EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Τα τελευταία Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη

Τα τελευταία Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη

14 Dec, 2023

Μικροδιήγημα – A βραβείο ΕΠΟΚ 2022 Εξαιρετικά αφιερωμένο στη ομογένεια

Μανχάταν, Δευτέρα 24 Δεκέμβρη 2001, Οσίας Ευγενίας και Αγίου Αχμέτ, ώρα 17,30.

 

       Σφύζει από ζωή η 5η λεωφόρος. Η σα σμήνος από φωτισμένες πυγολαμπίδες ρέουσα κίνηση των αυτοκίνητων στους νεοΰορκέζικους δρόμους, τα στολισμένα με χιλιάδες λαμπιόνια δέντρα, οι φωταγωγημένες βιτρίνες στα ισόγεια των ουρανοξυστών, οι χριστουγεννιάτικες θεατρικές παραστάσεις με κινούμενα ομοιώματα ανθρώπων και ζωών εντός αυτών, οι ξυλοπόδαροι, οι ζογκλέρ και οι πλανόδιοι οργανοπαίκτες που αγγίζουν με τις μελωδίες τους τις άυλες ίνες της ψυχής, αποτυπώνουν την εικόνα του κέντρου «downtown», κυρίως όμως οι κάθε εθνικότητας γελαστοί και χαρούμενοι άνθρωποι που κυκλοφορούν παρέα – φορτωμένοι με γιορτινά πακέτα και σκορπίζουν την καλή τους διάθεσή στην ατμόσφαιρα αναζητώντας κατά την παραμονή των Χριστουγέννων, το θείο μήνυμα.

      Ο Ιάκωβος Παρέας όμως κυκλοφορεί μόνος, πιο ελαφρύς – χωρίς πακέτα και δώρα – βαρύς όμως σε διάθεση καθώς η μοναξιά του μεγαλώνει σε υπόσταση ανάμεσα στο πλήθος· θα’ λεγες μάλιστα ότι προσωποποιήθηκε για  να τον συνοδεύσει, ώστε να μη νιώθει μόνος –  χωρίς παρέα–, ο κύριος Παρέας.

     Ο χειμωνιάτικος βοριάς φυσά τα πλούσια γκριζοκάστανα μαλλιά του και η αίσθηση αυτή, παραπέμπει στην Ελλάδα που την αποχαιρέτησε πριν από 28 χρόνια, παραμονή Χριστουγέννων και τότε και μάλιστα Δευτέρα. Εάν δεν λάμβανε εκείνη τη Δευτέρα, εκείνη την τρομερή ενεργειακή δύναμη του βοριά που του δρόσιζε ευχάριστα το πρόσωπο, δε θα μπορούσε ν’ αποχαιρετήσει τους αγαπημένους ανθρώπους που τον συνοδεύσαν με περίσσια αγάπη στο ταξίδι της μέχρι τότε ζωής του, δε θα μπορούσε να τους το πει.

     Τότε που το γιορτινό τραπέζι στο πατρικό σπίτι ήταν στρωμένο με υπόλευκο κεντητό τραπεζομάντηλο και φιλοξενούσε στην επιφάνειά του όλα τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα –  ζωικά, φυτικά και αμυλούχα – που ειδικά για την ημέρα, δε θα μπορούσαν να λείπουν από το χριστουγεννιάτικο δείπνο της μεσοαστικής οικογένειας, που η μυρωδιά από τα φρεσκοφουρνισμένα τσουρέκια κυριαρχούσε στο χώρο, που το καντήλι ήταν αναμμένο και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, μικρό μεν, αλλά ήταν φορτωμένο με άπειρα χρωματιστά φωτάκια που αναβόσβηναν ρυθμικά και στολίδια που πάνω κάτω είχαν την ίδια ηλικία με τον ίδιο και χρωστούσαν την διάσωσή τους στην επιμέλεια της νοικοκυράς μητέρας του Μαριάνθης, θυμίζoντας το καθένα κάποια στιγμή από το παρελθόν και τον ίδιο, να καθρεφτίζεται με αστείες γκριμάτσες στα γυάλινα κοιλώματά τους, ώστε το πρόσωπό του να δείχνει παραμορφωμένο. Τότε που τα δώρα έστεκαν τακτικά τοποθετημένα στη βάση του δέντρου και ανταγωνίζονταν με τα χρωματιστά περιτυλίγματά τους και τις κορδέλες, τα στολίδια του· που η δια χειρός του πατέρα του Αντώνη κατασκευασμένη πετρόκτιστη εστία εκτελούσε αδιαμαρτύρητα το χρέος της, φιλοξενώντας την μανιασμένη φωτιά που κατέκαιγε τα καυσόξυλα και σκόρπιζε τη γλυκιά ζεστασιά της σ’ όλο το δώμα ·που τα τραγουδιστά κάλαντα των παιδιών της γειτονίας ηχούσαν ευχάριστα, που άπαντα τα μέλη της οικογένειας ήταν καθισμένα στις ίδιες πάντα θέσεις και ο πατέρας διάβαζε αποσπάσματα από τα ευαγγέλια και αν δεν τον απατά η μνήμη του, ο Αη Βασίλης έστεκε κι εκείνος εκεί, μισοκριμένος πίσω από την υφαντή λευκή κουρτίνα – στο μοναδικό κενό από έπιπλα σημείο του σαλονιού μεταξύ τραπεζαρίας και εστίας –, δίπλα στο παράθυρο. Από μικρό παιδί θυμάται αυτές τις εικόνες· τίποτα δεν άλλαζε, παρά μόνο το ότι χρόνο με το χρόνο, ο ίδιος μεγάλωνε, μα περισσότερο απ΄ όλα θυμάται τη θαλπωρή που απέπνεε αυτό το σαλόνι, αυτό το σπίτι!

 

Συνεχίζεται…

 

 

photo PublicDomainPictures / https://pixabay.com 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This