EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Τα Θύματα της Βάρκιζας

22 Jan, 2024
Τα Θύματα της Βάρκιζας

Τα Θύματα της Βάρκιζας

Τα Θύματα της Βάρκιζας

Ο μπαρμπα-Στάθης Καναβός, ο άγιος Ανθρωπος-Γιατρός, μας όρκισε Αετόπουλα, ένα πρωί του 1943, στο εκκλησάκι της Αγια-Παρασκευής. Και μας βάφτισε «νέους Κολοκοτρώνηδες». Τη δική μας γενιά, των 15ρηδων Aετόπουλων της Αντίστασης, η Συμφωνία της Βάρκιζας τη σημάδεψε για πάντα.
Προφτάσαμε να ζήσουμε, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Μεσσήνη Μεσσηνίας, έξι μήνες ελευθερίας: από το Σεπτέμβρη του ’44 που έφυγαν οι Γερμανοί μέχρι το Φλεβάρη του 45 που έγινε η Βάρκιζα.

Το μάθαμε ένα πρωινό, όταν πέταξαν πάνω από τα χωράφια μας κάποια αεροπλάνα και σκόρπισαν χιλιάδες χαρτάκια με τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Γεμάτα υποσχέσεις ελευθερίας και δημοκρατίας. Έχω ένα τέτοιο, ακόμη, για… ενθύμιο. Δεν πέρασαν δυο μήνες και βρεθήκαμε στις φυλακές της Καλαμάτας, ως.. εχθροί του Έθνους!!..
Μετά από κάποια χρόνια και από πολλά βάσανα, μάθαμε πώς έγινε και τι σήμαινε η Βάρκιζα.Τα θυμίζω: Το βράδυ της 2ας Φεβρουαρίου 1945, σε μια πανάκριβη βίλα της Βάρκιζας μαζεύτηκαν τα μεγάλα κεφάλια εκείνης της εποχής και υπέγραψαν τη συμφωνία ανάμεσα στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την κυβέρνηση Πλαστήρα.

Αποτέλεσμα, εμφύλιος πόλεμος ως τις 30 Αυγούστου 1949.
Και το χειρότερο: η «γενική αμνηστία». Αμνηστία, δηλαδή, μόνο σ’ εκείνους που έλαβαν τις.. αποφάσεις. Ενώ για τους απλούς αγωνιστές σήμαινε «θάνατος». Και για τα Αετόπουλα της γενιάς μας, όσα επιβίωσαν, τάφος στα όνειρά τους. Βέβαια, η υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας καταδικάστηκε αργότερα ως ένα μεγάλο λάθος. Ήταν αργά όμως. Το άγριο κυνηγητό είχε πια αρχίσει.

Μίλησαν πολλοί και γράφτηκαν και θα γραφτούν πολλά για την πασίγνωστη πλέον Βάρκιζα και τα αμέτρητα θύματά της. Μισοί στο χώμα κι άλλοι μισοί στη φυλακή.
Με πρώτο θύμα τον Πάνο Τζαβέλλα. Μια ζωή, ζωντανό -νεκρό, στις φυλακές..

Εμείς θα μιλήσουμε για την «άγνωστη» Βάρκιζα και τα μικρά, άγνωστα θύματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας που άλλαξε ολόκληρη τη ζωή μας. Με τη βεβαιότητα ότι αντιπροσωπεύουμε αμέτρητα, άγνωστα θύματα, διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα του 1945-1950. Μικρά παιδιά που έσβησαν τα όνειρά τους.
Που άλλα σχεδίαζαν και άλλα, η ζούγκλα του Εμφυλίου τα ανάγκασε να σκύψουν το κεφάλι για να επιβιώσουν.
Θα μιλήσουμε για κάποια 15χρονα Αετόπουλα που ένιωθαν νέοι Κολοκοτρώνηδες που έγραφαν συνθήματα και πέταγαν προκηρύξεις κατά των Γερμανών.. Τα πρώτα θύματα της Βάρκιζας…Και γι’ αυτά που γλίτωσαν και τα εξαφάνισαν τα διαβόητα «κοινωνικά φρονήματα». Μια κατάρα που κράτησε 20 χρόνια..

    “…Για το Θανάση, το 15χρονο Αετόπουλο που έγραφε ποιήματα και ήθελε να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Τον σκότωσαν έξω από τη Θουρία – ήταν κρυμμένος σε ένα φορτηγό για την Αθήνα.
Για το Αργύρη, που τον σκότωσαν μπροστά στο κουρείο του πατέρα του.
Για το Μιλτιάδη, που δεν έγινε ποτέ δάσκαλος και επιβίωσε ως λαχειοπώλης.
Για τον τυχερό Παναγιώτη, που δραπέτευσε και «πρόκοψε» εργάτης στη Γερμανία.
Και για το Νάσο που πήδησε τη μάντρα και δεν εκτελέστηκε. Που τον βγάλανε από τους προσκόπους για να μη… μολύνει τα άλλα παιδιά. Που τα διαβόητα “κοινωνικά φρονήματα”, του έκλεισαν τις πόρτες  των Πανεπιστημίων.. Επιβίωσε με μια γραφομηχανή έξω από τα Δικαστήρια. Ώσπου να καταφέρει να βρει τον δρόμο του…

    Τυχεροί αυτοί που άντεξαν και πρόκοψαν με χίλια βάσανα, μέσα κι έξω από τη χώρα μας. Γνωρίζοντας σπάνιες διακρίσεις στην ωριμότητά τους. Τιμώντας την πατρίδα τους που τους… βασάνισε στα νιάτα τους, μετά τον εφιάλτη της Βάρκιζας.

     Ας αφιερώσουμε αυτές τις λίγες γραμμές στον αλησμόνητο μπάρμπα-Στάθη τον Καναβό. Κι όταν μετά τη Βάρκιζα, βρεθήκαμε πλάι-πλάι στο τσιμέντο, στις φυλακές του Ζέρβα, στην Καλαμάτα, μας είπε: «Να είστε περήφανοι… Και τον Κολοκοτρώνη, μόλις έφυγαν οι Τούρκοι, τον βάλανε φυλακή οι Έλληνες…» Το «μάθημα» που σημάδεψε για πάντα τη ζωή μας.  Και κάποιοι στίχοι από το “Ακκορντεόν” που τραγουδάει πάντα η ψυχή μας:

     ” …Αρχινισμένο σύνθημα πάντα μου μένει, όποτε ακούω, από τότε,
ακορντεόν
κι έχει σα στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει, δεν θα περάσει, δεν θα περάσει ο
φασισμός..” 

photo https://www.redtopia.gr/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This