EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Τα αιθέρια έλαια μπορεί να δηλητηριάζουν τα ζώα μας

Τα αιθέρια έλαια μπορεί να δηλητηριάζουν τα ζώα μας

25 Mar, 2024

Τα αρωματικά στικς και οι diffusers που διαχέουν σταγονίδια από αιθέρια έλαια στον χώρο, δημιουργούν μια αίσθηση καθαρότητας στον χώρο, αφού φροντίζουν για μια σταθερή όμορφη αρωματική αίσθηση. Όμως, ιδιαίτερα οι diffusers φαίνεται να κρατούν ένα ένοχο μυστικό σε σχέση με τα ζώα μας: μπορεί να αποτελούν κίνδυνο.

Είτε συνδυάζουμε την χρήση των τεχνητών αυτών αρωματικών συσκευών με τις ώρες που χαλαρώνουμε, είτε τα χρησιμοποιούμε όλη μέρα (οι diffusers (νεφελοποιητές) ρυθμίζονται να απελευθερώνουν αρωματικά σταγονίδια σε τακτά διαστήματα), θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τους τρόπους με τους οποίους επιβαρύνουν την υγεία του σκύλου, της γάτας, ή -γενικά- των κατοικιδίων μας.

aroma 4076727 640

Τα αιθέρια έλαια, που χρησιμοποιούνται από τους diffusers, είναι συμπυκνωμένα υγρά εκχυλίσματος φυτών τα οποία εξάγονται είτε με ατμό (πρώτα θερμαίνονται τα φύλλα ή τα άνθη, δεσμεύεται το έλαιο και μετατρέπεται ξανά σε υγρό), είτε τρυπώντας φλούδες φρούτων ώστε να αποβληθεί το έλαιο. Με λίγα λόγια, είναι απόλυτα φυσική η πηγή προέλευσης των αιθερίων ελαίων, και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται σε θεραπευτικές μεθόδους, όπως είναι π.χ. η αρωματοθεραπεία.

Όμως, όπως ισχύει για συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες είναι προσιτές για τους ανθρώπους αλλά όχι για τα ζώα, το ίδιο ισχύει και για τα αιθέρια έλαια: κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον οργανισμό των ζώων, επηρεάζοντας αρνητικά το δέρμα, το αναπνευστικό, ακόμη και το κυκλοφορικό τους σύστημα, εφ’ όσον η απορρόφηση γίνεται από το δέρμα και τα σταγονίδια εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματός τους.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατηγορία «τοξικών αιθερίων ελαίων» από αυτή την άποψη, η οποία περιλαμβάνει τα έλαια πεύκου, τεϊόδεντρου, κανέλας, εσπεριδοειδών, μέντας, ylang-ylang, έλαιο από φλησκούνι, σημύδα, ευκάλυπτο κ .ά.

Έχει σημασία, πριν αποφασίσετε να αρωματίσετε τον χώρο σας, να ελέγξετε ποια είναι τα έλαια που δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του ζώου σας, καθώς και το πόσο συμπυκνωμένα είναι αυτά τα έλαια. Εάν χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο υψηλής πυκνότητας, ακόμη και μερικές σταγόνες αρκούν για να επηρεαστεί το ζώο σας σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ένα έλαιο υψηλής πυκνότητας και καλής ποιότητας, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό από ό,τι ένα έλαιο αραιότερο και κακής ποιότητας.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όλα τα παραπάνω θα ίσχυαν ακόμη και για έναν άνθρωπο που έχει αναπνευστικά προβλήματα, πόσο μάλλον για τα ζώα, των οποίων η όσφρηση αλλά και γενικότερα ο οργανισμός (δέρμα, όραση κ.λπ.) είναι σε μεγαλύτερο βαθμό ευαίσθητα. Τα ζώα έρχονται σε άμεση επαφή με επιφάνειες στις οποίες διαχέονται σταγονίδια από αυτές τις συσκευές, όπως το πατωμα ή τα χαλιά. Στις επιφάνειες αυτές τα ζώα κοιμούνται, τρώνε, παίζουν.

Αν παρατηρήσετε στο ζώο σας κόκκινα μάτια ή μάτια περισσότερο υγρά από το συνηθισμένο, πολύ υγρή ή κόκκινη μύτη, δυσκολία στην αναπνοή, συνεχές φτάρνισμα ή βήχα, περισσότερα σάλια από ό,τι συνήθως, κόκκινα χείλη και στόμα, ή εάν το παρατηρείτε να τρίβει τα αυτιά ή το πρόσωπό του, τότε θα πρέπει να κάνετε κάτι με τον νεφελοποιητή σας, γιατί έχει αρχίσει να επηρεάζει την υγεία του ζώου.

Μια ακόμη σοβαρή ένδειξη για αυτό, είναι ο λήθαργος: το ζώο αρχίζει να κοιμάται περισσότερες ώρες από ό,τι συνήθως. Φαίνεται κουρασμένο και εξαντλημένο.

 Είναι στο χέρι σας να απολαμβάνετε μια καθαρή ατμόσφαιρα αλλά να είστε όλοι καλά μέσα στην οικογένειά σας, αφού τα ζώα είναι μέρος της οικογένειας, και πρέπει να τιμάμε την ύπαρξή τους προσέχοντας την ευζωΐα τους.

 

 

 

https://purewow.com, photo StockSnap, asundermeier / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This