EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Τα νέα του κόσμου

23 Oct, 2022
Τα νέα του κόσμου

Τα νέα του κόσμου

Τα νέα του κόσμου

Τα νέα του κόσμου, Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022.

 

Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Γαλλίας – Γερμανίας

Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς στην γαλλική πρωτεύουσα, για να συζητήσουν το σκηνικό των εντάσεων που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Αυτό αποφασίστηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς κοινός τους στόχος, όπως δήλωσαν, είναι η διατήρηση του στενού συντονισμού στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Η ένταση ξεκίνησε όταν ανακοινώθηκε η αναβολή του Συμβουλίου Υπουργών Γαλλίας – Γερμανίας λόγω “διαφωνίας σε θέματα άμυνας και ενέργειας”, όπως δήλωσε η γαλλική πλευρά. “Εργαζόμαστε σε σημαντικά θέματα, που επηρεάζουν την κυριαρχία και των δύο πλευρών, ως εκ τούτου κρίναμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταλήξουμε σε φιλόδοξα σχέδια που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της στιγμής”.  Ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχτεί τον Γερμανό ομόλογό του την Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο, ώστε να δοθεί νέα εκκίνηση στις γαλλογερμανικές σχέσεις.

 

Η Ολλανδία ζητά να συσταθεί ειδικό δικαστήριο για τον Βλαντμίρ Πούτιν

Να δικαστεί ο Πούτιν σε ειδικό δικατήριο για την εισβολή στην Ουκρανία, ζητούν βουλευτές της Κάτω Βουλής της Ολλανδίας. Αυτό προτάθηκε δια στόματος Sjoerd Sjoerdsma των Δημοκρατικών 66, ο οποίος συγκεκριμένα ζήτησε να συσταθεί το δικαστήριο στην Χάγη, τόσο για τον Ρώσο πρόεδρο όσο και για τους συνεργάτες του. Δήλωσε μάλιστα ότι σημαντικό θα είναι να μην γλιτώσει ατιμώρητος την πράξη αυτή, όταν θα τελειώσει ο πόλεμος.

Η Χάγη προτάθηκε ως σημείο σύστασης αυτού του δικαστηρίου, αφού εκεί έχουν στο παρελθόν καταδικαστεί επιτυχώς σοβαρά εγκλήματα πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, όπως δήλωσε ο βουλευτής, αυτή την φορά θα χρειαστεί ξεχωριστό δικαστήριο γιατί είναι “πλέον νομικά αδύνατο μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου” να δικαστεί το θέμα του Πούτιν, γιατί “δεν υπάρχει κανένα δικαστήριο που να μπορεί να τον δικάσει αυτή την στιγμή”.

 

Διεθνής εκνευρισμός για την Μάλτα και το θέμα των προσφύγων

Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάλλονται κατά της Μάλτας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων σε τρίτες χώρες, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους. Μεγάλος αριθμός μεταναστών ταξιδεύουν προς την Μάλτα κυρίως από την Βόρεια Αφρική, και η χώρα επικρίνεται γιατί φαίνεται να αγνοεί τις εκκλήσεις για βοήθεια αλλά κυρίως καθυστερεί και τις αποστολές διάσωσης, προωθώντας τους μετανάστες προς την Λιβύη, όπου σαφέστατα υπάρχει κίνδυνος για αυτούς. Οι φωνές κατά της χώρας ξεσηκώθηκαν και πάλι όταν 23 άτομα που έφτασαν εκεί από την Αίγυπτο, έμειναν για τέσσερις ημέρες σε ακραίες καιρικές συνθήκες χωρίς τροφή και νερό “θέτοντας σκόπιμα την ζωή τους σε κίνδυνο”, όπως ανέφερε ανθρωπιστική οργάνωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Alarm Phone η Sea Watch και η Mediterranea Saving Humans ενώνουν τις φωνές τους σε κοινή ανακοίνωση στην οποία δηλώνουν: «Ως οργανώσεις που ασχολούνται με δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης  στη θάλασσα, καταγγέλλουμε τη βίαιη μεταφορά αυτών των 23 ανθρώπων στην Αίγυπτο και ζητάμε να υπάρξουν συνέπειες στις κατάφωρες παραβιάσεις του θαλάσσιου και διεθνούς δικαίου από τη Μάλτα».

 

Τραγικό ατύχημα στην Κόστα Ρίκα

Ανοιχτά του Πουέρτο Λιμόν στα ανατολικά της Κόστα Ρίκα, κατέπεσε στην θάλασσα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν πέντε Γερμανοί. Τμήματα του αεροπλάνου παρασύρθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα και βρέθηκαν δύο πτώματα, ενός ανηλίκου και τμήματα από το σώμα ενός ενηλίκου.  Σύμφωνα με την γερμανική Bild, στο αεροσκάφος επέβαιναν ο ιδρυτής των γυμναστηρίων McFit Ράϊνερ Σάλερ, η σύντροφός του, τα δύο τους παιδιά, ένας άνδρας και ο πιλότος.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε ιδιωτική πτήση, είχε απογειωθεί από την πολιτεία Τσιάπας του Νότιου Μεξικού, και έχασε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυλοφορίας στην Κόστα Ρίκα το απόγευμα της Παρασκευής. Όσο έπεφτε η νύχτα οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν τον εντοπισμό του, και οι έρευνες συνέχισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

   

  Εχθροί των οικογενειακών αξιών της Τουρκίας οι καλλιτέχνες

  Αστειευόμενη για το σχολείο από το οποίο φοίτησε, κατά την διάρκεια μιας συναυλίας, η Γκιουλσέν, δεν υπολόγισε ότι και ο Τούρκος πρόεδρος είχε φοιτήσει σε αυτό το σχολείο. Η φράση της “η διαστροφή μου μάλλον οφείλεται στην φοίτησή μου στο θρησκευτικό σχολείο Ιμάμ Χατίπ”, ήταν αρκετή για να συλληφθεί και να οδηγείται προς απολογία, έχοντας ήδη “ένοχο παρελθόν” με τις τολμηρές εμφανίσεις της και την σαφή υποστήριξή της στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα ότι η κοινότητα αυτή “εκφυλίζει τις οικογενειακές αξίες”.

  Το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης με την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ φαίνεται να οδηγεί σε μια “cancel culture” στην Τουρκία, καθώς συναυλίες της Μόσο ακυρώθηκαν το καλοκαίρι μετά από παρέμβαση υπερσυντηριτικών οργανώσεων που αναφέρουν “ανήθικες συμπεριφορές”. Τον  Σεπτέμβριο ακυρώθηκε η συναυλία των Zakkum καθώς θεωρήθηκε ότι το όνομα του συγκροτήματος (“πικροδάφνη”) παραπέμπει στις γραφές που αναφέρουν ότι η λέξη παραπέμπει στην κόλαση. Οι διοργανώσεις ακυρώνονται με την δικαιολογία “για λόγους ασφαλείας”, αλλά όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μουσικών Ρετζέπ Εργκιούλ “εμείς ξέρουμε ότι θρησκευτικές ομάδες προσφεύγουν στις αρχές για να απαγορεύσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις”.

   

  Έκτη εβδομάδα φονικών διαδηλώσεων στο Ιράν

  Στον κύκλο των έντονων διαδηλώσεων στο Ιράν μπαίνουν τώρα οι έμποροι και οι εργάτες, αφού ενώθηκαν με τους διαδηλωτές από το Σάββατο. Ένα μήνα πριν, η δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία, “επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της”, στάθηκε η αφορμή για τις ακραίες εντάσεις στην χώρα. Πρόκειται για τις πιο μαζικές και έντονες διαδηλώσεις στο Ιράν μετά το 2019, και η βίαιη καταστολή τους ήδη έχει κοστίσει την ζωή σε 122 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά. 

  Μαζί με τις εργατικές τάξεις, στην κινητοποίηση εντάσσονται και φοιτητές σε αρκετά πανεπιστήμια της χώρας, ενώ συνδικαλιστική οργάνωση των εκπαιδευτικών ζήτησε να γίνει την Κυριακή και την Δευτέρα εθνική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι αρχές την κινητοποίηση του λαού. Μάλιστα ακτιβιστικές οργανώσεις κατηγορούν τις αρχές ότι πραγματοποιείται εκστρατεία μαζικών συλλήψεων, και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε αθλητές, δημοσιογράφους, δικηγόρους και διάσημους της χώρας. 

  Από την πλευρά τους οι αρχές μιλούν απλά για “ταραχές, που κινητοποιούνται από εχθρούς του Ιράν”, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας την σημασία και το μέγεθος των γεγονότων.

   

  Απάντηση Θεοδωρικάκου στον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, Σοϊλού

  Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, για το θέμα των μεταναστευτικών ροών: “Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, όλος ο κόσμος είδαν την τουρκική στάση στην περίπτωση των 92 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο: Εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ψέματα, συκοφαντίες και μεσαιωνικές συμπεριφορές από την τουρκική πλευρά που δεν θα αποδεχθούμε!”.

  Η έντονη απάντηση του Υπουργού Θεοδωρικάκου ήρθε σαν απάντηση στην δήλωση του Σοϊλού, για τον τρόπο που χειρίζεται η Ελλάδα το μεταναστευτικό: «Ήταν μια πολιτική για να μας αποσταθεροποιήσουν, να μας κάνουν ξενοφοβικούς σαν αυτούς, να διασφαλίσουμε ότι θα αποτρέψουμε τυχόν μετανάστες που θα μπορούσαν να έρθουν σε αυτούς σκοτώνοντας, βασανίζοντας και εκφοβίζοντάς τους με τον ίδιο τρόπο που κάνει η Ελλάδα, και για να δημιουργήσουμε ένα ατσάλινο τείχος για αυτούς για να μην πάνε στην Ευρώπη. Και οι δύο το εφάρμοσαν μόνοι τους και προσπάθησαν να μας κάνουν να το κάνουμε μέσω των στρατηγικών συμμάχων τους στην Τουρκία. Ο στόχος ήταν ένας: όλοι να πεθάνουν, όλοι να φοβούνται, να μην έρχονται μετανάστες σε εμάς. Γνωρίζουμε αυτή την απάνθρωπη, κακόβουλη προσέγγιση, αυτή την προσέγγιση που φέρνει προβλήματα στον τομέα μας. Και δεν είμαστε και δεν θα είμαστε πιόνι κανενός, αποθήκη λαθρομεταναστών».

  Πέθανε ο Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, Άρης Ραπανάκης

  Το χάλκινο  μετάλλιο των Ολυμπιακών  Αγώνων της Μόσχας του 1980, ο Άρης Ραπανάκης που αγωνίστηκε με τους Τάσο Μπουντούρη και Τάσο Γαβρίλη στο αγώνισμα της Ιστιοπλοΐας, άφησε την τελευταία του πνοή, όπως ανακοίνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιά, κλείνοντας με την δήλωση “η Ελλάδα, χάνει ακόμα έναν σπουδαίο Ολυμπιονίκη”.

   

  Τρίτη πενταετία για την κυβέρνηση του Σι Τζινπινγκ

  Άξιος συνεχιστής του καθεστώτος πο ιδρύθηκε από τον Μάο Τσε Τουνγκ, ο Σι Τζινπινγκ, αφού αναλαμβάνει εκ νέου τα καθήκοντά του για τρίτη πενταετία στην Κίνα, ως Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

  Ο Σι Τζινπινγκ ευχαρίστηκσε την ολομέλεια του κόμματος για την εμπιστοσύνη της. “Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο, και ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα” δήλωσε ο εκ νέου αρχηγός της Κίνας αλλά και του κινεζικού στρατού. “Πετύχαμε δύο θαύματα: ταχεία οικονομική ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα”, δήλωσε στην ομιλία του στους δημοσιογράφους. 

  Παρ’ όλα αυτά η οικονομία της Κίνας φαίνεται να επιβραδύνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού το κόστος των μέτρων που ελήφθησαν για τον κορωνοϊό αφ’ ενός, η κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ αφ’ ετέρου και οι κριτικές για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται να εγείρουν θέματα που απαιτούν επίλυση.

   

  Σε αναζήτηση υποστηρικτών για την εκ νέου ηγεσία ο Μπόρις Τζόνσον

  Μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας από την ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται ξανά σε θέση αναζήτησης υποστηρικτών. Ένας αριθμός μελών του Συτνηρητικού κόμματος ήρθαν πιο κοντά στον Ρίσι Σούνακ, γεγονός που εντείνει τις προσπάθειες του Τζόνσον. Η κύρια δικαιολογία τους για την στήριξη του Σούνακ είναι ότι “η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια επιστροφή στην σαπουνόπερα. Δεν είναι ώρα για το στιλ του Μπόρις”. Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός Στιβ Μπέϊκερ.

  Ο Σούνακ, ο Τζόνσον και η Μόρντοντ χρειάζεται να εξασφαλίσουν στήριξη 100 βουλευτών για να είναι υποψήφιοι για την θέση του επόμενου πρωθυπουργού. Όταν τον Ιούλιο παραιτήθηκε ο Σούνακ από την θέση του, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την πωθυπουργία αφού μια γενικότερη ανταρσία οδήγησε σε μαζική παραίτηση υπουργών. Με τον φόβο ότι αυτό το σκηνικό μπορεί να επαναληφθεί, σε μια χώρα που χρειάζεται σταθερότητα, οι βουλευτές φαίνεται να μην χαρίζουν εύκολα την στήριξή τους στον Τζόνσον.

   

   

  photo https://pixabay.com/el/

   

  Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

  Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

  Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

   

  Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

  Άλλα Άρθρα

  Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

  Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

  Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

  Τελευταία Άρθρα

  Σχολιασμός Επικαιρότητας

  Ενδιαφέροντα Θέματα

  Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


  Συμβουλές Μαγειρικής

  Estiatorio Milos Miami
  Estiatorio Milos Miami
  Estiatorio Milos Miami
  International sounds DJ Entertainment

  Pin It on Pinterest

  Share This