ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 22, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Τέλενδος, η πανέμορφη μαρμαρωμένη βασιλοπούλα της Δωδεκανήσου

13 Sep, 2021

Ακριβώς απέναντι στην πιο τουριστική περιοχή της Καλύμνου, τις Μυρτιές και το Μασούρι, μια μαρμαρωμένη βασιλοπούλα κοιμάται τον αιώνιο ύπνο, με το ξαπλωμένο κορμί και το μεγάλο πρόσωπό της λαξευμένα θαρρείς από χέρι ανθρώπινο. Πρόκειται -λέει ο θρύλος που σε πολλές παραλλαγές κυκλοφορεί στο νησί- για την Πόθα, την πανέμορφη κόρη του βασιλιά της Ποθαίας, που έπεσε στην θάλασσα και πνίγηκε εξαιτίας του ανεκπλήρωτου έρωτά της προς τον Ανδρόνικο, ο πατέρας του οποίου είχε το βασίλειό του στο Καστέλι της Καλύμνου. Μια νύχτα Ανάστασης ή μια Μεγάλη Παρασκευή κατ’ άλλη εκδοχή, η βασιλοπούλα άναψε το κεράκι της, το τοποθέτησε πάνω σε μια σανίδα και έβαλε το δικό της στοίχημα, πως η λαμπάδα θα φθάσει απέναντι αναμμένη, μεταφέροντας στον Ανδρόνικο το μήνυμα της αγάπης της! Αλλά, φευ, το θαλασσινό αεράκι έσβησε την αδύναμη φλογίτσα και μαζί τις ελπίδες της όμορφης κόρης! Τύχη αγαθή που την συμπόνεσε σμίλεψε τη μορφή της στο ψηλό -για τα δεδομένα της Τελένδου- βουνό του νησιού, την Ράχη. Από ύψος 450 μέτρων, η άτυχη βασιλοπούλα παρατηρεί με το πετρωμένο βλέμμα της το βασίλειο του καλού της, στην αντικρινή στεριά της Καλύμνου. Εξίσου παραμυθένια είναι η ομορφιά της μικρής Τελένδου, που βρίσκεται στα δυτικά της Καλύμνου και έχει έκταση μόλις 5 τ.χλμ. Οι περίπου 60 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, ζουν στον πανέμορφο παραθαλάσσιο οικισμό, που βλέπει προς το κανάλι, το οποίο χωρίζει τα δυο νησιά. Τα εκδρομικά σκάφη που συνδέουν την Κάλυμνο με την Τέλενδο, δεν χρειάζονται περισσότερο από 10 λεπτά για να διασχίσουν την, πλάτους 700 μ., θαλάσσια λωρίδα. Άλλωστε, τα δυο νησιά ήταν ενωμένα έως και το 535 μ.Χ, σαν σιαμαίες αδελφές που αποκόπηκαν βίαια η μια από την άλλη, εξαιτίας του  ισχυρότατου σεισμού που έκοψε το κομμάτι αυτό της Καλύμνου και παρέσυρε στο βυθό την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, την Ποθαία, ερείπια της οποίας κρύβονται ως σήμερα στο βυθό μεταξύ των δύο νησιών. Παλιοί Καλύμνιοι σφουγγαράδες βεβαιώνουν ότι έβλεπαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στον βυθό, καλυμμένα πια σήμερα από την άμμο και την λήθη! Η Τέλενδος αργότερα αποτέλεσε και ξεχωριστό βασίλειο, όπως μας μεταφέρει και ο προαναφερθείς μύθος.

Κέλερις ονόμαζαν οι Αρχαίοι Έλληνες την Τέλενδο, που περιλαμβανόταν στις «νήσους τε Καλύδνας», οι οποίες μνημονεύονται στον ομηρικό «Νεών κατάλογο» μαζί με τις υπόλοιπες γειτονικές της Καλύμνου. Άφθονα λείψανα υστερορωμαϊκής περιόδου, εντοπίζονται κυρίως στην ανατολική ακτή του νησιού, ανάμεσα στις μεγάλες παλαιοχριστιανικές βασιλικές, πλησίον του σημερινού οικισμού. Εντούτοις, στο νησί δεν υπάρχουν εκκλησίες από τη Μέση και την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό του 6ου αιώνα η Τέλενδος ουσιαστικά ερήμωσε, αν και δεν έμεινε ποτέ εντελώς ακατοίκητη. Δυτικά της θέσης «Θολάρια», όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τους 9 εναπομείναντες θολωτούς οικογενειακούς τάφους -κατάλοιπα ίσως παλαιοχριστιανικής νεκρόπολης- τοποθετείται η θέση ενός πολύ μεγάλου αρχαίου θεάτρου, από το οποίο δεν απομένει πια παρά η κοίλη διαμόρφωσή του, καθώς όλο το οικοδομικό υλικό έχει αφαιρεθεί. Το μέγεθος του θεάτρου αυτού αποτελεί ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο της ύπαρξης εδώ της αρχαίας καλυμνιακής πρωτεύουσας Ποθαίας. Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, του 6ου αιώνα, σε υψόμετρο 250 μέτρων στις πλαγιές της Ράχης, απολαμβάνει μια εκπληκτική θέα, καθώς στέκεται εδώ αιώνιος και ακοίμητος φρουρός των εναπομεινάντων λειψάνων του οχυρωμένου βυζαντινού οικισμού -τμήματα του τείχους, οικίες και «στέρνες» νερού-, του περίφημου κάστρου της άτυχης βασιλοπούλας μας. Το κάστρο πιστεύεται ότι κτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 7ου αιώνα για προστασία του οικισμού από τις αραβικές επιδρομές της εποχής και πιθανώς εγκαταλείφθηκε, μετά το σεισμό του 535. Αν έχετε φθάσει ως εδώ και αντέχετε να σκαρφαλώσετε ως τη κορυφή της Ράχης θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια πραγματικά μαγευτική και ανεπανάληπτη  θέα. Κατά τον 15ο αι. την Τέλενδο επισκέφθηκε ο Φλωρεντινός μοναχός  και γεωγράφος Cristoforo Buondelmonti (1386 – περ. 1430), ο οποίος φιλοξενήθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες και κατέγραψε τα χριστιανικά της μνημεία, μαζί με αυτά των υπολοίπων Δωδεκανήσων.

Το σύντομο ταξίδι ως την Τέλενδο θυμίζει περισσότερο την διάσχιση ενός ποταμού, καθώς η στενή λωρίδα θάλασσας περιτριγυρίζεται από τους ψηλούς ορεινούς όγκους της Καλύμνου και της Τελένδου. Φθάνοντας στο λιλιπούτειο λιμανάκι του κουκλίστικου νησιού, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να εξερευνήσετε τον μικρό και μοναδικό οικισμό -ακριβώς απέναντι από τις Μυρτιές της Καλύμνου- περπατώντας στα γραφικά δρομάκια του. Στη συνέχεια, αν δεν δείξετε την προτίμησή σας στα ταβερνάκια με τους πεντανόστιμους μεζέδες και τα ολόφρεσκα ψάρια, σίγουρα θα προτιμήσετε μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά των δυο μικρών παραλιών του Χοχλακά (Ν.Δ.) με την εκπληκτική θέα στο ανοιχτό πέλαγος ή θα κατευθυνθείτε βόρεια προς την Πλάκα, την Πόθα και το Παραντάιζ ή Παράδεισο (15 λεπτά με τα πόδια), επίσης πανέμορφες παραλίες, προστατευμένες από τον άνεμο σε αντίθεση με τον Χοχλακά, που είναι εκτεθειμένος στις βουλές του θεού Αιόλου. Ιδανική για κολύμπι είναι και η δίπλα στο λιμάνι αμμουδερή παραλία, με φυσική σκιά από αρμυρίκια και ρηχά νερά, ενώ  μία από τις ομορφότερες του νησιού είναι η αμμώδης παραλία του Πνι(γ)μένου, απόμερη και -ευτυχώς ή δυστυχώς- μη οργανωμένη.

Ένα όμορφο λιθόστρωτο δρομάκι, ιδανικό για αξέχαστη βόλτα δίπλα στην θάλασσα, οδηγεί βόρεια του οικισμού, στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Βασιλείου, που θεωρείται από τους παλαιότερους ναούς των Δωδεκανήσων. Στον αρχαιολογικό χώρο, δίπλα στην θάλασσα, εκτός από τα ερείπια της βασιλικής, βρίσκεται ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο και τα απομεινάρια παλαιοχριστιανικών λουτρών. Επιστρέφοντας στο χωριό χαράζουμε αυτή τη φορά  πορεία προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την νότια πλευρά του οικισμού, διασχίζοντας το πανέμορφο χωριουδάκι με τα πέτρινα καλντερίμια του, τα χρωματιστά σπιτάκια, τις ανθοστόλιστες αυλές του και τις όμορφες εκκλησούλες του, όπως αυτή της Ζωοδόχου Πηγής. Πριν καλά-καλά το καταλάβουμε βρισκόμαστε μπροστά στα ερείπια της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Τριάδας, η οποία χρονολογείται στον 5ο ή 6ο αιώνα μ.Χ. και ανακαλύφθηκε αρκετά πρόσφατα. Διακρίνονται οι τρεις ημικυκλικές αψίδες στα ανατολικά, καθώς και ο νάρθηκας στα δυτικά. Ακριβώς κάτω από τον λόφο της Αγίας Τριάδας η παραλία του Χοχλακά με τα κρυστάλλινα νερά και τα βότσαλα βάφεται χρυσή την ώρα του ηλιοβασιλέματος, καθώς βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της μικρής χερσονήσου, που σχηματίζει το νησί στο νότιο τμήμα του. Το καλοκαίρι είναι πάντοτε κατάμεστη από κόσμο.

Η ιδανική λύση θα ήταν να διανυκτερεύσετε στο νησί, ώστε να έχετε την ευκαιρία να δείτε με άνεση τα σημαντικά αξιοθέατα, να γνωρίσετε καλύτερα τους ευγενέστατους και φιλόξενους κατοίκους του και συγχρόνως να έχετε την εμπειρία ολιγοήμερων, έστω, διακοπών απόλυτα ήρεμων και γαλήνιων. Μεταξύ άλλων το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, η βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (τέλη 5ου-αρχές 6ου αι. ), καθώς και ο ερειπωμένος βυζαντινός ναός του Αγίου Βασιλείου (1ο μισό του 6ου αι.), αξίζουν του χρόνου και της προσοχής σας. Ιδιαίτερα για τον Άη Γιώργη, που είναι κτισμένος σε βραχώδη τοποθεσία, στη δυτική πλευρά του νησιού, υπάρχει ο θρύλος ότι ο ίδιος ο Άγιος επέλεξε την συγκεκριμένη θέση (εκεί βρέθηκε η εικόνα του), προκειμένου να μπορεί να βλέπει προς την Αμοργό και την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα, που λέγεται πως ήταν μητέρα του. Εξάλλου, η Τέλενδος ως τόπος με εξαιρετικά περιορισμένο οδικό δίκτυο, αποτελεί τον παράδεισο της πεζοπορίας, σημειώστε δε ότι ανήκει στο Δίκτυο NATURA 2000 και αποτελεί βιότοπο σπάνιων ειδών, όπως ο μαυροπετρίτης, ο πετρίτης και ο αιγαιόγλαρος.

Στην Τέλενδο θα δοκιμάστε οπωσδήποτε τα «φύλλα», δηλαδή τους ντολμάδες, την κακαβιά και το «μουούρι», το κατεξοχήν πασχαλινό έδεσμα, που είναι αρνάκι ή κατσικάκι γεμιστό, το οποίο τοποθετείται σε ερμητικά κλειστή, πήλινη γάστρα και ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο μια ολόκληρη νύχτα. Επίσης ζητείστε ντόπια τυριά, όπως την μαλακιά κοπανιστή και το ξινούτσικο τουλουμοτύρι, που παίρνει τ’ όνομά του από το δέρμα κατσικιού (τουλούμι), μέσα στο οποίο τοποθετείται. Τέλος, από τα γλυκά του κουταλιού φημισμένα είναι το ντοματάκι και το σταφύλι. Εννοείται, βέβαια, πως η κουζίνα της Τελένδου, έχει ελάχιστες διαφορές απ’ αυτήν της γειτονικής της Καλύμνου. Η βασική ενασχόληση των κατοίκων της είναι η αλιεία και εκτός από τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, στο νησί θα βρείτε γνήσιο θυμαρίσιο μέλι τοπικής παραγωγής, βότανα και μυρωδικά.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η δωρεά

Η δωρεά

Το «ιντερσίτι» των έντεκα και σαράντα πέντε το βράδυ, από Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο για αναχώρηση. Ο Στέφεν έχει τακτοποιήσει τις αποσκευές κι έχει βολευτεί στο κάθισμα. Η πάλη μέσα του έχει καταλαγιάσει. Το ταξίδι του άλλωστε στην Καλιφόρνια πήγε αρκετά καλά. Η σύνδεση με το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο ήταν εποικοδομητική.

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.