ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

June 29, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα – Ένας ορεινός παράδεισος στην κορυφή της Πίνδου

15 Nov, 2021

Στιγμές χαλάρωσης και εξαιρετικής επαφής στα Τζουμέρκα, με έναν τόπο άγριας φυσικής ομορφιάς, αρχοντόσπιτα, καλντερίμια, βρύσες, νερόμυλοι, γεφύρια, «Αετοφωλιές» της πίστης, θαυματουργές εικόνες, μοναδικές αγιογραφίες, υδάτινα μονοπάτια, εικόνες μαγευτικών τοπίων, βαθιές χαράδρες, ορμητικά νερά και γερές δόσεις αδρεναλίνης.

Η περιοχή είναι πλούσια σε ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Ο επισκέπτης της περιοχής έχει την ευκαιρία να κάνει ένα πραγματικό ταξίδι στην καρδιά της φύσης, να απολαύσει την ανυπέρβλητη, άγρια φυσική ομορφιά, να ψυχαγωγηθεί με τις πολλές και ποικίλες  υπαίθριες δραστηριότητες, να γευθεί τα γνήσια τοπικά προϊόντα, να έρθει σε επαφή με τους κατοίκους της περιοχής και να νιώσει την φημισμένη τζουμερκιώτικη φιλοξενία.

Τα Τζουμέρκα των βουνών και των ποταμών, τα Τζουμέρκα της παράδοσης και του πολιτισμού, τα Τζουμέρκα της δράσης και της περιπέτειας!

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα

Τα Πράμαντα ή η Πράμαντα, όπως συνηθίζεται να λέγεται, βρίσκεται σε υψόμετρο 840μ. αμφιθεατρικά στους πρόποδες της Στρογγούλας (2.107 μ.), τις πιο επιβλητικής κορυφής των πολυτραγουδισμένων Τζουμέρκων. Στην κεντρική πλατεία κυριαρχεί ο υπεραινώβιος πλάτανος και η ιστορική βρύση “Αράπης”, δίπλα στην κεντρική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η περιοχή των Τζουμέρκων βρίσκεται στην Κεντρική Πίνδο ορίζεται βόρεια και δυτικά από τον ποταμό Άραχθο και τον Ασπροπόταμο (Αχελώος), νότια από το νομό Άρτας και ανατολικά από το νομό Τρικάλων. 

Αποτελούν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ενώ, είναι γνωστά και με την ονομασία Αθαμανικά όρη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ονομασία Τζουμέρκα φέρεται να έχει βλάχικη προέλευση, καθώς «τζουμ», στα βλάχικα, σημαίνει «απότομη κορυφή».

Η ονομασία Αθαμανικά Όρη, οφείλεται στο βασιλιά του Ορχομενού της Βοιωτίας, Αθάμα. Κατέφυγε εδώ, στα μέρη αυτά, κυνηγημένος από τους υπηκόους του. Οι κάτοικοι της περιοχής τον ανακήρυξαν βασιλιά τους. Ο Αθάμας ένωσε όλους τους οικισμούς της περιοχής και δημιούργησε το βασίλειο των Αθαμάνων.

Οι σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Αθαμανίας ήταν η Αργοθέα, η οποία ήταν και η πρωτεύουσα, η Θεοδωρία και η Άβατος. Λάτρευαν ως θεούς το Δία, τον Απόλλωνα, την Αθηνά, την Άρτεμη, τον Αίολο και τον, εξ ηρώων θεοποιηθέντα, Άραχθο. Τα νομίσματα των Αθαμάνων αυτή την εποχή έφεραν απεικονίσεις της Διώνης και της Αθηνάς κρατούσης γλαύκα.
Οι πρώτες ακροπόλεις και φρυκτωρίες στήνονται σε καίρια σημεία των εισόδων από τη Θεσσαλία και τη νότιο Ήπειρο αλλά και από το Βορρά. Ελληνιστικά φρούρια (τέλη 3ου με αρχές 2ου αιώνα π.Χ.) στο Καλέντζι, στην Πλάκα, στους Καλαρρύτες, στους Χουλιαράδες, στα Πράμαντα, ελέγχουν το ρου του Αράχθου και τις χαράδρες των παραποτάμων του, που είναι δίοδοι επικοινωνίας με τη Θεσσαλία.

Στη σημερινή γεωγραφική μορφή της, η ευρύτερη περιοχή των χωριών, καθώς και άλλων μικρότερων οικισμών, πιθανολογείται ότι αναπτύχθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα.
Στα χρόνια της επανάστασης, στην περιοχή γίνονται μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ των σουλτανικών δυνάμεων και των Ελλήνων επαναστατών. Για να αποφευχθούν τα αντίποινα, αρκετές οικογένειες κατέφυγαν στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, την Άρτα και την Πελοπόννησο.
Η ανακήρυξη του πρώτου Ελληνικού κράτους βρίσκει την περιοχή έξω από τα όριά του. Ακολουθεί η αποτυχημένη επανάσταση του 1854 και του 1878 μέχρι που το 1881 με το συνέδριο του Βερολίνου μεγάλο τμήμα της περιοχής περιέρχεται στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Ιδρύθηκε η Επαρχία Τζουμέρκων, που αποτελούνταν από τους δήμους Θεοδωρίας, Αγνάντων, Πραμάντων, και Καλαρρυτών, με πρωτεύουσα την Πράμαντα.

Τμήμα του ποταμού Αράχθου και ο παραπόταμος αυτού Καλαρρύτικος αποτελούν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ολόκληρη η περιοχή θα απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων το 1912-1913.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η περιοχή των Τζουμέρκων είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που εκτείνεται από τα όρια του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων μέχρι τις κορυφογραμμές των Τζουμέρκων και του Περιστερίου και διατρέχεται από τον Καλαρρύτικο και τον Άραχθο ποταμό, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη. Παρθένα δάση, ποτάμια και τρεχούμενα νερά, φιλοξενούν δεκάδες είδη πανίδας και συνδυάζονται άψογα με το πέτρινο, κατά κύριο λόγο, ανθρωπογενές περιβάλλον.
Τα Αθαμανικά όρη και μέρος της ευρύτερης περιοχής, ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) αλλά και στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.

Στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Αράχθου, περιλαμβάνονται δύο σημαντικές περιοχές για τα πουλιά και πέντε καταφύγια άγριας ζωής.
Οι οικισμοί Συρράκο και Καλαρρύτες έχουν αναδειχθεί σε οικισμούς ειδικής κρατικής προστασίας και τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και φυσικά Παραδοσιακοί οικισμοί, όπως και αυτός των Ραφταναίων.

Η χλωρίδα και η πανίδα είναι πλούσια στην περιοχή. Δάση μαύρης πεύκης συναντούμε που φιλοξενούν σχετικά μεγάλο αριθμό ορνιθοπανίδας. Τα παραπάνω δάση με 42 είδη, από τα οποία οκτώ χαρακτηρίζονται σπάνια.

Το χωριό Συρράκο είναι, ιδανικό για τους λάτρεις του ορεινού τουρισμού. Πρόκειται για διατηρητέο, πέτρινο οικισμό, με μοναδική φύση, που μαγεύει τους επισκέπτες. Όταν ο Γάλλος πρόξενος στα Γιάννενα, Pouqueville, επισκέπτεται το Συρράκο τον 19ο αι., εντυπωσιάζεται από την ευνομία, την εμπορική κίνηση, το κλίμα και τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Ονομαστοί ραφτάδες, χτίστες, έμποροι, σκαλιστάδες και αργυροχρυσοχόοι, προέρχονται από τους Καλαρρύτες, που μαζί με το Συρράκο αποτελούν παραδοσιακούς οικισμούς και τουριστικά θέρετρα των ορεινών Τζουμέρκων. Τα φυσικό κάλλος είναι απαράμιλλο

Άραχθος Ποταμός
Ο ποταμός Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και ένα από τα πιο εντυπωσιακά ποτάμια της Ηπείρου. Στην αρχαιότητα ο ποταμός Άραχθος ονομαζόταν Ίναχος και ήταν πλωτός μέχρι την πόλη Αμβρακία. Το όνομα Ίναχος το οφείλει στον μυθικό αρχαίο βασιλέα του Άργους Ίναχο, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος.

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα

Ο Άραχθος διέρχεται από ένα μοναδικής ομορφιάς φαράγγι που έχει σχηματιστεί μέσα στο γεωλογικό χρόνο από τη διάβρωση του νερού. Μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή περίπου 110 χιλιόμετρων, χύνεται τελικά στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στην Άρτα.

Ποταμός Άραχθος στην ένωση με τον παραπόταμο Καλαρρίτικο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΟΥΣΕΙΑ

Μουσείο Κώστα Κρυστάλλη (χωριό Συρράκο)

Το πατρικό σπίτι του ποιητή Κ. Κρυστάλλη (1868-1894) λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη. Εκτός από τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή και άλλα εκθέματα παρουσιάζονται στις υποδομές του μουσείου όπως τα μέσα παραγωγής της οικιακής τυροκομίας και υφαντουργίας. Στον προαύλιο χώρο δεσπόζει η προτομή του ποιητή.

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα

Μουσείο Ιεράς Μονής Βύλιζας (Ματσούκι)

Στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ματσουκίου στεγάζεται το Θρησκευτικό – Ιστορικό – Πολιτιστικό Μουσείο της Ιεράς Μονής Βύλιζας περιέχοντας εικόνες που έχουν καθαρισθεί και συντηρηθεί.

Το σύνολο των 58 μεταβυζαντινών εικόνων της μονής Βύλιζας καλύπτει χρονικά την περίοδο από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συλλογή ανήκουν έργα των μεγάλων κρητικών ζωγράφων ή των εργαστηρίων τους που δραστηριοποιούνται στα Επτάνησα και στην Ιταλία, όπως για παράδειγμα ο Δαμασκηνός ή ο Εμμανουήλ Τζάνες.

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα

Μουσείο Καλαρρυτινής Αργυροτεχνίας

Το Μουσείο Καλαρρυτινής Αργυροτεχνίας στεγάζεται στο κτήριο του πετρόχτιστου πρώην δημοτικού σχολείου, στο κέντρο του χωριού. Κύριος στόχος του μουσείου είναι να γνωστοποιήσει και να αναδείξει στο ευρύ κοινό τη λαϊκή τέχνη της Καλαρρυτινής αργυροτεχνίας, η οποία κατέστη ευρέως γνωστή στο παρελθόν, όχι μόνο εντός των Ελλαδικών συνόρων αλλά κι εκτός αυτών.

Τo Μουσείο παρουσιάζει την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην προβιομηχανική εποχή, εστιάζοντας στα εργαλεία και στις παραδοσιακές τεχνικές επεξεργασίας του μετάλλου, αλλά και στα τελικά παράγωγά της.

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα

Οι Καλαρρυτινοί ασημιτζήδες, άρχισαν να διαθέτουν τα έργα των χεριών τους στους εμπορικούς δρόμους της Τεργέστης, στο Λιβόρνο, στη Μόσχα, στη Βιέννη και στην Αίγυπτο, όπου ίδρυσαν εμπορικούς οίκους που γνώρισαν σημαντική άνθιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 1815 οι Καλαρρύτες αριθμούσαν 200 οικογένειες και το χωριό αντηχούσε από τα χτυπήματα του σφυριού στο αμόνι. Γνωστοί τεχνίτες της εποχής ήταν οι αδελφοί Βούλγαροι (πρόγονοι των ιδρυτών του γνωστού εμπορικού οίκου Bulgari), ο Αθανάσιος Τζημούρης, αρχιχρυσικός του Αλή πασά, και άλλοι.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» (Ελληνικό)

Το Μουσείο στεγάζεται στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Ελληνικού και περιλαμβάνει έργα του φημισμένου γλύπτη και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρου Παπαγιάννη. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν έργα με έντονη οικολογική συνείδηση, έργα που αναφέρονται στην ιστορία του τόπου, στις αναμνήσεις του καλλιτέχνη από τα σχολικά του χρόνια στο χωριό κ.λ.π.

Στο Μουσείο υπάρχουν, επίσης, πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων, όπως και πολλών απλών λαϊκών ανθρώπων οι μορφές.

Ιδιαίτερο θέμα και θέαμα είναι η τάξη με τους μαθητές, τα παλαιά θρανία, το δάσκαλο και τους θεατές.

Epirus Traveller, Ioannis Smiris
 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This