EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
εντάσεις στην Κίνα

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού εγείρουν εντάσεις στην Κίνα κατά των κυβερνητικών μέτρων

28 Nov, 2022

Τρία χρόνια υπομονή έκανε ο κινεζικός λαός απέναντι στα σκληρά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι που φαίνεται να ξεπερνά πλέον τα όρια, για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν να ξεσπούν οι εντάσεις στην Κίνα, αφού τα κυβερνητικά μέτρα μοιάζουν να είναι πια αβάσταχτα.

Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες, με συνθήματα κατά της πολιτικής του Xi Jinping, ο οποίος έχει θέσει τον στόχο “των μηδενικών κρουσμάτων” εξαντλώντας όμως τους πολίτες της χώρας. Ο λαός είναι πλέον κουρασμένος και οργισμένος, και αυτό είναι κάτι που το CCP θα πρέπει να διαπραγματευτεί άμεσα.

Η αφορμή για το ξέσπασμα ήταν η πυρκαγιά σε ένα διαμέρισμα στην πόλη Urumqi, η οποία στοίχισε την ζωή σε 10 ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καούν παγιδευμένοι στο διαμέρισμά τους αφού υπήρχε απαγόρευση εξόδου, λόγω του αυστηρού lockdown. Αυτό ήταν αρκετό για να ξεσπάσει η οργή των πολιτών, αλλά και ο φόβος, αφού τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν ανθρώπους να ουρλιάζουν για βοήθεια, παγιδευμένοι στις φλόγες.

Στο άμεσο παρελθόν, και πέρα από την συγκεκριμένη πυρκαγιά, καταγράφηκαν περιστατικά εγκύων γυναικών που έχασαν τα μωρά τους λόγω του ότι δεν είχαν την δυνατότητα να νοσηλευθούν, ηλικιωμένων που πέθαναν λόγω μη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη κ.λπ. Ανάμεσα σε αυτά, σημειώνεται βέβαια και η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, ή ακόμη και φονικά δυστυχήματα, όπως το λεωφορείο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους που μεταφέρονταν σε κέντρα καραντίνας, ή τα παιδιά που πέθαναν μέσα σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν περιόρισε τα αυστηρά μέτρα, αντίθετα, ο Xi Jinping, μετά την επανεκλογή του στο πρόσφατο συνέδριο του ΚΚΚ έκανε σαφές ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα συνεχίσει ακάθεκτο.

Η τεράστια έκταση της Κίνας βρίσκεται αυτή την στιγμή, αφ’ ενός να μετρά τα λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού, αφ’ ετέρου να έχει τους πιο οργισμένους κατοίκους από άκρη σε άκρη, αφού τα μέτρα επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής, κάθε επαγγελματικό κλάδο, κάθε παραγωγικό κορμό, και κάθε ηλικία και τάξη.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν με την μοναχική διαμαρτυρία ενός άνδρα, που εκφράστηκε ανοιχτά κατά του προέδρου, δίνοντας την σκυτάλη σε μια διαμαρτυρία εκατοντάδων εργατών στην πόλη Τζενγκτζού, οι οποίοι ήρθαν σε ένταση με την αστυνομία. Μετά την πυρκαγιά που σκότωσε 10 άτομα, οι άνθρωποι πια κατέβηκαν στην πόλη όπου συνέβη το τραγικό συμβάν, στην Σαγκάη, στο Πεκίνο, στην Γουχάν, την Ναντζίνγκ και στο Τσενγκ-ντού. Το σύνθημα σε αρκετές περιπτώσεις είναι άμεσο: ζητείται η παραίτηση του προέδρου και του ΚΚΚ.

Η κυβέρνηση της Κίνας, για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τόσο ευρεία άμεση αντίδραση, καθώς είναι μια χώρα αυστηρής λογοκρισίας και απόλυτα περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει να λάβει σύντομα αποφάσεις για να αποσυμφορήσει το σκηνικό. Ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Χόπκινς, Χο-Φουνγκ Χουνγκ, αναφέρει σχετικά πως αυτή η τρομερή κατάσταση είναι μια σημαντική δοκιμασία για τον πρόεδρο της χώρας. Αφ’ ενός, αν οι διαδηλώσεις συνεχίσουν, θα πρέπει να πιέσει ώστε να υπάρξει καταστολή, αφ’ ετέρου -αν οι τοπικές κοινωνίες αρνηθούν να προχωρήσουν σε καταστολή- θα πρέπει να αντιμετωπίσει χαλάρωση των μέτρων για την επίτευξη του “μηδενικού κορωνοϊού”.

Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά εμβολιασμένων στην χώρα θεωρούνται χαμηλά, αφού οι ηλικιωμένοι δεν έχουν προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό, υπάρχει έλλειψη σε αποτελεσματικά κινεζικά εμβόλια, και άρνηση από πλευράς κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα δυτικά εμβόλια.

Περιοχές όπως το Πεκίνο και η Γκουανγκ-τζου, έθεσαν περιοριστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν νέες εστίες, παρ’ όλο που οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως αυτά τα αυστηρά μέτρα δεν μπορούν να λαμβάνονται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, η δήλωση του ανώτερου συνεργάτη για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων Γιαντζονγκ Χουάνγκ, οδηγεί σε σκέψεις:  “Ακόμη και αν η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει πορεία τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσει την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πλέον επαρκή κρατική ικανότητα ή δημόσια υποστήριξη για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού”.

Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η χαλάρωση των μέτρων θα φέρει την χώρα εκτός ελέγχου, ότι οι θάνατοι θα είναι μεγάλοι σε αριθμό και πως αυτό θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή. Ο φόβος αυτός για τον κορωνοϊό όμως, έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό και στον λαό, αφού η επί τρία χρόνια επικοινωνία της κυβέρνησης επαναλάμβανε ότι ο ιός είναι ο τρομερός εχθρός και πως δεν υπάρχουν επαρκή εμβόλια για αυτόν.

Στο παρασκήνιο αυτού του φόβου, φημολογήθηκε ότι στο εργοστάσιο της Foxconn στην πόλη Σιτζιατζουανγκ, θα χρησιμοποιούσαν ινδικά χοιρίδια ελεύθερα, για να δουν τί θα συμβεί εάν επιτρεπόταν να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, κάτι που δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο πανικό.

Τώρα πια όμως, ο φόβος γίνεται θυμός, κάτι το οποίο φαίνεται και από τις τελευταίες αντιδράσεις, αφού οι διαδηλωτές δεν διστάζουν να σταθούν χωρίς μάσκες μπροστά στις κάμερες, και να μιλήσουν ανοιχτά με ακραία συνθήματα.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This