Σε συνάντηση του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι υπάρχει πλέον ολοκληρωμένο σχέδιο κατανίκησης της Ελλάδας, και πως η Τουρκία δέχεται επιθέσεις από την Ελλάδα.
Απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά, δήλωσε: “Η στήριξη από τις ΗΠΑ, δεν θα σας σώσει”.
Οι έντονες φραστικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στόχευαν ταυτόχρονα τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το κατηγορώ του για μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδας πλήττει, κατά την γνώμη του, την Τουρκία.
Στην ομιλία του ο Ερντογάν αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Γνωρίζουμε καλά τις προθέσεις όσων μας προκάλεσαν και μας επιτέθηκαν από την Ελλάδα και δεν θα ενδώσουμε σε βρώμικα παιχνίδια. Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Η χώρα μας δεν θα συμβιβαστεί για την άμυνά της. Η υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν μπορεί να σας σώσει».
Και η ομιλία συνεχίζει:
«Με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Μεσόγειος παραδόθηκε στην ιμπεριαλιστική κατοχή. Λυπούμαστε βαθιά για το γεγονός ότι η Μεσόγειος μνημονεύεται σήμερα με ένταση και θανάτους μεταναστών. Μπροστά στους θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο, η Δύση προτίμησε να παριστάνει τους τρεις πιθήκους, που δεν βλέπουν, δεν ακούνε και δεν μιλάνε. Οι πόρτες που είναι κλειστές για τους πρόσφυγες στη Δύση, ανοίγουν για τα μέλη του δικτύου Γκιουλέν και τους τρομοκράτες του PKK».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην τουρκική μειονότητα στην Θράκη, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και καλώντας τους να συνέλθουν.
«Mε όλη την καρδιά μας θέλουμε ειρήνη και ηρεμία. Εκτός απο τη χώρα μας, στην περιοχή μας θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια. Τις διαφορές μας θέλουμε να τις επιλύσουμε με διάλογο στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της δικαιοσύνης».
Η απάντηση της Κομισιόν προς την Τουρκία ήταν η έκκληση “να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων, στο πνεύμα καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο”. Αυτό δια στόματος Πίτερ Στάνο, υπεύθυνου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων.
Και συνεχίζοντας τον σχολιασμό της κατάστασης ανάμεσα στα δύο κράτη, ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ».