EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά!

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά!

28 Mar, 2024

Όταν αναφερόμαστε στον όρο συναίσθημα, εννοούμε την ψυχική εκείνη κατάσταση από την οποία διακατέχεται κάποιος, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τα αισθήματα και τις σκέψεις του και έχει είτε θετική είτε αρνητική χροιά. Προέρχεται από το πρόθεμα συν, το οποίο υποδηλώνει ομοιότητα και σύνδεση (σχέση) και τη λέξη αίσθημα. Αισθάνομαι θα πει βλέπω, παρατηρώ. Η ίδια η λέξη λοιπόν μας υποδηλώνει και τη σημασία της, ακόμα κι αν δεν έχουμε ουδεμία γνώση των προαναφερθέντων.

Τα συναισθήματα χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες, οι οποίες είναι η Αγάπη, η Αμφιβολία, η Ευτυχία, το Μίσος και ο Φόβος. Τα πέντε αυτά κυρίαρχα συναισθήματα περιέχουν με τη σειρά τους μια σειρά από 54 γνώριμα συναισθήματα όπως η ευφορία, το θάρρος, η έκπληξη, η υπομονή, η ζήλια και ούτω καθεξής.

Από την ώρα που θα γεννηθούμε μας κυριεύουν διάφορα συναισθήματα στοχεύοντας στο να καταλάβει ο άνθρωπος που θέλουμε τί επιδιώκουμε να του πούμε, πολύ συχνά χωρίς να χρησιμοποιούμε καν λέξεις. Οι μορφασμοί και οι εκφράσεις του προσώπου μας θα καθρεφτίσουν αυτό που βρίσκεται στην ψυχή μας. Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι όχι μόνο τα γνωστοποιούμε, αλλά τα μεταδίδουμε κιόλας. Λειτουργώντας όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία, η έκρηξη ή ο αναβρασμός που δημιουργείται σε ένα άτομο/πομπό, είτε από θετικά είτε από αρνητικά συναισθήματα έχει τόσο τη δύναμη, όσο και την τάση να μεταδίδεται στο άλλο άτομο/δέκτη, πολύ πιο εύκολα από οτι θα μπορούσε να μεταδοθεί ακόμα και ένα ιός. Ως αποτέλεσμα ο δέκτης αυτός επηρεάζεται άμεσα κι έτσι σε συντριπτική πλειοψηφία αρχίζει να βιώνει απευθείας αντίστοιχα λύπη, αγωνία, χαρά. Θυμάστε την εκπομπή «Χαμογελάστε, είναι μεταδοτικό»;

Με βάση την επιστημονική κοινότητα, από βιολογικής απόψεως, έχουμε την εγγενή ασυνείδητη ικανότητα να μιμούμαστε τις εξωτερικές εκδηλώσεις των άλλων και τελικά να υιοθετούμε τις εσωτερικές καταστάσεις τους. Πέρα από έναν θεωρητικά τρόπο επικοινωνίας και με βάση τον Άνταμ Σμιθ, φιλόσοφο και πατέρα της οικονομικής επιστήμης, αυτό αποτελεί και ένα μέσο συμπάθειας με σκοπό να αποδείξουμε σε κάποιον ότι συμπάσχουμε με την κατάστασή του. Σε πείραμα που διενεργήθηκε προ καιρού μάλιστα, οι ερευνητές τοποθέτησαν ακουστικά στους συμμετέχοντες, υποβάλλοντάς τους να ακούσουν μη λεκτικά φωνητικά ντοκουμέντα, ζητώντας τους να μην αντιδράσουν καθόλου κατά τη διάρκειά τους. Ως αποτέλεσμα σε όλους τους συμμετέχοντες ενεργοποιήθηκαν τα αντίστοιχα τμήματα του εγκεφάλου τους, τα οποία συνδέονται με την εκδήλωση συναισθημάτων μέσω των εκφράσεων του προσώπου.

Ηλίου φαεινότερον λοιπόν ότι τα συναισθήματα εκτός από αμοιβαία καταλήγουν να είναι και άκρως μεταδοτικά, πολύ πρίν το αντιληφθούμε και οι ίδιοι. Για αυτό τον λόγο οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την εκδήλωσή τους και να επιδιώκουμε όσο αυτό είναι εφικτό να μεταδίδουμε χαρά και θετικότητα. Το βέβαιο είναι ότι θα επιστρέψει πίσω σε εμάς!

 

Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.

Maya Angelou – Αφροαμερικανίδα ποιήτρια  (1928-2014)

photo StockSnap / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This