμαργικά κι άλλους λαούς και να τους μυήσουμε στις αυθεντικές γεύσεις της πατρίδας μας.

Γευσιγνωσία στο Βέλγιο από τον Οργανισμό Γαστρονομίας της ITQI

Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που μέσα από αυτή την πολυετή πρέσβευση και προώθηση, η Ελληνική κουζίνα βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε μενού εστιατορίων και ξενοδοχείων του εξωτερικού, σε gala σπουδαίων γεγονότων, σε μενού Αρχηγών κρατών αλλά και αγαπημένη συνήθεια ξένων καταναλωτών. Η Ελληνική κουζίνα με τα μοναδικά της διατροφικά χαρακτηριστικά αλλά και πυρήνας της Μεσογειακής διατροφής, είναι ένα μεγάλο όπλο στη γαστρονομική πολιτιστική διπλωματία και στον εξωστρεφή χαρακτήρα που οφείλει να επιδείξει η χώρα μας για τη βαριά βιομηχανία της, που είναι αδιαμφισβήτητα ο τουρισμός. Μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά ανακαλύπτεται και εξάγεται ο πολιτισμός της χώρας μας παγκοσμίως!!

Λουξεμβούργο με διεθνείς Chefs – παρουσίαση της Ελληνικής Κουζίνας

Εν όψει πανδημίας, βλέπουμε ότι η εστίαση έχει εξοντωθεί, πράγμα που δε συνέβη σε άλλες χώρες, δεν έκλεισε εντελώς η οικονομία. Ποιοι είναι οι προβληματισμοί σας για τον κλάδο που υπηρετείτε και πώς νομίζετε ότι θα εξυγιανθεί και πάλι η κατάσταση; Θα αντέξει τόσο ο τουρισμός, όσο και η γαστρονομία να λειτουργεί κάτω από “ειδικά πρωτόκολλα τήρησης κανόνων υγιεινής”; Ποια η γνώμη σας;

Δυστυχώς, ο κλάδος της εστίασης έχει πληρώσει και εξακολουθεί να πληρώνει έως τώρα το βάρος της πανδημίας. Η πανδημία βρήκε τις επιχειρήσεις εστίασης μετά από μία βαθιά οικονομική κρίση και μόλις άρχιζε να φαίνεται κάποιο φως, μας προέκυψε και ο Covid-19. Τα μέτρα είναι αναγκαία αλλά και καταδικαστικά. Πιστεύω ότι η Ελληνική πολιτεία εξαντλεί όλη την αυστηρότητα των μέτρων στην εστίαση. Νομίζω ότι δε θα υπάρξει ανάκαμψη σε πολλές επιχειρήσεις και δυστυχώς θα κλείσουν πριν ακόμη ανοίξουν. Από την τουριστική κίνηση του 2021 θα εξαρτηθεί πάρα πολύ το μέλλον πολλών ξενοδοχείων και εστιατορίων. Αυτό που προτείνω είναι το άνοιγμα της εστίασης με την τήρηση όλων των «πρωτοκόλλων υγιεινής», όπως αυτό εφαρμόσθηκε με επιτυχία το καλοκαίρι χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Έτσι θα υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, αλλά και θα τονωθεί η Εθνική οικονομία.

Τι έχετε να πείτε στους νέους επιχειρηματίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση; Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που έχετε να τους δώσετε;

Οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να σχεδιάζουν από τώρα το επόμενο βήμα. Την ώρα που θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Χρειάζονται καινοτόμες ιδέες, προγραμματισμός λειτουργίας και λογιστική στρατηγική εσόδων-εξόδων καθώς και πολύ προσωπική εργασία. Αυτή τη στιγμή που όλα έχουν κλείσει, οφείλουν όλοι οι επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες και να εκπαιδευτούν σε νέους τρόπους προσέγγισης της παροχής υπηρεσιών τους, όπου αυτό είναι εφικτό. Φυσικά υπολογίζουμε και στην αμέριστη οικονομική υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου.

Γίνεστε Υπουργός Τουρισμού για ένα χρόνο. Τι κινήσεις θα κάνατε για να προβληθεί σωστά η Ελληνική γαστρονομία στα πέρατα του κόσμου;

Το πρώτο που θα ζητούσα από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν μου δινόταν αυτή η ευκαιρία, θα ήταν να δημιουργηθεί έδρα Ελληνικής Γαστρονομίας στο πανεπιστήμιο. Από τις πανεπιστημιακές σπουδές θα προέκυπταν Chef, διατροφολόγοι, ιστορικοί της Ελληνικής γαστρονομίας κλπ. Θα δημιουργούσα τη γαστρονομική διπλωματία μέσα από μία σχολή γαστρονομίας όπου μαθητές θα ήταν οι ξένοι πρέσβεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, ώστε να γνωρίσουν την κουζίνα μας και να προωθήσουν τα Ελληνικά προιόντα μέσα από τους εμπορικούς τους ακολούθους. Στη συνέχεια, θα έκανα μια εκστρατεία μέσα από τις Ελληνικές πρεσβείες σε όλες τις χώρες του κόσμου, ξεκινώντας από την παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού και του προγράμματος Kalimera Breakfast & GRunch (αντί BRUNCH) που έχω αναπτύξει.

Kalimera Breakfast & GRunch (αντί BRUNCH)

Με το Γάλλο Πρόεδρο της Academie de France Fabrice Prochasson

Ο αέναος ανταγωνισμός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, είδαμε τελικά ότι ήταν ωφέλιμος για την Ελλάδα, αφού επιστρέψαμε στις ρίζες μας και ανακαλύψαμε τους πολύτιμους θησαυρούς των αγνών πρώτων υλών, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της υπέροχης πατρίδας μας. Αυτούς τους πολύτιμους διατροφικούς θησαυρούς που αγνοούσαμε παντελώς την ύπαρξή τους, πόσο μάλλον τη χρήση τους, κατά πόσο πιστεύετε ότι βοήθησαν στην αναθεώρηση και στον εκμοντερνισμό της παραδοσιακής Ελληνικής Κουζίνας;

Η Ελληνική κουζίνα τη δεκαετία του 2000 πέρασε μια κρίση ταυτότητας. Πολλοί νέοι τότε Chef, στα πλαίσια της δημιουργικής τους ανησυχίας έμπλεξαν την Ελληνική κουζίνα με τεχνικές και συνδυασμούς που αλλοίωσαν το γευστικό αλλά και διατροφικό DNA που μας προσφέρει. Γρήγορα όμως η κουζίνα μας, με τη γαστρονομική αυτοάμυνα που τη διακρίνει, επέστρεψε δυναμικά. Σήμερα, είναι από τις πλέον περιζήτητες κουζίνες του κόσμου και σε αυτό έχουν συμβάλλει οι πολλοί Έλληνες μάγειροι που εργάζονται στο εξωτερικό και τη διαδίδουν με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, σπουδαίο ρόλο έπαιξε η Ομοσπονδία και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, όπου διετέλεσα Πρόεδρος για 17 έτη με τις διεθνείς σχέσεις και τις ατελείωτες παρουσιάσεις σε συναδέλφους και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Τα Ελληνικά προϊόντα βρήκαν θέση στα ράφια των μεγαλύτερων ομίλων διατροφής αλλά και δυνητικά εισήλθαν στη διεθνή συνταγογραφία μέσα από τους Αρχιμάγειρες όλου του κόσμου.

Όταν η φαντασία συναντήσει τη δημιουργία τότε η γαστρονομική καλαισθησία απογειώνει τους οπτικούς νευρώνες στο ζενίθ

Όταν καλείστε να δημιουργήσετε – μαγειρέψετε για τους επώνυμους καλεσμένους σας με στόχο να απογειώσετε τους γευστικούς τους κάλυκες… βάζετε τόσο τεχνική, αλλά και φαντασία στη ζυγαριά της σύνθεσης ή το ένα πάντα υπερτερεί του άλλου; Με το μυαλό ή με το συναίσθημα μαγειρεύει κανείς;

Τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης συνταγής είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η τεχνική μαγειρέματος, ο συνδυασμός των υλικών και το βαθύ συναίσθημα που σε διακατέχει. Το μυστικό της επιτυχίας που θα ευχαριστήσει έναν καλεσμένο σου, είναι η σωστή μελέτη στα γευστικά του θέλω καθώς και τα γαστρονομικά μηνύματα που θέλεις να περάσεις ως Εθνικός Chef. Εδώ λοιπόν, ενώνεται το συναίσθημα με τη λογική και μαγειρεύουν μαζί δημιουργώντας το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι η αποτύπωση ενός γευστικού καμβά, όπου με χρωματικές υφές των υλών συνθέτεις και την οπτική έκφραση του συναισθήματος και της μαγειρικής τέχνης. Σας θέτω ένα παράδειγμα μίας πολύ αγαπημένης συνταγής αμέσως παρακάτω.

Μίλτο μου, εδώ βάλε την αγαπημένη σου συνταγή και μια καλή φωτογραφία

 

Ανατρέχω στις παιδικές εγχάρακτες μνήμες του Κυριακάτικου τραπεζιού, όπου όλη η οικογένεια σύσσωμη απολάμβανε την ιερή στιγμή της συναισθηματικής θαλπωρής με δίαυλο επικοινωνίας το φαγητό. Αυτό στις μέρες μας έχει εκλείψει. Όλοι είναι σκυμμένοι πάνω από την οθόνη του κινητού. Εσείς κ. Καρούμπα πώς βιώσατε το Κυριακάτικο τραπέζι ως παιδί, αλλά και τώρα που δημιουργήσατε τη δική σας οικογένεια;

Μεγάλωσα σε μία μεγάλη οικογένεια με επτά αδέλφια και τους γονείς μου. Η μητέρα μου από τις καλύτερες μαγείρισσες των Αθηνών που μαγείρευε σε σπουδαία αρχοντικά σπίτια της εποχής. Το Κυριακάτικο τραπέζι ήταν για την οικογένειά μας το σύμβολο της αγάπης και της χαράς. ‘Έτσι συνεχίζεται μέχρι σήμερα που η οικογένεια έχει πολλαπλασιαστεί με ανίψια, γαμπρούς, νύφες αλλά και εγγόνια. Οι Κυριακές εξακολουθούν να μοσχομυρίζουν, να ενώνουν τις οικογένειες και να ζεσταίνουν τις καρδιές μας. Αυτό μεταφέρεται και στα παιδιά μας και έτσι μένει η οικογένεια ενωμένη και αγαπημένη. Το οικογενειακό τραπέζι ενισχύει τους δεσμούς της οικογένειας. Το φαγητό ενώνει, τόσο κατά την σταδιοποίηση της προετοιμασίας του, όσο και κατά τη διάρκεια του σημείου απόλαυσής του.

Είναι πολύ δύσκολο να εργάζεσαι ως Chef πολύ απαιτητικών εκδηλώσεων και να λείπεις σε πολύ σημαντικές στιγμές της ζωής; Νιώσατε ποτέ ότι προσπεράσατε τη ζωή για το ιερό καθήκον του επαγγέλματος; ή τελικά προλαβαίνεις να αντισταθμίσεις την “απουσία” δημιουργώντας νέες στιγμές σε άγνωστο ψυχικό χρόνο;

Ο Chef μοιραία είναι ο γευστικός διασκεδαστής σε όλες τις εκδηλώσεις ασχέτως μεγέθους. Είναι υποχρεωμένος ως επί το πλείστων να απουσιάζει από τις περισσότερες εορταστικές στιγμές της οικογένειας γιατί τον καλεί το καθήκον. Το επάγγελμα αυτό δυστυχώς στερεί την παρουσία του από την οικογένεια σε εορταστικές στιγμές, αλλά πάντα βρίσκουμε την ευκαιρία να ισορροπήσουμε την οικογενειακή ευτυχία με άλλους τρόπους. Δραπετεύουμε οικογενειακά σε άγνωστο ψυχικό χρόνο και έτσι ισορροπούμε το συναισθηματικό ισοζύγιο.

Έχετε σπουδάσει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα: Centre international de Glion, Switzerland, Culinary Academy of Greece, Certified Executive Chef Certified Auditor for safety management systems ISO 22000 & ISO 19011, Πανεπιστήμιο Ρουμανίας (petrol issues). Ποια ήταν τα πρώτα πράγματα που διδαχτήκατε στην Ελβετία όσον αναφορά το μαγειρικό ήθος; Βάλτε μας λίγο στην πρακτική δεοντολογία του επαγγέλματος σας.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελβετίας είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη δεοντολογία του επαγγέλματος που επιλέγεις. Κατά αρχάς, πριν μπεις στη σχολή πρέπει να απαντήσεις σε ερωτήσεις κρίσεως για το λόγο που επέλεξες αυτό το επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης υπάρχουν συχνές και επαναλαμβανόμενες υπενθυμίσεις για το κατά πόσο είναι ακόμη επιθυμητή η επιλογή του επαγγέλματος. Οι προδιαγραφές αλλά και το επαγγελματικό ήθος που σου διδάσκουν σε συνδυασμό με την επαγγελματική διδαχή, αποτελούν τη μελλοντική σου καταξίωση. Η προσωπικότητα του μάγειρα και η εξέλιξη του σε Chef, πρέπει να διακρίνεται από πολλές αρετές. Η Ακαδημαϊκή μόρφωση, η δικαιοσύνη, η κυριαρχία και οι ηγετικές ιδιότητες, είναι απαραίτητες πέρα από τις μαγειρικές γνώσεις για να διοικήσεις σωστά μία κουζίνα με ένα μεγάλο κοινωνικό σύνολο. Ο Chef πρέπει να είναι ο πατέρας αλλά και ο άρχων του χώρου της κουζίνας.

Μέσα στα χιλιόμετρα της ανθρώπινης διαδρομής σας, επαγγελματικής και προσωπικής, δημιουργήθηκαν σαφέστατα συνεργασίες, αλλά και φιλίες. Τρέφετε ιδιαίτερη αγάπη σε δύο κυρίες που υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο και πάθος τη γαστρονομία, όσο κι εσείς. Βρήκαμε  τη Chef Maria Loi στη Νέα Υόρκη και την πολύ αγαπημένη Chef Mαρία Εκμετσίογλου στην Κωνσταντινούπολη και τους θέσαμε μερικά ερωτήματα.

Πόσο πιστεύετε ότι άλλαξε την εκπαιδευτική σας αντίληψη η εργασία σας ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Οκάν με κύριο αντικείμενο διδασκαλίας την ιστορία τροφίμων;

Το να διδάσκεις είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το να βρίσκεσαι στην κουζίνα σου και να δημιουργείς. Διαβάζεις συνεχόμενα, βελτιώνεις τις τεχνικές σου και μαθαίνεις και συ μαζί με τους μαθητές πόσο τεράστιο εύρος γνώσεων χρειάζεται το επάγγελμα του μάγειρα και ιδιαίτερα του δασκάλου. Διδάσκω με αγάπη και πάθος όλα τα μυστικά της μαγειρικής τέχνης και προσπαθώ να μεταδώσω όλες τις γνώσεις που απέκτησα είτε στη θεωρία, είτε στην πρακτική, από τα 30 χρόνια ζωής που αφιέρωσα στο επάγγελμά μου.

Ελλάδα και Τουρκία έχουν πανομοιότυπα γευστικά πρότυπα; Σε ποιο πιάτο συγκλίνουν απίστευτα;

Σχεδόν πανομοιότυπα. Η Τουρκία έχει πολλούς νομούς που ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητες στην κουζίνα ανάλογα με τα προιόντα που διαθέτει η κάθε περιοχή. Στο Αιγαίο, πρωταγωνιστές είναι τα θαλασσινά, τα χόρτα και το ελαιόλαδο. Στη Νοτιοανατολική Τουρκία, το κρέας, το βούτυρο και τα δημητριακά. Η Κωνσταντινούπολη, είναι επηρεασμένη από τη Βυζαντινή, την Οθωμανική και τη Γαλλική κουζίνα. Οι μεζέδες έχουν τον πρώτο λόγο και ακολουθούν τα κρεατικά, τα θαλασσινά και τα λαδερά. Τα κεμπάπ τα τελευταία χρόνια έχουν την τιμητική τους και έριξαν τα ψάρια σε δεύτερη θέση.

Ζήσατε πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Σε ποιο πιάτο της Θεσσαλονίκης δεν μπορείτε να αντισταθείτε;

Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί να μείνει σε ένα πιάτο. Το μυδοπίλαφο, οι γαρίδες σαγανάκι, το μπουγιουρντί, τα σουτζουκάκια και τα πιάτα στα μεζεδοπωλεία της Μοδιάνο δε μπορείς να τα αντισταθείς. Όπως και τα γλυκά της είναι αξεπέραστα.

Ποια χαρακτηριστικό του κυρίου Καρούμπα έχετε ερωτευτεί από την απαράμιλλα γοητευτική του προσωπικότητα;

Γνωρίζω το Μίλτο Καρούμπα πολλά χρόνια και τον αγαπώ γιατί είναι παθιασμένος με τη μαγειρική και δημιουργεί με σεβασμό και προσήλωση τα πιάτα του. Δημιουργεί με βάση την παράδοση, αλλά και κάθε τι που του προσφέρει η σύγχρονη κουζίνα. Εργάζεται με αγάπη για να αναδείξει την Ελληνική κουζίνα και είναι ένας άνθρωπος με όραμα. Είναι ο Μίλτος μου, που αγαπώ και σέβομαι πολύ! Είναι αυθεντικός επαγγελματίας του χώρου και μία έντονη μαγειρική προσωπικότητα που σε μαγεύει, σε εμπνέει, σε παρακινεί με το δικό της αθόρυβο τρόπο να κάνεις πράγματα!

κ. Καρούμπα, πέραν των άλλων ιδιοτήτων σας, είστε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων. Πρόσφατα γιορτάσατε με μεγάλη επιτυχία τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της. Είναι εν τέλει μέρος του οράματός σας; Έχει γίνει η δεύτερη μεγάλη οικογένεια για εσάς;

20 χρόνια από την ίδρυση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος

H Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, ήταν το μεγάλο όραμα της καταξίωσης του πολλαπλού ρόλου του Αρχιμάγειρα που είθισται να υπάρχει και ως θεσμός σε προηγμένες γαστρονομικά κοινωνίες. Έλαβε χώρα το 1992 από επαγγελματίες Αρχιμάγειρες. Η πολυσχιδής μαγειρική δραστηριότητα αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων και πρακτικών. Ο εξωστρεφής χαρακτήρας της Ελληνικής Γαστρονομίας και η σύνδεσή της με τον κρατικό μηχανισμό, έγινε προτεραιότητά μας. Αποτελεί πλέον, τον επίσημο θεσμικό γαστρονομικό φορέα του ΕΟΤ, επανδρώνει με μέλη στελέχη τους διάφορους φορείς όπως π.χ. η ομάδα kerasma του ΟΠΕ, ΣΕΤΕ, ΓΕΣΕΒΕ, έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με  τη Νομαρχία Πειραιά, με το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Σερρών, έχει αναλάβει το πρόγραμμα της Μεσογειακής διατροφής της ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδος, έχει συνεργασία με πολλές εταιρίες τροφίμων που πιστοποιούμε τα προιόντα τους με το σήμα της Λέσχης, έχει συνάψει συνεργασία με τη ναυτιλιακή εταιρία ΑΝΕΚ και πολλές ακόμα μεγάλες και μικρές συνεργασίες που έχουν καταστήσει πλέον τη Λέσχη ως τον πλέον αξιόπιστο γαστρονομικό επαγγελματικό φορέα. Το 2007, ιδρύσαμε το Πανελλήνιο Κέντρο Γαστρονομίας, το πρώτο επίσημα Κέντρο Γαστρονομίας στην Ευρωπαική Ένωση, που εδρεύει στην οδό Βουλιαγμένης 171 στη Δάφνη, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Η ίδρυση του Πανελληνίου Κέντρου Γαστρονομίας, αποτελεί τη ναυαρχίδα των προσπαθειών της Λέσχης των Αρχιμαγείρων και των Αρχιζαχαροπλαστών στο δρόμο που έχουμε χαράξει, ώστε να καθιερώσουμε την Ελληνική γαστρονομία στη συνείδηση όλου του κόσμου. Επίσης πρόκειται για το πρώτο εξειδικευμένο βήμα που αναδεικνύει ουσιαστικά τα Ελληνικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες της Πατρίδας μας. Με την πάροδο των χρόνων και με την 18η παρουσία μας στα γαστρονομικά πράγματα, η δράση της Λέσχης Αρχιμαγείρων έχει επεκταθεί σε πολλούς ορίζοντες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό!

   Σε αυτό το σημείο ζητήσαμε την πολύτιμη συμβολή του Γενικού Γραμματέα του Απόδημου Ελληνισμού και της Θρησκευτικής Διπλωματίας, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος διαγράφει τεράστιο πολιτιστικό έργο, με την τοποθέτησή του στο κάτωθι ερώτημα:

{ ΚΥΡΙΕ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ}

Αξιότιμε κ. Χρυσουλάκη, είστε ένας υπέρμαχος ζηλωτής του φωτός και του Ελληνικού Πολιτισμού, «του φωτοδότη του κόσμου» και της Ελλάδας, «τη γενέτειρα της φιλοσοφίας, του θεάτρου και της δημοκρατίας», όπως το θέσατε ενδελεχώς, κατά τον χαιρετισμό σας πριν λίγες μέρες στο πολιτιστικό γκαλά για το Νέο Έτος των χωρών της Πρωτοβουλίας «17+1», δηλαδή των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.

Μέσα στα καθήκοντά σας είναι η ανάδειξη του Ελληνικού πνεύματος, η πολυδιάστατη φύση της Ελληνικής Γλώσσας και οι αξίες που πρεσβεύει ο Ελληνικός πολιτισμός. Όσο αναφορά το γαστρονομικό εν δυνάμει της Ελληνικής γαστρονομικής εξωστρέφειας και του συνεργείν, σε ποιους ανθρώπους πρέπει να στηριχθούμε κατά τη γνώμη σας, ώστε να παρουσιάσουμε την Ελληνική Γαστρονομία και φιλοσοφία σε όλο τον κόσμο; Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας και την τόνωση της οικονομίας της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού;

Ο Γαστρονομικός πολιτισμός αποτελεί ύψιστο μηχανισμό της πολιτιστικής διπλωματίας. Μέσω της γευστικής συναισθηματικής εμπειρίας δημιουργούνται καινοτόμες δράσεις που ισχυροποιούν το «nation brand της χώρας» και ενδυναμώνουν τις εξωστρεφείς πολυσχιδείς δραστηριότητές της. Η σύγχρονη γαστρονομική διπλωματία έρχεται αντιμέτωπη με θεμελιώδεις αλλαγές που καλείται να αντιμετωπίσει ως τις νέες ιδιαίτερες προκλήσεις ή τάσεις του γαστρονομικού γίγνεσθαι: Οι συνθήκες, οι τεχνικές εξέλιξης, αναδιαμορφώνονται συνεχώς,  ιδίως μετά την «αναγκαία» μετάβαση στη νέα κοινωνική αντίληψη της μετά-κορωναΐου ψηφιακής εποχής. Η Γαστρονομία αποτελεί ένα εργαλείο ήπιας πολιτιστικής διπλωματίας με στόχο μία συνεκτική εξωτερική στρατηγική πολιτική. Η  Άυλη πολιτιστική διπλωματία συνδυαστικά με το γαστρονομικό τουρισμό, καθώς και άλλες εναλλακτικές μορφές του, αποτελούν τα εχέγγυα για μία υγιή και δυνατή, εξωστρεφή  οικονομία. Εστιάζουμε στην ανάδειξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων και στην αναγνωσιμότητα της εντοπιότητας των προϊόντων μέσα από ορθές πρακτικές σήμανσης, ΠΟΠ, ΠΓE & ΕΠΙΠ σύμφωνα με τα  πρωτόκολλα ασφαλείας του καταναλωτή, ιχνηλασιμότητα, ISO, EUREPGAP, GLOBAL GAP, FDA που ισχύουν στην Ε.Ε. στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία, με κύρια στόχευση το θετικό εξαγωγικό πρόσημο. Η Γενική Γραμματεία του Απόδημου Ελληνισμού θα είναι ο μόνιμος Πρεσβευτής της ακατάπαυστης διασύνδεσης της Ελλάδας με τη διασπορά. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας, είναι η διεθνής επικοινωνία της γαστρονομίας και κυρίως των μεσογειακών διατροφικών προτύπων, καθώς και της αειφόρου ανάπτυξης της αρωματικής διπλωματίας ως ύψιστοι πόλοι έλξης εξερεύνησης που προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στη γαστρονομική της οντότητα.

Όσο για τον κ. Καρούμπα έχω να πω να συνεχίσει να είναι ακατάπαυστος εργάτης της καινοτόμου Γαστρονομίας στο χώρο της Ελληνικής μαγειρικής πραγματικότητας και μέσα από το έργο του  να αποτελεί πρότυπο έμπνευσης για τη νέα γενιά που θα έρθει να αφήσει το δικό της  δημιουργικό γαστρονομικό αποτύπωμα.

Διάκριση ως Παγκόσμιος Chef από τον Οργανισμό Taste Beyond Borders, 2019

Τι συναισθήματα αποκομίσατε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης απονομής και αυτού του τίτλου;

  1. K. Kyropoulos, οι τίτλοι και οι βραβεύσεις σίγουρα, είναι κάτι πολύ τιμητικό, αλλά το μεγαλύτερο βραβείο είναι το πάθος και οι συγκινήσεις που βιώνεις. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη ανταμοιβή βρίσκεται στο βλέμμα των παιδιών που διψούν για γνώσεις, συλλογή εμπειριών, ώστε να χαράξουν τη δική τους πορεία στην τέχνη της μαγειρικής.

Βλέπουμε ότι στις μέρες μας ένας Chef συνεχώς βελτιώνει τις γνώσεις του, ταξιδεύει, εξελίσσεται…Υπάρχει κάποιο σημείο στον κύκλο που ολοκληρώνεις την πορεία σου ή ακολουθείς τον ορισμό της σπείρας; Η επανάληψη του ίδιου σημείου σε διαφορετικό όμως επίπεδο;  

Η μαγειρική είναι τέχνη και ως τέχνη συνεχώς μεταβάλλεται, ανανεώνεται και εξελίσσεται. Χαρακτηρίζεται από μία πληθώρα μαγειρικών εμπειριών και μέσα από την πολυδιάστατη φύση της, εστιάζει σε διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές, όπου για να γνωρίσεις το κάθε της επίπεδο, απαιτείται πολύς χρόνος ώστε να εντρυφήσεις σε πολλά και διαφορετικά της σημεία. Είναι άκρως αναγκαίο, ένας Chef να ανανεώνει συνεχώς τις γνώσεις του και να επιμορφώνεται σε όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις που του παρουσιάζονται στην επαγγελματική του καθημερινότητα. Ό,τι θεωρείται αυτονόητο για τα ευρωπαϊκά μαγειρικά πρότυπα, αποτελεί παντελώς ξένο σώμα για τα αφρικανικά ή αραβικά διατροφικά πρότυπα και τη γευστική κουλτούρα των λαών. Είναι μία αέναη προσπάθεια διεκδίκησης τόσο των γενικών γνώσεων, όσο και των εξειδικευμένων που οφείλεις με απαράμιλλη εντιμότητα και εργατικότητα να αντιμετωπίζεις ως προκλήσεις και προσκλήσεις στον επαγγελματικό σου βίο.

 

 

Τι θα λέγατε να μου λύσετε και μία απορία που έχω από παιδί; Ποιος είναι ο λόγος που οι διακεκριμένοι Chef έχουν τόσο υψηλά καπέλα- σκούφους;

Παρουσίαση της Ελληνικής Κουζίνας στην Εθνική Τηλεόραση της Κορέας

Είναι και αυτό ένα άτυπο “Status quo” της επαγγελματικής δεοντολογίας- ιεραρχίας του γαστρονομικού γίγνεσθαι. Όσο πιο ψηλός είναι ο μαγειρικός σκούφος, τόσο μεγαλύτερη και η θέση στο μαγειρικό αξίωμα. Είναι ο άτυπος τρόπος ιεραρχίας μέσα στην κουζίνα.

Με εξαιρετικούς συναδέλφους Chef στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πώς “βλέπει” ένας Κινέζος Chef το φρικασέ, την παστιτσάδα, το αρνάκι στο φούρνο με κασπακιανό τυρί Λήμνου, το να τρώμε καρπούζι με φέτα; Αποτελούμε παράξενα διατροφικά πρότυπα για αυτούς; Είμαστε εμείς το “εξωτικό” πιάτο για όλους αυτούς τους λαούς; Ποιο μαγειρικό σκεύος σας έχει εντυπωσιάσει από όλες τις χώρες που έχετε βρεθεί;

Η Ελληνική κουζίνα πλέον βρίσκει και περισσότερους λάτρεις. Οι επαγγελματίες Chef πειραματίζονται με τα Ελληνικά προϊόντα και τα εντάσσουν στη συνταγογραφία τους. Δεν αποτελούμε παράξενα διατροφικά πρότυπα ενώ αντιθέτως πιστεύουν πως η Ελληνική διατροφή είναι το ισχυρότερο διατροφικό πρότυπο. Το σκεύος που με έχει εντυπωσιάσει είναι το βαρέλι ταντούρι που χρησιμοποιούν στην Ινδία.

Tandoori

Ως καθηγητής, πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο του τηλεμάγειρα; Σαφέστατα και εξηγείτε στους σπουδαστές σας, ότι η πραγματικότητα διαφέρει, άλλα ήρθατε αντιμέτωπος με αυτού του είδους την προσδοκία εκ μέρους των παιδιών; Όταν τους “προσγειώνετε” στην αληθινή διάσταση της μαγειρικής καθημερινότητας, πως επιχειρηματολογείτε; Ποια είναι η αντίδραση τους;

Το φαινόμενο του τηλεμάγειρα είναι μια πραγματικότητα που μας έχει έλθει από το εξωτερικό. Αυτό που εξηγώ και συστήνω στους μαθητές μου, είναι να αποκομίζουν μόνο τα καλά και τα θετικά από όπου και αν προέρχονται και να μη μιμούνται ή να αντιγράφουν τους τηλεμάγειρες, όσον αφορά την προσωπικότητά τους ή τις συνήθειες τους. Σίγουρα στα νέα παιδιά αρέσει να αντιγράφουν αυτούς που θεωρούν αστέρες, αλλά ο ρόλος των δασκάλων είναι να τους εξηγούν ότι δυστυχώς τα αστέρια αυτά είναι πυροτεχνήματα που λάμπουν για μία στιγμή και μόνο η συνεχής πρόοδος και η μαθησιακή ανησυχία της μαγειρικής θα σε εξελίξει και θα σε καταξιώσει σε αυτόν το χώρο. Τα παιδιά σήμερα είναι έξυπνα και αντιδρούν θετικά στις παραινέσεις των δασκάλων τους. Γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα και προχωρούν ακάθεκτα.

Υπήρξατε υποψήφιος για τον τίτλο του παγκόσμιου Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων που απαριθμεί περισσότερους από 10.000.000 Chefs από όλη την υφήλιο. Πώς νιώσατε που βρεθήκατε τόσο κοντά στο σπουδαίο αυτό τίτλο;

Θα μου επιτρέψετε κ. Kyropoulos να σας απαντήσω «τηλεοπτικά»:

https://youtu.be/tES_V9e86Fk

https://youtu.be/nHq9DopWWmY

Γιατί είναι τόσο σημαντικό ένα βραβείο Guinness και πόσο δύσκολο ήταν να συντονίσετε 150 Chefs, για τη μεγαλύτερη μπουγάτσα του κόσμου και 80 Chefs για το μεγαλύτερο Sandwich, καθώς και το μεγαλύτερο παστέλι του κόσμου με αυθεντικό φιστίκι Αιγίνης;

Υφίστασαι μία άλλου είδους πίεση, γιατί κατά την εκτέλεση της διαδικασίας, έχεις τον αξιολογητή κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι σου και αμείλικτό σου εχθρό το χρόνο. Υπάρχει στρατηγική και συντονισμός ακριβείας. Θέτεις λοιπόν στη μαγειρική ιεραρχία τους Αρχιστράτηγους, τους αξιωματικούς, αλλά και τους στρατιώτες σου και πολεμάς, μέχρι να νικήσεις!

Για ποιο διάσημο θα θέλατε να μαγειρέψετε; Για τον Πρόεδρο της Αμερικής, τη Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας ή κάποιο διάσημο Chef; Τι Ελληνικό μενού θα του προτείνατε;

Έχω μαγειρέψει τα 42 έτη της προϋπηρεσίας μου για πολλούς ηγέτες ξένων χωρών, υπουργούς, διάσημους καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Θα ήθελα να μαγειρέψω ένα Ελληνικό πλούσιο μενού σε ένα φτωχό χωριό της Αφρικής για να ενθουσιασθούν οι μικροί μας φίλοι.

Ο Μπακλαβάς τελικά είναι Ελληνικό γλυκό; Πείτε μας ένα ελληνικό πιάτο που τρώτε στο Καλαμάκι, την ιδιαίτερη σας πατρίδα;

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει καταγραφή για την καταγωγή του μπακλαβά. Η ιστορία αναφέρει ότι Τούρκοι από το Αζερμπαϊτζάν είναι οι πρώτοι που τον παρασκεύασαν και ολοκληρώθηκε στο παλάτι του σουλτάνου. Βέβαια η Ελληνική έκδοση του μπακλαβά είναι μοναδική, δε συγκρίνεται και διαφέρει από τον τούρκικο σε σύνθεση, τεχνική και γεύση.

Το Καλαμάκι και ιδιαίτερα των παλαιών χρόνων που είναι και πολυτραγουδισμένο, φημιζόταν για τα πολύ ωραία ουζερί με τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Κάποιος μεγάλος φωτογράφος Ελληνικών νησιών μου είπε κάποτε την εξής φράση: “Ανακάλυψε τι αγαπάς και κάντο πάθος σου”. Εσάς κ. Καρούμπα, ποιο είναι το μεγάλο πάθος σας εκτός της μαγειρικής; Ένας μάγειρας από πού εμπνέεται; Ποια είναι τα ερεθίσματα του;

Το μεγάλο μου πάθος πέρα από τη μαγειρική είναι ο αθλητισμός, ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο (ακόμη και σε αυτή την ηλικία παίζω με ομάδα βετεράνων ποδοσφαιριστών) και η εμπλοκή μου με τα κοινά. Μου αρέσει να μοιράζω απλόχερα τις εμπειρίες μου και να διαδίδω τις γνώσεις μου σε όλο τον κόσμο. Από τα πάντα μπορώ να εμπνευστώ, ερεθίσματα γευστικά, οπτικοακουστικά, που θα δεχτώ μέσα στην καθημερινότητά μου. Από τη γιαγιά που θα χαμογελάσει στο δρόμο, από έναν σκοπό τραγουδιού, από ένα έντονο χρώμα ή μία πολύ έντονη μυρωδιά που θα με εμπνεύσουν για νέους γευστικούς προορισμούς, υφές και συνθέσεις.

KALIMERA BREAKFAST… είναι και ο τίτλος του βιβλίου σας σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο της ONTIME BOOKS. Ένα Project ζωής που έκανε την εμφάνισή του το 2010. 10 χρόνια μετά λοιπόν, πώς αποφασίσατε να το βγάλετε από το συρτάρι και να το ενεργοποιήσετε; Γιατί πιστεύετε ότι ο γαστρονομικός πολιτισμός είναι εφάμιλλος αυτού των τεχνών; Αλήθεια, η μαγειρική είναι κι αυτή μία τέχνη; 

Πιστεύω πολύ στην αξία των Ελληνικών προϊόντων και της Ελληνικής διατροφής. Το πρωινό είναι μία βασική διατροφική συνήθεια παγκοσμίως. Θεώρησα ότι είναι κρίμα και λάθος μας να έχουμε Αμερικάνικο, Αγγλικό, Γιαπωνέζικο κ.λπ. πρωινό και να μην υπάρχει Ελληνικό πρωινό. Οι Έλληνες πρώτοι πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα καλό Ελληνικό πρωινό. Υπάρχει πλέον τόση ποικιλία προϊόντων που κανένα άλλο πρωινό δε μπορεί να συγκριθεί με το Ελληνικό. Το Kalimera Breakfast είναι ένα project που δημιούργησα για να αναδειχθεί η τοπική παραγωγή και τα προϊόντα να βρεθούν στο τραπέζι μας, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, στα σχολεία και στα νοσοκομεία μας.

Κάνουμε γευστική επίκληση στο συναίσθημα. Σε κάθε κουταλιά του μελιού, ή της μαρμελάδας να έρχεται στο νου του τουρίστα η αγνή πρώτη ύλη και να κατακλύζεται από συναισθήματα ευφορίας. Οφείλουμε να εστιάσουμε κατά πολύ στη συναισθηματική νοημοσύνη μέσα από τα γευστικά, οπτικά και αρωματικά και απτικά ερεθίσματα.

Επιπλέον αναγνωρίζουμε τον πολύτιμο ρόλο των Μ.Μ.Ε. της ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης και τονώνουμε τον εξωστρεφή χαρακτήρα της. Όπως αναφέρεται και στον τίτλο, τα ελληνικά προιόντα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Ελληνικής Κουζίνας στο εξωτερικό και το άνοιγμα και σε άλλους λαούς. Αυτό το πολιτιστικό αντιδάνειο το οφείλουμε στην ύπαρξη μας ως λαός. Ας επικοινωνήσουμε μέσα από ορθές πρακτικές τον πολύτιμο θησαυρό των Ελληνικών προϊόντων και είμαι πεπεισμένος, ότι θα βρεθούμε στο πάνθεον της γεύσης των άλλων λαών.

Η κουλτούρα της γαστρονομίας είναι κουλτούρα τέχνης και πολιτισμού. Από τα χρόνια της αρχαιότητας, οι σοφοί πατέρες ανέφεραν ότι «είμαστε ότι τρώμε». Τρώμε λοιπόν Ελληνικά για να είμαστε υγιείς. Η μαγειρική είναι σαφώς μία τέχνη με παρελθόν και μέλλον. Εξελίσσεται, ανανεώνεται και δημιουργεί συνεχώς νέες απαιτήσεις και τεχνικές. Όσον αφορά τη συνεργασία μου με την ONTIME BOOKS, έχω να πω ότι πιστεύω σε ομοϊδεάτες και ανθρώπους με όραμα. Διέκρινα αυτή τη σπίθα στο βλέμμα του εκδότη κ. Δημητρίου Χριστοδούλου και είμαι πεπεισμένος, ότι τα μηνύματα που πρεσβεύει το KALIMERA BREAKFAST θα αγγίξουν πολλές καρδιές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Το 2020 γεννήθηκε ακόμη μία πολυσήμαντη συνεργασία σας με το μεγάλο φιλόσοφο, διανοητή και άνθρωπο της διεθνούς φιλμογραφίας κ. Πισσάνο Παύλο, καθώς και την εκπαιδευτική πλατφόρμα του AVATAR E-LEARNING. Πώς γεννήθηκε αυτή η συνεργασία; 

Η συνεργασία με τον κ. Πισσάνο, έγινε μετά από την προτροπή μίας καλής κοινής φίλης μας. Αγκάλιασα ένθερμα το HEPTAPOLIS AVATAR-E-LEARNING και τον καινοτόμο τρόπο εκπαίδευσης, γιατί τα μαθήματα γαστρονομίας που έχω αναλάβει εκεί, αφορούν μία άμεση και ευχάριστη εκπαιδευτική προσέγγιση. Το HEPTAPOLIS AVATAR-E-LEARNING, ανταποκρίνεται στις γνωσιολογικές απαιτήσεις του ανθρώπου από τη νεαρή του ηλικία και για ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του όπως το επιτάσσει η σημερινή πραγματικότητα και η διαρκώς αναπτυσσόμενη κοινωνία, που επιδιώκει τη συνεχή αύξηση των γνώσεων και κυρίως των στοχευμένων – εξειδικευμένων γνώσεων σε ένα απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πάμε σε μία άλλη αγαπημένη σας μορφή, τη Celebrity Chef Μαρία Λόι, που μας είπε την καλησπέρα της από τη Νέα Υόρκη μέσω ζεύξης που κάναμε στο σκαιπ.

Καλησπέρα σας Κυρία Λόη. Να έχουμε μία καλή και γευστική χρονιά. Θα ήθελα να μου απαντήσετε στις κάτωθι ερωτήσεις.

    Έχετε μαγειρέψει για τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του πλανήτη. Πρόσφατα στο αφιέρωμα του Forbes εστιάσατε ότι το λαβράκι είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα από αρχαιοτάτων χρόνων. Ποιο είναι όμως το πιάτο των δικών σας παιδικών χρόνων, που κάθε φορά που το μαγειρεύετε συγκινείστε;

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την όμορφη συγκυρία να μιλήσω για ανθρώπους, αλλά και την τέχνη που αγαπώ! Εκτός από το λαβράκι κ. Kyropoulos το πιάτο που με γυρίζει στα παιδικά μου χρόνια είναι η φασολάδα.  Δυο φορές την εβδομάδα στην οικογένεια μας  είχαμε φασολάδα. Όταν ήμουν μικρή δεν καταλάβαινα την θρεπτική αξία της  και μολονότι μου έλεγαν ότι είναι καλό για τον οργανισμό μας και ήταν και νόστιμο φαγητό , εγώ αντιδρούσα όπως όλα τα παιδιά και ζητούσα να φάω άλλο κάτι άλλο …

Τώρα είναι το αγαπημένο μου φαγητό και το τρώω τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, το διάστημα που κάναμε έρευνες με τον καθηγητή  St.Kales απο το  School of Public Health at  Harvard University, εκεί κατάλαβα γιατί ο παππούς  μου επέμενε να τρώω  τόσο τα όσπρια, και ιδιαίτερα, φασόλια και φακές

     Αν θα σας ζητούσε κάποιος να περιγράψετε τον κ. Καρούμπα ως άνθρωπο και μάγειρα τι θα είχατε να απαντήσετε;

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες  για να απαριθμήσω τα προτερήματα του Μίλτου Καρούμπα και του ΣΕΦ Καρούμπα και του ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Πιστεύω ότι σαν ΣΕΦ είναι ισότιμος και πολλές φορές καλύτερος από τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ του κλάδου παγκοσμίως . Αυτό το πιστεύω ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ και μπορώ να το διαβεβαιώσω με υπερηφάνεια, γιατί σε τούτη την πλευρά του Ατλαντικού έχει  συνεργαστεί (μαγειρέψει ) με τα μεγαλύτερα ονόματα της Αμερικής. Για παράδειγμα σας αναφέρω δύο από τις πολλές συνεργασίες του :

Με τον executive Chef του Λευκού οίκου Bill Yosses και τον Cesare Casella Dean of Italian Culinary Center (  Πρύτανης του Ιταλικού Ινστιτούτου μαγειρικής  ) Iron Chef of America και Top Chef of Australia και πολλούς άλλους καταξιωμένους του κλάδου μας .Έδωσαν συγχαρητήρια στον Μίλτο Καρούμπα για την άρτια γνώση της Ελληνικής μαγειρικής .

Επίσης δεν μπορώ να παραλείψω, ότι κατά τη διάρκεια της  συνάντησής μας με τον John Lawson (Regional Grocery Buyer at Whole Foods Market ) άκουσα με μεγάλη μου χαρά τον  John  να δίνει  τα εύσημα στον Μίλτο για τις γνώσεις του σχετικά με  τα  Ελληνικά προϊόντα, από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.  

Αλλά η μεγαλύτερή του συμμαχία καθρεφτίζεται στις τρεις αξιοθαύμαστες γυναίκες της ζωής του. Αυτές είναι συνοδοιπόροι του από την αρχή της διαδρομής του, έως τώρα. Η γυναίκα του η Αντωνία και οι 2 τους κόρες …η οικογένεια του ( είναι βασικό να έχεις οικογενειακή ηρεμία για να δημιουργήσεις ). Θα μπορούσα να σας μιλάω όλη μέρα ……..Σαν άνθρωπος είναι η προσωποποίηση της Λέξης ΑΝΘΡΩΠΟΣ. 

Και τώρα η έκπληξη που σας ετοιμάσαμε. Μιλήσαμε με τον κ. Λάζαρο Ράπτη και τον κ. Ηλία Μαμαλάκη και με μεγάλη χαρά δέχτηκαν την πρόσκλησή μας για τα κάτωθι ερωτήματα 

Καλησπέρα σας κ. Λάζαρε Ράπτη και κ. Ηλία Μαμαλάκη και σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή σας. Κ. Ράπτη, ο λόγος σε σας. Πώς οραματίζεστε το μέλλον της Ελληνικής εστίασης, μετά από την πανδημία; Θα έχουμε καλούς οιωνούς;

Λόγω της πανδημίας  έχουμε ήδη πάει πολύ πίσω. Ο κλάδος της εστίασης  αυτή την στιγμή  παλεύει για την επιβίωση  του και εστιάζει  κυρίως σε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για το άμεσο μέλλον. Πέρα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον προσωπικό αγώνα  που δίνει ο κάθε επαγγελματίας του χώρου χρειάζεται και θεσμική βοήθεια, τόσο στο οικονομικό κομμάτι  όσο και στο  προωθητικό – οργανωτικό. Υπάρχουν  όλες οι προϋποθέσεις για να ανέβουμε γαστρονομικά  πολύ ψηλά .Με πολύ καλούς και χαρισματικούς chef, εξαιρετικό παραδοσιακό γαστρονομικό πλούτο, πολύ καλές και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες. Όμως πέρα από αυτά χρειάζονται πρωτοβουλίες και  συστηματικές ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς του κράτους που  με αποφασιστικότητα θα συμβάλουν  στην προώθηση της ελληνικής κουζίνας. Εμείς σαν μάγειρες και ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της γαστρονομίας  αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε οφείλουμε με προσήλωση και υπευθυνότητα να βοηθήσουμε σε μέγιστο βαθμό και με τις μαγειρικές ικανότητες που έχει ο κάθε ένας από εμάς, στην προώθηση της Ελληνικής κουζίνας  και της αγροτικής οικονομίας. Πάντα με ανοικτά τα μάτια μας στις νέες τάσεις και την  παγκόσμια μαγειρική σκηνή. Έτσι λοιπόν είμαι σίγουρος ότι με  πολλή δουλειά ευρηματικότητα και πείσμα  τα επόμενα χρόνια θα έχουμε επάξια την θέση που μας αξίζει στο  γαστρονομικό γίγνεσθαι.

Πιστεύετε ότι η δημιουργίας έδρα Γαστρονομίας είναι απαραίτητη και στα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα;

Μια από τις  φιλοσοφίες  της Ελληνικής  τέχνης και του πολιτισμού μας  είναι και η γαστρονομία. Είναι επίσης και μία  επιστήμη της κατανάλωσης του φαγητού και του ποτού. Σε ένα κόσμο που αναπτύσσεται ταχύτατα ο γαστρονομικός τουρισμός, πιστεύω ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί και να εκπαιδευτεί προσωπικό  υψηλού επιπέδου  ώστε να συμβάλει στην  δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που θα  συμβαδίζουν με τις τελευταίες εξελίξεις, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς και όχι μόνο .Πιστεύω λοιπόν ότι έχει έρθει η ώρα  η Ελληνική  γαστρονομία  να αντιμετωπιστεί με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζονται και άλλα ακαδημαϊκά θέματα  και να αποκτήσει επιτέλους  το δικό της πανεπιστημιακό πτυχίο. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε και δεν μας υπολείπεται τίποτα από  άλλες χώρες π.χ. την Ιταλία που έχει δημιουργήσει πανεπιστημιακή έδρα στην Πάρμα από το 2004 ή την Ισπανία που  με εμπνευστή τον πατέρα της μοριακής κουζίνας  Ferran Adria έχει δημιουργήσει από  το 2011 στην  San Sebastian το πρώτο πανεπιστήμιο γαστρονομίας. Στην χώρα μας έχουμε διακεκριμένους και καταξιωμένους chefs  που η δουλειά τους είναι αναγνωρισμένη σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Θα μπορούσαν να  είναι ανάμεσα στους λέκτορες που θα διδάξουν και θα εμπνεύσουν υποψήφιους  φοιτητές, ενθαρρύνοντας  τους να χρησιμοποιήσουν σε επιστημονική πλέον βάση  καινοτόμα εργαλεία  και  με αφετηρία την διατροφική μας  παράδοση και τους αστείρευτους  μαγειρικούς θησαυρούς του τόπου μας  να δημιουργήσουν  τις συνταγές του μέλλοντος. Θέλει επιτέλους αποφασιστικές κινήσεις  και πρωτοβουλίες  ώστε να πάψει πια ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως το φαγητό  να είναι διασπασμένο σαν υποκεφάλαιο άλλων τεχνικής φύσεως  μαθημάτων και  να βρει την  ακαδημαϊκή του αναγνώριση.

ΜΙΛΤΟΣ ΚΑΡΟΥΜΠΑΣ: Μπορείτε να τον φωτογραφίσετε με δύο λέξεις;

 Από που να ξεκινήσεις και τι να πεις για αυτόν τον ΆΝΘΡΩΠΟ πάνω από όλα. Είναι πολύ λίγοι στην Ελλάδα  με ένα τόσο βαρύ βιογραφικό να  συνοδεύει την καριέρα τους. Εμπνευστής πολλών καινοτόμων πραγμάτων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της επαγγελματικής  Ελληνικής κουζίνας όπως την ξέρουμε σήμερα. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις τον παγκόσμιο και τον εγχώριο  σεβασμό- αναγνώριση από της   μαγειρικής  κοινότητας  και όχι μόνο .Δεν ξέρω πολλούς στην Ελλάδα, ο Μίλτος πάντως τον έχει. Βαθύς γνώστης της γαστρονομίας, με σπουδές αξιοζήλευτες και με απεριόριστη αγάπη για αυτό που ονομάζουμε μαγειρική τέχνη. Παρά λίγο πρόεδρος της παγκόσμιας λέσχης αρχιμαγείρων. Ήμουν στο συνέδριο, όταν για λίγες ψήφους έχασε την προεδρία .Και ξέρετε γιατί, ήθελε και εκεί με διάφορες κινήσεις  και καινοτόμες ιδέες   να βοηθήσει μικρότερες χώρες όπως είναι και η Ελλάδα να έχουν παρουσία και δυνατότερη φωνή στα παγκόσμια δρώμενα .Άκουσα τον λόγο του πριν την ψηφοφορία .Λόγος που τάραζε τα ήσυχα νερά της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Τόλμησε να σηκώσει το μαγειρικό του ανάστημά αντιπροσωπεύοντας όλες αυτές  τις μικρές  χώρες, για ίσες ευκαιρίες και ελευθερία έκφρασης. Λατρεύει τους νέους και ταλαντούχους μάγειρες  και τους βοηθάει με ανιδιοτέλεια και πάθος .Θα μπορούσα να μιλάω ώρες ατελείωτες για αυτόν τον Άνθρωπο και πάλι θα ήταν λίγο να απαριθμήσω τις ικανότητες και τα ταλέντα που τον κάνουν μοναδικό. Τον γνωρίζω πάνω από 20 χρόνια, τον αγαπώ, τον σέβομαι και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τον έχω φίλο.       

Κοντά μας ο κ. Ιωάννης Μπαλωμένος Chef που διαπρέπει στο μακρινό Κογκό! Καλησπέρα σας κ. Μπαλωμένε, και σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας. Πώς είναι η κατάσταση στο χώρο της εστίασης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό εν όψει της πανδημίας;

Καλησπέρα σας κ. Kyropoulos και σας ευχαριστώ θερμά για την επικοινωνιακή δυνατότητα. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Λουμπουμπάσι όπου ζω και εργάζομαι τα πράγματα όσον αφορά τον Κορωνοϊό είναι σε πολύ καλή και απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση. Δεν αναφέρονται συχνά κρούσματα  και η ζωή κυλάει σε κανονικούς ρυθμούς. Τόσο η αγορά, αλλά και η εστίαση λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Ευελπιστούμε να παραμείνει έτσι μέχρι να τελειώσει όλο αυτό το κακό που βασανίζει την ανθρωπότητα.

Πώς αποδέχονται οι Αφρικανοί φίλοι μας την Ελληνική κουζίνα;

 Η Ελληνική κουζίνα στην χώρα του Κογκό έχει απήχηση διότι οι Έλληνες είναι στη χώρα από πάρα πολύ παλιά και γνωρίζουν, όπως και έχουν γευτεί πολλές Ελληνικές γεύσεις οι ντόπιοι κάτοικοι. Εγώ από τη θέση μου, όπως και άλλοι εκλεκτοί συνάδελφοι, προσπαθούμε να προβάλουμε όσο πιο σωστά μπορούμε την Ελληνική κουζίνα μέσω του GR EAT(Τρώω Ελληνικά), που είναι ένα μεγάλο Project της λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος σε όλες τις χώρες που υπάρχουν μέλη μας και μέσω αυτού προβάλουν και αναδεικνύουν τις νέες τάσεις και κατευθύνσεις στην Ελληνική Γαστρονομία, η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Κάθε μέρα στο εστιατόριο προσφέρουμε ένα παραδοσιακό πιάτο  ως πρόταση της ημέρας και με χαρά μου διαπιστώνω ότι χαίρει μεγάλης απήχησης από την πελατεία μας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον κ.  Μίλτο Καρούμπα;

Μίλτος Καρούμπας… Ένα όνομα μια ιστορία! Παρόλες τις παγκόσμιες πρωτιές, τα ρεκόρ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες Γαστρονομίας  που έχει φέρει στη χώρα μας, παραμένει ταπεινός και προσγειωμένος.

Δεν είναι μόνο ο επαγγελματισμός του ως Συνάδελφος. Είναι σπάνιος φίλος …αυτό που λέμε αδελφός… πρόθυμος πάντα να σηκώσει το τηλέφωνο και να συμβουλέψει, να βοηθήσει να τρέξει για όλους και όλα! Όσους χαρακτηρισμούς και να του αποδώσεις πάλι δεν αρκούν να καλύψεις αυτή την πολυσύνθετη προσωπικότητα. Άριστος επαγγελματίας με εξειδικευμένες πολυεπίπεδες  γνώσεις του αντικειμένου του. Ο άνθρωπος που με το όραμα του τόσα χρόνια ως πρόεδρος της λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος ανέδειξε όχι μόνο την Ελληνική κουζίνα παγκόσμια αλλά έβαλε και τον Έλληνα Αρχιμάγειρα στη θέση που του αρμόζει, να τον σέβονται και να τον εκτιμούν όλοι στα πέρατα της γης!

Τον θεωρώ μέντορα μου, δάσκαλο μου…… που καμιά φορά ξέρετε πως ο δάσκαλος δεν είναι μόνο αυτός που σε μαθαίνει την τέχνη αλλά και αυτός που σου δείχνει το δρόμο και τον τρόπο πως πρέπει να βλέπεις τα πράγματα και ανάλογα με τις περιστάσεις να κινείσαι και να δρας για να πηγαίνεις στο επόμενο βήμα……

Τον ευχαριστώ για όλα μέχρι σήμερα και εύχομαι ο Θεός να του δίνει δύναμη και υγεία σε αυτόν και την οικογένειά του να συνεχίζει το έργο του και να είναι παντα το λαμπερό αστέρι που θα ακολουθούμε όλοι μας!

Καλησπέρα σας κ. Μαμαλάκη.

Καλησπέρα σας κ. Kyropoulos, είναι πάντα χαρά μου να μιλάω για τη μαγειρική που τόσο αγαπώ, καθώς και τους άξιους εκπροσώπους αυτής.

Έχετε ταξιδέψει σε πάρα πολλές γειτονιές, αρώματα και κουζίνες του κόσμου. Τι να πρωτοθυμηθούμε, Τυνησία, Ιταλία, Αμερική, Αίγυπτο, Λίβανο… Εσείς πέραν της Ελληνικής Κουζίνας, ποια άλλη έχετε αγαπήσει τόσο έντονα;

Εκεί που γνώρισα μία κουζίνα πολύ υψηλού επιπέδου, με άκρως φιλόξενους ανθρώπους  και καταπληκτικά γεύματα, που ούτε οι Γάλλοι δε μπορούν να αντιμετωπίσουν, είναι αυτή της Συρίας, πριν βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το φαγητό. Αποτελεί μύηση…Είναι μία γευστική ιεροτελεστία , όπου συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις. Οι κουζίνες μας γειτνιάζουν σε πολλά σημεία αναφοράς, στα μπαχάρια μας,τις σάλτσες  παρά τις απαγορεύσεις του χοιρινού λ.χ. εξαιτίας διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων. Είμαι λάτρης της Ανατολίτικης κουζίνας. Και μάλιστα πολλές φορές αναπολώ τις τρυφερές στιγμές που έζησα απλά, γλυκά και ανθρώπινα στις χώρες αυτές. Για αρκετά χρόνια, έλεγα ότι μόλις φτάσω στη σύνταξη, θέλω να ζήσω κάπου κοντά στο Κάιρο. Όσο αναφορά τις Ελληνικές καταβολές, παραμένω πιστός στην Κρητική Κουζίνα. Την τελευταία δεκαετία στη μαγειρική μας καθημερινότητα, μπήκε η εικόνα της αφαιρετικής μαγειρικής, ως τάση, που μας εισήλθε από την Ευρωπαική Κουζίνα. Θα ήθελα πολύ να δω τα νέο μαγειρικό δυναμικό να εστιάσει στην παράδοση μας, προσθέτοντας μέσα από συνθέσεις και το δικό του γευστικό στίγμα, ώστε ένα ελληνικότατο πιάτο, όπως τα γεμιστά ας πούμε, να αποτελέσει μία νέα μαγειρική πρόταση με απαράμιλλα γευστική αίγλη! Να συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις και να απογειώσουν αυτό το αυθεντικό ελληνικό πιάτο μέσα από τη μεγαλοπρέπεια της απλότητας, που κρίνεται όμως στις λεπτομέρειες! Οι Έλληνες είμαστε αρκετά μπροστά όσον αφορά τη μαγειρική τέχνη και θα συνεχίσουμε! Θέλει πίστη, εμπειρίες και θέληση κάθε φορά να ξεπερνάμε τον μαγειρικό εαυτό μας.

Δεδομένης της κατάστασης με τον κορωναϊό, ποια είναι η εκτίμησή σας για τον κλάδο της εστίασης;

Όλοι οι νέοι μάγειρες που αυτοί τη στιγμή είναι στάσιμοι, λόγω της πανδημίας, ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση της ελληνικής γαστρονομίας. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων θα κλείσει οριστικά και δε θα μπορέσει να επανέλθει, όσο τονωτικές κι αν ήταν οι χρηματοδοτήσεις από την κυβερνητική πολιτική για την επιχειρηματική μέριμνα. Είμαι αισιόδοξος όμως. Μόλις μπούμε σε τροχιά κάποιας σταθερότητας θα επανέλθουμε με πολύ δυνατή ψυχολογία και επαγγελματισμό. Νιώσαμε την ευθύνη που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση στο πετσί μας. Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και προστασίας θα πορευτούμε και στην επόμενη μέρα που αφορά την εστίαση και τον τουρισμό!

Δυο λόγια για τον κ. Καρούμπα;

Μιλάει η ίδια του η διαδρομή, τι μπορώ να πω εγώ, πέραν του ότι τον εκτιμώ βαθύτατα!

Η πολυσχιδής δράση του τα λέει όλα! Η μαγειρική είναι πάθος και σου δίνει πολλούς τρόπους να την ανακαλύψεις. Είναι και ερωμένη και γυναίκα και αδελφή και μάνα, και όλος παραδόξως με τον ένα ή άλλο τρόπο μένουμε πιστοί σε όλες της τις μορφές, γιατί τα συναισθήματα που βιώνουμε είναι η αλήθεια μας! Για τον κ. Καρούμπα έχω να πω ότι ένωσε τις μικρές ομάδες των μαγείρων σε μία ενιαία ομάδα που με τις πολυσχιδείς δράσεις της έφερε και θεαματικά αποτελέσματα και συνεργασίες σε διεθνή επίπεδα και ισχυροποίησε την εικόνα της χώρας μας.

Κάτι που θέλετε να πείτε και στη γενιά που έρχεται;

Ναι, για να είστε ολοκληρωμένοι ως μάγειρες, οφείλετε να έχετε καλλιέργεια και ερεθίσματα και σε άλλους τομείς. Να επισκεφτείτε μία έκθεση ζωγραφικής, όποτε σας δοθεί η ευκαιρία, να ταξιδέψετε, αλλά και να τραγουδήσετε, να διαβάσετε ένα ποίημα, αλλά και να χορέψετε… Όλα αυτά τα συναισθήματα που θα βιώσετε, οι συγκινήσεις, η γοητεία, το πάθος, οι εντάσεις, μία ολοκληρωμένη μαγειρική προσωπικότητα, μπορεί να τα εκφράσει στο πιάτο που θα δημιουργήσει.

κ. Καρούμπα επανέρχομαι σε εσάς! Σας ευχαριστούμε για τη ξενάγηση στις ιδιαίτερα γευστικές στιγμές της διαδρομής σας, τους ανθρώπους, φίλους και συνεργάτες σας. Ήταν ιδιαίτερη χαρά να συνταξιδέψουμε. Κάπου εδώ, ο αναγνωστικός ρηναίος κατεβαίνει και ετοιμαζόμαστε για την προσγείωση. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της τροχοδρόμησης, ο λόγος ανήκει σε εσάς.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια σε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Αυτά όμως που συνάντησα σε αυτή τη μικρή βόλτα των 40 ετών θα με συγκινούν πάντα και θα κρατήσω τις μυρωδιές από τα μπαχαρικά και τα βότανα όλου του κόσμου, τις μοναδικές γεύσεις που χάρηκα, αλλά και τα χαμόγελα όλων των ανθρώπων που συνάντησα στο διάβα μου. Πάντα θα αναπολώ τις σπουδαίες  συνεργασίες και φιλίες που έκανα.

Θέλω να μοιραστείτε μαζί μας 5 αξίες από τον ηθικό σας κώδικα.

  • ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
  • ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
  • ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
  • ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ

Θέλω να κλείσουμε με την πιο σημαντική συμβουλή που σας έδωσαν: 

Είναι από τον πατέρα μου Γιάννη Καρούμπα:

«Όταν παλεύεις για αυτό που αγαπάς, δημιουργείς μέλλον και για αυτούς που έρχονται».

Η πρώτη συνέντευξη-αφιέρωμα της χρονιάς και εύχομαι ολόψυχα να είναι να είναι ένας χρόνος γεμάτος από προκλήσεις, αλλά και δράσεις με όραμα τον κοινό στόχο, την Ελλάδα μας ψηλά!

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This