EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ταμείο Ανάκαμψης

Ταμείο Ανάκαμψης: Η «πίτα» των 17,8 δισ. ευρώ ανά υπουργείο  και πώς θα γίνει η διανομή 

22 Feb, 2022

Καθώς από τον Νοέμβριο που «κλείδωσε» ο Προϋπολογισμός του 2022 μέχρι σήμερα έχουν αρχίσει να ωριμάζουν πολλά από τα έργα στοΤαμείο Ανάκαμψης, υπάρχει πλέον πολύ καλύτερη εικόνα για την διανομή της «πίτας» των επιδοτήσεων των 17,8 δισ. ευρώ ανά υπουργείο έως το 2026 (σ.σ. μαζί με τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ φτάνει σε αξία στα 30,5 δισ. ευρώ). Έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικά δελτία για έργα αξίας 6,824 δισ. ευρώ.

Έτσι, στο Μεσοπρόθεσμο, η εγκύκλιος για το οποίο απεστάλη τις προηγούμενες ημέρες από τον αρμόδιο αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλάζει η κατανομή των κονδυλίων για φέτος και εξειδικεύεται αυτή των επόμενων ετών. Χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο – πάρα πολύ υψηλός – στόχος των 3,2 δισ. ευρώ απορρόφησης για φέτος.

Ανάλογα, λοιπόν, με τα τεχνικά δελτία, με την εξειδίκευση των έργων, αλλά και με τις νέες ανάγκες για πράσινες επενδύσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και έρχονται πιο κοντά, μοιράζεται το σκέλος των επιδοτήσεων. Τα αρμόδια υπουργεία πρέπει πλέον να προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν τις δαπάνες, μαζί με την ανάλογη προσπάθεια για τη διανομή των κονδυλίων του ΠΔΕ που αφορούν στο ΕΣΠΑ και σε άλλα προγράμματα και παραμένει φέτος στα 7,8 δισ. ευρώ, αλλά περιορίζεται – μόνιμα – από το 2023 και μετά, στα 7 δισ. ευρώ…

Η νέα διανομή για το 2022

Στο πεδίο του Ταμείου Ανάκαμψης, η πιο μεγάλη αλλαγή είναι ένας «κουμπαράς» περίπου 1,05 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί στο (αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης) Υπουργείο Οικονομικών και διανεμήθηκε. Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται σε έργα Περιβάλλοντος, Απασχόλησης και Υποδομών. Αναλυτικά:

*Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η δαπάνη από τα 500 εκατ. ευρώ αυξάνεται στα 911,6 εκατ. ευρώ (συν 411,6 εκατ. ευρώ). Πρέπει να δαπανήσει και επιπλέον 720 εκατ. ευρώ για το ΕΣΠΑ και άλλες δράσεις του ΠΔΕ.

*Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πέραν των 470 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ πλέον αναλογούν και 462,37 εκατ. ευρώ του Ταμείού (αύξηση κατά 212,37 εκατ. ευρώ).

*Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πέρα από το 1,09 δισ. ευρώ του ΠΔΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δαπανηθούν 374,54 εκατ. ευρώ (άνοδος 174.54 εκατ. ευρώ).

*Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που πρέπει να διαχειριστεί δαπάνες 2,73 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ αναλογούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης 145,9 εκατ. ευρώ (άνοδος 95,9 εκατ. ευρώ).

* Στο Υπουργείο Τουρισμού αναλογούν από το ΠΔΕ 35 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης 53, 78 εκατ. ευρώ (άνοδος 43,78 εκατ. ευρώ).

* Στο Κλιματικής Κρίσης πέραν των 11 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ αναλογούν και 71,86 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (άνοδος 21,86 εκατ. ευρώ).

Στον αντίποδα υπάρχουν και Υπουργεία για τα οποία η φετινή πρόβλεψη δαπάνης μειώθηκε: Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε 450,689 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά  49,311 εκατ. ευρώ), στο Υγείας 212,61 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά  28,387 εκατ. ευρώ) και στο Δικαιοσύνης 29,929 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 9,07 εκατ. ευρώ).

 

Νέες αλλαγές ανάλογα με την πορεία των έργων

– Τέλη του μήνα η έκθεση για τη «δόση» –

Προφανώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η κατανομή αυτή είναι ενδεικτική και μπορεί να αλλάξει πολλές φορές το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις προβλέψεις που υπάρχουν. Η περαιτέρω εξειδίκευση θα γίνει ανάλογα με την ωρίμανση δράσεων και με τις ανάγκες για δαπάνες το επόμενο διάστημα.

Ήδη, υπάρχει στο «ταμείο» ένα ποσό 4 δισ. ευρώ περίπου από την προκαταβολή του 2021, ενώ προς τα τέλη του μήνα αναμένεται η 1η έκθεση προόδου για την καταβολή  της δόσης. Σημειώνεται πως προς το παρόν αίτηση πληρωμής έχουν υποβάλει τέσσερις χώρες της ΕΕ, ενώ επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν υπογράψει επτά χώρες (σ.σ. η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη διαδικασία το 2021).

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα και την πρώτη εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία του Ταμείου, αλλά επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διαδικασία που εφαρμόζεται για τη συγκέντρωση και την εκταμίευση της χρηματοδότησης. Προαναγγέλλει ξεχωριστές εκθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων δαπανών.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία:

1

2

3

4

 

 

 

photo https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This