ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
sms

Συναγερμός για τις ηλεκτρονικές απάτες –Τα ψευδή SMS που ανοίγουν λογαριασμούς και αρπάζουν προσωπικά δεδομένα

3 Nov, 2021

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δεχθεί SMS ή μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, με το οποίου του ζητείται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού ή να βάλει νέους κωδικούς ασφαλείας, υποτίθεται για να προστατευθεί από κυβερνοεπιθέσεις και απάτες.

Όσοι ασυναίσθητα πάτησαν το σχετικό link ή ακολούθησαν τις οδηγίες πιστεύοντας ότι όντως το αληθοφανές μήνυμα προέρχεται από την τράπεζα τους, βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Κι αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά «επιδημία» στην Ευρώπη, που «φούντωσε» μαζί με την ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που επέβαλε η πανδημία. Ενδεικτικό του ότι οι απάτες έχουν περάσει σε… άλλη εποχή, είναι ότι ακόμα και το 2019, δηλαδή προ πανδημίας, η ΕΚΤ κατέγραψε αύξηση κατά 4,3% στην αξία των εξ αποστάσεως συναλλαγών με κάρτα, ενώ αυξημένες κατά 2,2% ήταν και οι απάτες μέσω POS, δείγμα του ότι τα κυκλώματα έχουν βρει τρόπους να παρακάμψουν πολλούς από τους κανόνες ασφαλείας.

Εκστρατεία ενημέρωσης από Europol και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μήνα Ασφάλειας στονδ Κυβερνοχώρο, η Europol, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΤΟ), εγκαινίασε την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις απάτες στον «κυβερνοχώρο» (cyber scams). Στο ενημερωτικό υλικό με την τυπολογία των απατών στον «κυβερνοχώρο» και τους τρόπους πρόληψης, πέραν των… συνηθισμένων περιπτώσεων π.χ. απάτες σε online αγορές, προστέθηκαν και τέσσερις νέες, που έχουν κινητοποιήσει πανευρωπαϊκά τις Εποπτικές και Διωκτικές Αρχές:

απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης
ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας
κλοπές στοιχείων ταυτότητας
απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).
Πώς στήνονται οι απάτες τεχνικής υποστήριξης

Η δράστης «Χριστίνα» σε καλεί υποδυόμενη τον πάροχο τεχνικής υποστήριξης, ισχυριζόμενη ότι υπάρχει πρόβλημα με το λογισμικό του υπολογιστή σου. Η υπηρεσία αναγνώρισης του τηλεφώνου σου εμφανίζει έναν τηλεφωνικό αριθμό από μια αξιόπιστη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, έτσι αν δεν είσαι υποψιασμένος πέφτεις στην παγίδα. Στο δεύτερο βήμα, η δράστης «Χριστίνα» σε παροτρύνει να δράσεις γρήγορα, ειδάλλως θα χάσεις όλα σου τα δεδομένα και σου συνιστά να κάνεις λήψη ενός προγράμματος, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα. Το πρόγραμμα που κατέβασες της δίνει πρόσβαση στον υπολογιστή σου και σε όλα σου τα δεδομένα.

Το επόμενο βήμα είναι το καθοριστικό: σου ζητάει μια μικρή αμοιβή για την παρεχόμενη υπηρεσία, προκειμένου να σε αναγκάσει να συνδεθείς στο περιβάλλον ηλεκτρονικής τραπεζικής της τράπεζας συνεργασίας σου. Αυτό ήταν! Η δράστης «Χριστίνα» πλέον έχει πρόσβαση στον τραπεζικό σου λογαριασμό και μπορεί να προχωρήσει στην εκτέλεση συναλλαγών.

Κλοπή «ευαίσθητων» δεδομένων

Η κλοπή στοιχείων ταυτότητας συμβαίνει όταν κάποιος κλέβει τα προσωπικά σου στοιχεία (π.χ. ονοματεπώνυμο, αριθμός πιστωτικής κάρτας, αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, αριθμός άδειας οδήγησης, αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, ΑΦΜ, κ.λπ.) με σκοπό την πραγματοποίηση απάτης.

Ο σκοπός της κλοπής των στοιχείων ταυτότητας ενδέχεται να είναι:

Το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού (π.χ. για την έκδοση πλαστών επιταγών ή λήψη δανείων)
Η παραβίαση email λογαριασμών
Η λήψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων
Η πώληση πληροφοριών σε άλλους δράστες στο διαδίκτυο
Πώς μπορεί να γίνει μια τέτοια κλοπή; Ο απατεώνας «Γιώργος» δημοσιεύει μια αγγελία εργασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι εσύ υποβάλεις την αίτησή σου (βιογραφικό, συνοδευτική επιστολή κ.λπ.) και τα προσωπικά σου στοιχεία (διαβατήριο ή ταυτότητα). Ο απατεώνας «Γιώργος» κάνει χρήση των προσωπικών σου στοιχείων μαζί με τη φωτογραφία του για να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα. Στη συνέχεια, πηγαίνει σε μια τράπεζα και χρησιμοποιεί την πλαστή ταυτότητα για να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και να πραγματοποιεί παράνομες συναλλαγές.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This