Η Μαρία Σαρρή υπηρετεί την τέχνη με σεβασμό και αφοσίωση. Ζει και εκφράζεται στην Χίο, και έχει λάβει λαμπρές κριτικές σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ εκφράζεται και μέσα από την ποίηση. Εδώ σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, μας μιλά για τον εαυτό της.
Δ. Σε ποιό περιβάλλον μεγαλώσατε, πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια.
ΜΣ. Η ερώτηση σας είναι πολύ σημαντική. Θεωρώ ότι παίζει μεγάλο ρόλο στη της ζωής μας, το περιβάλλον που έχουμε ζήσει στα παιδικά μας χρόνια . Είχα την τύχη να ζήσω σ’ ένα όμορφο ζεστό περιβάλλον. Η οικογένεια τού πατέρα μου είχε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Τα πρώτα ερεθίσματα τα πήρα από δύο θείες δασκάλες αδερφές του μπαμπά μου. Επαιζαν μουσική τραγουδούσαν, έγραφαν ποιήματα, ζωγράφιζαν, έκαναν σκηνικά και κουστούμια σε θεατρικές παραστάσεις . Αλλά και στης μητέρας μου την οικογένεια υπήρχαν μουσικοί ζωγράφοι και τραγουδιστές. Έτσι η αδερφή μου και εγώ ασχοληθήκαμε με την τέχνη. Μεγάλωσα σε ένα περιβόλι με μανταρινιές λεμονιές πορτοκαλιές, μα και δεκάδες φρούτοδέντρα. Πηγαίναμε στο ψάρεμα. ασχοληθήκαμε με την βοήθεια του μπαμπά με τον αθλητισμό. Παίζαμε σε θεατρικές παραστάσεις, σε χορευτικά και χορωδίες. Γενικά πέρασα όμορφα παιδικά χρόνια.
Δ. Η Χίος ο τόπος καταγωγής σας πως σας ενέπνευσε?
ΜΣ. Ασφαλώς και ένας όμορφος τόπος εμπνέει έναν καλλιτέχνη. Αλλά η Χίος είναι ένα νησί, με υπέροχες παραλίες, μεσαιωνικά χωριά επιπλέων είναι πλούσιο και με κουλτούρα και αυτό βοήθησε πολύ!
Δ. Θυμάστε το πρώτο σας έργο, τι ήταν σε ποιά ηλικία το κάνατε ?
ΜΣ. Απο πολύ μικρή ζωγράφιζα. Το πρώτο έργο που έκανα πίνακα, το κρεμάσαμε στον τοίχο και ήταν στην έκτη δημοτικού, που είχα πάρει το πρώτο βραβείο στο σχολείο.
Δ. Ποίους ζωγράφους θαυμάζετε γιά το έργο τους?
ΜΣ. Μου αρέσουν αρκετοί ζωγράφοι. Θεωρώ ότι όλοι επηρεαζόμαστε από την τέχνη τους. Λατρεύω τον Van Gogh από τούς Έλληνες μου αρέσει ιδιαίτερα ο Κ. Παρθένης, αλλά και πολλοί άλλοι.
Δ. Τι κρατάτε από την μαθητεία δίπλα στους μεγάλους ζωγράφους?
ΜΣ. Μόνο καλά εχω να θυμάμαι! Ο καθένας πρόσθεσε και το δικό του λιθαράκι η ογκόλιθο, στην καλλιτεχνική μου πορεία . Θεωρώ ότι ο εκκολαπτόμενος καλλιτέχνης, πρέπει να ρουφάει από τους δασκάλους του όπως η μέλισσα τη γύρη, καθετί ξεχωριστό. Στο τέλος όμως, πρέπει να δει τι εκφράζει τον ίδιο, να δώσει το δικό του στίγμα και να βρει τον δικό του τρόπο γράφεις.
Δ. Διδάσκετε για 23 χρόνια στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου υπήρξαν ταλαντούχοι ζωγράφοι ;
ΜΣ. Ασφαλώς και συνάντησα χαρισματικούς και ταλαντούχους μαθητές, που στην πορεία ξεπέρασαν την δασκάλα τους! Όμως να ξέρετε ότι κάποια παιδιά που δεν είχαν ιδιαίτερο χάρισμα, όμως διέθεταν υπομονή, επιμονή και έκαναν συνεχείς προσπάθειες. Πολλά από αυτά κατάφεραν να περάσουν στην σχολή καλών τεχνών, κάποια εκάναν μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και πετύχαν σπουδαία πράγματα!
Δ. Είστε πολυβραβευμένη ταλαντούχος ζωγράφος για το εργο σας υπάρχει κάποιο που αγαπάτε ιδιαίτερα ;
ΜΣ. Εδώ είναι δύσκολη η απάντηση. Είναι σαν να ρωτάμε έναν γονιό πιό παιδί του αγαπάει περισσότερο. Όμως θα σας πω ότι το καθένα το αγαπάμε γιά διαφορετικό λόγο. Έχετε όμως δίκιο γιατί υπάρχουν έργα που τα ξεχωρίζουμε, έγιναν σε κάποια φάση της ζωής που μας σφράγισε, μας σημάδεψε, είναι κατάθεση της ψυχής μας, τα θεωρούμε ξεχωριστά !
Δ. Η απήχηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την δουλειά σας ειναι μεγάλη , εργα σας κοσμούν Δημόσιους και Ιδιωτικούς χώρους ποια τα συναισθήματά σας ;
ΜΣ. Ηταν μεγάλη η χαρα και η συγκίνηση όταν πήγα με χορωδία στο οικουμενικό πατριαρχείο και συνάντησα πίνακα μου στο γραφείο του Πατριάρχη έκλαψα . Σε ευρωπαϊκά αεροδρόμιο που υπάρχουν μεγάλα έργα μου, όταν τα βλεπω νοιώθω πολύ υπερήφανη. Οτα πήγα μετά από χρόνια στην Αυστραλία η τον Καναδά και μπήκα σε χώρους που φιλοξενούν κομμάτια δικά μου ήταν σαν να συναντούσα αγαπημένα μου πρόσωπα!
Δ. Ποια υλικά αγαπάτε ;
ΜΣ. Έχω δουλέψει με τους δασκάλους μου αλλά και τους μαθητές μου σχεδόν όλα τα υλικά, το αγαπημένο μου όμως είναι το λάδι! Είναι εύπλαστο, δεν στεγνώνει αμέσως, μπορείς να παίξεις μαζί του, να κάνεις την μίξη των χρωμάτων τέλεια!
Δ. Η Τοιχογραφία ειναι τάση ;
ΜΣ. Δεν θα το έλεγα. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι ένοιωθαν την ανάγκη να διακοσμούν τον χώρο τους με τοιχογραφίες. Άπλα σήμερα είναι ευκολότερο και γίνετε από όλες τις οικονομικές τάξης. Σε εξωτερικούς τοίχους υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια τάση θα λέγαμε.
Δ. Ζωγραφίζετε σε βράχια και πέτρες ειναι αυτο που σας χαρακτηρίζει ;
ΜΣ. Πιστεύω ότι οι βραχογραφίες μου βοήθησαν να κάνω αυτό που λαχταρούσα . Στον Ανάβατο της Χίου ένα υπέροχο μεσαιωνικό χωριό εκεί έχω το πέτρινο εργαστήρι μου.Σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής μου, σκέφτηκα να το ντύσω όλο το σπίτι με βράχια και πάνω στις ανάγλυφες επιφάνειες τους να ζωγραφίσω την ιστορία του χωριού. Σιγά σιγά το έμαθε Έλληνες και ξένοι και ερχόταν ακόμα και μόνο γιά να τις δουν . Ήρθαν τηλεοπτικά κανάλια από πολλά μέρη του κόσμου. Είναι κάτι δικό μου, δεν το αντέγραψα η το είδα κάπου αλλού.
Δ. Η σχέση σας με το παραμύθι ;
ΜΣ. Αχ, εκεί είναι μεγάλη ιστορία! Ο μπαμπάς μου ήταν παραμυθάς. Τα κρύα βράδια του χειμώνα στις βεγκέρες μαζευόμασταν στο σπίτι, μικροί και μεγάλοι και μας έλεγε διάφορες ιστορίες. Μετά εγώ μεγάλωσα τα πέντε παιδιά μου με δικά μου παραμύθια. Πολύ αργότερα σκέφτηκα να τα γράψω, να τα εικονογραφήσουν οι μαθητές μου και η κόρη μου και να τα εκδώσω.
Δ. Τι ειναι για εσας η ποίηση ;
ΜΣ. Μου αρέσει να διαβάζω ποιήματα, αλλά και να εμπνέομαι από αυτά να ζωγραφίζω. Έχω εμπνευστεί από αρκετούς ποιητές. Πολλές φορές γράφω κι εγώ και δουλεύω έργα από τα δικά μου ποιήματα. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ποιήτρια αλλά έρχονται στιγμές που κάτι με αγγίζει και θέλω να εκφραστώ και με αυτόν τον τρόπο.
Δ. Τι θεωρείτε ζημιά εχει κάνει παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοιου στην τέχνη και στους ανθώπους που την υπηρετούν.
ΜΣ. Ουδέν κακό αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!
Ασφαλώς και έχει κάνει μεγάλη ζημιά στους καλλιτέχνες όλη αυτή η κατάσταση, γιατί δεν μπορούν να κάνουν εκθέσεις, να συναντήσουν συναδέρφους, να ταξιδέψουν, να βγουν στο φως στον ήλιο, στην αληθινή ζωή και να δημιουργήσουν. Από την άλλη όμως έχουμε άπειρες ώρες στην διάθεση μας να δουλέψουμε να εμπνευστουμε, ακόμα και από αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε. Εγώ από την φύση μου είμαι αισιόδοξος ανθρώπος και θέλω να πιστεύω ότι θα βγει κάτι καλό από όλα αυτά. Θα εκτιμήσουμε την ελευθερία, τα απλά πράγματα που είχαμε στην ζωή και δεν τα βλέπαμε, θα γνωρίσουμε καλύτερα τους δικούς μας ανθρώπους και τους εαυτούς μας και να κάνουμε τον απολογισμό μας. Να δούμε τι είναι αυτό που πραγματικά αξίζει,ένα ξεσκαρταρισμά παντού και στην τέχνη!
Δ. Η δημιουργία τι συναισθήματα δημιουργεί?
ΜΣ. Όλων των ειδών τα συναισθήματα θα έλεγα. Χαρά, λύπη, πόνο, πίκρα απογοήτευση. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί καλύτερα έργα όταν είναι σε ακραίες καταστάσεις όταν νοιώθει έντονα συναίσθηματα, το έχει ανάγκη, γι αυτό είναι και ιδιαίτερα ευαίσθητος. Η τέχνη είναι έρωτας!
Δ. Ποια είναι η καλύτερη κριτική για το εργο σας ;
ΜΣ. Έχω ακούσει πολλά καλά, σπάνια οι άνθρωποι εμένα τουλάχιστον μου λένε κάτι κακό. Όμως από τα παιδιά έχω ακούσει τα ποιό ενδιαφέροντα, γιατί είναι ειλικρινείς.. Χάρηκα όμως πάρα πολύ, όταν ο διάσημος Αστροφυσικός και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής πατριώτης μου, έγραψε σε Αμερικανικό περιοδικό υπέροχα λόγια γιά μένα την τέχνη μου. Συγκινήθηκα όταν τα παιδιά μου μού έγραψαν στο πρώτο μου λεύκωμα, ότι εκτός από καλλιτέχνης είμαι η καλύτερη μάνα του κόσμου,αυτο είναι το καλύτερο, με κάνει πάντα να δακρύζω!
Δ. Τι συμβουλευετε τα νέα παιδια που ενδιαφερονται για την ζωγραφική μπορουν να βιοποριστούν αποκλειστικά ;
μσ. Αυτήν την στιγμή όχι. Όπως σας είπα και πιό πάνω είναι δύσκολες μέρες για όλους, αλλά για τους καλλιτέχνες δυσκολότερες .Όμως πριν όταν με ρωτούσαν οι μαθητές μου και οι γονείς τους, τους έλεγα ότι ασφαλώς και μπορεί να είναι ένα βιοποριστικο επάγγελμα, αρκεί να το κάνει κάποιος με κέφι, αγάπη, και πάθος. Να είναι εργατικός και συνεπείς όπως και σε όποια δουλειά και αν κάνεις στη ζωή του. Όλα θα πάνε καλά, ο πλανήτης έχει περάσει και χειρότερα.
Δ. Ανακύκλωση και πολλα υλικά γίνονται εργα ποια η γνώμη σας γι αυτά ;
ΜΣ. Αν έχει κάποιος δημιουργικό μυαλό όλα αυτά μπορούν να ερεθίσουν την φαντασία και από άχρηστα πεταμένα αντικείμενα, να βγουν υπέροχες δημιουργίες.
Αυτό το κάναμε σε πολλά σχόλια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και στο Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αξίζει να το κάνουν και οι γονείς με τα παιδιά στο σπίτι, ιδιαίτερα τώρα που έχουν άπλετο χρόνο.
Δ. Τί ετοιμάζετε ;
ΜΣ. Να σας πώ με χαρά ότι έχοντας τόσο χρόνο λόγο Κορονοιού στην διάθεση μου, έχω κάνει εργα για δύο εκθέσεις. Μελετάω πολύ την ζωή και το έργο άλλων συναδερφων. Έχω κάνει καινούρια πράγματα, όχι για να εντυπωσιάσω, αλλά γιατί είμαι και σε μία φάση αλλαγών μέσα και έξω. Νιώθω την ανάγκη να κάνω μια στροφή καλλιτεχνική, έχω ωριμάσει και θέλω να μπω σε άλλα μονοπάτια. Η τέχνη είναι ωραία και ηζωή και πρέπει να την ζούμε έτσι κι αλλιώς. Ο καθένας μπορεί να έχει τη χαρά να αφήσει το δικό του στίγμα, στις επόμενες γενιές. Καλό ή κακό, χρήσιμο η αχάριστο, ενδιαφέρων η αδιάφορο, ο χρόνος θα δείξει, αρκεί η προσπάθεια να είναι ειλικρινής και πασπαλισμένη με μπόλικη αγάπη!