EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Τεχνολογία και Άνθρωπος

Τεχνολογία και Άνθρωπος

30 Oct, 2023

Ένας νέος ξένος Καθηγητής Ψυχολογίας, δήλωσε ξεκάθαρα αυτές τις μέρες «Να αποσυνδεθούμε από την Τεχνολογία, ώστε να συνδεθούμε με τους Ανθρώπους».

Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε τις σκέψεις του. Σκέψεις που μας κάνουν, ασφαλώς, να αναρωτιόμαστε όλοι, αν είναι δυνατόν ένας νέος επιστήμονας να “καταδικάζει¨, κατά κάποιον τρόπο, την τεχνολογία..
Τι είναι η ευτυχία και πώς μπορεί να την αποκτήσει  ένας Άνθρωπος, μας ρωτάει και μας απαντάει ταυτόχρονα.
” Είναι μια διά βίου επίπονη προσπάθεια που στο τέλος μπορεί και να αποδειχθεί μάταια. Ή μήπως είναι κάτι που μπορούμε να αναλύσουμε, να κατακτήσουμε ή και να… σπουδάσουμε; Με λίγα λόγια: μπορούμε να εκπαιδευτούμε, στο να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι; “

Μας φαίνεται αδιανόητο σε μια εποχή που ο κόσμος καίγεται, σε Ανατολή και Δύση, να υπάρχει ένας Καθηγητής και να μας λέει ότι μπορούμε να γίνουμε… ευτυχισμένοι..!!

Και όμως, επιμένει.. Μπορούμε, μας λέει και το πιστεύει, να γίνουμε λίγο ή περισσότερο ευτυχισμένοι. ” Δεν θα έκανα αυτό που κάνω αν δεν το πίστευα. Πρέπει, όμως, να δουλέψουμε, να σπουδάσουμε. Και χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια για να καλλιεργηθεί. Αυτά διδάσκει η επιστήμη της ευτυχίας.”

Ομολογώ, δεν ήξερα ότι υπάρχει “Επιστήμη της Ευτυχίας.” Και όμως υπάρχει.
Μας το βεβαιώνει. «Η επιστήμη της ευτυχίας εστιάζει στην ευημερία, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο – σε θέματα όπως η αγάπη, η αυτοεκτίμηση, η αισιοδοξία και η χαρά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πιο διαδεδομένη εστίαση στην παθολογία – στη νεύρωση, το άγχος και την κατάθλιψη.
Επιπλέον, η επιστήμη της ευτυχίας εστιάζει κυρίως σε ό,τι λειτουργεί, είτε σε άτομα είτε σε σχέσεις.”

Άραγε τι γνώμη έχει η νέα γενιά. Ρωτήσαμε το φίλο μας τον Άγγελο που σπουδάζει Πληροφορική και Γεωπολιτική, στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Και μας είπε:
” Το κακό είναι ότι ο Πολιτισμός, γενικά, αντί να θεραπεύσει τη φτώχεια που είναι η αιώνια πηγή της δυστυχίας προσθέτει άλλη μια πηγή.
Τα τελευταία εκατό χρόνια, μάλιστα,  έχουμε δει μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά την τεχνολογία. Και τα οφέλη της είναι εμφανή, καθημερινά, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.
Έχουμε, το σύνολο, σχεδόν, της ανθρώπινης γνώσης, στα χέρια μας.
Μπορούμε να έχουμε νέα από την άλλη άκρη του κόσμου, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Μπορούμε να υπολογίσουμε πολύπλοκα οικονομικά σχέδια, σε απλές φορητές συσκευές.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πολλά μειονεκτήματά της. Η επιδημία της μοναξιάς είναι ένα κλασσικό παράδειγμα. Καθώς και οι πολλές άγρυπνες νύχτες που περνούν οι νέοι στις μέρες μας, στα τηλέφωνά τους. Και, προπάντων: ο Άνθρωπος που  έγινε πλέον μηχανή..

Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτά τα μειονεκτήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, Και μπορούμε να αποκομίσουμε τα πολλά οφέλη της τεχνολογίας,  ωρίς να θυσιάσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία. Ίσως αγγίξουμε και την…ευτυχία..”

Ποια να είναι, άραγε, τα πιο ισχυρά εμπόδια στην επιδίωξη της ευτυχίας; «Υπάρχουν μερικοί μύθοι γύρω από την ευτυχία που εμποδίζουν τους ανθρώπους να την  επιτύχουν.”, μας λέει ο κ. Καθηγητής. ” Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πολλά χρήματα θα τους έκαναν ευτυχισμένους. Κάτι που δεν ισχύει.

Ίσως οι  σχέσεις να είναι ζωτικής σημασίας για την αληθινή και διαρκή ευτυχία. Σήμερα όμως οι σχέσεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Πιστεύουμε ότι η απενεργοποίηση, επίσης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (καθώς και του τηλεφώνου και άλλων τεχνολογιών) για λίγες ώρες κάθε μέρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία.

Υ.Γ. = Ο μεγάλος μας δάσκαλος, ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ήταν προφήτης. Εδώ και πολλά χρόνια μας το έλεγε: ” Ο Πολιτισμός μακάρι στα χέρια σας, να λύσει αμέτρητα προβλήματα.. Κινδυνεύει, όμως, ταυτόχρονα να γίνει και πηγή δυστυχίας..”

Το καταλάβαμε πολύ καλά, όταν παρουσιάσαμε στο θέατρο, το 1971,  το έργο  του Κώστα Μουρσελά ” Το Επικίνδυνο Φορτίο”. Με θέμα τις πρώτες ανησυχίες της εποχής μας για τη “μηχανοποίηση” της Επιστήμης & του Ανθρώπου. Λίγοι στίχοι από το τραγούδι του έργου:

” Μετρώ, μετρώ, ένα, δύο, τρία… τι χάρμα ο κόσμος, τι αρμονία..
  είν’ αριθμός κάθε μου βήμα.. άραγε θύτης είμαι ή θύμα..
ξένη μου φαίνεται η φωνή… άνθρωπος είμαι η μηχανή…

Μα εγώ τον κόσμο αυτόν, τον αγαπώ και τον αντέχω..
Μα πέστε μου, έχω πρόσωπο ή δεν έχω… μα πέστε μου, έχω πρόσωπο ή δεν έχω…

 

 

photo sasint / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This