EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Τα τελευταία Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη

Τα τελευταία Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη

18 Dec, 2023

Συνέχεια του διηγήματος της Χριστίνας Δετσαρίδου

 

     Τελικά το ανακοίνωσε και ξελάφρωσε. Αυτό ήταν. Καλό ή κακό, το αποφάσισε και ήταν αμετάκλητο· αυτό άλλωστε τους συμβούλευε όλους και ο πατέρας. Στην πραγματικότητα δεν περίμενε τέτοια ουδέτερη αντιμετώπιση. Ίσως μέχρι τότε δεν είχε καταλάβει ποσό πολύ τον αγαπούσαν και κατ’ επέκταση κατανοούσαν ό,τι ο καθένας ήθελε, ώστε να δικαιολογήσει αυτή την φυγή, αυτή που του στέρησε ακόμη και τη στρατιωτική του θητεία! «Η απόφασή σου μείζονος σημασίας, το συναίσθημά μας ελάσσονος» αποκρίθηκε λακωνικά ο πατέρας. Όλοι έκαναν πρόποση και συνέχισαν το γεύμα ευδιάθετοι. Τα χαμογελά τους αποτυπώθηκαν στη μνήμη του, όπως και τα μάτια τους που δε μπορούσαν να προσποιηθούν, αποτυπώθηκαν κι αυτά σε μια εικόνα βουβή, όμως τόσο εύγλωττη!

          «Πως γίνεται αλήθεια η μοναξιά να μεγαλώνει αυτές τις μέρες;» Ο αέρας μετατρέπεται σε λεπτές νιφάδες χιονιού και δροσίζει το όμορφο πρόσωπό του. «Γιατί να μην είναι και σήμερα σαν όλες τις άλλες μέρες, γεμάτη με τηλεφωνήματα από το κέντρο εμπορίου, επαγγελματικές συναντήσεις, συνεντεύξεις, σεμινάρια, ταξίδια στην Ευρώπη και επικοινωνία με τόσο κόσμο;» Την κορυφή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας την άγγιξε προ πολλών ετών σε όλα τα επίπεδα – υλικά και ηθικά –, όμως το τίμημά της είναι βαρύ.

          Οι ομογενείς που γιορτάζουν τις άγιες αυτές μέρες με περίσσια ευλάβεια, πορεύονται προς την ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή  για να εκκλησιαστούν και μετά τη θεία λειτουργία, θα πορευθούν προς τα φημισμένα ελληνικά εστιατόρια της Αστόρια, για να λάβουν το επίσημο χριστουγεννιάτικο δείπνο και να γιορτάσουν, οι περισσότεροι με τις οικογένειές τους.

        28 χρόνια το ίδιο μοτίβο. Κουράστηκε ·  κάτι πρέπει ν’ αλλάξει. Το μητροπολιτικό μουσείο – λίγο πιο πάνω –, προβάλει πίνακες διάσημων ζωγράφων που αναδεικνύουν την ελληνική παράδοση. Τα έχει δει ολ’ αυτά ξανά και ξανά, σήμερα όμως δεν του λένε κάτι καινούργιο, ούτε του λείπουν επειδή η παράδοση και ο πολιτισμός δεν έλειψαν από το σπίτι του. Αυτό που του έλειψε είναι η εστία της ψυχής και της εφηβείας του και άνθρωποι να αγαπά και να μοιράζεται, του έλειψε το μήνυμα από το λιτό βίο του νεογέννητου θεανθρώπου που τον άφηνε ο πατέρας να μαντέψει, διαβάζοντάς του ευλαβικά σαν σήμερα, αποσπάσματα από τα ευαγγέλια.

 

     Κατευθύνεται προς το κέντρο Ροκφέλερ για να θαυμάσει τα σπουδαία γλυπτά μοντέρνας τέχνης με χριστουγεννιάτικο θέμα που φιλοξενούνται στον υπαίθριο χώρο του, αλλά αλλάζει γνώμη και στρίβει στον παράπλευρο της 54ης οδού, για να βρει το μπαράκι όπου πίνουν τις καθημερινές με τα φιλαράκια τα ουισκάκια τους, συνήθως με τη δύση του ήλιου που λούζει με τα πορτοκόκκινα χρώματά του σε σημεία, τους ανήλιους κάθετους στην 5η λεωφόρο δρόμους. Πλησιάζει το πρόσωπό του στα τετράγωνα πλαίσια του χιονισμένου παραθύρου και αναζητά τους γνωστούς, αλλά κάνεις δεν είναι εκεί. Μπαίνει και κάθεται στο ίδιο πάντα βαθυκόκκινο βελούδινο σκαμπό στην έξω πλευρά του μπαρ, ανοίγει την αριστερή πλευρά του πράσινου παλτό από κασμίρι και αστρακάν, βγάζει από την εσωτερική τσέπη ένα πούρο, το ανάβει, πίνει μια γουλιά από το ουίσκι που του σερβίρεται ταχυδακτυλουργικά με το ποτήρι να εκτελεί συρόμενη πορεία πάνω στην ξύλινη επιφάνεια του πάγκου χωρίς να το ζητήσει, σβήνει το πούρο, αφήνει χαρτονόμισμα που η αξία του ισοδυναμεί με τρία ποτά, κλείνει με νόημα το μάτι στον μπάρμαν και αποχωρεί συνάμα με τη λήξη του αγαπημένου του τραγουδιού 52nd street του Billy Joel.

 

 

Συνεχίζεται

 

 

 

photo 97ahmadtello / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This