ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

November 26, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Συνομιλώντας με έναν …θαλασσοσφυριχτή

Συνομιλώντας με έναν …θαλασσοσφυριχτή

9 Sep, 2021

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος(5 Ιουνίου), είπα να πιάσω κουβέντα με έναν…θαλασσοσφυριχτή…

Τί είναι ο θαλασσοσφυριχτής; Ένα πουλί που αντάμωνα από τα παιδικά μου χρόνια στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού-Μεσολογγίου, ένα σταχτόμαυρο πουλί , αεικίνητο, το γνωστό και ως «μαρτύρι» γιατί μαρτυρά τα μυστικά των ανθρώπων, μάλλον τις ζαβολιές των παιδιών στους γονείς τους, κυρίως. Τού ‘χα πολλά μαζεμένα από μικρός που γλώσσα δεν έβαζε μέσα του κι έφερνε ανακατωσούρα, αλλά τώρα που μεγάλωσα, μού λείπει η συναναστροφή μαζί του, για αυτό ανατρέχω εγώ τώρα να το συναντήσω να τα πούμε -κι ας μαλώσουμε ακόμα-ένα χεράκι. Τώρα έχω να τού πω πολλά. Να ρωτήσω αν ακόμα τα παιδιά συνομιλούν μαζί του ή το να μιλάς με ένα πουλί θεωρείται παλαβομάρα; Σαν τον ήρωά μου στο ομώνυμο βιβλίο μου, τον Στρατή, που επειδή μιλάει με τα πουλιά, με τα ψάρια, με τα χέλια και τα καβούρια τον λένε όλοι παράξενο και τον αποφεύγουν.

Θα κατέβαζε λίγο το ράμφος του για όσα συμβαίνουν, μπορεί και να έβαζε τα κλάματα από αφόρητη μοναξιά, ίσως αναπολούσε τον καιρό που ένα παράξενο αγόρι» σαν τον Στρατή πήρε να παίζει βιολί μέσα στη βάρκα για να συντροφεύει τα πλάσματα γύρω του και να μην τα φοβίζει με την παρουσία του. Τέτοια παιδιά έχει ανάγκη ο θαλασσοσφυριχτής κι όχι ένα, σμάρι ολόκληρο. Αυτά περιμένει στο ακροθαλάσσι να παιχνιδίσει μαζί τους.

Δεν θα τού χάλαγα το όνειρο αποκαλύπτοντας ότι ο Στρατής είναι ήρωας σε παραμύθι. Οσο κρατάω εγώ την ελπίδα μέσα μου ότι θα ξαναγυρίσουμε κάποτε-ίσως σύντομα- κοντά στη φύση, δεν θα ματαιώσω τις προσδοκίες του. Αντίθετα θα του στείλω μήνυμα ελπίδας με έναν ψαρά της περιοχής σαν τον μπάρμπα-Νιόνιο, έναν άντρα που ο θεός Διόνυσος κάποτε έπλασε, λέει, με νερό και λάσπη απ’ τη λιμνοθάλασσα ένας θεός. Κι έχει για πόδια μακριά καραβόξυλα, για χέρια κουπιά, παρατημένα απ’ τους ψαράδες, φύκια για μαλλιά και δυο πράσινα πετράδια για μάτια.

Χαρά που θα ‘κανε τότε ο θαλασσοσφυριχτής! Θα ΄τρεχε να προφτάσει τα νέα και σε άλλα πλάσματα εκεί γύρω. «Μην ξαναφοβηθείς τους ανθρώπους» θα μουρμούριζε σε μια βίδρα «μπορείς να βγαίνεις άφοβα για ψάρεμα, οι άνθρωποι μάς αγαπούν και μάς νοιάζονται». Έπειτα θα έσπευδε να καθησυχάσει τα πουλιά γύρω του. «Γλυκάντε τα κρωξίματα πρωϊνιάτικα και απλώνετε πιο νωχελικά τις φτερούγες σας», θα τα συμβούλευε, «οι άνθρωποι πρέπει να είναι φίλοι μας κι όχι εχθροί μας. Για αυτό έχουν μέρες γιορτής για τη φύση, για εμάς και για εκείνους μαζί με εμάς. Κι οι άνθρωποι, σύντροφοι έχουν μνήμη μεγαλύτερη από εμάς, δεν ξεχνούν, ούτε την άλλη μέρα κάνουν άλλα από την προηγούμενη. Απλά απ’ τις πολλές δουλειές και τα τρεξίματα ξεμάκρυναν λίγο από κοντά μας. Μα αυτό θα αλλάξει…αλήθεια».

Αλήθεια ή ψέματα; Όνειρο ή πραγματικότητα; Μύθος ή ιστορία; Κρατώ τα πρώτα μέρη των τριών διπόλων με την ευχή να αγαπήσουμε επιτέλους το περιβάλλον μας, να το αφουγκραστούμε, να το ζήσουμε με όλες τις αισθήσεις μας, για να γίνει ο μύθος η αλήθεια μας, όμορφη και ιδανική σαν όνειρο…

Charles J. Sharp, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This